بنزودیازپین‌ها چه دسته دارویی هستند و چه کاربردها و عوارض جانبی دارند؟

0

بنزودیازپین‌ها

بنزودیازوین‌ها از طریق تحریک گیرنده GABAA موجب باز کردن کانال‌های کلر می‌شوند. این داروها بر اساس طول مدت اثر به انواع زیر تقسیم می‌شوند:

  • کوتاه اثر
  • متوسط الاثر
  • طولانی اثر

بنزودیازپین کوتاه اثر عبارتند از:

  • Oxazepam
  • Lorazepam
  • Triazolam
  • Temazepam

آلپرازولام یک بنزودیازپین متوسط الاثر است.

بنزودیازپین‌های طولانی اثر عبارتند از:

  • Diazepam
  • Clonazepam
  • Flurazepam
  • Nitrazepam
  • Chlordiazepoxide

متابولیسم

اغلب بنزودیازپین‌ها در کبد متابولیزه شده و به متابولیت‌های فعال تبدیل می‌شوند. لورازپام و اگزازپام متابولیسم کبدی ندارند، بنابراین در صورت نیاز به مصرف بنزودیازپین‌ها در مبتلایان به سیروز بهتر است از لورازپام استفاده شود.

کاربردهای بالینی

برخی کاربردهای بالینی بنزودیازپین‌ها عبارتند از:

  • القای بیهوشی
  • درمان اختلال اضطرابی
  • درمان بی‌خوابی
  • برطرف کردن اسپاسم‌های عضلانی
  • درمان تشنج
  • کنترل علایم ترک الکل
  • درمان اختلالات خواب

در درمان اختلال پانیک و اختلال فوبیک بنزودیازپین‌های high potent شامل آلپرازولام و کلونازپام موثرترند.

در مواردی که بی‌خوابی در شروع خواب باشد از بنزودیازپین‌های کوتاه اثر استفاده می‌شود و در مواردی که بی‌خوابی در طول خواب یا در نزدیک صبح باشد از بنزودیازپین‌های طولانی اثر استفاده می‌شود.

جهت کنترل علایم ترک الکل از بنزودیازپین‌ها به ویژه انواع طولانی اثر آن استفاده می‌شود.

در سندرم ترک جهت کنترل علایم تحریک سمپاتیک از پروپرانولول یا کلونیدین استفاده می‌شود.

Night terror، راه رفتن در خواب و صحبت کردن در خواب در فاز 3 و 4 مرحله Non-REM و مرحله REM را کوتاه می‌کنند و گاهی در درمان این اختلالات خواب به کار می‌روند.

عوارض جانبی

مصرف بنزودیازپین‌های طولانی اثر در درمان بی خوابی موجب خواب آلودگی در طی روز می‌شود و مصرف بنزودیازپین‌ها موجب اختلال عملکرد psychomotor می‌شوند و پاسخ حرکتی بیمار را دچار کندی می‌کنند. این امر گاهی موجب بروز حوادث حین کار و رانندگی می‌گردد.

مصرف بنزودیازپین‌ها موجب کاهش مهار کورتکس بر رفتار فرد می‌شود و بروز رفتارهای تکانه‌ای و پرخاشگرانه را افزایش می‌دهد. مصرف بنزودیازپین‌ها در والدینی که کودک خود را مورد آزار (child abuse) قرار می‌دهند ممنوع است زیرا موجب تشدید این رفتارها می‌گردد.

دوز بالای بنزودیازپین‌ها موجب فراموشی از نوع anterograde amnesia می‌شوند.

در مصرف طولانی مدت بنزودیازپین‌ها نه تنها نسبت به اثرات دارو تولرانس بروز می‌کند، بلکه وابستگی (dependence) ایجاد می‌شود و پس از قطع دارو بیمار دچار علایم ترک مانند اضطراب، ترمور و تشنج می‌گردد.

بروز علایم ترک در مصرف بنزودیازپین‌های کوتاه اثر شایع‌تر است و در فاصله کوتاه‌تری از زمان قطع دارو بروز می‌کند. احتمال بروز سندرم ترک در موارد زیر بیشتر است:

  • مصرف داروهای potent با نیمه عمر کوتاه مانند آلپرازولام، تریازولام و لورازپام
  • مصرف طولانی مدت دارو
  • مصرف دوز بالای دارو
  • قطع ناگهانی دارو
  • مبتلایان به اختلال پانیک
  • بیماران دارای شخصیت passive – dependent یا histrionic و مبتلایان به اختلال somatization

در صورت بروز سندرم ترک بنزودیازپین طولانی اثر تجویز شده و به تدریج قطع می‌شود.

به دلیل احتمال بروز وابستگی به بنزودیازپین‌ها توصیه می‌شود جهت درمان طولانی مدت اضطراب از داروهای ضد افسردگی یا بوسپیرون استفاده شود.

مصرف بنزودیازپین‌ها در مبتلایان به Sleep apnea syndrome ممنوع است.

متابولیسم کبدی داروها در افراد مسن کاهش می‌یابد، بنابراین داروهای سداتیو باید با دوز کم‌تری در افراد مسن تجویز شوند یا از لورازپام یا اگزازپام استفاده شود.

بنزودیازپین‌ها و باربیتورات‌ها مرکز تنفس را تضعیف می‌کنند، بنابراین در مبتلایان به COPD در صورت نیاز به داروی خواب آور از آنتی هیستامین دارای خواص سداتیو استفاده می‌شود. اثر خواب آوری این داروها در افراد مسن احتمال زمین خوردن و شکستگی‌ها مانند شکستگی گردن فمور را افزایش می‌دهد.

در مسمومیت با داروهای سداتیو حمایت تهویه‌ای ضروری است. فلومازنیل آنتی‌دوت بنزودیازپین‌ها است و در برطرف کردن sedation ناشی از مصرف بنزودیازپین‌ها در بیهوشی یا در مسمومیت با بنزودیازپین‌ها موثر است.

از فلومازنیل پیش از انجام ECT در مصرف کنندگان بنزودیازپین نیز استفاده می‌شود.

عارضه مهم مصرف فلومازنیل، تشنج است. این عارضه در افراد با سابقه تشنج، وابستگی به بنزودیازپین‌ها و در مصرف دوز بالای بنزودیازپین‌ها شایع‌تر است.

فلومازنیل در برطرف کردن اثرات بنزودیازپین‌ها، Zolpidem، Zaleclone، Eszopiclone موثر است ولی در مسمومیت با باربیتورات‌ها و کلرال هیدرات اثری ندارد.


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

این عکس‌ها راهنما و ایده‌ای برای شما برای تبدیل اشیای کهنه و دورریز به چیزهای جدید هستند

صرفه جویی «واقعا» یک هنر است. خیلی وقت‌ها ما به بهانه تغییر دکوراسیون یا قدیمی شدن چیزی یا نامتناسب شدن چیزی با وسایل تازه به سادگی دورش می‌اندازیم یا باقیمتی بسیاری نازل به سمساری می‌دهیم.البته این سال‌ها به خاطر فشارهای اقتصادی -چنان…

مجموعه عکس‌های پرتره زیبا هیلاری گولد از افراد مسن سندرم داون، پیش‌فرض‌های ذهنی ما را به چالش می‌کشد

یک مجموعه عکس با معنا و زیبا گرفته شده توسط هیلاری گولد، با عنوان «من اینجا هستم» این تصور نادرست مردم را به چالش می کشد که افراد مبتلا به سندرم داون تا سنین پیری نمی‌توانند زندگی گنند.برای مثال هیلاری گولد، عکس پرتره جوآن، زنی 84 ساله…

توهم کوتارد: آنهایی که تصور می‌کنند مدتهاست مرده‌اند!

«می‌اندیشم پس هستم»  Cogito, ergo sum با این حال همه کسانی که می‌اندیشند با این باور دکارت موافق نیستند.محتوای تفکر برخی از افراد مبتلا به یک اختلال عصبی روانپزشکی نادر، معروف به سندرم کوتارد، به جای اینکه به حس بودن منجر شود، به احساس…

داستان قهرمانانه خواهران میرابال، فعالان دومینیکنی که به سرنگونی یک دیکتاتور کمک کردند

خواهران میرابال: پاتریا، مینروا و ماریا ترزا که در خانواده‌ای کشاورز از طبقه متوسط به دنیا آمدند، در جمهوری دومینیکن زندگی نسبتاً راحتی داشتند.اما با به قدرت رسیدن رافائل تروخیو، دیکتاتور خشن، در سال ۱۹۳۰، زنجیره‌ای از حوادث به راه…

سلاح‌های مخفی و شگفت‌انگیز آلمان نازی در طی جنگ جهانی دوم

در طول جنگ جهانی دوم، آلمان نازی سرمایه گذاری زیادی در تحقیق و توسعه تسلیحات مخفی انجام داد تا بتواند بر دشمنان خود برتری یابد. برخی از برجسته ترین سلاح های مخفی که توسط آلمانی ها ساخته شده اند عبارتند از:موشک V-2: V-2 اولین موشک…

خانه‌هایی با طراحی عجیب که باید در مورد فلسفه وجودی‌شان فکر کرد!

سلیقه است دیگر. وقتی که کسی پول کافی داشته باشد و تنها حرف و سلیقه خودش برایش مهم باشد و اعتمایی به مد روز و حرف مردم نکند، ممکن است خانه‌اش را عجیب و غریب طراحی کند.البته گاهی این کاربری‌های متفاوت هستند که باعث ایجاد این خانه‌های عجیب…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو /جراح تیروئید / پزشکا /تعمیر فن کویل / سریال ایرانی کول دانلود / مجتمع فنی تهران / دانلود فیلم دوبله فارسی /خرید دوچرخه برقی /خرید دستگاه تصفیه آب /موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /دانلود نرم افزار /

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.