دو عامل از عواملی که به قهرمانی آلمان در جام جهانی برزیل کمک کردند: کمپ اختصاصی در برزیل و تحلیل نرمافزاری جامع بازیکنها و بازیها
دو سال پیش زمانی که تیم ملی فوتبال آلمان، در مسابقات جام ملتهای اروپا، در مرحله نیمهنهایی مغلوب ایتالیا شد، این باخت تلخ باعث نشد که همه چیز به نداشتن بخت و اقبال و جفت و جور شدن توپ روی پاهای سوپرماریو (بالوتلی) نسبت داده شود.
گرچه برنامهریزیهای هدفدار از سالها پیش توسط فدراسیون فوتبال ترتیب داده شده بود، اما حرکت تازهای آغاز شد تا حتی فاکتور بداقبالی نتواند در جام جهانی پیش رو، جلوی موفقیت آلمانیها را بگیرد.
در اینجا به دو مورد از کارهای جالبی اشاره میکنیم که نقش زیادی در پیروزی تیم ملی آلمان داشتند، دو موردی که کمتر رسانهای شدهاند.
کمپ اختصاصی در قلب برزیل
در شرایطی که بسیاری از تیمهای مهمان، هتلها و محلهای تمرین ناشناخته را چند هفته قبل از رفتن به برزیل انتخاب کرده بودند، آلمانیها در حرکتی بیسابقه، با مشارکت و سرمایهگذاری در احداث یک کمپ، کمپ اختصاصی خود را در برزیل ساختند. این کمپ، کمپ باهیا نام گرفت.
کمپ باهیا، معماری هنری زیبایی داشت تا بیشترین رفاه و آسایش را برای بازیکنان به ارمغان بیاورد و آنها و کادر مربیگری بتوانند به راحتی تمرین و بدنسازی کنند و بعد از هر بازی طاقتفرسا بیاسایند.
فدراسیون فوتبال انگلیس، به سادگی هتل Royal Tulip ریو را برای اقامت انتخاب کرده بود، اما آلمانیها در کمال تعجب سراغ روستای سانتو آندره رفتند و با سیاست و نقشه در احداث کمپ مشارکت کردند و اگر بخواهیم سادهتر بگوییم، همه کار ساخت کمپ را خودشان انجام دادند!
سانتو آندره با محل بازیهای آلمانیها، فاصله کمی داشت و از نظر آب و هوا هم شرایطش به آنها شبیه بود.
محل اقامت آلمانیها تنها 45 دقیقه از فرودگاه پورتو سگورو فاصله داشت، بازیکنان از این فرودگاه با یک جت اختصاصی میتوانستند تنها در عرض 2 ساعت به سه شهر محل برگزاری مسابقات مرحله مقدماتی بروند.
کمپ آلمانیها از 14 ساختمان دوطبقه تشکیل شده بود و در مجموع 65 اتاق داشت که برای اقامات بازیکنان و پرسنل کافی بود.
زمین تمرین و مرکز بدنسازی هم پیشبینی شده بود، شما باید این امکانات را در کنار منظره طبیعت و ساحل زیبا بگذارید تا ببینید، انتخاب آلمانها چقدر خوب بود.
این کمپ، حتی یک مرکز رسانهای داشت که ارتباط تیم ملی آلمان با رسانهها را آسان و ضابطهمند میکرد.
پشتیبانهای مالی تیم ملی آلمان، در مجموع 25 میلیون یورو برای ساخت کمپ هزینه کردند.
شاید لازم به توضیح نباشد که بگوییم امکانات اینترنتی و ارتباطی و ساختارهای آی تی مرکز از هر نظر مجهز بودند.
از نظر محیط زیستی سعی شد، به جای قطع کردن درختها، درختها با احتیاط از ریشه درآورده شوند و در محل جدید کاشته شوند، همچنین از مواد ساختمانیای استفاده شد که در محل موجود بودند و از این طریق به اقتصاد محلی هم کمک شد.
جالب است که این کمپ تنها برای زمان جام جهانی ساخته نشد و طوری برنامهریزی شد که بعد از ترک آلمانها بتواند شغلهای طولانیمدتی برای ساکنان محلی ایجاد کند. مثلا رستورانی که با دقت مواد مغذی لازم برای بازیکنان را فراهم میکرد، بعد از بازیها هم سر پا خواهد بود و آشپزهایش میتوانند سالها از داشتن شغلی ثابت مطمئن باند.
سه راهبرد عمده برای ساختن این کمپ اینها بودند: سازگاری با محیط زیست، مقاومت و مناسب بودن برای توریستها در آینده. این مورد آخری خیلی جالب است، گویا آلمانیها دوست دارند بعد از بازگشت به کشورشان در برزیل میراثی ماندگار از خود به جا بگذارند.
اما مورد جالب دیگری که به قهرمانی آلمانیها کمک کرد، استفاده از خدمات نرمافزاری شرکت SAP بود که مقر آن در والدورف آلمان است.
این شرکت که شاید نامش برای شما ناآشنا باشد، شرکت نرمافزاری بسیار بزرگی که در سراسر جهان بیش از 66 هزار کارمند دارد.
این شرکت برای تحلیل اطلاعات بازیها نرمافزار جامعی ساخت به نام SAP Match Insights. این نرمافزار به حفظ آمادگی بازیکنان، آمادهسازی آنها و اتخاذ تاکتیکهای مناسب کمک میکند.
الیور بیرهوف بازیکن مشهور سابق آلمان که ما او را به خاطر گل طلاییاش که آلمانها را در جام ملتها اروپای 1996 به قهرمانی رساند، هیچ وقت از یاد نمیبریم، حالا مدیر تیمهای ملی است، از این نرمافزار کاملا راضی است.
این نرمافزار جامع طوری نوشته شده است که اطلاعات آماری جالبی حتی در اختیار رسانهها و مردم عادی قرار بدهد.
در زمان جام جهانی 2006، دروازهبان وقت آلمانهای -ینس لمان- مجبور بود عادات پنالتی زدن بازیکنان تیم ملی آرژانتین را از روی کاغذ و خطوط دستنویس بخواند. اگر همین کاغذها و دستورالعملهای نبودند، شاید او نمیتوانست جهت پنالتی کامبیاسو را را بداند و آلمان را به نیمهنهایی برساند.
اما حالا همه چیز پیشرفته شده و نرمافزار Match Insights را میشود روی یک تبلت اجرا کرد و دقایق کلیدی بازی را با آن مرور کرد.
جالب است که خود بازیکنها هم میتوانند شخصا از این نرم افزار استفاده کنند. الیور بیرهوف میگوید که پیش از این اگر میخواستند نقاط ضعف و قوت بازیکنی را به او گوشزد کنند باید در اتاق تحلیل، جلسهای با او میگذاشتند، اما حالا خود بازیکن میتواند هر زمان که خواست، شخصا نقاط ضعف و قوتش را مرور کند.
به زودی چیزهای جانبیای مثل روانشناسی و جنبههای پزشکی هم به نرمافزار Match Insights اضافه خواهد شد.
نرمافزار طوری طرحریزی شده که برای جنبههای پژوهشی هم مناسب باشد و در آن بتوان اطلاعات پزشکی و سوابق تمرینی بازیکنان را ثبت کرد.
به علاوه با این نرمافزار میتوان حریفها و بازیکنهای شاخص آنها را با دقت تحلیل کرد و مثلا دانست که آمار کریستیانو رونالدو به چه ترتیب است و او چقدر پاس میدهد یا به سمت دروازه میدود.
نمودارهای و شبیهسازی این نرمافزار کمک زیادی به بازیکنان و تیم مربیگری میکنند، این اطلاعات را بازیکنان می تواند روث صفحه نمایش گوشیهای هوشمند خود هم ببینند.
گفته میشود که زمان نگه داشتن توپ توسط هر بازیکن تیم ملی آلمان در سال 2010 به طور متوسط 3.4 ثانیه بود، اما حالا این زمان فقط 1.1 ثانیه است. این تفاوت معنادار تا حد زیادی به خاطر همین تحلیلهای نرمافزاری است.
از نهم مرداد، لیگ برتر فوتبال ایران به راه میافتد و باید بگویم که انتظار ندارم که لیگ امسال تافته جدا بافتهای نسبت به دورههای قبلی باشد.
بنابراین انتظار داریم که باز همان حاشیهها، هیاهوهای بسیار برای هیچ، زمینهای محقر محل بازی و تمرین، بازیکنانی فاقد بعضی از مهارتهای تکنیکی پایه در پست خود را ببینیم.
از تصور اینکه باز هم به خاطر علاقه به یکی دو تیم، باید همان بازیهای کسلکننده را ببینیم، حس رخوت به من دست میدهد. تصور کنید همان دربیهایی را که در آنها سه چهار پاس پشت سر نمیتوانیم ببینیم و یک سانتر و حرکت ایستگاهی برنامهریزی شده را باید آرزو کنیم.
حاصل این لیگ که فرسایشی، بیهدف و بیروح است، میشود تیم ملیای که باید به لطف بازیکنان ما در لیگهای خارجی و مقادیر زیادی دعا و القای حس غیرت و وطندوستی هر 4 سال یک بار با کمی چاشنی خوششانسی به جام جهانی برود و همیشه در مقاطعی کم بیاورد و حذف شود!
پیداست که برای نتیجهگیری و بازی زیبا، باید تیمهایی مثل تیم ملی آلمان یا اصلا همین تیم ملی والیبال خودمان را الگو قرار بدهیم. اما واقعا بعید به نظر میرسد با توجه به حاشیهها، بینظمیها، اقتصاد فوتبالی و دخالتهایی که در فوتبال ما میشود، الگوبرداری هوشمندانه در افق نزدیک ممکن شود.
این نوشتهها را هم بخوانید
متشکرم جناب دکتر مقاله بسیار جالبی بود
جالب اینجاست که آلمانها قبل مقدماتی 2014 خودشون رو تو جام جهانی میدیدند و گل الیور بیرهوف هم اشاره کردین که به چک زد نوستالوژی بود، این نرم افزار قطعا در ویندوز استفاده میشه دیگه؟
در رابطه با کمپ هم که محشره وقتی چنین زمین تمرینی باشه قطعا تیم موفق میشه البته از برنامه ریزی دقیق و حساب شده بوندسلیگا هم نمیشه گذشت
دغدغه اصلی کیروش یه زمین چمن خوبه که اونم نداریم
واقعا حقشون بود
خیلی سرسخت و منسجم بازی میکردند
توی سالهای گذشته هربار نوبت آلمان بوده و خواسته کاری کنه، ترکونده
همین تکنولوژی توپ که برای وقتی خودش میزبان بود، بعد از ۲ سال تحقیق عرضه کرد
در هر جامی و توی هر رقابتی ، در آخر تکنولوژی ایه که برنده است .
زنده باد علم !
:)
این برنامه ریزیها و زیرساختها رو مقایسه کنید با این حرف کیروش که گفته بود یکی از شروط اصلیم برای تمدید قرارداد داشتن یه زمین همواره که توپ توش تغییر جهت ناگهانی نداشته باشه!!
ممنون بابت این مطلب
والیبال موفق است چون هنوز پای پول های باد آورده و مدیران دولتی خاص در آن باز نشده است . کمی باید صبر کرد .
به نظر من الان در عرصه فوتبال این استراتژی های جدید جوابگو خواهد بود ولی متاسفانه خیلی از مربی ها به این نکته مهم دقتی ندارند.
راستش من عاشق تیم ملی المان هستم…
میخواستم به عنوان یه طرفدار، جملهی کلیشهای که همیشه تو کلکل های فوتبالی به طرفدار های تیم های دیگه میگفتم رو بگم…
المان قهرمانه چون تیمه!
بر خلاف سایر تیم ها که به امید یک یا چند بازیکن اومده بودن و منتظر گرفتن فرصت شوت و یا پنالتی بودن، المان تیمی بود که به امید تیمش اومده بود…
ما دیدیم که المان خیلی قشنگ در مقابل تیم های دونده مثل الجزایر بازی کرد… یعنی جایی که طرف با تمام قدرت میدوید و با تمام توان حمله میکرد، بازی رو مدیریت کرد تا خسته بشه و جایی که طرف با تمام توان حمله میکرد ولی نمیدوید( برزیل) به جور دیگه بازی کرد…
برای همه چیز و همه حالت برنامه داشتن و تقریبا میشه فقط برای قهرمانی بودن…
و اینکه در مقابل همهی تیمها تقریبا ۱۰-۱۵ دقیقه اول ضعیف و ناهماهنگ بودن و تیم مقابل فرصت های وحشتناک گلزنی داشت، نشون میده کاملا با چیزی که روبرو میشدن اماده نبودن!! به قولی یه نرمافزار نمیتونست پیشبینی بکنه که برزیل از ثانیه صفر شروع میکنه با تمام بازیکناش حمله بکنه و دفاعش رو خالی بکنه… ولی خوب، قطعا این دو مورد هم کمک های زیادی کردن…
باید دید این سیستم المان که قدرتمند هم بوده و باعث شده که ما المان دوست ها همیشه سرمون بالا باشه، تا کی ادامه داره..(امیدوارم مثل اسپانیا و ایتالیا نشیم بعد تو تورنومنت های بعدی! :) )
دکتر جان این دو سه پاراگراف آخرت حرف دل من بود!!!
«باخت تلخ باعث نشد که همه چیز به نداشتن بخت و اقبال و جفت و جور شدن توپ روی پاهای سوپرماریو (بالوتلی) نسبت داده شود.» این جملهی زیبایی بود.
ما بازیکنانی داریم که خیلی بهتر از بازیکنان لیگ برتری هستند اما مشکل اینجاست که ساختار خرابه. خیلی خرابه. در این سیستم خوبها راه به جایی نمیبرند و ساختارشکنها را سریع نابود میکنند. من ماههاست که به آکادمی فوتبال میرم و در آنجا حرفهای زیادی با بازیکنان و مربیان و باشگاهدارها و … زدهام. خوب زیاده اما ساختار خراب اجازه نمیده خوبها رو بشن. اگر این حرفها را قبلاً بارها از زبان این و آن شنیده بودم، اینبار از زبان بازیکنان برتر فوتبال و اشخاصی میشنوم که از خیلی چیزها آگاه هستند.
ینی اگه همین امکانات در اختیار تیم ملی ما بود قهرمان می شدیم ؟! :|
شرکت sap معتبرترین ارائه دهنده نرم افزارهای سازمانی (ERP) است به دلیل تحریم های اعمال شده تعداد معدودی از شرکت های ایرانی از آن استفاده میکنند
شاید علت موفقیت والیبال (که دیگه باهاش عادت کردیم برزیل رو پشت سر هم ببریم) خصوصی بودن باشگاهاشه و داشتن امکاناتی که در هر جایی هست و برای بدست آوردنش نیاز به این در و اون در زدن ندارد
و این که تمام بازیکناش با هم همکاری می کنند
اقتصاد فوتبال رو خوب اومدی.
خیلی جالب بود
نکته جالبی بود تحلیل نرم افزاری .
شاید دلیل به سختی افتادن آلمان در مقابل غنا و الجزایر را نیز بتوان همین جا تحلیل کرد : داده های کافی برای آنالیز نرم افزاری و پیش بینی بازی این دو تیم در دسترس نبوده .
و لذا موفقیت آلمان در مقابل آنها چشم گیر نبود .
این برنامه ریزیها و زیرساختها رو مقایسه کنید با این حرف کیروش که گفته بود یکی از شروط اصلیم برای تمدید قرارداد داشتن یه زمین همواره که توپ توش تغییر جهت ناگهانی نداشته باشه!!