سامسونگ چگونه دنیا را تسخیر کرد؟

علی ارغوان: مدت زیادی از آن زمان نمی‌گذرد که نوکیا غول دنیای تلفن همراه بود و سامسونگ یک تولیدکننده معمولی در این صنعت محسوب می‌شد که هر کسی به این برند اعتماد نمی‌کرد؛ حتی وقتی اپل کم کم خودش را در عرصه اسمارت‌فون‌ها مطرح کرد، سامسونگ موفقیت زیادی کسب نکرده بود. وقتی سیمبین در رقابت با رابط کاربری جذاب و ابتکاری iOS ناکام ماند، گوگل با اندروید به فکر تصاحب سهمی از این بازار افتاد و به کمک اچ‌تی‌سی توانست توجه کاربران زیادی را به خودش جلب کند. در این زمان بود که سامسونگ به مرور زمان با عرضه سری گلکسی اس خود توانست بازار اندروید را به زیرکی از چنگ اچ‌تی‌سی درآورد تا آن‌جایی که حالا برند گلکسی اس و گلکسی نوت را همه کاربران موافق و مخالف سامسونگ به عنوان محصولاتی بسیار موفق و قدرتمند می‌شناسند و اخیراً نیز عنوان تولیدکننده اول اسمارت‌فون در امریکا را نیز تصاحب کرده است. اما سامسونگ چگونه به این موفقیت دست یافت و تا کجا پیش خواهد رفت؟

Samsung

بیایید به اواخر شهریور امسال بازگردیم، زمانی که تیم کوک در سن فرانسیسکو روی سن رفت تا آیفون 5 را معرفی کند. صدها کیلومتر آن طرف‌تر در رستوران Wolfgang Puck لس آنجلس گروهی از متخصصان و مدیران بخش تبلیغات و بازاریابی سامسونگ به دقت به عکس‌العمل مردم هنگام معرفی ویژگی‌های آیفون جدید توجه کردند. آن‌ها در با گردهم آوردن چندین لپ‌تاپ و تلویزیون تک‌تک کامنت‌های سایت‌ها و شبکه‌های خبری فناوری را در مورد آیفون 5 خواندند و سعی کردند در این رستوران که حالا شبیه به یک میدان جنگ شده بود یک جواب مناسب را برای رقیبشان پیدا کنند.

samsung-galaxy-s-iii-anti-iphone-5-ad

دو ساعت بعد وقتی تیم کوک در میان تشویق حضار در حال پایین آمدن از پله‌های سن بود گروه سامسونگ در حال تهیه یک سری تبلیغات چاپی، ویدئویی و تصویر بودند. وقتی در هفته وقتی موعد فروش آیفون 5 فرارسید سامسونگ یک تبلیغ تلویزیونی را آماده کرد که در آن یک سری فن‌بوی اپل در حالی که در صف طویل فروش آیفون قرار دارند می‌گویند: “جک هدفون قرار است در پایین گوشی قرار بگیرد!”. این ویدئوی 90 ثانیه‌ای به پربیننده‌ترین ویدئوی تبلیغاتی فناوری در سال 2012 تبدیل می‌شود و بیش از 70 میلیون بازدید کسب می‌کند. مهم‌تر از همه در همان هفته‌های آغازین معرفی و شروع فروش آیفون 5 سامسونگ توانست یک رکورد جدید از فروش پرچم‌دار جدیدش همان گلکسی اس 3 برجای بگذارد تا جایی که “تاد پندلتون” مدیر تبلیغات و بازاریابی سامسونگ در امریکا گفت: “ما می‌دانستیم که این یک لحظه بزرگ خواهد بود، وقتی مصرف‌کنندگان واقعاً توجه می‌کنند.”

samsung_market_share_graph

شکی نیست که سامسونگ اخیراً پله‌های ترقی را خیلی سریع طی کرده است؛ این شرکت کره‌ای که اخیراً بزرگترین تولیدکننده اسمارت‌فون ایالات متحده لقب گرفته است سال گذشته نیز عنوان بزرگترین تولیدکننده تلفن همراه دنیا را با 29 درصد سهم از نوکیا ربود. حالا هم برخی منابع سهم سامسونگ را در بازار اسمارت‌فون امریکا 33 درصد عنوان کرده‌اند که از 30 درصد اپل نیز فراتر رفته است؛ البته اپل تنها یک محصول آیفون را می‌فروشد اما سهم سامسونگ مربوط به 25 اسمار‌ت‌فون متفاوت است.

شاید موفقیت سامسونگ را بتوان ترکیبی از فرصت‌طلبی هوشمندانه، تبلیغات پرهزینه و فراوان، ابداعات و ابتکارات اخیر و تلاش بی‌وقفه برای عرضه یک رقیب آیفون دانست. با اینکه سامسونگ اولین تولیدکننده گوشی‌های اندرویدی نبوده است اما با عرضه اسمارت‌فون‌های بسیار باریک، سریع و با صفحه‌نمایش‌های بزرگ و خیره‌کننده و همچنین با قراردادن امکانات نرم‌افزاری منحصر به فرد و ابتکاری مانند ارسال فایل‌ها با قرارگرفتن پشت گوشی‌ها روی یکدیگر، روشن‌نگاه داشتن صفحه حین خیره شدن به آن و تشخیص زمان چرخش صفحه با توجه به موقعیت چشم‌ها خودش را از دیگران به سرعت جدا کرد تا قله را فتح کند.

samsung-galaxy-s-iii-parts

یک نکته دیگر استقلال سامسونگ در تهیه قطعات لازم است؛ شرکت بزرگ سامسونگ از پردازنده و مموری تا صفحه‌نمایش گوشی‌هایش را خودش تولید می‌کند و این باعث شده تا سامسونگ بتواند در سال گذشته میلادی 215 میلیون دستگاه فقط از اسمارت‌فون‌هایش را به فروش برساند. حالا اپراتورهای بزرگ تلفن‌ همراه امریکا نیز مانند Verizon، T-Mobile، Sprint و AT&T موافقت کردند تا پرچم‌دار سامسونگ را همگی تحت عنوان گلکسی اس 3 ه صورت هم‌زمان به فروش برسانند.

البته هر کسی این سامسونگ را دوست ندارد، اپل به علت نقض کپی رایت از سامسونگ شکایت کرد و جریمه سنگینی را نیز متوجه این کمپانی کره‌ای کرد، همچنین سامسونگ ممکن است برای مدتی به عنوان یک شرکت کپی‌کار در ذهن کاربران جای بگیرد اما آیا واقعاً سامسونگ بازنده بود؟ همچنین این نکته را هم باید در نظر داشت که با اینکه سامسونگ خیلی عالی خودش را بالا کشیده و جزو برترین‌ها قرار داده اما پایه‌های برجش را بر روی زمین گوگل و اندروید بنا کرده و کنترل زیادی روی سیستم‌عامل و فروشگاه اپلیکیشن‌ها ندارد، چیزی که اسمارت‌فون‌ها را انقدر محبوب کرده است. بنابراین می‌توان انتظار داشت که در صورت لغرش احتمالی گوگل و اندروید سامسونگ نیز شکوه و عظمت کنونیش را از دست بدهد؛ این درحالی است که محصولات اپل بر اساس اکوسیستم خانگی این شرکت بنا شده است.

بر اساس آخرین آمار Business Insider سامسونگ نهمین برند ارزشمند دنیا محسوب می‌شود که طق گزارش Fortune Global 500 درآمدی بالغ بر سالانه 149 میلیارد دلار دارد و از این حیث نیز در رتبه بیستم قرار گرفته است. این مقام‌ها برای شرکتی که روزی در سال 1938 میلادی در شهر کوچک Daegu به خشک کردن ماهی مشغول بود و بعدها با جاه‌طلبی‌های بنیان‌گذارش “بیونگ چول لی” به پایتخت منتقل شد بسیار حائز اهمیت است. در دهه 1960 میلادی بود که سامسونگ رسماً وارد صنعت الکترونیک شد و از همان سال‌ها به عنوان یک تولیدکننده تلویزیون و کولر ارزان‌قیمت معرفی شد. اما در سال 1995 همه‌چیز عوض شد وقتی رئیس وقت سامسونگ یک سفر مهم و سرنوشت‌ساز را به “گومی”، یک شهر بزرگ صنعتی انجام داد. بعضی می‌گویند لی رئیس شرکت در این سفر آخرین مدل‌های گوشی‌های سامسونگ را به عنوان هدیه به این شهر می‌برد اما بعدها خبر می‌رسد که گوشی‌ها کار نمی‌کنند! بالاخره سامسونگ تصمیم می‌گیرد که مقر خود را به گومی منتقل کند و کیفیت و کمیت محصولات خود را ارتقا دهد.

کم‌کم سامسونگ از یک تولیدکننده معمولی به یک برند شناخته شده تبدیل شد تا جایی که اولین گوشی پخش‌کننده MP3، گوشی‌هایی با دوربین‌ چند مگاپیکسلی و محصولات خوب دیگری تولید کرد که این برند را در کشور وطن زبان‌زد کرد. اما سامسونگ به این موفقیت‌ها راضی نشد و تصمیم گرفت تا در امریکا نیز بر فروش محصولاتش بیفزاید. در سال 2010 که سه سال از عرضه اولین آیفون می‌گذشت سامسونگ به این نتیجه رسید که استراتژی‌هایش در امریکا جواب نمی‌دهد و باید به فکر دیگری باشد، در حقیقت دیگر وابستگی به شرکا را برای تبلیغات مناسب ندید و تصمیم گرفت تا خودش محصولاتش را به کاربران بشناساند. در ژوئن 2011 که مصادف با عرضه دومین نسخه از سری گلکسی اس بود، سامسونگ برای تبلیغات و بازاریابی یکی از مدیران سابق Nike به نام پندلتون را استخدام کرد. صفحه‌نمایش بزرگ و خیره‌کننده، پردازنده فوق قدرتمند، دوربین باکیفیت و فناوری تازه NFC از جمله ویژگی‌هایی بودند که توجه کاربران آیفون را به گلکسی اس 2 جلب کرد. پندلتون در این باره می‌گوید: “ما محصولی را داشتیم که از محصولات موجود در بازار بهتر بود، اما هیچکس این موضوع را نمی‌دانست.”

Galaxy-Studio

این گونه بود که سامسونگ تصمیم گرفت مکان‌هایی را برای به نمایش گذاشتن محصولاتش با نام Galaxy Studio راه‌اندازی کند تا کاربران بتوانند از نزدیک گفته‌های سامسونگ را ارزیابی کنند و با گجت‌های شیک و جذاب گلکسی کار کنند. سامسونگ تلاش زیادی کرد تا با کمک شرکت‌های تبلیغاتی مانند 72andSunny کاربران چشم و گوش بسته اپلی را خطاب قرار دهد و با خرج حدوداً 349 میلیون دلار در سه چهارم اول سال 2012 رکورد عجیبی را در تبلیغات رقم زد.

البته که این همه تبلیغات بدون یک محصول واقعاً شایسته بی‌اثر است بنابراین سامسونگ هیچ‌گاه از تلاش برای تولید و اختراع کوتاهی نکرد؛ به طور مثال در گلکسی اس 3 فناوری‌های Smart Stay، Direct Call و در گلکسی نوت 2 قابلیت های جذاب S-Pen و مالتی تسکینگ با چند برنامه همزمان امکاناتی بود که کاربران آیفون را نسبت به گوشی‌های اندرویدی بیش از پیش وسوسه کرد. همچنین هنوز هم سامسونگ قصد دارد صفحه‌نمایش‌های انعطاف پذیر، پردازنده‌های هشت هسته‌ای و بسیاری امکانات جذاب را به اسمارت‌فون‌ها بیاورد تا جایی که امروزه همه منتظرند تا ببینند گلکسی اس 4 چه چیزی برای شگفت‌زده کردن کاربران دارد.

Nexus-Phones

همچنین در طی این سال‌ها روابط سامسونگ با گوگل سازنده سیستم‌عامل اندروید نیز توسعه یافت. وقتی گوگل توانایی سامسونگ در تولید سخت‌افزار را در گلکسی اس دید تصمیم گرفت گوشی نکسوسی بعدیش را به جای اچ‌تی‌سی به سامسونگ بسپارد. جالب است بدانید که سامسونگ 45 درصد از کل گوشی‌های اندرویدی دنیا را تولید می‌کند.

با این‌که اندروید عامل اصلی موفقیت سامسونگ در عرصه اسمارت‌فون‌ها و تبلت‌ها محسوب می‌شود اما از آنجایی که سامسونگ مالک اندروید محسوب نمی‌شود این امر می‌تواند یک نقطه ضعف بزرگ محسوب شود. همان‌طور که می‌دانید سیستم‌عامل اندروید به صورت رایگان در اختیار تمامی تولیدکنندگان تلفن همراه است و حالا علاوه بر اچ‌تی‌سی، ال‌جی و سونی شرکت‌های چینی جدیدی نیز در این عرصه خوب ظاهر شده‌اند. علاوه بر این حالا گوگل مالک موتورولا نیز محسوب می‌شود و ممکن است رابطه سامسونگ با گوگل به مرور زمان کم‌رنگ شده و موتورولا به تولید کننده اصلی سخت‌افزاری اندروید تبدیل شود.

سامسونگ البته در حال کار بر روی سیستم‌عامل Tizen است تا شاید موفقیتی را که هیچ‌گاه نتوانست با بادا تجربه کند را بدست آورد. همچنین سامسونگ کماکان به تولید ویندوزفون‌ها نیز رغبت دارد و نمی‌خواهد به صورت کامل به اندروید وابسته باشد. جاستین دنیسن مدیر بخش استراتژی سامسونگ می گوید: “ما اکوسیستم را در اختیار نداریم زیرا هنوز تصمیم به نوآوری و ابداع در این زمینه نگرفته ایم؛ جایی که فعلاً قصد نوآوری داریم تولید بهترین پکیج ممکن برای مصرف‌کنندگان است.” البته سامسونگ آن‌چنان هم بیکار ننشسته و به سختی تلاش می‌کند سرویس‌های خود را بر روی پلتفرم اندروید جابیندازد. از جمله این سرویس‌ها می‌توان به فروشگاه اپلیکیشن SamsungApps، فروشگاه آهنگ Music Hub و اپلیکیشن چت ChatON اشاره کرد. برای تقویت بخش نرم‌افزاری سامسونگ، حالا این شرکت تصمیم گرفته تا جای پای خود را در دره سیلیکون نیز تقویت کند؛ در ماه دسامبر سال گذشته میلادی سامسونگ اعلام کرد که قصد دارد ساختمان‌هایی در پالو آلتو و سن جوزه برای پیشبرد اهداف نرم‌افزاری خود تأسیس کند.

از آنجایی که سامسونگ به جز اسمارت‌فون‌ها و تبلت‌ها تولیدات گسترده‌ای نظیر تلویزیون‌ها، سینماهای خانگی، یخچال‌ها، ماشین‌های لباسشویی و بسیاری لوازم خانگی دیگر دارد تصور کنید که سامسونگ سیستم‌عامل خودش را راه‌اندازی کند. بدین ترتیب می‌توان مطمئن بود که با هماهنگی نرم‌افزار و سخت‌افزار تجربه بهتری را از محصولات سامسونگ ببینیم به علاوه این‌که با یک سیستم‌عامل متحد می‌توانید یک خانه سامسونگی کاملاً خودکار داشته باشید! البته مشخص نیست که یک سیستم‌عامل جدید در میان سیستم‌عامل‌های محبوبی مانند iOS، اندروید و ویندوزفون و همچنین سیستم‌عامل‌های نوپای بلک‌بری 10، اوبونتو موبایل، تایزن و … چگونه عمل خواهد کرد.

به نظر می‌رسد فعلاً سامسونگ تمرکز خود را بر روی عرضه گلکسی اس 4، تبلت نوت جدید 8 اینچی و پس از آن گلکسی نوت 3 و تبلت ده اینچی نوت جدیدش با پردازنده جدید Exynos Octa معطوف کرده است و باید کماکان منتظر تبلیغات ضداپلی این شرکت و البته فروش رکوردشکن هرساله‌ی محصولاتش باشیم.

منبع: (+)


  این نوشته‌ها را هم بخوانید

9 دیدگاه

  1. با تشکر از مقاله مفیدتان
    به نظر من سامسونگ برخلاف گذشته که فقط تقلید می کرد الان یاد گرفته که باید نوآوری کنه اگر میخواد کاربرا بهش اعتماد کنن.
    البته هنوز 100 درصد استراتژی های این شرکت رو دوست ندارم اما به نظرم در آینده حتی بیشتر هم پیشرفت می کنه

  2. فکر میکنم این چیزی که در مورد ارتباط با مالکیت آندروید و سامسونگ گفته میشه چندان منطقی نباشه. آیا واقعاً یه کمپانی تجاری با عظمت سامسونگ نمیتونست دورنمایی از این قضیه داشته باشه که از اول نره سراغ آندروید!؟
    نکته بعد اینه که آندروید اوپن سورسه! یعنی بازه و همه میتونن کدهاشو ببینن و شخصی سازیش کنن. خوب این دیگه واهمه نداره! برای همین هم بهترین نسخه های آندروید مال سامسونگ بود.
    اما اینکه چرا رفته سمت سیستم عامل جدید میتونه دلیل منطقی تری داشته باشه: انحصار!
    همون چیزی که نوکیا در مورد سیمبیان داشت یاهمین اپل در مورد آیعوعس داره ..

  3. ممنون مطلب جالبی بود، با این که اکثر تبلیغات سامسونگ توش تندروی بود اما چشم خیلی ها رو باز کرد

  4. همچنین در طی این سال‌ها روابط سامسونگ با گوگل سازنده سیستم‌عامل اندروید نیز توصعه یافت.
    توسعه.
    :)

  5. خیلی جالب بود تشکر.
    بنظر من سامسونگ علاقه خاصی به طراحی و نو آوری نداره و تا این جای کار چشمش به شرکت های بزرگ دیگر بوده.
    و سری گوشی های گلکسی شاید بشه گفت تنها نوآوری کلی شرکت بوده که واقعاً در عرصه تلفن های همراه کولاکی بپا کرد.
    ولی در کل من خودم بشخصه جزو دوست دارانه شرکت سامسونگ بحساب نمیام و برند مورد علاقه من HTC , Apple هست.

  6. سامسونگ واقعا مبتکرانه عمل میکنه . الان هم داره کاری میکنه که تبلت ها و گوشی ها از طریق ذهن عمل می کنندو فکر میکنم به قول شما می تنه دنیا رو تسخیر کنه طرز کارشو نمیدونم ولی می تونین این مطلب رو در همین خصوص بخونین
    http://blog.bazar.ir/2347

    1. طراحی های کولرهای سامسونگ خیلی خوبه کلا شرکتهای کره ای به طراحی اهمیت زیادی میدن
      http://www.kharidcooler.com/?p=175

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]