اختصاصی «یک پزشک»: نگاهی به فروشگاههای «بارنز اند نوبل»

یکی از خوانندگان خوب یک پزشک که داوطلب همکاری شده بود، در ایمیلی که به من زده بودند، توضیح داده بودند که مقیم خارج از کشور هستند، با توجه به قابلیتهای خوب ایشان ترجیح دادم به جای اینکه کار نوشتن مقالات روتین فناوری را به ایشان بدهم، از ایشان درخواست که در صورت تمایل گزارشهای اختصاصی از روتینهای فرهنگی و فناوری مردم آن دیار برای ما بنویسند. ایشان هم قبول زحمت کردند و در نخستین قسمت، نگاهی انداختند به فروشگاه «بارنز اند نوبل».
به گمانم یکی از کارهایی که وبلاگنویسهای کشورهای مختلف میتوانند بکنند، آشنایی مردم با فرهنگها و روتینهای زندگی در کشورهای خود و کشورهای دیگر است.
خیلی وقتها نگاه و ذهنیت ما بعد از شنیدن نام کشوری، صرفا رویدادها و چالشهای سیاسی یا تصور تاریخی ما از کشور مربوطه است. در همین راستاست که در این هفته خبری که در خبرگزاری رویترز در مورد فروش بالای محصولات اپل در ایران (علیرغم تحریمها) و وجود قشری از علاقهمندان این شرکت در ایران منتشر شده بود، بسیار سر و صدا به پا کرد و سایتها و وبلاگهای فناوری گویی که چیز عجیبی کشف کرده باشند، تقریبا همگی بدون استثنا این خبر را بازتاب دادند! (مثلا در گیزمودو)، چیزی که از دید ما، مطلب خاصی نیست و فکر میکنیم برای همه بدیهی باشد که در کشور بزرگ ایران با این همه جمعیت جوان و تحصیلکرده مسلما قشر بزرگی از مردم تحت هر شرایطی نیاز خود به فناوری و گجتها را به نوعی برطرف میکنند.
با این مقدمه به نوشته نویسنده مهمان «یک پزشک» توجه کنید. شما هم اگر دوست داشتید میتوانید از این دست گزارشات تصویری برای «یک پزشک» ارسال کنید، از نوشته شما اگر منطبق به کارکرد و جو کلی وبلاگ باشد، استقبال خواهد شد.
فدیک اشکواری: فروشگاههای «بارنز اند نوبل» از جمله بزرگترین کتابفروشیهای آمریکا محسوب میشوند. این شرکت با سابقه بیش از صد سال، توانسته است نمونه خوبی از موفقیت در فروش و ترویج کتابخوانی در فرهنگ آمریکایی باشد. در زمانی که اکثر کتابفروشیها بر اثر رقابت با فروشگاههای اینترنتی ورشکست شدند ، بارنز اند نوبل کماکان با در پیش گرفتن سیاست متفاوت توانسته است به سود دهی مناسبی دست پیدا کند.
ساختمان فروشگاه
من تا کنون از چندین فروشگاه بارنز اند نوبل خرید کردهام . چیزی که در همه آنها جلب توجه میکند فضای بسیار بزرگی است که هر فروشگاه در اختیار دارد. معمولا فروشگاههای بارنز اند نوبل در مراکز خرید یا مکانهای شلوغ فرار گرفته و به صورت پیشفرض یکی از بزرگترین فروشگاههای آن منطقه با فضاهای بیش از سه یا چهار هزار متر به این کتابفروشی تعلق دارد. این را با مغازهها و زیر پلههای انقلاب که مقایسه بکنیم، تازه متوجه تفاوت میشویم.
محصولات
به طور طبیعی اولین چیزی که جلب توجه میکند کتابهای جدید و پر فروش هستند که بر روی میزی درست پشت در ورودی قرار گرفتهاند.
چیدمان اجناس در هر فروشگاه بارنز اند نوبل متفاوت است، ولی همیشه میتوان چند بخش را در همه آنها انتظار داشت:
قسمت موسیقی معمولا خلوتترین قسمت فروشگاه است . با توجه به افزایش فروش موسیقی در فروشگاههای آنلاین و رواج فرمتهای فشرده، کمتر کسی علاقه به خرید CD دارد. در مقابل قسمت فروش فیلم خیلی شلوغتر به نظر میآید. این قسمت به دو بخش DVD و Blue ray تقسیم شده و هر کدام به صورت موضوعی طبقه بندی شدهاند.
قسمت دیگری که جلب توجه میکند، بخش فروش کتابخوان و تبلتهای مختلف NOOK است. من همیشه به این قسمت با احتیاط نزدیک میشوم، چون همیشه یکی از فروشندهها به محض دیدن کوچکترین علاقه شروع به صحبت کردن و نشان دادن قابلیتهای مدلهای مختلف میکند!
بخش مربوط به کودکان از پرطرفدارترین قسمتها است. این قسمت شامل کتاب، وسایل کمک آموزشی و اسباببازی میشود. برنامههای کتابخوانی برای کودکان هم در روزهای مختلف به صورت رایگان برگزار میشود. علاوه بر آن کودکان میتوانند از اسباببازیها یا کتابها در محل فروشگاه بطور رایگان استفاده کنند. با این اوصاف تعجبی ندارد که فروشگاههای بارنز اند نوبل به محل مورد علاقه بچهها تبدیل شده و فرهنگ کتابخوانی از کودکی در آنها رواج پیدا کند.
لوازم التحریر، مجلات و سایر کالاهای متفرقه مربوط به کتاب قسمتهای دیگر فروشگاه هستند. تی شرت Games of Throne ، چوب جادویی هری پاتر یا عروسک پرندگان خشمگین و کالاهای مانند اینها نیز طرفداران خودشان را دارند.
خدمات
به جز تعداد زیادی فروشنده که همیشه آماده کمک کردن هستند، شما میتوانید از کامپیوترهای راهنما نبز استفاده کنید. پیدا کردن یک کتاب خاص در فروشگاه خیلی بزرگ یک دردسر کامل هست. این کامپیوترها علاوه بر اینکه به شما مکان دقیق هر کتاب را در فروشگاه نشان میدهند، امکان خربد آنلاین را هم فراهم میکنند.
استارباکس یکی از اجزای جدانشدنی فروشگاههای بارنز اند نوبل است. اینترنت بیسیم رایگان هم که از واجبات به شمار میآید.
تعداد مبلها در کل فروشگاه همیشه کم هست و در نتیجه همیشه تعداد زیادی از مردم روی زمین نشستهاند و مشغول خواندن کتاب یا استفاده از اینترنت رایگان هستند. بطور کلی خیلیها از این فروشگاهها به عنوان یک کتابخانه رایگان و بدون حق عضویت استفاده میکنند.
برپایی جلسات با نویسندههای مختلف جهت بحث یا گرفتن امضا نیز پای ثابت این کتابفروشی است.
تنوع فروشگاه خیلی برایم جالب بود. واقعا به صرف وجود کتاب، نمیتوان منتظر استقبال از کتابفروشی ها بود. هر چند حرکتهای خوبی در ایران نیز شروع شده است
مثل :
شهر کتاب >> http://bookcity.org/page-about.aspx
باغ کتاب >> http://www.bagheketab.ir/gardenHelp.htm
البته خیلی باید کار بشه تا استقبال بیشتر بشه. چه در زمینه خدمات و محصولاتی که ارائه می شه و چه در زمینه ارائه اینترنت بیسیم رایگان که جذابیت را دو چندان میکند. بالاخص با این وانفسای اینترنت ایران که برای توسعه ایران، واقعا مساله ساز شده.
کامل نبود ولی ایده ی جالبی بود ممنون .
خیلی جالب بود خسته نباشید ولی کوتاه بودنش و همچنین نبود آدم و مشتری ها توی عکس یه خورده ضد حال بود!!!
سلام
حق با شماست . ولی مشکل این بود که از طرف کارمندان فروشگاه به من تذکر دادند گرفتن عکس از داخل فروشگاه خلاف مقررات فروشگاه است.
عکس ها مال قبل ار این تذکر بود و متاسفانه تعداد محدودی شد.
تنها استثتا عکس نوک بود که گفتند به گونه ای باید عکس گرفته شود که آرم و نام بارنز اند نوبل در کادر نباشد
مقاله ای کامل بود!
جدیدا هم چند تا کتاب رایگان رو از طریق مرورگر ها در اخیتار کذاشتن که کتاب های خوبی هستند!
عالی بود فگر کنم گزارش های بعدی این دوستمون جالب تر شه
اطلاعات جالبی بود. من هم گاهی به این کتابفروشی ها می روم و همان جا می نشینم و ساعت ها کتاب می خوانم.
به به آقا آرش گل …
به جان خودم وقتی کامنت ت رو خوندم لحنش برام آشنا بود بعد دیدم بابا این که آرش خودمونه…
به دوستان و جناب مجیدی خوندن این وبلاگ رو شدیدا” توصیه میکنم
البته قبلش باید یه کلنگی چیزی داشته باشین چون “برادران” دورش دیوار کشیدن: http://natashagodwin.blogspot.com/
وای چقدر خوب بود…خیلی دلم خواست…من اگه امریکا بودم این فروشگاه ها حتما پاتوقم میشد…فعلا باید به همین شهر کتاب بسنده کنیم…
برام خیلی جالب بود ولی اگه عکسهاش بیشتر میبود بهتر بود
ایده ، خیلی عالی هستش .
گزارش خوبی بود، هرچند عکس ها ناکافی بودند و توضیحات ناکافی تر
نوشته بودند “فروشگاه بزرگی است” و فقط 2 عکس آن هم با زاویه بسته از قفسه ها گذاشته بودند نه از محیط داخلی فروشگاه.
میشد در مورد قیمت کتاب ها، جنس کاغذ ها، نحوه برخورد کارکنان و… هم صحبت کنند.
در مورد بخش موسیقی و فیلم نوشته بودند ولی هیچ عکسی از آن نبود.
در مورد بخش کتاب های الکترونیک نوشته بودند ولی تنها یک عکس از کتابخوان نوک گذاشته بودند نه از بخش فروش!
و…
امیدوارم نکاتی که گفتم در بهتر شدن گزارشات کمک کند. 🙂
سلام. جالبه که این فروشگاه خیلی شبیه فروشگاه های کتاب ایندیگوی کاناداست. فقط طبعن اینجا کتاب فروشی ها خیلی کوچک ترند و بخش فیلم هم ندارن. اما بودن استارباکس و کل فضا شبیه به همن. http://www.chapters.indigo.ca/home/
*بطور کلی خیلیها از این فروشگاهها به عنوان یک کتابخانه رایگان و بدون حق عضویت استفاده میکنند.*
سلام
یعنی اجازه میدن بدون خرید کتاب چند ساعت اونجا بشینی و کتاب رو کامل بخونی؟
زیبا بود همیشه اینگونه گزارش ها رو دوست داشتم و دارم. لطفا بیشتر از این کار ها کنید. اگر از نقاط مختلف دنیا دوستان این گزارش ها رو بفرستند عالی میشه
با تشکر از شما و نویسنده مطلب.
پست بسیار جالبی بود
امیدوارم این روند ادامه داشته باشه
سلام
به نظرم سعی کنین قدری مفصلتر بنویسین بهتر خواهد بود
ولی خوب بود،ممنون
میتونین در تهران هم سری به مکانهای مشابه مثل “شهر کتاب” بزنین و گزارش تهیه کنین
سلام خیلی عالی بود.از علیرضا هم تشکر میکنم.خیلی خوبه که از جاهای فرهنگی گزارش بگیرن.ممنون
سلام دکتر عزیز!
به خاطر این مطلب از شما و این دوست خوب تشکر یک دنیا ممنونم! مدت ها بود که به دنبال خوندن مطلبی رد این مورد بودم اما جز تکه نوشتهی ویکی پدیا چیزی نصیبم نمیشد تا اینکه امروز این مطلب رو اینجا دیدم!
البته هنوز متن رو نخوندم فقط چند سر اول رو خوندم.
بازم ممنون دکتر عزیز! جالب بود هرچند کوتاه بود!
با سلام ای کاش در مورد جمله
((در زمانی که اکثر کتابفروشیها بر اثر رقابت با فروشگاههای اینترنتی ورشکست شدند ، بارنز اند نوبل کماکان با در پیش گرفتن سیاست متفاوت توانسته است به سود دهی مناسبی دست پیدا کند.))
بیشتر توضیح می دادید که این سیاست متفاوت چی بود. باتشکر