پیکسل بیشتر دوربین، کیفیت کمتر عکس!!

وقتی به بازار برای خرید دوربین دیجیتال می‌روید، یکی از شاخص‌های مهمی که حتما می‌پرسید و به آن اهمیت می‌دهید، وضوح عکس یا تعداد پیکسل آن
است. مسلما یک دوربین 12 مگاپیکسلی از یک دوربین 6 مگاپیکسلی بهتر است.

ولی ظاهرا باید در درستی چنین چیزی در مورد دوربین‌های فشرده compact، شک و تردید کنید!

یک آزمایشگاه مستقل تست کیفیت عکس در آلمان به نام «مهندسی عکس» یا Image Engineering، که یکی از کارهایش تست دوربین‌های دیجیتال برای مجله آلمانی Color Photo and c’t است، نظر دیگری دارد. آنها متوجه شدند کیفیت عکس دوربین‌هایی با پیکسل بیشتر به
جای بهتر شدن بدتر می‌شود
.

به علت یک باور عمومی که می‌گوید دوربین با پیکسل بیشتر کیفیت بهتری دارد، بیشتر شرکت‌های دوربین‌سازی ترغیب شده‌اند که دوربین‌های با پیکسل
بیشتر بسازند تا مردم را مشتاق به خرید آنها کنند.

در سال 1995، نخستین دوربین‌های دیجیتال وارد بازار شدند. شرکت‌های کاسیو و کداک نخستین شرکت‌هایی بودند که دوربین دیجیتال برای مصرف کاربران
عمومی ساختند. این مدل‌های اولیه تعداد پیکسل کمی داشتند و کیفیت این عکس‌ها به خصوص هنگام چاپ، اصلا قابل قبول نبود. در سال 1996، دوربین‌ها به وضوح 800 هزار پیکسل رسیدند و در سال 1998، وضوح دوربین‌ها به 2 مگاپیکسل یعنی دو میلیون پیکسل رسید. این وضوح عکس برای چاپ یک عکس با ابعاد 10 در 15 سانتیمتر روی یک کاغذ 
A4 مناسب بود.

در ان سال‌ها واقعا عبارت «پیکسل بیشتر، کیفیت بهتر»، صادق بود و به همین خاطر این مطلب در ذهن مردم به عنوان یکی از شاخص‌های مهم انتخاب و خرید
دوربین دیجیتال حک شد.

زمان به سرعت می‌گذشت تا اینکه در نمایشگاه فتوکینا در سال 2004، دوربین‌هایی با وضوح 6 مگاپیکسل به نمایش گذاشته شد. متخصصان عقیده داشتند که
عکس‌هایی که با دوربین‌های 6 مگاپیکسلی گرفته می‌شوند، نسبت به عکس‌هایی که روی فیلم‌های 35 میلیمتری ثبت می‌شود تا اندازه‌ای برتری دارد.

اما متأسفانه از این زمان دیگر کیفیت عکس‌ها به موازات بیشتر شدن پیکسل بهتر نشد!

دوربین‌های 8 مگاپیکسلی که در سال 2006، وارد بازار شدند، خطاها یا اصطلاحا نویزهای noise زیادی در محیط‌های با نور کم داشتند و در عکس‌هایی که
کنتراست رنگی زیادی داشند، به وضوح می‌شد، حاشیه‌های رنگی دید.

این مشکل را در دوربین‌های 10 تا 12 مگاپیکسلی که این روزها در بازار یافت می‌شوند، می‌توان مشاهده کرد. شرکت‌های تولیدکننده دوربین در تلاش هستند، چنین نقصی را با نرم‌افزارهای کاهش‌دهنده پارازیت و ویرایشگر عکس، کاهش دهند. ولی با مرور عکس‌های این دوربین‌های می‌توان مشاهده کرد که چندان در این کار موفق نبوده‌اند.

پیکسل بیشتر، کیفیت بدتر!

ولی به راستی دلیل چنین چیزی چیست؟ دوربین‌های جمع و جور امروزی، مسلما مجبورند حسگرهای نورهای کوچکی هم داشته باشند، حسگرهایی مثلا با ابعاد 7.5 در 9.4 میلیمتر یا 5.4 در 6.8 میلیمتر، بنابراین بدیهی است که برای افزایش پیکسل‌ها چاره‌ای جز کوچکتر کردن پیکسل‌ها نیست!

نتیجه چنین چیزی، کاهش «حساسیت» و افزایش «نویز» دوربین است، چرا که میزان نوری که به وسیله هر یک از این پیکسل‌های کوچک جمع‌اوری می‌شود، کمتر خواهد بود.

ما انتظار داریم که افزایش پیکسل‌ها، جزئیات بیشتری در اختیار ما بگذارد و به عبارتی وضوح عکس را بالا ببرد ولی باید توجه داشت که برای داشتن
یک عکس پروضوح به لنزهای بهتر با خطای رنگی Chromatic aberration کمتر هم نیازمندیم. اما این لنزهای بهتر، ابعاد بزرگ‌تری هم دارند و نمی‌توانند در دوربین‌های کوچک امروز جاسازی شوند.

به علاوه در پیکسل‌های کوچک‌تر، پدیده فیزیکی «پراش» نور بیشتر می‌شود و وضوح عکس را کم می‌کند.

به علاوه مثلا برای ذخیره عکس‌های فشرده‌نشده دوربین‌های 12 مگاپیکسلی به فضای بیشتری نیاز داریم، یعنی تقریبا 36 مگابایت به ازای هر عکس.
بنابراین سرریز اطلاعات منجر می‌شود که زمان بیشتری صرف ویرایش عکس شود و به ظرفیت‌های حافظه‌ای بسیار بیشتر احتیاج داشته باشیم.

بنابراین اگر مسئله را به صورت خلاصه بخواهیم جمع و جور کنیم باید بگوییم که مشکل اصلی در دوربین‌های با پیکسل بیشتر واقعا تعداد پیکسل بیشتر
نیست، بلکه کوچک شدن تعداد پیکسل‌ها است. اگر بخواهیم با افزایش تعداد پیکسل، وضوح و کیفیت بهتری در عکس‌ها ببنیم، باید اندازه حسگرها و لنزها را بزرگ‌تر کنیم و این کار مسلما دوربین را بزرگ‌تر خواهد کرد. اما مشتری‌های آماتور این روزها چندان میانه‌ای با دوربین‌های بزرگ ندارند.

در مورد دوربین‌های SLR یا دوربین‌های دیجیتال با لنزهای انعکاسی، مسئله به همین ترتیب است ولی اندازه حسگرهای این دوربین‌ها بزرگ‌تر است و بنابراین این دوربین‌ها در پیکسل‌های بیشتر، حساسیت بیشتر و نویز کمتری دارند.

بنابراین دو مورد دوربین‌های کوچک، بهترین تعداد پیکسل 6 مگاپیکسل است. به عبارت دیگر اندازه هر پیکسل باید بیشتر از  3 میکرومتر باشد.

منبع : 6mpixel.org


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

محصولات رادیواکتیوی که در قرن بیستم در قالب کالاهای مصرفی عادی به مردم فروخته می‌شدند

پیش از درک خطراتی که قرار گرفتن در معرض تابش‌های رادیواکتیو برای انسان به همراه دارد، مردم و حتی دانشمندان می‌پنداشتند که مواد رادیواکتیو ترکیبات جالبی برای درخشان و نورانی کردن اشیا هستند. در ادامه چند مورد از عجیب‌ترین کاربردهای مواد…

هوش مصنوعی میدجرنی Midjourney تصور می‌کند که اساتید رشته‌های مختلف باید چه ظاهری داشته باشند؟ گالری…

کودک و نوجوان که بودم برای خودم یک پا Midjourney  بودم. کتاب‌ها را که می‌خواندم از روی توصیف چهره‌ها و مکان‌ها و اشیا تصور می‌کردم که مثلا کاپیتان نمو یا ربات آر دانیل الیواو باید چطوری باشد، فضاها را تصور می‌کردم و آب و رنگ به آنها در ذهن…

۲۵ صدای نوستالژیک فناورانه قدیمی که کودکان امروزی به صورت معمول هرگز نمی‌شنوند!

یک ستاره سینمای کلاسیک را در نظر بگیرید مثلا همفری بوگارت را. تلفن را با یک دست در دست می‌گیرد، سیگاری به لب دارد و بعد با افه خاصی شماره‌گیر را می‌چرخاند و با صدای بم مردانه‌اش می‌گوید که نلفنچی فلانجا را برایم بگیر!چنین منظره‌ای دیگر…

اگر در زمان این شخصیت‌های معروف مجله تایم وجود داشت و قرار بود روجلد شماره شخصیت سال شوند!

مجله تایم یک نشریه خبری هفتگی معروف است که طیف گسترده‌ای از موضوعات از جمله سیاست، رویداد‌های جهانی، علم، فناوری، سرگرمی و غیره را پوشش می‌دهد. اولین بار در سال 1923 منتشر شد و از آن زمان به یکی از تأثیرگذارترین و شناخته شده‌ترین مجلات در…

داستان قهرمانانه خواهران میرابال، فعالان دومینیکنی که به سرنگونی یک دیکتاتور کمک کردند

خواهران میرابال: پاتریا، مینروا و ماریا ترزا که در خانواده‌ای کشاورز از طبقه متوسط به دنیا آمدند، در جمهوری دومینیکن زندگی نسبتاً راحتی داشتند.اما با به قدرت رسیدن رافائل تروخیو، دیکتاتور خشن، در سال ۱۹۳۰، زنجیره‌ای از حوادث به راه…

این عکس پرنده واقعا فتوشاپی نیست و ترکیبی هم نیست و در یک جلسه گرفته شده است!

این عکس شگفت‌انگیز از یک پرنده در حال شگفت‌زده کردن کاربران در اینترنت است و مغز مردم از پردازش آنچه در عکس می‌بینند، ناتوان شده است!اگرچه این یک عکس ویرایش نشده و ترکیبی هم نیست و به صورت روتین با یک بار شات و نوردهی گرفته شده است.…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو / موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / قیمت وازلین ساج / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو / مجتمع فنی تهران /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / لیست قیمت تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ / سریال ایرانی کول دانلود / دانلود فیلم دوبله فارسی /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو /توانی نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /تولید محتوا /دانلود نرم افزار /
28 نظرات
  1. پویا می گوید

    مرسی خیلی جالب بود. خدا رو شکر از این به بعد برای اثبات این قضیه می تونم به مطلبتون لینک بدم!
    مُردم از بس با همه بحث کردم که آقا! پیکسل بالاتر الزاما” به معنی کیفیت بالاتر نیست.
    پیروز باشید

  2. مَتَتی می گوید

    بسیار بسیار ممنون. خیلی مطلب به درد بخوریه

  3. خادم الرضا عليه السلام می گوید

    این مطلب بطور تجربی برام اثبات شده بود
    حتی کنون 2 مگ بهتر از کنون 5 مگ در همون شرایط ، عکس میگرفت.

  4. پاپک می گوید

    علیرضا جان درود
    سپاس از مطلب شما …
    ولی من دوربین 12 م پ سامسونگ دارم و حتی برای
    طراحی بیلبورد و تابلو های بزرگ هم ازش استفاده میکنم
    و هیچ مشکلی هم نداره …
    به نظر من بهتر بود این نکته را هم ذکر میکردی که :
    البته تمامی این مواردی که در نوشته آمده در مورد همه ی
    برند(مارک) ها یکسان نیست .

  5. امیر حسین می گوید

    خیلی مطلب جالبی بود. ممنون.

  6. مهدى می گوید

    دقیقا به همین خاطر برخى دوربین هاى قدیمى تر کیفیت عکس بهترى دارند. اینجا هم خوبه:
    http://www.prophotocom.com/sensor-size.htm

  7. یاسین می گوید

    سلام جناب آقای مجیدی
    مطلب جالب و قابل تاملی بود!!
    مثل مطالب قبلی بسیار آموزنده و جالب………
    موفق باشید.

  8. سپهر می گوید

    من از مدتها پیش این قضیه رو به طور «تجربی» درک کرده بودم، اما نمیتونستم توضیحی براش ارائه بدم. این مقاله کمکم کرد که از لحاظ فنی متوجهء قضیه بشم. سپاس.

  9. حسن می گوید

    واقعاً عالیست.
    ولی آیا واقعاً نمیتوان در دوربینهای کمپکت از لنزهای بزرگتر جهت رفع قسمتی از مشکل مذکور استفاده نمود؟

  10. havij می گوید

    ممنون از مطلب خوب شما.
    فکر کنم در پاراگراف سوم از پایین یک اشتباه کوچک هست: ” مشکل اصلی در دوربین‌های با پیکسل بیشتر واقعا تعداد پیکسل بیشتر نیست، بلکه کوچک شدن {تعداد} پیکسل‌ها است”
    به جای {تعداد} احتمالا منظور ابعاد و اندازه بوده.

  11. سميرا می گوید

    سلام
    مرسی از بابت مقاله تون
    عبارت Chromatic aberration که در مقاله آمده بود بهتره “ابیراهی رنگی” ترجمه بشه.

  12. www.SorenPhoto.com می گوید

    مطلب خیلی به درد به خوری بود . ممنون از راهنماییتون. کاملا” باهاتون موافقم .
    ——————-
    http://www.SorenPhoto.com
    اولین و بهترین وب سایت عکس ایرانیان

  13. اميد می گوید

    خیلی جالب بود

    ممنون

  14. بابک می گوید

    عالی بود. واقعآ این باور غلط بین مردم خیلی رواج پیدا کرده
    هرچی میشه و بحث دوربین میاد وسط همه میگن چند مگا پیکسله؟
    در صورتی که هیچ اطلاعی ندارند که اصلآ این یعنی چی…

    مثل کامپیوتر که مبتدی ها و افراد بی اطللاع هر کامپیوتری میبینند میگن پنتیوم چنده؟؟

  15. farshid می گوید

    سلام به دوستان
    من عکاس حرفه ای نیستم ولی بعد از خرید یک دوربین فوجی S5000 باظرفیت 3.2 مگاپیکسل و با تجربه بدست آمده از این دوربین که بسیار هم از آن راضی هستم چه از نظر کیفیت عکس و چه از نظر مصرف باطری و کارآیی دوربین که فوق العاده میباشد به این نتیجه رسیدم که مگاپیکسل بالاتر فقط در زمان چاپ و در اندازه چاپ تصویر موثر میباشد و بس. تنها عاملی که روی کیفیت عکس بسیار موثر است و به نظر من اصل قضیه است لنز دوربین میباشد پس فکر نمیکنم هیچ دوربینی که از لنز کوچکی برخوردار باشد توان گرفتن عکس با کیفیت بالا را داشته باشد همانطور که تا حالا نتوانستم دوربین کوچک با توجه به پیشرفته شدن آنها پیدا کنم که از کیفیت بالای برخوردار بوده باشد.

  16. VAHID می گوید

    سلام ممنون

  17. Fariborzkhan می گوید

    با سلام
    مطلب جالبی بود فقط اینم من بگم که اولین دوربین دیجیتال در سطح استفاده همگانی رو کمپانی سونی در سال 1986 تولید کرد که من یک نمونشو خریدم با وضوح 640*480 پیکسل بزرگترین اشکالی که این دوربین داشت و باعث شد که سونی از ادامه تولید ان منصرف بشه این بود که در آن سالها حافظه خیلی گران بود و مبلغ تمام شده خیلی بالا میرفت این دوربین دارای خروجی سریال بود و همانطور که همه میدونند خیلی اینترفیس ضعیفی برای ارتباط با کامپیوتر ولی هوب در آن سالها اینترفیس دیگه ای بجز سریال و پارالل نبود که در سالهای بعد سونی این نقص بزرگو با دوربینهائی که بر روی فلاپی اطلاعات رو ذخیره میکرد رفع کرد ولی باز هم مشکل دیگر این بود که فلاپی نیازمند مکانیزم و قطعات مکانیکی بود که وزن دوربین رو تا حد قابل ملاحظه ای بالا میبرد تقریبا” در این دوران بود که حافظه های الکترونیکی به قیمت قابل قبولی رسیده بود و متاسفانه هر شرکت سعی در استاندارد کردن فرمت خود بود که از این طمان رفته رفته انواع آن گسترش یافت و بعد از مدتی هم شاید از بین رفت
    مانند
    MS = Memory Stick
    SD = Secure Digital
    MMC = MultiMedia Card
    CF = Compact Flash
    PCMCIA
    SM = Smart Media
    .
    .
    .
    و نکته دیگه در مورد نوع حسگرها این هست که هر چند اندازه حسگرها کوچک میشود ولی کوچک شدن قطر پایه های ارتباطی از یک حدی کمتر به سختی میسر و در بعضی موارد غیر ممکن میباشد و هر پیکسل دارای 3 پایه میباشد مه معمولا” دو پایه در زیر حسگر و 1 پایه در رو قرار دارد بنابراین نور دریافت شده از لنز برای رسیدن به حسگر مجبور به عبور از یک لایه مش توری مانند میباشد که هر چه اندازه حسگر نسبت به تعداد پیکسل عدد کوچکتری باشد نویز آن بالاتر میباشد.

    فریبرز

  18. ZOOEX می گوید

    دکتر همه ی مطالب سایتت تکه…آدرس مطب رو بده بیاییم یه ماچت کنیم!

  19. حامد می گوید

    سلام

    جالب و خواندنی است، مخصوصاً توضیحاتی که در مورد علت این امر آورده اید!

    (-:

    با تشکر

  20. فرداد می گوید

    بله من هم موافقم . البته همونطور که در آخر گفتید در مورد دوربین های DSLR این مورد صدق نمی کنه

  21. مهدی مسکوت می گوید

    سلام
    Canon A460 من که 5 مگا پیکسل هم می‌باشد، فقط در نور مهتابی عکس بد می‌گیره، اون هم به دلیل اینه که مهتابی بطور مداوم روشن نیست ولی چشم انسان متوجه زمانهای خاموشی مهتابی نمی‌شه،
    هر کسی که با دوربین دیجیتال در عکاسی داخل خونه مشکل داره بهتره که در زمان عکاسی تمام مهتابی‌ها رو خاموش کنه و بجای اون لامپ معمولی روشن کنه، حتماً جواب می‌ده!

  22. ياسر می گوید

    سلام
    من یک OLYMPUS C730 3.2 MP دارم و عکسهای بسیار عالی باهاش گرفته ام. در همین زمان دو نفر از اقوام دوربین سونی – سایبر شات خریدند که یکی 8 مگاپیکسل و دیگری 5 مگا پیکسل وضوح دارند . تمام فامیل اعلام کرده اند که تصاویر گرفته شده ( چه بصورت چاپ شده و چه در کامپیوتر ) توسط دوربین من از بقیه بهتره .
    البته باید توجه داشت که اندازه و تعداد پیکسلها بسیار مهمه ولی به نظر من لنز دوربین هم مهمه و همونطور که شما اعلام کردید اندازه نورگیری لنز.

  23. كوشا می گوید

    سلام
    ممنون از مطلبتون. خیلی مفید بود.
    من قبلا به همچین مشکلی برخورده بودم ولی همیشه فکر می کردم مشکل دوربین خودمه!!
    بازم ممنون

  24. حاجي می گوید

    سلام
    خسته نباشید
    ایوالله به این مطلب منم سر همین قضیه ی پیکسل بالاتر با چند نفری مشکل داشتم که حالا میتونم حلش کنم.
    واقعا خوب بود
    یا علی

  25. محمد تقی پور می گوید

    برخی دوربین های موجود در بازار همین مشکل را دارند. دوربین هایی مثل sony W200 و Panasonic FX100 که هر دو از نوع Compact هستند و 12 مگاپیکسل اند . بعد از fullscreen کردن عکس گرفته شده توسط این دوربین ها متوجه می شویم که عکس ها خیلی تارند(در مقایسه با SLR.) زیرا دوربین هر چه کوچکتر باشد Sensor کوچکتری هم دارد و باعث می شود تا عکس ها تار و بدون شفافیت کافی باشند . به همین خاطر است که هیچگاه نمی توان کیفیت عکس موبایل را با یک دوربین دیجیتال مقایسه کرد.

    البته دوربین هایی هم هستند که با وجود پیکسل بالا کیفیت خوبی هم دارند . مانند دوربین نیمه حرفه ای Canon G9 که 12 مگاپیکسلی است عکس آن دست کمی از یک دوربین SLR ندارد و علاوه بر فرمت jpeg از فرمت RAW نیز پشتیبانی میکند. یعنی اینکه دوربین عکس را به صورت خام ( و نه فشرده مثل jpeg ) ذخیره می کند . سپس از طریق نرم افزار مخصوص در کامپیوتر می توان تنظیمات مربوط به توازن سفیدی و دیگر تنظیمات را روی عکس انجام داد. و کیفیت عکس را بالا برد.
    برای دیدن نمونه عکس دوربین می توانید به http://www.dpreview.com یاwww.canon.com مراجعه کنید. قیمت این دوربین 500 هزار تومان است .

  26. مردي كه لب نداشت می گوید

    متشکرم! چندی پیش تصمیم به تهیه یک دربین دیجیتال گرفتم؛ ولی با توجه به آنکه شخصا در اینگونه موارد بسیار وسواس به خرج می‌دهم، هنوز تصمیم خویش را عملی نساخته‌ام. یقینا از اطلاعاتی که پس از خواندن این مقاله بدست آوردم در راه رسیدن به مقصود بهره خواهم جست! شاد باشید!

  27. محمد! می گوید

    خوبه که اینو اینجا خونده م. ممکنه مطلبی هم راجع به استانداردهای ISO بنویسین؟ چون دوربین 12 مگاپیکسلی w200 سونی رو داشتن ISO 100 تکیه کرده. نمونه عکسش رو هم که دیدم به نظرم فوق العاده بود.

  28. محمد هادي سامعي می گوید

    عجب کشفی
    پس بفرمائید بی خود دارن دوربینهای بیست مگابایتی هشت میلیونی میفروشن

    ای برادر وقتش نیست توضیح بدم
    اما دوربینهای دیجیتال به چند دسته تقسیم میشن
    اگه در دسته کامپکت بخواهیم این موضوع رو در نظر بگیریم درسته
    وگرنه خیر اشتباه است
    به سایت های مرتبط مراجعه کنید
    مثل DPReview.com
    پاسخ: پست من را دقیق‌تر بخوانید، می‌بنید که به همین مطلب اشاره کرده‌ام.

نظرات بسته شده است.

••4 5