ترومبوسیتوپنی آلوایمن (الوایمیون) چیست؟

0

ترومبوسیتوینی آلوایمن نوزادی هنگامی بروز می‌کند که مادر از لحاظ یک آلوآنتی‌ژن پلاکتی غیرشایع (اغلب PIA2 موجود بر gpIIIa) هوموزیگوت باشد و جنین هاپلوتایپ HPA-1a) PIA1 که از پدر به او رسیده) را عرضه دارد. نحوهٔ ایجاد ترومبوسیتوپنی الوایمن مشابه مکانیسمی است که طی آن حساسیت به (Rh(D سبب بروز بیماری همولیتیک در نوزاد می‌شود. بیمار طی اولین حاملگی با آنتی‌ژن 1a-HPA مواجه می‌شود و در حاملگی‌های دوم به بعد عیار بالایی از پادتن IgG علیه 1a-HPA تولید می‌کند. این پادتن‌ها از جفت عبور می‌کنند با پلاکت‌های جنینی 1a-HPA مثبت واکنش نشان می‌دهند و سبب تخریب محیطی پلاکت‌ها توسط تشکیلات رتیکولوآندوتلیال می‌شوند. ترومبوسیتوپنی آلوایمن نوزادی ممکن است شدید باشد اما این امر الزاماً پیش‌بینی کننده بروز خون‌ریزی در رحم هنگام زایمان یا روزهای نخست زندگی نیست. برای درمان خون‌ریزی و بازگرداندن تعداد پلاکت‌ها به حد طبیعی از پلاکت‌های مادری (فاقد 1a-HPA) و ایمونوگلوبولین وریدی استفاده می‌شود.

ترومبوسیتوینی آلوایمن هم‌چنین ممکن است در بزرگسالان پس از تزریق خون بروز کند (پورپورای پس از تزریق خون posttransfusion purpura). هم‌چون حالت نوزادان، این حالت نیز به علت مواجهه با آلوآنتی‌ژن پلاکتی شایعی نظیر 1a-HPA که در پلاکت‌های خود بیمار وجود ندارد ایجاد می‌شود. این اختلال اغلب پس از تزریق گویچه‌های قرمز خون یا پلاکت در زنانی که از لحاظ 1a-HPA هموزیگوت هستند و در نتیجه حاملگی قبلی نسبت به 1a-HPA آلوایمونیزاسیون پیدا کرده‌اند ایجاد می‌شود. در موارد نادرتری اختلال مزبور در بیمارانی به وجود می‌آید که به دلیل ترانسفوزیون قبلی دچار آلوایمونیزاسیون شده‌اند.

جدول 3-53. اساس مولکولی ترومبوسیتوپنی آلوایمون
گلیکوپروتئینآلل‌ها (آلوآنتی‌ژن‌ها)فرکانس/ فنوتیپاسید آمینه و جایگاه آن
GPIIIAHPA-1a/1b0.98/0.25لوسین/ پرولین؛ 33
GPIbHPA-2a/2b0.99/0.14تره‌اونین/متیونین؛ 145
GPIIbHPA-3a/3b0.91/0.70ایزولوسین/ سرین؛ 843
GPIIIaHPA-4a/4b0.99/0.01آرژینین/ گلوتامین؛ 143
GPIaHPA-5a/5b0.99/0.21اسید گلوتامیک/ لیزین؛ 505
GPIIIaHPA-6a/6bاطلاعاتی موجود نیستپرولین/ اسید گلوتامیک؛ 407
GPIIIaHPA-7a/7bاطلاعاتی موجود نیستپرولین/ اسید گلوتامیک؛ 407
GPIIIaHPA-8a/8bاطلاعاتی موجود نیستآرژینین/ سیستین؛ 636

 

جدول 4-53. علل انعقاد منتشر داخل عروقی
سپسیس یا آندوتوکسین

باکتریمی گرم منفی

آسیب بافتی

ضربه

ضربه بسته سر

سوختگی‌ها کاهش خون‌رسانی یا افت فشارخون

بیماری بدخیم

آدنوکارسینوم

لوسمی پرومیلوسیتی حاد

اختلالات عروقی اولیه

واسکولیت

همانژیوم ژانت (سندرم کازاباخ – مریت)

آنوریسم آئورت

ترومبوز جداری قلب

علل خارجی

زهرمار

انفوزیون فاکتور فعال شده (کنسانتره مجموعه پروترومبین)

بیش از ۹۵٪ دهندگان خون، 1a-HPA را عرضه می‌کنند و پلاکت‌ها 1a-HPA را منتشر می‌سازند در نتیجه حتی فراورده‌های گویچه‌های قرمز حاوی مقادیر ناچیزی پلاکت دارای 11a-HPA هستند. پاسخ یادآور نسبت به فرآورده‌های خون سبب تخریب باقی مانده پلاکت‌های دهنده و حتی تخریب پلاکت‌های اصلی خود بیمار که آلوآنتی‌ژن 1a-HPA را عرضه نکرده‌اند می‌شود. فیزیوپاتولوژی این جنبه از پورپورای پس از ترانسفوزیون روشن نیست، هرچند شواهد حاکی از آن است که پلاکت‌های اصلی بیمار ممکن است بـه طور غیراختصاصی توسط تشکیلات رتیکولوآندوتلیال یا جذب 1a-HPA بر روی پلاکت‌های میزبان تخریب شوند. هم‌چون نوزادان این نوع بیماران نیز با ایمونوگلوبولین وریدی درمان می‌شوند و هرگونه ترانسفوزیون بعدی باید از دهنده‌های هموزیگوت 1a-HPA انجام شود. هرچند 1a-HPA شایع‌ترین علت ترومبوسیتوپنی آلوایمن است اما آلوآنتی‌ژن‌های پلاکتی دیگری یافت شده است که سبب این سندرم بالینی می‌شوند (جدول 3-53).

ترومبوسیتوپنی در نوزادان ممکن است بر اثر ITP مادری نیز ایجاد شود. پادتن‌های ضد پلاکت غالباً پادتن‌های IgG هستند که می‌توانند از جفت عبور کرده و سبب بروز ترومبوسیتوپنی در جنین شوند. با این حال ترومبوسیتوپنی نوزادی شدید به ندرت همراه با ITP مادری دیده می‌شود و در کمتر از ۱۰٪ افراد در معرض خطر بروز می‌کند، هرچند برخی شواهد حاکی از ان است که میزان بروز ترومبوسیتوپنی نوزادی در مواردی که مادر دچار ITP است و تعداد پلاکت‌های مادر کمتر از ۷۵۰۰۰ در میکرولیتر است افزایش می‌یابد. گاهی به منظور کاهش انتقال اتوآنتی‌بادی مادری به جنین، درمان ITP در مادر ضرورت می‌یابد. هر چند در اکثر موارد ITP مادری، ترومبوسیتوپنی جنین شایع نیست و یا در حد خفیفی است و زایمان مهبلی بی‌خطر و قابل انجام است.

جدول 5-53. علل اختلال در تجمع (aggregation) پلاکت
پاسخ به آگونیست
اپی‌نفرینADPکلاژناسید آراشیدونیکریستوستین
آسپرین/ NSAIDs##NL، ↓ 1NL
بیماری گلنزمنوجود نداردوجود نداردوجود نداردوجود ندارد#
سندرم برنارد سولیرNLNLNLNLوجود ندارد
بیماری حوضچه ذخیره‌ای#NL↓#
سندرم هرمانسکی- پودلاک#NL#
سندرم پلاکت خاکستریNLNL
vWDNLNLNLNL2NL, ↓
(۱) آسپیرین سبب کاهش تجمع در دوزهای پایین کلاژن می‌شود اما تجمع در دوزهای بالای کلاژن طبیعی است.

(۲) در vWD نوع 2B تجمع پلاکت‌ها در دوزهای پایین ریستوستین افزایش می‌یابد و در دوزهای استاندارد ریستوستین تجمع کاهش می‌یابد یا طبیعی است.

↓= کاهش یافته؛ #= فقط موج تجمع اولیه: NL=طبیعی:ADP، آدنوزین دی فسفات؛NSAIDs= داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی؛ vWD=بیماری فون وایلیراند.

 


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

نحوه تماشای فیلم ها و سریال های تلویزیونی مارول به ترتیب درست – یک فهرست جالب

خب، اول اصلا باید پاسخ بدهیم که چرا ممکن است کسی از فیلم‌ها و برنامه‌های تلویزیونی مارول لذت ببرد و عاشق‌شان باشد.من خودم اصلا دوست‌دار این فیلم‌ها نیستم. ولی خب مگر من عاشق ژانرهایی از سای فای نیستم و از اینکه بقیه این دنیاها را درک…

سازه‌های و کارهای مهندسی کارا، زیبا و شگفت‌آور از سراسر دنیا

ساختن سازه مهندسی مسلما فقط به معنی ساختن چیزی کارا نیست. بلکه باید زیبایی سازه و تباین آن با محیط اطراف و ابعاد انسانی و فرهنگی آن در نظر گرفته شود. در ضمن امکان توسعه آن در آینده مد نظر قرار گیرد و همچنین چه بهتر که دوست‌دار محیط زیست…

عکس‌های نوستالژیک: آدم‌های و تلویزیون‌هایشان در دوره اوج تلویزیون

دوره اوج شکوه تلویزیون کی بود؟ دست‌کم دوره اوج مونواوگ چه زمانی بود؟یک زمانی تلویزیون پیشرفته‌ترین وسیله ارتباطی ما با دنیای خارج بود. الان تلویزیون‌های هوشمند، گوشی و تبلت‌ها و لپ‌تاپ‌ها جای آن به اصطلاخ متکلم وحده را گرفته‌اند.…

عکس‌هایی که به ما جلوه‌ای عجیب و جالب از دوره ویکتوریایی و ادواردین در انگلیس می‌دهند

دورهٔ ویکتوریا یا دورهٔ ملکه ویکتوریا، که گاهی دورهٔ ویکتوریایی نیز گفته می‌شود، دورهٔ اوج انقلاب صنعتی در بریتانیا و اوج امپراتوری بریتانیا بود.پس از ویلیام چهارم، که خود جانشین جرج چهارم بود، در ۱۸۳۷، ملکه ویکتوریای ۱۸ساله به تخت…

باز هم نمونه‌هایی از معماری بد که آنقدر جلب توجه کرده‌اند که شهره اینترنت شده‌اند!

طراحی بد داریم تا طراحی بد. شاید پشت برخی از اینها اصلا طراحی‌ای هم در کار نبوده و همه چیز بداهه پیش رفته است یا حاصل اخنتلاف مهندس طراح داخلی و خارجی و کارفرمایی بوده که فکر می‌کرده همه چیز را می‌داند یا شاید هم دستور کارفرمایی بوده که…

بازسازی چهره شاعران ایرانی به کمک هوش مصنوعی Midjourney (میدجرنی)

چه کسی می‌داند مولدهای متن به عکس هوش مصنوعی در آینده به کدام سمت خواهند رفت. به نظر من روز به روز پیشرفته‌تر و متنوع‌تر می‌شوند.امروز داشتم فکر می‌کردم گاهی لازم می‌شود که شما باری تصویرسازی بهتر به جای توصیف متنی، ترکیبی از توصیف متنی…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو /جراح تیروئید / پزشکا /تعمیر فن کویل / سریال ایرانی کول دانلود / مجتمع فنی تهران / دانلود فیلم دوبله فارسی /خرید دوچرخه برقی /خرید دستگاه تصفیه آب /موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /دانلود نرم افزار /

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.