سفری به قلعه آرزوها

16

در «یک پزشک» تا به حال پست‌های متعددی در موردامید، نکوهش ترس، ستایش نگاه و اندیشه متفاوت یالزوم پی گرفتن آرزوهای کودکی نوشته‌ام.

من برایتان از همه اینها نوشتم و به صورت مشروح برایتان در مورد همه‌شان توضیح دادم، مثال‌های من در همه این پست‌ها، مثال‌هایی در مورد کار و زندگی شهروندان خارجی بود.

اما آیا واقعا نترسیدن،‌ امید داشتن، پیگیری آرزوهای ظاهرا واهی یا تحمل برچسب متفاوت بودن، چیزی است که مختص فرنگی‌ها باشد، آیا در ایران خودمان نمونه‌های عینی و ملموس در این مورد نداریم؟

من به نیکی ذات انسان‌ها باور دارم و معتقدم که در ظرف و شرایط مناسب، همه ما می‌توانیم مجال‌هایی برای بروز این نیکی‌ها بروز دهیم، بعضی‌هامان بیشتر و بعضی‌هامان کمتر.

همه ما این فرصت‌ها را هر چند وقت یک بار به دست می‌آوریم و می‌توانیم با وجود تنگناها و بی‌رحمی‌ها یا عدم اعتمادهایی که در جامعه‌مان جاری است، خوب‌تر از چیزی باشیم که فکر کنیم.

یک زمانی می‌خواستم پستی در مورد آدم‌هایی با اندیشه و عملکرد متفاوت ایرانی بنویسم که مشغله و همچنین پاره‌ای ملاحظات باعث شد، نتوانم پست را تکمیل کنم، اگر یادتان باشد از شما نظرخواهی هم کرده بودم.

یکی از خواننده‌ها پیشنهاد داده بود که مستند «بانوی گل سرخ» را ببینم. این مستند ساخته مجتبی میرطهماسب است و شهین‌دخت صنعتی؛ بانویی که قبل­ از انقلاب به منطقه لاله‌زار کرمان رفت و گُل را جایگزین خشخاش و گُلاب را جایگزین تریاک کرد و به جایی رساند که «گلاب زهرا» سرنوشت کشاورزی یک منطقه را «دگرگون» کرد. این مستند را می‌توانید در اینجا ببینید.

مستند «بانوی گل سرخ»

اگر اینترنت پرسرعت ندارید و نمی‌توانید مستند را از لینک بالا ببینید می‌توانید به اینجا بروید و در قالب یک اسلایدکست کوتاه با حجم پایین مستند را مرور کنید.

در قسمتی از مستند، از زبان راوی داستان «همایون صنعتی» -همسر شهین‌دخت- می‌شنویم که می‌گوید که کشاورزها در ابتدا به این زوج می‌گفتند که شما دارید ما را انگشت‌نما می‌کنید، زشت است، مباشر می‌گفت: «گوش به حرف این دو تا خُل ندین،‌ اینها دیوونه‌ان!»

و این همان تردید و ترسی است که جامعه به ما وقتی می‌خواهیم خوب و متفاوت باشیم، القا می‌کند. ناگفته پیداست که ما خیلی وقت‌ها تسلیم این فشار نامجسوس می‌شویم، همرنگ جامعه می‌شویم و فرصت‌ها را از کف می‌دهیم.

رنج‌ها و محرومیت‌های مردم پیرامون ما جنس‌های مختلفی دارد، یادم می‌آید دو سالی که در یک منطقه نسبتا محروم دوره خدمت سربازی را طی می‌کردم، انواع این محرومیت‌ها را دیدم، البته نیک می‌دانید که برای دیدن گاه و بیگاه چنین صحنه‌هایی لازم نیست که شما رنج سفر را به جان بخرید، با فاصله چند دقیقه از شیک‌ترین مناطق شهری و گاه در جوار آنها می‌توان، صحنه‌هایی عجیب را دید.


اما ایمیلی که در آغاز پست به آن اشاره کردم، ‌در مورد چه بود؟

ابتدا که عنوان پست را دیدم، تصور کردم ایمیل یک مؤسسه ایرانگردی برای ایام نوروز است: «دعوت دکتر مجیدی به قلعه آرزوها‎»! ایمیل را باز کردم تا ببینم این قلعه در کجاست و موضوع چیست!

قلعه آرزوها

ایمیل از سوی بنیاد نیکوکاری رایحهفرستاده شده بود، سال 89 این مؤسسه مطلع شد که منطقه‌ای محروم در کرمان به نامی جالب و عجیب به نام «قلعه‌گنج» قرار دارد. منطقه‌ای که خشکسالی در چند سال اخیر، باعث شد که زندگی کشاورزی مردمانش به مخاطره بیفتد، طوری که مردم روستانشین این منطقه که در کپر زندگی می‌کنند و دسترسی به آب بهداشتی و یا غذای مناسب هم ندارند.

بنیاد رایحه سعی نکرد که به شیوه روتین صدقه برای مردمان این دیار جمع کند، تلاش نکرد که با جمع کردن مبلغی یا دادن البسه و چند وعده غذای خوب، به ظاهر وجدان خود را راحت کند و ژست نیکوکار بودن به خود بگیرد، بلکه در رویکردی «متقاوت» سعی کرد که به آنها امید و توانایی سرپا ماندن بدهد.

در گام اول این بنیاد یک مدرسه شبانه‌روزی در یکی از روستاهای این مطاقه تأسیس کرد و در گام بعدی، دو مرکز خیاطی و تولید زیورآلات و جاجیم و نمدباقی و یک فروشگاه تأسیس کرد.

اما تازه‌ترین اقدام این بنیاد، جالب‌تر و شاخص‌تر است:

این بنیاد می‌خواهد به دانش‌آموزان و مردم روستای راین‌قلعه آموزش بدهد که آرزوها خود را به یاد بیاورند و این آرزوها را بر در و دیوار مدرسه شبانه‌روزی روستا نقاشی کنند.

وقتی دانش‌آموز بودیم، یکی از موضوعات همیشگی انشاهای ما این بود که می‌خواهید چه کاره شوید، اما حتی یک بار هم آموزگاری پیدا نشد که به ما بگوید چه آرزویی دارید یا آینده را چطور تخیل می‌کنید.

به گمانم محروم بودن تنها در شرایط مالی و معیشت خلاصه نمی‌شود، نداشتن شرایطی برای پر و بال دادن به آرزوها و تخیل، به نوعی بدتر از محرومیت مالی است. شاید همه ما در این نوع محرومیت با هم شریک باشیم.

و حالا مؤسسه نیکوکاری ریجانه تلاش می‌کند تا آرزوهای کودکان و مردم منطقه محروم را به یادشان بیاورد و آنها را روی دیوار یک مدرسه جاودان کند.

با این کار هم تلنگری در ذهن مردم این منطقه ایجاد می‌شود و هم مردم همه ایران با وجود چنین محلی آشنا می‌شوند.

این پروژه هفتم تا دوازدهم اسفند 92 در روستای راین‌قلعه شهرستان قلعه‌گنج اجرا می‌شود.

برای اطلاعات بیشتر به وب‌سایت این پروژه مراجعه کنید.

قلعه آرزوها

با مراجعه به این سایت می‌توانید با پروژه‌های نیکوکارانه‌ای که قرار است که در این منطقه اجرا شود، آشنا شوید و برای نمونه در ساخت یک مدرسه راهنمایی و دبیرستان شبانه‌روزی مشارکت کنید.


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

مجموعه‌ای از تصاویر هراس‌آور، عجیب با به اصطلاح نفرین‌شده!

برای قسمتی از شگفتی یا ترس خودمان از پیرامون یا عکس‌ها نمی‌شود توضیح صریح ارائه کرد. احتمالا منشا این ترس‌ها به تدریج در سیناپس‌های مغزی ما از هزاران سال پیش یه یادگار گذاشته شده.آدم فکر می‌کند اگر قرار باشد برنامه هوش مصنوعی ایجاد شود…

10 شهید دنیای فناوری!

هر کدام از ابزارها و دستگاه‌هایی که ما در زندگی عادی خود از آنها استفاده می‌کنیم، ثمره تلاش‌های بی‌وقفه دانشمندان و افراد زیادی بوده‌اند. اگر فداکاری، ریسک‌پذیری، شهامت و ماجراجویی این افراد نبود، ما هیچ کدام از این فناوری‌ها و ابزارها را…

ابر تورم آلمان در سال 1923 چه بر سر مردم آورد؟

به زمانی می‌رویم که یک آلمانی طبقه متوسط، ​​میلیاردها مارک در جیب خود حمل می‌کرد اما هنوز نمی‌توانست چیزی بخرد. یک قرص نان 200 میلیارد مارک قیمت داشت.با حقوق بازنشستگی یک هفته‌ای حتی یک فنجان قهوه را نمی‌شد خرید. سقوط آزاد ادامه داشت و…

برای جبران خطرات سلامتی ناشی از نشستن در طول روز وجود باید تحرک متناوب انجام بدهید. اما هر چند دقیقه…

برای کاهش اثرات مضر نشستن بر سلامتی، هر نیم ساعت یکبار 5 دقیقه پیاده روی سبک داشته باشید. این یافته کلیدی مطالعه جدیدی است که در مجله Medicine & Science in Sports & Exercise منتشر شده است.محققان نوشته‌اند:«ما از 11 فرد سالم…

کهن‌ترین درختان جهان

" بث مون " عکاسی است که در سانفرانسیسکو زندگی می کند و بیش از 14 سال از عمرش را صرف شناسایی و عکاسی از قدیمی ترین درختان جهان کرده است. او به کشورها و سرزمین های دورافتاده سفر می کند تا از درختان قطور قدیمی تصاویر زیبایی را ثبت کند. او می…

وقتی با اشعه ایکس از اشیای عادی عکس بگیرید؛ شگفت‌زده می‌شوید! کاری که آندری دومان کرد

مجموعه عکس‌های اشعه ایکس می‌توانند اشیاء روزمره را به روشی باورنکردنی و منحصر به فرد نشان دهند.آندری دومان، عکاس تجاری، حدود یک سال است که این کار را می‌کند. زمانی که دومان کاری را برای مشتریان انجام نمی‌دهد، دوست دارد پروژه‌های شخصی را…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو / کلینیک زیبایی دکتر محمد خادمی /جراح تیروئید / پزشکا /تعمیر فن کویل / سریال ایرانی کول دانلود / مجتمع فنی تهران / دانلود فیلم دوبله فارسی /خرید دوچرخه برقی /خرید دستگاه تصفیه آب /موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /دانلود نرم افزار /
16 نظرات
  1. سینا می گوید

    ای کاش از این بنیاد ها که اهدافی انسان دوستانه را دنبال میکنند بیشتر حمایت بشه

  2. حسین می گوید

    کارای واقعا زیبایی انجام میدن. کاش هممون بتونیم زیبایی ها رو ببینیم.

  3. علی می گوید

    این پست عالی بود دکتر .
    واقعا ازتون ممنونیم

  4. مفتش می گوید

    مرسی «یک پزشک»
    چقدر باحال شرح داده بودی.

  5. میرتوحید می گوید

    چقدر زیباست این حرکت‌ها. ممنونم که ما رو با این موسسه آشنا کردین.

  6. Reza .B می گوید

    واقعا کار جالب و قابل تحسینیه. مرسی از شما که این کارو با نوشته‌تون حمایت کردین.
    ولی یه مسئله هست: آبراهام مزلو، یه “سلسله نیاز” انسانی داره و توی اون تو هفت مرحله نیازهای انسانی رو طبقه بندی کرده. دو نیاز اول که نیازهای مبتنی بر کمبود هستند عبارتند از نیازهای اولیه(خواب،خوراک و..) و نیاز بعدی یعنی امنیت و پنج نیاز دیگر که حتما بعد از برآورده شدن این دو نیاز به آنها نیاز پیدا میشود. مثلا اگر کسی نیازهای اولیه‌اش تامین نمیشود حاضر است نیاز دوم خود را -امنیت- را به خطر بیندازد تا نیاز اول را برآورده کند.
    قلعه آرزوها برای شرایط بحرانی که از این روستا توصیف کردید به مقدار زیادی سنگین و طاقت فرساست. لذا ضمن تقدیر و تشکر از این طرح، به عملی بودن و فایده دار بودنش در این شرایط مذکور اصلا خوش بین نیستم.

    1. مفتش می گوید

      چرا خوش بین نستید ؟
      درباره «سلسله نیازهای» آبراهام مازلو میدونم و خیلی بهش معتقدم. پیش از این هم یک پزشک درباره اش نوشته. اما این مساله چندان ارتباطی به اون نداره به نظرم. مسئله فقط داشتن رویاست، یعنی حتی یه نفر میتونه نیازهای اولیه زندگی رو در «تخیلات» خودش داشته باشه نه اینکه خیلی بیشتر، و این همون کاریه که قلعه آرزوها بر اساسش پیاده شده. نبود امید و آرزو، یعنی نبود حرکت و نبود حرکت …!

    2. mohamad می گوید

      در جواب اقا رضا : بیایید جزیی از راه حل باشیم نه جزیی از مشکل.در این وانفسای همه کمبود ها از نظر جناب مازلو , دادن امید از نان شب هم واجب تر است.

  7. افشینـ می گوید

    بـسـیـار عـالـی .

    خیلی ها با دست خالی حمایتگر این عزیزان محروم در منطقه ی قلعه گنج هستند .
    با اردوهای جهادی دانشگاه ، دو بار به قلعه ی آرزوها دعوت شدم . وصف شدنی نیست …

    با تشکر فراوان از دکتر مجیدی !

    1. افشینـ می گوید

      معرفی وبلاگ یک دوست :
      آقای محمود هاشمی ، مدیر بنیاد علمی فرهنگی صدر در منطقه قلعه گنج .
      http://bonyadesadr.mihanblog.com
      چند نفر از فارغ التحصیلان رشته های مختلف از دانشگاه های مختلف .
      ـ ـ ـ
      کم نیستند از این گروهای کوچک با کارهای بزرگ که در خاموشی ، یاری رسان دست های محروم هستند .

  8. افشینـ می گوید

    دانلوذ فیلم به دانلود منیجر ( لینک بدون فیـ ـ ـلتر )
    http://av.vimeo.com/27397/757/40064386.mp4?aksessionid=b06c87941cc41a4e781aa25813ed43ee&token=1361826873_d279bc01c11a9ef6da3310efc88798c2

  9. علی می گوید

    نمی دونم دلمون نازکه یا یه چیز دیگه …
    خلاصه با دیدن تیکه های مستند اشکمون در اومد ;|

  10. هدی می گوید

    مشابه این پروژه قبلا توسط آقای بهرامی و دوستانشون در “کلاس پرنده” انجام شده و تا به حال در دو مدرسه ی خیر ساز در دو استان کمتر برخوردار کشور اجرا شده. میتونید به سایت و صفحه ی فیسبوکشون مراجعه کنید و از کار بسیار زیبا و حرفه ایشون دیدن کنید و ازشون ایده بگیرید و این نوع کار فرهنگی واقعا تاثیر گذار را اشاعه بدید.
    http://theflyingclassroom.com/

  11. فرشاد می گوید

    چند روزی بود که این پست شما رو توی گودر، استار کرده بودم که با فرصت و دقت بیشتری بخونم.
    حرکت بسیار جالبی بود، کاش چنین حرکت هایی در این کشور بیشتر شکل بگیره. ممنون بخاطر انتشار این پست تامل برانگیزتون.

  12. فرشته می گوید

    ای کاش ترحمی نبود.شاید ابتکار بانی پیشرفت میشد.ممنون از این مطلب پر از معنی.دکتر عزیز از این مطالب لطفا زیاد بنویسین

  13. محمود می گوید

    سلام
    من هر چه گشتم نتواستم این مستند را برای دانلود پیدا کنم. لینکی هم که در متن ارجاع دادید پاک شده بود. اگر ممکن است لینک دیگری معرفی کنید.
    خیلی ممنون

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.