فیبروز مغز استخوان یا میلوفیبروز چیست؟ راه‌های تشخیص و درمان آن

0
علل فیبروز مغز استخوان
I. علل نئوپلاستیک

a. اختلالات میلوپرولیفراتیو مزمن: میلوفیبروز ایدیوپاتیک مزمن، لوسمی میلوژن مزمن، پلی‌سیتمی ورا

b. لوسمی مگاکاریوبلاستیک حاد (FAB-M7)

c. میلودیس‌پلازی همراه با میلوفیبروز

d. لوسمی سلول مویی

e. لوسمی لنفوبلاستیک حاد

f. مالتیپل پیلوما

h. ماستوسیتوز سیستمیک

II. علل غیرنئوپلاستیک

a. بیماری‌های گرانولوماتوز: عفونت‌های مایکوباکتریال، عفونت‌های قارچی، سارکوئیدوز

b. بیماری پاژهٔ استخوان

c. هایپوپاراتیروئیدی یا هایپرپاراتیروئیدی

d. استئودیستروفی کلیوی

e. استئوپورز

f. کمبود ویتامین D

g. بیماری‌های خود ایمنی: لوپوس اریتماتوزسیستمیک، اسکلروز سیستمیک

FAB-M7، طبقه‌بندی فرانسوی – آمریکایی- انگلیسی لوسمی میلوئید حاد، زیر گروه 7.

میلوفیبروز اولیه

سبب‌شناسی، پاتوژنز، و بررسی‌های آزمایشگاهی

PFM (که میلوفیبروز ایدیوپاتیک (IMF) مزمن و یا متاپلازی میلوئید آگنوژنیک هم گفته می‌شود)، یک اختلال دودمانی سلول بنیادی است که مشخصهٔ آن فیبروز غیرطبیعی و بیش از حد مغز استخوان و در نتیجه نارسایی مغز استخوان است. تصور می‌شود یک پیش‌ساز میلوئید غیرطبیعی منجر به پیدایش مگاکاریوسیت‌های دیسپلاستیک می‌شود که مقادیر زیادی از عوامل رشد فیبروبلاست را تولید می‌کنند. این سیتوکین‌ها بر فیبروبلاست‌های طبیعی و سایر سلول‌های استرومایی اثر می‌کنند و این فرآیند سبب تکثیر مفرط سلول‌ها و رسوب کلاژن می‌شود. با گذشت زمان، فیبروز فزایندهٔ مغز استخوان منجر به آزاد شدن زودرس پیش‌سازهای خون‌ساز چند ظرفیتی در خون محیطی می‌شود. این سلول‌ها سپس مهاجرت می‌کنند و در نقاط دیگری مستقر می‌شوند و به این ترتیب خون‌سازی از مغز استخوان به بافتهای دیگر و به خصوص به طحال و کبد منتقل می‌شود. به این روند خونسازی خارج از مغز استخوان (exteramedullary hematopoiesis) گفته می‌شود.

جدول 6-48. معیارهای تشخیصی سازمان بهداشت جهانی در 2008 برای میلوفیبروز اولیه
معیارهای ماژور

1) تکثیر مگاکاریوسیت و آتیپی همراه با فیبروز رتیکولین و یا کلاژن؛ یا در غیاب فیبروز رتیکولین تغییرات مگاکاریوسیتیک باید با افزایش سلولاریتهٔ مغز استخوان، تکثیر گرانولوسیتیک، و اغلب کاهش اریتروپوئز همراه باشد (یعنی میلوفیبروز اولیهٔ پره‌فیبروتک).

2) عدم تطابق با معیارهای سازمان بهداشت جهانی برای لوسمی میلوژن مزمن، پلی‌سیتمی حقیقی، سندرم میلودیسپلاستیک و یا سایر نئوپلاسم‌های میلوئید.

3) مشاهدهٔ JAK2 V617F و یا نشانگر دودمان دیگر و یا عدم وجود شاهدی از فیبروز مغز استخوان واکنشی.

معیارهای مینور

1) لوکواریترو بلاستوزیس

2) افزایش سطح لاکتات دهیدروژناز سرم

3) آنمی

4) اسپلنومگالی قابل لمس

تشخیص میلوفیبروز اولیه مستلزم وجود هر سه معیار ماژور به همراه دو معیار مینور می‌باشد.

در اوایل بیماری، ممکن است بیماران علامت بالینی نداشته و به طور اتفاقی یافته‌های شمارش خونی غیرطبیعی در آزمایش‌های دوره‌ای کشف شوند. هر چند در این بیماری ممکن است شمارش سلول‌های خونی پایین باشد، اما گاه در شروع بیماری، بسته به میزان خون‌سازی جبرانی در مغز استخوان، ممکن است گویچه‌های قرمز خون و پلاکت‌ها افزایش یافته یا طبیعی باشند. در بررسی لام خون محیطی تغییرات لکواریتروبلاستیک مشاهده می‌شود که شامل اریتروسیت‌های قطره اشکی، پلاکت‌های غول‌آسا، سلول‌های میلوئید، اریتروئید و لکوسیتی نارس غیرلوکمیک می‌باشند. تشخیص PFM با مشاهدهٔ فیبروز مغز استخوان همراه با افزایش قابل توجه رتیکولین و یا فیبرهای کلاژن و با افزایش سلولاریتهٔ مغز استخوان مسجل می‌شود (جدول 6-48).

تظاهرات بالینی

میلوفیبروز بیماری مزمن نادری است که افراد مسن را درگیر می‌کند و میزان بروز سالیانهٔ آن 0.5 درصد هزار است. در اوایل بیماری، فرد ممکن است بدون علامت باشد. در مراحل بعدی بیماران ازتنگی نفس و خستگی پیش‌روندهٔ ناشی از کم‌خونی یا سیری زودرس یا احساس پری در ربع فوقانی چپ یا درد همراه با بزرگی طحال و آنفارکتوس طحال شاکی هستند. در بیش از نیمی از این بیماران، بزرگی شدید کبد و طحال (massive hepatosplenomegaly) روی می‌دهد. در مراحل پیشرفته‌تر بیماری، علائم عمومی نظیر تب، کاهش وزن و تعریق شبانه بروز می‌کند. با بروز نارسایی مغز استخوان، عوارض نوتروپنی و ترومبوسیتوپنی پدید می‌آیند. خونریزی بر اثر انعقاد داخل عروقیِ منتشرِ مخفی، خطری است که این بیماران را تهدید می‌کند. خون‌سازی خارج از مغز استخوان در حفرهٔ صفاق و جنب و نیز در دستگاه عصبی مرکزی و طناب نخاعی نیز ممکن است باعث ایجاد علایم بالینی شود.

درمان

متوسط طول عمر بیماران پائین و بین 2 تا 5 سال است. عواملی که بر پیش‌آگهی بیماری اثر منفی می‌گذارند عبارت‌اند از هموگلوبین کمتر از g.dL10، لکوسیت کمتر از mcl. 4000 یا بیش از mcl. 30.000، درصد بالای سلول‌های بلاست در گردش خون، و وجود علایم مزاجی (constitutional symptums) (تب، کاهش وزن … – م). سایر عوامل بالینی قابل ذکر عبارت‌اند از سن بالای 60، کاهش پلاکت‌ها، هپاتواسپلنومگالی حجیم، و ناهنجاری‌های سیتوژنتیک.

به مرور زمان ممکن است بیماری از مرحلهٔ مزمن وارد مرحلهٔ تسریع یافته شود و در 8 تا 10% بیماران با دگردیسی به لوسمی حاد همراه باشد. درمان معمولاً بر AML مرتبط با میلوفیبروز بی‌اثر است. سایر علل مرگ بجز لوسمی، شامل نارسایی قلبی، عفونت، خونریزی داخل جمجمه‌ای، و آمبولی ریوی می‌باشند.

در حال حاضر، هیچگونه درمان طبی نمی‌تواند میزان بقای کلی بیماری را طولانی‌تر کرده یا پیشرفت بیماری را به طور قابل توجهی به تعویق بیندازد. در بیماران جوانی که خواهر برادری با HLA سازگار دارند می‌توان پیوند آزمایشی آلوژنیک سلول بنیادی را در مراکز دانشگاهی انجام داد. تمام بیمارانی که کم‌خونی علامت‌دار دارند از درمان‌های تسکینی (پالیاتیو) شامل تزریق خون، تجویز اریتروپویتین نوترکیب، آندروژن‌ها (دانازول) یا دوز کم تالیدومید برای حفظ سطح گویچه‌های قرمز خون می‌توانند بهره‌مند شوند. علایمی که ناشی از ترومبوسیتوز و لکوسیتوز بیش از حد یا خون‌سازی پیشروندهٔ خارج از مغز استخوان هستند با هیدروکسی اوره (به عنوان داروی خط اول)، اینترفرون آلفا (برای بیماران جوان) یا دوز کم داروهای شیمی‌درمانی مثل بوسولفان یا مفالان (که در دراز مدت خطر ایجاد لوسمی دارد)، قابل کنترل هستند. بیمارانی که اسپلنومگالی علامت‌دار، ترومبوسیتوپنی مقاوم، علایم افزایش متابولیسم و افزایش فشار ورید باب دارند را می‌توان تحت اسپلنکتومی قرار دارد که البته ممکن است با عوارض جراحی و مرگ و میر قابل توجهی همراه باشد. برای بیمارانی که برای جراحی مناسب نیستند ممکن است پرتوتابی تسکینی طحال مفید باشد. همچنین می‌توان برای آنها از داروهای بیولوژیک جدیدی که محیط ریزساختار مغز استخوان را هدف می‌گیرند و فعلاً در دست ساخت هستند استفاده نمود.


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

این عکس‌ها را ببینید تا تصدیق کنید که افسوس‌ها (حسادت‌های) اینستاگرامی ما بسیار اوقات درست نیستند!

هر کسی ممکن است طور خاصی از اینستاگرام استفاده کند. یکی صفحات خبری را دنبال می‌کند، دیگری بیشتر صفحات کاری یا سرگرمی را. یکی به اخبار و عادات سلبریتی‌ها علاقه دارد و برخی‌ها هم همه آشنایان و اعضای خانواده و دوستان قدیم و جدید را دنبال…

چرا بعضی‌ها وقتی پا به سن می‌گذارند جذاب می‌شوند یا دست‌کم کمتر زشت به نظر می‌رسند؟ عکس‌های قدیمی…

خب، این هم بحثی است که نمی‌دانم شما تا حالا در موردش با کسی صحبت کرده‌اید یا خیر. برخی در جوانی واقعا چهره یا قامت غیرقابل تحملی دارند. مثلا زیاد زمخت هستند، بینی یا فک یا گوش‌های بزرگ دارند. تناسب چهره ندارند. کلا جزو زیباروها به حساب…

درخت‌هایی که با شیواترین زبان می‌گویند: می‌خواهم زنده بمانم!

درخت‌ها از 370 میلیون سال پیش بر روی کره زمین بوده‌اند و گرچه ما انسان‌ها با همه امکانات خود سعی در از بین بردن آنها داریم، آنها تا جایی که می‌توانند مقاومت می‌کنند.برآورد می‌شود که روی زمین علیرغم همه جفاهایی که ما به طبیعت وارد…

چرا هنگامی که می‌خواهند عکسی از ما بگیرند، ناخودآگاه سرمان را کج می‌کنیم؟

وقتی در فیس بوک، اینستاگرام یا سایر سایت‌های رسانه اجتماعی پر از عکس هستیم، احتمالاً متوجه یک روند در زبان بدن کاربران خواهیم شد. هنگام عکس گرفتن و مواجهه با دوربین، برخی افراد به طور خودکار سر خود را به یک طرف خم می‌کنند. به نظر می‌رسد که…

نحوه تماشای فیلم ها و سریال های تلویزیونی مارول به ترتیب درست – یک فهرست جالب

خب، اول اصلا باید پاسخ بدهیم که چرا ممکن است کسی از فیلم‌ها و برنامه‌های تلویزیونی مارول لذت ببرد و عاشق‌شان باشد.من خودم اصلا دوست‌دار این فیلم‌ها نیستم. ولی خب مگر من عاشق ژانرهایی از سای فای نیستم و از اینکه بقیه این دنیاها را درک…

۲۰ برنده عکاسی از طبیعت در سال ۲۰۲۲ در مسابقه عکاسی IPA

جوایز بین المللی عکاسی (IPA) در سال 2022 بار دیگر از مجموعه‌ای خیره کننده از عکس های طبیعت پرده‌برداری کرد که قلب و ذهن بینندگان در سراسر جهان را تسخیر کرده است. این تصاویر برنده استثنایی ما را به قلمروهای مسحورکننده طبیعت منتقل می‌کنند،…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو / کلینیک زیبایی دکتر محمد خادمی /جراح تیروئید / پزشکا /تعمیر فن کویل / سریال ایرانی کول دانلود / مجتمع فنی تهران / دانلود فیلم دوبله فارسی /خرید دوچرخه برقی /خرید دستگاه تصفیه آب /موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /دانلود نرم افزار /

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.