نقد و پیشنهادهایی برای اپلیکیشن مجله (اولین اپلیکیشن خرید و مطالعه مجلات فارسی)

خوانندگان «یک پزشک» شاید یادشان بیاید من در پستهایی، ایجاد سامانهای برای خرید الکترونیک کتاب و به تازگی هم سامانهای برای اشتراک مجلات را پیشنهاد داده بودم.
آن دسته از بلاگرهایی که در ایران در مورد فناوری مینویسند، بیشک متوجه شکاف گسترده فناوری بین ایران و دنیای خارج هستند، این شکاف متأسفانه فقط در سختافزار یا امکانات پایهای مثل اینترنت نیست، بلکه گسست عمیقتر و ریشهایتر در ذهنیتها وجود دارد.
درست به همین دلیل است که در شرایطی که در خارج ایران روشهای متعددی برای خرید الکترونیک کتاب و مجله وجود دارد، ما در داخل ایران سیستم کارا و بیدردسری را نمیشناسیم.
در حال حاضر انبوهی از خوانندگان بالقوه کتابها و مجلات، در شهرستانها و حتی در تهران و مراکز استانها به خاطر عدم دسترسی مستقیم به کتابهایی که شمارگان چاپشان هر روز آب میرود و همچنین مجلاتی که علیرغم محتوای فاخر، نامشان هم به به گوشها نخورده است، به صورت خوانندگان و خریداران بالفعل درنمیآیند.
-------
علت و عوارض مشکل پزشکی از چیست؟
متأسفانه سالهاست که ما شاهد رخوتی دلآزار از سوی ناشران، گردانندگان مجلات و سیاستگذاران آنها و توسعهدهندگان وب و اپلیکیشنها در این زمینه هستیم.
بله! کتابفروشیهای آنلاینی در محیط اینترنت وجود دارند که میشود از طریق آنها کتابهای کاغذی را خرید و با پست دریافت کرد، من واقعا از کار آنها راضی هستم، اما ما یک سیستم برای خرید کتابها و مجلات الکترونیک روز نداریم.
همین یک و نیم ساعت پیش بود که در وبلاگ «سلمان» در مورد اپلیکیشن مجله خواندم، این اپلیکیشن را میتوانید به صورت رایگان برای آیپد از اینجا دانلود کنید.
اپلیکیشن مجله به شما امکان خریداری و دانلود مجلات را میدهد.
من اپلیکیشن را فورا تست کردم و در اینجا میخواهم نظرات و پیشنهادات خود را در مورد این اپلیکیشن بنویسم:
– اپلیکیشن محیط کاربری سادهای دارد، راستش من هم سادگی را به پیچیدگی که میتواند کاربران را فراری بدهد، بیشتر میپسندم. اما میشود در آینده به محیطهای کاربری گرافیکیتر مثل اپلیکیشن کیوسک هم فکر کرد. در ضمن در حال حاضر آیکون اپلیکیشن فاقد هرگونه جذابیت گرافیکی است.
– لزوم افزایش حلقه مجلات پوشش داده شده: در حال حاضر تنها شمارههای چند ماه پیش تعدادی از مجلات در ان قرار داده شده است، مجلاتی که فعلا در اپلیکیشن دیده میشوند، اینها هستند: اندیشه پویا، بازینما، پت حیوانات خانگی، چشمانداز ایران، چه خبر، خط خطی، دانش روز، دنیای کامپیوتر و ارتباطات، صنعت و توسعه، نافه، نجوم.
سلمان در پستش نوشته است که به زودی دهها مجله دیگر هم به این جمع اضافه میشوند که مایه دلگرمی و خوشحالی ماست.
به گمانم گردانندگان اپلیکیشن باید بتوانند با زیرکی یک تیم مذاکره با گردانندگان بعضی از مجلات تشکیل بدهند. من حدس میزنم که به خاطر ناآشنایی گردانندگان بعضی از مجلات یا در مواردی ترس آنها از نقض کپیرایت یا اصلا وبهراسی بعضیهاشان کار مذاکره بسیار دشوار میشود، اما «مجله» اگر میخواهد موفق شود و خیلی زود مبدل به اپلیکیشنی فراموشنشده نشود باید به عنوان اساسیترین کار، از عهده این کار برآید.
من «مجله» را وقتی موفق خواهم دانست که بخارا، دنیای تصویر، آسمان و دانستنیها را در آن ببینیم.
در عین حال اعتراف میکنم که از تصور اینکه شاید در صورت به وقوع پیوستن چنین کاری، تنگناهای مالی مجلاتی مثل بخارا و علی دهباشی با خریدهای الکترونیک کم شود، به هیجان میآیم!
– لزوم ایجاد یک سیستم قیمتگذاری هوشمند: در حال حاضر تعدادی از مجلات ماههای پیش با بهایی بیشتر از قیمت جاری مجلات در «مجله» قرار داده شدهاند که تصور میکنم بیشتر کاربران با دیدن قیمتهای خیلی زود از محیط اپلیکیشن دور شوند!
فکر میکنم قیمتگذاریها باید منطقی و هوشمند و رقابتی باشند، به این صورت:
– امکان اشتراک یک ساله یا شش ماهه مجلات با تخفیف داده شود.
– مجلات قدیم با بهایی کمتر به فروش برسند.
– یک سامانه پرداخت ریالی برای کاربران داخل کشور: شاید از نظر فنی کار دشوار باشد، اما با وضعیت برابری ارزها در حال حاضر، شاید منصفانهتر باشد که به کاربران داخل کشور، امکان خرید ریالی را بدهیم، به این صورت که کاربر بتواند به سایت مجله وارد شود، حسابی بسازد، به صورت آنلاین با سیستم پرداخت الکترونیک داخل کشور، اعتبار برای خود بخرد و سپس با ورود به محیط اپلیکیشن بتواند از اعتبار خریداری شده استفاده کند.
در حال حاضر تنها راه خرید نشریات در اپلیکیشن برای کاربران داخل ایران، خرید گیفت کارت و بعد «خرید داخل اپ» است، این کار به خاطر قیمت بالای گیفت کارتها دسته زیادی از کاربران را فراری میدهد.
از سوی دیگر باید توجه داشت که به خاطر محدودیت ایجاد شده در تبادل مالی بین ایران خارج کشور، خیلی وقتها خرید داخل اپ بدون «تغییر آی پی»، ناممکن میشود.
در ضمن مطابق آزمایشی که کردم باید به اطلاع برسانم که در یک مورد بعد از اینکه شخصا یک مجله را برای خرید انتخاب کردم، به خاطر سرعت پایین اینترنت در ایران، دانلود به درازا کشید و در میان راه، دانلود متوقف شد، در ادامه اپلیکیشن متوجه خرید من نشد و متأسفانه هزینهای که پرداخت کرده بودم، از دست رفت!
بنابراین گردانندگان مجله حتما باید به شرایط ما در داخل ایران نگاه ویژهای بیندازند و حتما اپلیکیشن را توسط شماری از کاربران در داخل ایران تست کنند.
– ضروت تبلیغات مؤثر: به گمانم «مجله» باید سیاست تبلیغی بسیار هوشمندانهای را اتخاذ کند، در این راستا باید با صاحبان وبلاگها و روزنامهها و مجلات کاغذی تماس بگیرد، و اپلیکیشن را به خوبی معرفی کند.
«مجله» میتواند علیرغم سادگی تحولی در خرید الکترونیک محتوا در وب فارسی باشد، یا اینکه خیلی زود مبدل به تجربهای فراموششده شود، مرز خیلی باریکی بین موفقیت یا عدم موفقیت برای این اپلیکیشن وجود دارد.
– لزوم انتشار بیدرنگ مجلات شمارههای تازه در اپلیکیشن: اگر اپلیکیشن همچنان تنها به فروش شمارههای آرشیوی ادامه بدهد، برای دسته بزرگی از کاربران هیچ جذابیتی را نخواهد داشت، شخصا من وقتی از اپلیکیشن استفاده خواهم کرد که بتوانم مثلا چلچراغ را در همان ساعات اول صبح روز شنبه، با بهایی معادل نسخه کاغذی بخرم و دانلود کنم.
– لزوم پوشش چند پلتفرم: از دید فنی البته شاید توسعهدهندگان با ایجاد نسخه اندرویدی یا ویندوزی مجله مشکل اشته باشند، مثلا ممکن است «ریپ» کردن مجلات در نسخه اندرویدی در صورت عدم پیشبینی تدابیری آسان باشد و به خاطر نقض کپیرایت، مشکلی ایجاد شود.
اما باید توجه داشته باشیم در ایران، تعداد دارندگان آیپد آنقدرها زیاد نیست، واقعا نمیدانم کسی آمار درستی در مورد درصد تبلتهای اندرویدی و آیپد داشته باشد یا نه. اما حدس من این است که کاربران تبلتهای اندرودی در داخل ایران به مراتب بیشتر از کاربران آیپد باشد. بنابراین باید فکری به حال این کاربران کرد.
خوشبختانه مطالبق اطلاعات سایت مجله، نسخه اندرویدی «مجله» هم در حال آماده شده است.
– تبلغات داخل اپ: توسعهدهندگان اپلیکیشن برای جبران هزینهها میتواند به جذب تبلیغات داخل اپ هم فکر کند.
– فروش مجلات فقط آنلاین و یا امکان دانلود PDFهای آموزشی مفید در کنار مجلات: به گمانم گردانندگان مجله میتوانند خیلی راحت این مجلات آنلاین را شناسایی کنند و با کسب اجازه از نویسندگان این مجلات آنها را به صورت آنلاینی یا پولی در اپلیکیشن قرار بدهند.
من در اینجا فقط برای نمونه به مجله شگفتزار و همچنین هفتهنامه اپلستان اشاره میکنم.
در ضمن شخصا بسیار مایل هستم که PDF کتاب خلاقیت «یک پزشک» را برای دانلود رایگان، تقدیم کنم.
– فازهای بلندپروزانهتر و جاهطلبانهتر: اما در گام بعدی «مجله» میتواند به حمایت از تولیدکنندگان محتوا در وب فارسی هم فکر کند، خود من زمانی ایده نشر بعضی از مطالب «یک پزشک» را به صورت پولی داشتم، اما از آنجا که در آن سامانه خوبی برای فروش نداشتم و همچنین محدوده خریداران را زیاد ارزیابی نمیکردم، از این ایده صرفنظر کردم.
واقعیت این است که کار کردن روی برخی از مطالب جذاب، مستلزم صرف نیروی فکری و وقت زیاد است، بنابراین گرچه خیلی نوشتن را دوست دارم، اما منطقا با توجه به مشغلههای کاری از نوشتن این دسته از مطالب صرفنظر میکنم، ولی همیشه افسوس ننوشتن آنها را میخورم.
اما من اگر بدانم که مطالبم را میتوانم به صورت یک گاهنامه با فرمتی جذاب در اختیار اپلیکیشن مجله قرار بدهم و به فروش دستکم چند صد نسخهای آن اطمینان داشته باشم، مطمئنا از نوشتن این مطالب چالشبرانگیز شانه خالی نخواهم کرد.
– چه زمانی شاهد اپلکیشن «کتاب» خواهیم بود؟! میشود حدس زد که مذاکره، ترغیب و جلب اطمینان ناشران کتاب به مراتب دشوارتر باشد، اما در شرایط حاضر که هزینه تمامشده چاپ کتاب بالاتر رفته است، واقعا میشود با اپلیکشینی اینچنینی خیلی کارها کرد.
به گمانم موفقیت اپلیکیشن مجله میتواند نظر برخی از ناشران سنتی را عوض کند.
برای سلمان و سایر توسعهدهندگان مجله آرزوی موفقیت میکنم. امیدوارم همه ما برخلاف فرهنگ رایج که خیل اوقات سعی میکنیم در مسیر موفقیت و توسعه دیگران مانعی ایجاد کنیم، دستکم در این مورد با کمک و همفکریمان باعث شویم دست کم یک سیستم خوب فروش مجلات ایرانی پا بگیرد.
لطفا با کامنتهای خود با ما همفکری کنید، از سلمان عزیز هم میخواهم در صورت تمایل نظرات خودش را با ما در میان بگذارد.
پینوشت: پاسخ سلمان به این نوشته را حتما بخوانید.
بررسی خیلی عالی بود . ممنون .
من وسوسه شدم که این اپلیکیشن رو دانلود کنم ولی وقتی دیدم نوشتین فقط نسخه آرشیوی داره یه ذره دلسرد شدم.
مجله خط خطی و تقریبا تنها مجلهایه که من به صورت دائم تهیه میکنم. ولی واقعا تو شهرستان ها تهیه این مجله سخته. چون سیستم پخش محدودی داره. مثلا اینجا تو بابل فقط یه جا رو میشناسم که این مجله رو میاره. بقیه حتی اسمش رو هم نشنیدن. این یعنی تو اکثر شهرهای مازندران اصلا عرضه نمییشه. ولی با چنین اپلیکیشنهایی واقعا امید هست. البته به نظرم بهتره از یه سیستم ضدسرقت قوی استفاده کنن. مثلا رمزگذاریدقوی و فرمت اختصاصی برای اپلیکیشن و دادن کد کاربری مخصوص به هر کاربر. یه چیزی مثل همین فروشگاه های نرم افزاری اپل و مایکروسافت و…
به علاوه نسخه تحت وب هم مفید خواهد بود اگه راهی برای جلوگیری از سرقت مجله ها تعبیه کنن. اصلا چنین اپلیکیشنی میتونه وضعیت بد نشریات که به دایلی مثل قیمت کاغذ و… ایجاد شده رو تحت تاثیر قرار بده.
از اونجایی که ویندوز هشت به زودی فراگیر میشه بهتره هر چی سریعتر برای اون هم آماده بشه. برنامه نویسی برای ویندوز هشت خیلی راحت و جذابه.
باید فرصت داد بهشون، مشخصه که در اول کار هستند، اونها باید از یه طرف کاربران را راضی کنن، از سوی دیگر ساحبان نشریات خیلی با محیط وب بیگانه هستند و به همین آسونی نمیشه متقاعدشون کرد که فروش آنلاین شمارههای تازه ممکن هست و باعث پایین اومدن سود یا راه پیدا کردن نشریهشون به سایتهای دانلود غیرقانونی نمیشه.
“ساحبان” دکتر جان؟ :)
از همون اول که تیتر رو دیدم
دلم خواست مجله ی دوست داشتنی ای که از بچگی، هر ماه می خوندمش هم الکترونیکی بشه!
البته قبلا به سردبیرشم پیشنهاد الکترونیکی شدن در کنار کاغذی بودن رو داده بودم.
از همون بچگی دوست داشتم همه ی کتابا و وسایلمو تو یه چیز کوچولو جا بدم و همه جا همراه خودم ببرم! چیزی که اون موقع ها تو ذهنم بود مث فلش های امروزی بود!
آقای دکتر!
فهمیدم چرا چیزای نوستالژیک منو افسرده میکنه ولی این افسردگی شامل افکار و ایده ها و انشاهام و امثالهم نمی شه!
چون من هنوزم می تونم به اینا دسترسی داشته باشم، اما اون چیزایی که فیزیکی بودن دیگه نیستن!
کاشکی مجلات الکترونیکی زمان بچگی ما هم بودند!
اون مجله ای هم که بالاتر گفتم “طنز و کاریکاتور” بود.
چقد این بار حرف زدم!
شاد و موفق و سلامت باشید
هنیئا لکم. ما که انقدر دس دس کردیم برای خرید ایپد و ایفون که الان دیگه از قدرت خریدموت خارج شد. بهرحال …
منطقا باید نسخه دیجیتال ارزانتر و بلکه خیلی ارزانتر از نسخه کاغذی باشه. به هر حال هزینه های کاغذ و چاپ و توزیع رو نداره. نمیدونم چرا در متن قیمت مناسب را قیمت معادل نسخه کاغذی دانسته اید.
نمی دونم اگه بگم باعث خنده می شم یا نه اما خوب منو کسی اینجا نمیشناسه پس می گم :)
یکی از ارزو هام ( برام جالبه که می گم ارزو چون معمولا ارزو وقتی می گیم که احتمال وقوعش واقعا کم باشه یا به صورتی دیگه معجزه باشه) اینه یه کمپانی در اینده داشته باشم و اولین محصولاتی که که تولید می کنم یکیش یه کتاب خوان باشه چون جاشو تو زندگی خودم بشدت و حتی تو زندگی دیگران حس می کنم یه محصول که کاملا ساخت خود باشه (نمی گم ایرانی چون تو فکرش هستم از انویدیا برای پردازنده استفاده کنم اما برای ایرانی ) بسازم و کمک کنم به صنعت نشر (البته دیگه با این کارم دارم نابودش می کنم )
نمی دونم این ارزو می مونه یا نه :-؟
والا :|
من در نایین زندگی میکنم . بهترین تفریح من تا حدود چهار سال قبل مجله خواندن بود . همشهری جوان ، قبل ترش گل آقا و کلی مجله ی دیگر . اما خیلی وقت است که هیچ مجله ای به شهرمان نمی آید . البته اگر یک سری مجله زرد را فاکتور بگیریم . حالا ، بهترین تفریح من رفتن به اصفهان و شنیدن بوی خوش مجله و روزنامه شده . تمام مجله هایی را که می بینم ، می خرم و بر می گردم و دوباره باید تا سه چهار ماه دیگر صبر کنم . امیدوارم این اپلیکیشن بتواند توسعه پیدا کند تا من و خیلی ها که شرایطی مثل من دارند بتوانند به راحتی مجلات مورد علاقه شان را بخوانند .
آقای مجیدی واقعا ممنون من خیلی وقت هست دنبال تهیه مجله های ایرانی مخصوصا مجله بازی نما بودم ، خوشبختانه کار شروع شده منم مجله بازی نما رو خریدم جالبه زیاد قیمت تفاوت نداره با ایران مثلا قیمت ۵۰۰۰ تومان ۱،۵ پوند هستش که زیاد تفاوتی نیست ، امیدوارم مجله آپدیت بشه و مجلات به روز باشه
مطلبتون خیلی مفید بود
تو فکر افتادم یه سامانه ای برای انتشار کتاب الکترونیکی را بندازم البته فعلا دارم بررسی می کنم چون کمی کارهامم زیاده فعلا اما تا چند ماه ِ بعد شاید بتونم یه کارایی در این زمینه کنم
اگه هم کسی دوست داشته باشهتو این کار همکاری کنه استقبال می کنم
من مایل به همکاری هستم لطفا با این ایمیل تماس بگیرید
r.xantia@gmail.com
سلام
بابت پست بسیار عالی تون سپاسگذارم
واقعا این موضوع یه دقدقه خیلی مهمه که ما واقعا از دنیا عقبیم واین به تنبلی خودمون برمیگرده الان چرا ما نباید توی گیشه مجلات اپل انواع مجله با کیفیت بالا و قیمت مناسب داشته باشیم؟(نمیدونم این برنامه کتاب الکترونیکیشو از کجا تهیه میکنه از ناشرش میگیره یا خود تهیش میکنه)
کتابخونه اپل ک الان سرشار از کتاب درسی خیلی پیشرفته و جالبه
واقعا برنامه نویس های ایرانی چیکار میکنن خوب ی خورده پیشرفت و سطح اموزش در ایران رو ببرن بالا
الان دیگه کسی حال کتاب خوندن نداره ولی اگه ی کتاب خوان درست و حسابی یا همین مجلات و کتاب های الکترونیکی برای دستگاه های هوشمند زیاد شن واقعا در سرانه کتاب خوانی کشور تحولی ایجاد میشه البته قدم هایی داره برداشته میشه ولی خیلی کند و دیر صورت گرفته
با ارزوی موفقیت برای ایران و ایرانی امیدوارم در زمینه ی تکنولوژی روز پیشرفت بیشتری داشته باشیم و بتونیم خودمونو به دنیا برسونیم
خب مسئله کپی رایت مجلات دانلود شده توسط این اپ رو نمیشه نادیده گرفت… یک نفر می تونه با یک خرید، اون مجله رو تو کل اینترنت پخش کنه! کاریش هم نمیشه کرد… فکر کنم حق دارن بعضی از مجلات در این زمینه که نگران باشن.
مجلات دانلودشده توسط این اپلیکیشن را فقط در خود اپلیکیشن میشود خواند. بعد هم، دنیا تغییر کرده است. صاحبان مجلات می توانند از ترس، کاری نکنند و نابود شوند؛ یا بر این تغییرات سوار شوند.
از آمدن این اپلیکیشن خیلی خوشحالم. جای کار زیاد دارد. مثلا روی مطالب، درجه زوم خیلی بالا نیست (در مقایسه با zinio). امیدوارم روزی، نزدیک، اپلیکیشن اختصاصی هر مجله را ببینیم.
کتاب هم که بشود، حرف ندارد. البته ساختن epub فارسی، کار سرراستی نیست. ولی واقعا اگر کتاب ها به این فرمت منتشر شوند، مخصوصا کتاب های اغلب متنی، عالی است و من کلی از این کتاب ها را می خرم. الان هم برای مجلات و کتاب های انگلیسی روی آیپد نسبتا خوب خرج میکنم. همین اواخر، رفته بودم کتاب فروشی. خیلی کتاب ها بود که دوست داشتم بخوانم، اما حجیم و کلفت بودند و میدانستم بخرم، کمتر احتمال دارد بخوانم. چقدر دلم میخواست آن کتاب ها را می توانستم توی مترو روی آیفون بخوانم!
راجع به بخارا هم که نوشتی، دلم حسابی غنج رفت. من الان مدتهاست مجله فارسی کمتر می خرم و میخوانم. یک علتش همین مشکلات است. نگاه نو را برای یک فصل می خرم. اما دم دستم نیست که بخوانم.
برای روزنامه ها هم — حتی همین روزنامه ها! — خیلی لازم و خوب است که روی آیپد (و سیستم های دیگر) عرضه شوند.
امیدوارم اپ مجله، آغازگر خوبی برای همه این اتفاق های خوب باشد!