چگونه فناوری و یک اپلیکیشن ابری، جان انسان‌ها را نجات می‌دهد؟!

5

در «یک پزشک»، بارها در مورد فناوری ابری خوانده‌اید. همیشه وقتی این طور پست‌ها را می‌نویسم با خودم می‌گویم که این طور نوشته‌ها شاید مورد توجه و علاقه تعداد کمی از خوانندگان قرار بگیرند.

بله! فناوری ابری چیزی جالبی است، می‌تواند باعث صرفه‌جویی در هزینه‌ها شود و امکانات بیشماری در اختیار کاربران قرار بدهد.

اما در این نوشته قصد دارم خبری را برایتان نقل کنم که نشان می‌دهد این فناوری‌ها و برنامه‌ها، می‌توانند به صورت ملموسی در خدمت انسان‌ها قرار بگیرد و جان آنها را نجات بدهند.

وقتی بیماری به پیوند کلیه نیاز پیدا می‌کند ، فرایند پیدا کردن اهداکننده مناسب پیچیده است. بیمار باید منتظر یک اهداکننده مناسب با گروه خونی مشابه یا یک عضو یک فرد فوت‌شده سازگار بماند. به علاوه برای اینکه بهترین نتیجه از پیوند حاصل شود، شش آنتی‌ژن خاص (آنتی‌ژن‌های HLA) را در گیرنده و دهنده پیوند چک می‌کنند، هر چقدر بیشتر این آنتی‌ژن‌های با هو جور باشند، احتمال پیوند موفق و پس زده نشدن آن بالاتر می‌ورد.

این را در نظر داشته باشید که در غرب، فروش کلیه، حالا می‌خواهد با هر رنگ و لعابی باشد، ممنوع است و قوانین سفت و سختی در مورد آن وجود دارد. شاید در مورد افراد خانواده و یا همسر مشکلی نباشد، اما اگر شخصی که غیرخویشاوند داوطلب اهدای کلیه شود، باید سابقه دوستی طولانی‌مدت‌اش را ثابت کند!

خیلی وقت‌ها همسر بیمار یا یکی از اعضای خانواده او، داوطلب می‌شود که کلیه‌اش را اهدا کند، اما وقتی آنها مورد آزمایش قرار می‌گیرند، مشخص می‌شود که از نظر گروه خونی یا آنتی‌ژن‌ها مطابقت لازم وجود ندارد. در بسیاری از موارد وقتی این وضعیت پیش می‌آید، اهدای کلیه به کلی منتفی می‌شود و بیمار در فهرست انتظار برای دریافت کلیه از یک فرد غیرخویشاوند قرار می‌گیرد.

اما می‌توان کار بهتر و هوشمندانه‌تری کرد: وقتی یک زوج گیرنده و دهنده با هم جور نبودند، می‌شود زوج‌های دیگری که آنها هم با هم جور نبوده‌اند را بررسی کرد و زوج دومی را پیدا کرد که بتواند از زوج اول، کلیه بگیرد و در مقابل از همان زوج یا زوج‌های دیگر، کلیه‌ای هم برای بیماراول پیدا کرد. به صورتی که در شکل زیر می‌بینید:

اما این کار چندان ساده نیست. در واقع خیلی کم پیش می‌آید که چنین فرصت‌های پیش بیاید. جالب است بدانید در جمعه گذشته، در آمریکا دومین عمل از این نوع انجام شده است! یعنی چنین تبادلاتی خیلی کم صورت می‌گیرند.

در مقام عمل، ثبت اطلاعات زوج‌های داوطلب گیرنده و دهنده کلیه و مطابقت دادن آنها با هم دشوار است. در امریکا 80 هزار نفر نیاز به پیوند کلیه دارند، اگر همه زوج‌های داوطلب با در نظر گرفتن فاکتورهای گروه خونی و آنتی‌ژنی در نظر گرفته شوند، ما با یک مسئله مشکل ریاضی روبرو می‌شویم! چیزی که در ریاضیات به آن NP-hard می‌گویند! یعنی ما باید اطلاعات یک دهنده را با همه گیرنده‌ها مقایسه کنیم و بعد جستجو کنیم که آیا می‌شود، کلیه‌ای برای زوج دهنده اول پیدا کرد یا نه.

خوشبختانه شخصی به نام دیوید جاکوبز، یکی از مهندسان سیلیکون ولی، همت کرده است و این مشکل را برای آمریکایی‌ها حل کرده است. او که 25 سال در شرکت‌هایی مثل مایکروسافت و ماکرومدیا کار کرده بود، چندی سال پیش دچار مشکل کلیه شد و نیازمند پیوند شد. اما برای رسیدن به کلیه اهدایی، مجبور شد، سه سال تمام صبر کند و تا زمانی که دوستش در سال 2004، حاضر شد به وی کلیه بدهد، دیالیز شود.

اما او بر خلاف خیلی از ماها که بعد از حل شدن مشکلمان، به کلی افرادی با دشواری‌های مشابه را فراموش می‌کنیم، بعد از بهبودی، از مغز برنامه‌نویس‌اش استفاده کرد تا مشکل تبادل کلیه را حل کند.

نتیجه تلاش او برنامه‌ای به نام Silverstone Matchgrid بود که اپلیکیشن ابری است. این برنامه با در نظر گرفتن فاکتورهای سازگاری، می‌تواند زوج‌هایی را که تبادل کلیه بین آنها ممکن است، پیشنهاد کند.

حاصل کار واقعا چشمگیر است. تخمین زده می‌شود، شش هزار نفر با استفاده از این برنامه کلیه مورد نیاز را پیدا کنند و پیوند شوند، به علاوه در سال‌های آتی هم، سالانه سه هزار نفر با استفاده از این برنامه، از ناامیدی نجات پیدا می‌کنند.

بیمارستان‌ها و سازمان‌های پیوند عضو با استفاده از این برنامه می‌توانند سرعت جستجو و جور کردن پیوند کلیه و تبادل کلیه بین زوج‌ها را سرعت بدهند.

دیوید جاکوبز در جریان همایش DEMO در سال 2009، این برنامه را که روی سرویس وبی آمازون اجرا می‌شود را معرفی کرد.


در ایران در فرایندی که از آن به عنوان «مدل ایرانی پیوند کلیه» یاد می‌شود، گیرنده و دهنده کلیه توسط انجمن حمایت از بیماران کلیوی به هم معرفی می‌شوند و وزارت بهداشت مبلغی حدود یک میلیون تومان به عنوان هدیه ایثار به دهنده کلیه پرداخت می‌کند. در بسیاری از موارد دهنده کلیه علاوه بر پولی که به عنوان هدیه ایثار از دولت دریافت می‌کند، با گیرنده هم توافق می‌کند و مبلغی هم از گیرنده می‌گیرد.

آزاد بودن و موفق بودن این مدل تهیه کلیه بی‌شک باعث می‌شود که تعداد دوستان یا داوطلبان خویشاوند اهداکننده، بسیار پایین بیاید و شاید نشود برنامه‌ای مشابه آنچه در امریکا انجام می‌شود، در ایران پیاده کرد. اما تصور می‌کنم می‌شود به راه‌های دیگری هم برای پیوند اعضا در ایران و سایر نقاط جهان فکر کرد.

منبع


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

10 شهید دنیای فناوری!

هر کدام از ابزارها و دستگاه‌هایی که ما در زندگی عادی خود از آنها استفاده می‌کنیم، ثمره تلاش‌های بی‌وقفه دانشمندان و افراد زیادی بوده‌اند. اگر فداکاری، ریسک‌پذیری، شهامت و ماجراجویی این افراد نبود، ما هیچ کدام از این فناوری‌ها و ابزارها را…

عکس‌هایی که به ما جلوه‌ای عجیب و جالب از دوره ویکتوریایی و ادواردین در انگلیس می‌دهند

دورهٔ ویکتوریا یا دورهٔ ملکه ویکتوریا، که گاهی دورهٔ ویکتوریایی نیز گفته می‌شود، دورهٔ اوج انقلاب صنعتی در بریتانیا و اوج امپراتوری بریتانیا بود.پس از ویلیام چهارم، که خود جانشین جرج چهارم بود، در ۱۸۳۷، ملکه ویکتوریای ۱۸ساله به تخت…

مرگبارترین روز در تاریخ، چه روزی بود و چطور رخ داد؟

انسان‌های راه‌های زیادی برای کشتن هم در طول تاریخ ابداع کرده‌اند: سلاح‌های هسته‌ای و زیستی ، بمب‌های آتش‌زا، گلوله‌ها، سرنیزه‌ها، ایجاد قحطی عمدی و ...کاملا قطعی نیست، اما طبق بسیاری از روایت‌ها مرگبارترین روز در تاریخ بشر در واقع نتیجه…

معماری‌هایی که واقعا شایسته تحسین هستند و ستایش هنری ما را برمی‌انگیزند

تناسب اجزا، انحناها، هماهنگی با فرهنگ و شرایط اقلیمی، عظمت، رنگ‌ها یا نشانه‌های قدمتی که ما را به خلسه‌های پر از تخیل می‌برند، هر کدام از اینها ممکن است یک عمارت را شاخص و برجسته کنند.در این پست بناهایی را با هم مرور می‌کنیم که هر یک از…

اگر نئاتدرتال‌ها بر انسان‌های به اصطلاح خردمند غلبه می‌کردند، شاید اینها ستاره‌های سینماهای آنها…

سوابق فسیلی نشان می‌دهد که نئاندرتال‌ها در حدود 40000 تا 30000 سال پیش از سوابق باستان‌شناسی ناپدید شدند، اگر در برخی مکان‌ها ممکن است تا حدود 28000 سال پیش  زنده مانده باشند.نئاندرتال‌ها گونه‌ای از انسان‌های باستانی بودند که تا زمان…

تصاویر طبقه‌بندی شدن پنتاگون البته «تخیلی» و حاصل میدجرنی از بازیابی یوفوها و برنامه‌ مهندسی معکوس…

بشقاب پرنده مخفف عبارت Unidentified Flying Object است. به هر شیء یا پدیده‌ای اطلاق می‌شود که در آسمان مشاهده شود و به راحتی قابل شناسایی یا توضیح نباشد. بشقاب پرنده‌ها اغلب با ادعا‌های مربوط به فضاپیما‌های فرازمینی مرتبط هستند، اما می‌توان…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو / کلینیک زیبایی دکتر محمد خادمی /جراح تیروئید / پزشکا /تعمیر فن کویل / سریال ایرانی کول دانلود / مجتمع فنی تهران / دانلود فیلم دوبله فارسی /خرید دوچرخه برقی /خرید دستگاه تصفیه آب /موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /دانلود نرم افزار /
5 نظرات
  1. سیب پزشکی می گوید

    تاثیر برانگیزبود

  2. Shayan می گوید

    سلام. دکتر مطالب سایتت با تبلت یا باز نمی شه یا من بلد نیستم باز کنم. مشکلی داره یا باید کار خاصی کرد؟

    1. علیرضا مجیدی می گوید

      والا یه افزونه نصب کرده بودم برای نمایش در تبلت. چک می‌کنم.

  3. Saeed می گوید

    خیلی عالی بود
    لطفا میزان مطالب این چنینی را افزایش دهید

    با تشکر

  4. jimmyheller می گوید

    در ایران امیدوارم روزی این اتفاق بیفته اما بخاطر استفاده کم مردم از این ابزار ها و مخصوصا رایانش ابری فعلا این موضوع کمی پیچیده است اما شاید بشه مثه همیشه اطلاعات رو به زور جمع آوری کرد و بانک اطلاعات خوبی رو جمع آوری کرد. مرسی دکتر

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.