یک پرسش و تردید قدیمی: کِی و چقدر باطری گوشی‌‌ام را شارژ کنم؟!

این دو سه ساله، بارها در وبلاگ‌های فارسی، نوشته‌هایی در پاسخ به همین سؤال خوانده‌ام. این نوشته‌ها گاهی در تناقض کامل با هم بودند. بعضی‌ها می‌گفتند بهتر است بگذارید باطری تقریبا خالی شود، بعد تا 100 درصد شارژش کنید، اما بعضی‌ها هم توصیه می‌کردند که وقتی شارژ به حدود 40 درصد رسید، باطری را شارژ کنید، اما نه تا 100 درصد، بلکه تا حدود 80 درصد. کدام یک از این توصیه‌ها درست است؟

بد ندیدم، در «یک پزشک»، بار دیگر با هم در مورد این مشکل صحبت کنیم.

الان دیگر مدت‌هاست که تقریبا همه گوشی‌های هوشمند و لپ‌تاپ‌ها از باطری‌های لیتیومی استفاده می‌کنند، سابقا از باطری‌های نیکلی استفاده می‌شد. این باطری‌های قدیمی نیکلی، مشکل آزاردهنده‌ای داشتند، مشکل این بود که اگر این باطری‌ها را به صورت مرتب، وقتی کاملا خالی نشده بودند، شارژ می‌کردید، باطری به تدریجی ظرفیت شارژ خود را از دست می‌داد، اصطلاحا «حافظه‌»اش را از دست می‌داد، به همین خاطر این مشکل را اثر حافظه یا Memory effect می‌نامیدند.

اما در باطری‌های لیتیومی، قضیه متفاوت است و بنابراین برای افزایش عمر باطری‌، توصیه‌های زیر انجام می‌شود:

1- هر چقدر میزان خالی شدن شارژ باطری کمتر باشد بر میزان عمر باطری افزوده می‌شود: کافی است به جدول زیر نگاه کنید، تا متوجه مسئله بشوید، اگر بگذارید باطری کاملا خالی شود و بعد هر بار تا 100 درصد شارژ کنید، باطری شما عمر بسیار کوتاهی خواهد داشت، اما اگر بگذارید هر بار که کمی خالی می‌شود، شارژ شود، عمر باطری را بسیار افزایش می‌دهید.


2- باطری را تا 100 درصد شارژ نکنید: خیلی از ماها از ترس شارژ کم آوردن، گجت‌های خود را تا 100 درصد شارژ می‌کنیم، اما اگر این کار را مرتب انجام بدهید، باطری گجت خودتان را ضعیف می‌کنیم. نکته دیگری که باید به آن توجه کنید این است که وقتی باطری تا 100 درصد شارژ شد، باید آن را از شارژر جدا کنید.

3- هر ماه، یک بار باطری را کاملا خالی از شارژ کنید: بسیاری از باطری‌های مدرنی که ما در حال حاضر در گجت‌ها داریم، باطری‌های هوشمندی هستند که مثلا می‌توانند به شما بگویند که 2 ساعت و 15 دقیقه از شارژ باقی است، اما اگر شما مرتب به توصیه شماره یک این پست عمل کنید، این ویژگی دچار اختلال می‌شود و اصطلاحا کالیبراسیون آن مختل می‌شود، بنابراین توصیه می‌شود که ماهی یک بار اجازه بدهید که باطری کاملا خالی شود.

4- باطری را خنک نگه دارید: گرما فقط دشمن پردازشگر لپ‌تاپ یا گوشی شما نیست، بلکه عمر باطری را هم می‌کند، بنابراین با تمهیداتی مثل استفاده از پایه برای لپ‌تاپ به خنک ماندن باطری کمک کنید.

البته زیاد هم مته به خشخاش نگذارید، با این سرعت آمدن فناوری‌های نو، کمتر کسی است که یک گوشی را بیشتر از یک یا دو سال نگه دارد، پس وسواس بیش از حد به خرج ندهید، گاهی وقتی لازم دسترسی به شارژ ندارید، می‌توانید ناپرهیزی کنید و باطری را تا صفر درصد خالی کنید یا وقتی عازم سفر طولانی هستید، باطری را تا 100 درصد شارژ کنید تا بعدا شارژ کم نیاورید.

منبع

43 دیدگاه

  1. خیلی از گجت ها مدار قطع کننده دارن اگه باطری فول بشه خودشون قطعش می کنن

    مورد اولم به نظزم اشتباه گفتید که نذاریم سایکلش کامل بشه .. چون شماره سایکل رو افزایش نمیده وگرنه چون باطری فرآیند طبیعی شارژ رو طی نمی کنه به نظرم ممکنه زودتر هم مشکل پیدا کنه … اگه اینطور بود که خود شرکت ها نمیذاشتن سایکلش کامل بشه موقع شارژ تا عمرش افزایش پیدا کنه … فکر نمی کنم بعضی از موردها درست باشه

  2. به نظر من بعد از یه مدت که گذشت، نباید زیاد به این مسائل توجه کرد! طبق حرف خودتون نباید زیاد مته به خشخاش گذاشت. تا بخواهیم فکرش رو بکنیم دیگه وسیله‌مون دوره‌اش گذشته و باید تعویض شه.

  3. فک نکنم هیچکدوم از موارد فوق جز شماره 3 درست باشن.
    اینو براساس تجربه خودم میگم.
    مثلا یه بار دوستم گوشیشو )K 850( رو واسه یه ماه به من اولاش گوشی یه روز به زور باتریش دوام داشت ولی من هر وقت میخواستم شارژش کنم صبر میکردم تا خاموش شه، بعد میذاشتمش داخل شارژ، حدود 20 بار این کارو تکرار کردم، بعدا باتریش راحت تا دو الی سه روز (بسته به نحوه استفاده) شارژ نگه میداشت.
    یه مورد دیگه، یه بار من یه گوشی nokia 1203 خریدم، اولاش حدود سه روز روشن میموند، همون کار قبلی رو این گوشی تکرار کردم یه هفته کامل شارژ نگه میداشت.

    خودتون امتحان کنید و تفاوتشو ببینید.

    1. من اینجا نظر لایف‌هکر را که سایت معتبری محسوب می‌شه نقل کردم، خود من مدتها همین کار را شما می‌کردم. اما به نظرم دلیل عمده اینکه شرکت‌های سازنده روی هیچ کدوم از توصیه‌های تأکید نمی‌کنن اینه که عمر گوشی در دست مردم پایینه، یعنی اونهایی که گوشی‌باز هستن و حتی مردم عادی، خیلی کم پیش می‌یاد که گوشی را برای مدت طولانی و تا زمانی که واقعا عملکردش مختل بشه،‌نگه دارن و در بازه زمانی 12 ماهه هم چه از این فرمول‌های تبعیت کنیم و چه تصادفی شارز کنیم، فناوری باطری‌ها طوری هست که غالبا زیاد مشکل‌دار نمی‌شن.

    2. دوست عزیز!
      به نظر میرسد که مطالب را با دقت و توجه مکفی مطالعه نمیفرمایید! زیرا دقیقاً به همین مسئله ی مورد اشکال جنابعالی ، اشاره شد! و توضیح مقتضی نیز ارائه گردید!
      پیشنهاد میشود ضمن مرور دوباره ، توجه فرمایید که باطری های این دو مدل گوشی ای که حضرتعالی ذکر نمودید از نوع (باطری های نیکلی) میباشند و این راهکار و برخوردها ، شاید میتوانست موجب ارتقای توان شارژدهی و یا افزایش طول عمر باطری شود(که این موضوع بصورت مشخص در همان ابتدای مطلب عنوان شد)
      ولیکن اکثریت قاطع گوشی ها ، اسمارت فون ها، تبلت ها، لپ تاپ ها و دیگر دستگاه های هوشمند امروزی از (باطری های لیتیومی) بهره میبرند که دارای عملکردی متفاوت با باطری های نیکلی و نسل پیش از خود هستند (که در اینباره هم ، به حد کفایت، توضیحاتی بیان گردیده بود.)

      ( خسته نباشید – نقطه – سرخط)
      :)

  4. ممنون از مطلب.
    اما فکر کنم تنها موردی که همه روش توافق دارن،مورد چهار باشه.تو بقیه موارد هنوز بین علما اختلاف هست.
    با تشکر

  5. تمام نکاتی که دکتر نوشتند درسته، دوستان باطری های لیتیومی شامل لیتیوم یون (باطری های گوشی) و لیتیوم پلیمر (باطری هایی که بیماران قلبی از آن استفاده می کنند) همگی نیاز به تخلیه کامل نداره چون لیتیم ظرفیت پذیری بالایی داره.
    اصلا ساخت این نوع باطری براساس از بین بردن اثر Memory effect است.

  6. اتفاقا من مورد اولو به شدت روی گوشی P990 انجام دادم و نتیجش این شد که الان نیم ساعتم شارژ نگه نمی داره!

    1. برادر من!!
      خب، گوشی مورد اشاره حضرتعالی (P990) که دارای از نوع باطری های نیکلی میباشد! و راهکار شماره ی (1) برایوشی های لیتومی ارایه گردیده..
      و ضمنابحث مهم تر و جالب تر اینجاست کع اگر این گوشی شما از همان باطری اورجینال اولیه استفاده میکند و تا لحظه نوشتن این کامنت (یعنی 24 دی ماه سال 90) هنوز کارایی داشته (حتی در حد همان نیم ساعت شارژ) به این معناست که واقعا شاهکار بوده و شایسته تجلیل است!
      زیرا عمر کافی و کارایی بسیار خوب و قابل قبولی داشته و ماموریت خود را به نحو احسن و بهترین وجه ممکن به سرانجام رسانده است! و جای بسی تشویق و تقدیر و تهنیت نیز دارد!

      دوست من!
      میدانید چند سال از آخرین سری از تولید P990 میگذرد؟! :|

      توجه فرمایید که ساخت این گوشی در سال 2005 آغار و در سال 2006 بطور کلی پایان یافت، خب اگر جنابعالی در آخرین سری از تولید این گوشی نیز اقدام به خرید و تهیه اش نموده باشید ، میدانید چند سال میشود؟!
      خودتان حساب نمایید….

      وجدانا بی معرفتی کردید در حق این پرچم دار آن دوره ی گوشی های همراه……. ؛)
      ‘)

  7. موضوعی که اینجا مطرح می‌شه اینه که آیا ۵۰۰ تا شارژ ۱۰۰% از ۴۷۰۰ تا شارژ ۱۰% کمتره؟ منظورم اینه که وقتی‌ شما ۱۰۰% شارژ می‌کنید زمان خیلی‌ بیشتر از اینکه ۱۰% شارژ می‌کنید از باتری استفاده می‌شه و سیکل‌های ۱۰ درصدی خیلی‌ به هم نزدیک هستند؟!!

  8. با سلام
    من بر اساس تجربه میگم که بذارید باتری تا ته خالی بشه بعد تا ته شارژش کنید. تو دفترچه ی گوشی زیمنس قدیمیم هم همینو البته نوشته بود(برای باتری های لیتیوم پلیمری).
    من و دوستم ۴ سال پیش با هم کا۸۱۰ خریدیم اون هر وقت عشقش میکشید میزد شارژ و میکند (گوشی باز هم نبود) ولی من بروش خودم عمل کردم. باتری اون هر سال عوض میشد ولی مال من هنوز همون اولیه و هنوزم خیلی قابل قبول شارژ نگه میداره.(باتری هم از نوع لیتیوم پلیمری است)

  9. طبق توضیحاتی که نوشتید من یه نکته ای به ذهنم رسید.
    طبق همون جدولی که میزان دشارژ شدن باطری و تعداد چرخه های کاربرد رو نشون میده، و با یه حساب کتاب ساده میشه گفت که در حالتی که هر بار باطری خالی بشه و دوباره شارژ بشه عمر باطری بیشتره!
    در حالت آخر به این شکل :
    4700*0.1=470
    به اصطلاح 470 برابر حجم باطری در کل طول عمرش مورد استفاده قرار می گیره
    حالا در حالت اول:
    500*1=500
    به اصطلاح 500 برابر حجم باطری مورد استفاده قرار می گیره

    با این استدلال میشه گفت گرچه در حالت اول تعداد چرخه کمتر میشه، اما کارکرد باطری در کل بیشتر از حالت آخره!

  10. تو گوشی های آندروید به صورت نرم افزاری و عمدی از شارژ 100% باطری جلوگیری میشه. علتش هم جلوگیری از کم شدن عمر باطری های لیتیوم-آیون به مرور زمان هست.

    ولی خود سیستم عامل ها (از نظر نرم افزاری) بعر از هر بار نصب، آپگرید و ریست نیاز دارن که حتما حداقل یک بار با باطری داخل گوشی کالیبره بشن. برای همین نیاز دارن حتما یک تا دوبار فول دشارژ- فول شارژ و فول دشارژ- فول شارژ بشن.

    بقیه موارد گفته شده دیگه در اینجا کاملا درسته.
    با تشکر از وبلاگ زیباتون.

  11. توی سایت لایف هکر نوشته بهترینش 50% هست که با حساب کتاب میشه 750 تا سیکل .

    The table at the right, from Battery University, shows that discharges to 50% are better for your battery’s long-term life than, say, small discharges to 90% or large discharges to 0%

  12. این مواردی رو که گفتین با تجربه هایی که اکثر ماها داریم کاملا تناقض داره!

    من قبلا نوکیا داشتم الان هم آیفون 4s و هم آیپد 2
    مثلا گوشیم رو هر موقع گذاشتم شارژش کامل خالی بشه و فول شارژش کردم مدت زمان بیشتری تونستم باهاش کار کردم

    از طرفی تجربه من میگه حتی اگه باطری رو بزارین مدت زمان بیشتری مثلا برای شب تا صبح تو شارژ بمونه بازم بهتره
    ولی بهتره زمانی که باطری تو شارژ هست از گوشی استفاده نشه
    استدلال محمد رضا هم کاملا حرف من رو تایید میکنه

  13. اقا یکی بهمن بگه من گوشیم شارژ میکنم ولی حدود 2ساعت خالی می شه فکر می کنم خیلی ضعیف شده یکی به من بگه لطفا 1-ضعیف شده یا نه2-اگه ضعیف شده چه کار کنم

  14. من گوشی ام را به شارژ میزنم و با ان کار میکنم حالا گهشیم شارژ را کم نگه میدارد چه باید بکنم لطفا بگواید چون من گوشی گران قیمتی دارم

    1. اصلانگران نباشید هر وقت شارژش تما شود به پریز بزن تا چراغش سبز شد از برق بدرش بیار

  15. 7 سال k800 دارم، هنوز باتریش خوب کار میکنه. باد نکرده.
    روشم هم اینطور بود که میذاشتم به 20-15 درصد برسه بعد میزدم تو شارژ تا فول شه. ولی تو شارژ فول رهاش نمیکردم.

  16. سلام من شارز اولیه گوشیمو 1 ساعت گذاشتم چجوری میشه اونو درس کنم زود زود شارزش تموم میشه جواب بدین تو دوراهی گیر کردم

  17. من از وقتی آیفون ۶ خریدم فهمیدم باتری نباید کامل خالی شه
    چون کمتر شارژ نگه میداره
    ولی تا ١٠٠٪شد از برق بکشید عمر باتری طولانی تره
    از رو تجربه میگن امتحان کنید

  18. سلام یه سوالی داشتم اگه باتری رو فول شارژ کنیم بعدش واسه مدت طولانی از گوشی جدا کنیم برداریم مشکلی برای باتری بوجود نمی یاد خراب نمی شه؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]