نارسایی مزمن کلیه چیست؟

0

بیماری مزمن کلیه به صورت از دست رفتن پیشرونده و غیرقابل برگشت کارکرد کلیه تعریف می‌شود. طیف بیماری مزمن کلیه از پروتئینوری تا افزایش کراتی‌نین سرم که نمایانگر کاهش میزان پالایش گلومرولی است و نهایتاً از دست رفتن کامل کارکرد کلیه یعنی بیماری کلیوی مرحلهٔ نهایی (ESRD) متغیر است. مطابق با طرح بنیاد ملی کلیه کیفیت پی‌آمد بیماری کلیه (K/DOQI)، بیماری مزمن کلیه بدون توجه به علت زمینه‌ای و تنها بر اساس میزان پالایش گلومرولی به مراحل ۱ تا ۵ طبقه‌بندی می‌شود (جدول ۳۳-۱). در مراحل ۱ و ۲ که میزان پالایش گلومرولی بیشتر از 60 میلی‌لیتر بر 1.73 مترمربع در دقیقه است باید شواهدی از آسیب کلیه مثل پروتئینوری، هماچوری، یا سایر اختلالات در خون، ادرار، یا بررسی‌های تصویربرداری وجود داشته باشند تا معیارهای تشخیصی بیماری مزمن کلیه برآورده شوند. مضافاً باید شواهد آسیب کلیه وجود داشته و حداقل به مدت ۳ ماه تداوم داشته باشند تا بیماری مزمن کلیه از آسیب کلیوی حاد افتراق داده شود.

بیماری مزمن کلیه یک مشکل سلامت عمومی در سرتاسر جهان می‌باشد. اولاً، طبق مطالعات مبتنی بر جمعیت شیوع بیماری مزمن کلیه در حدود ۲۰ میلیون نفر تخمین زده می‌شود. بسیاری از افراد مبتلا به بیماری مزمن کلیه به سمت نارسایی کلیه پیش رفته و نیازمند دیالیز یا پیوند کلیه خواهند شد. بیماری کلیوی مرحلهٔ نهایی (ESRD) اصطلاحی است که در ایالات متحده برای توصیف افراد مبتلا به نارسایی کلیه به کار می‌رود که واجد شرایط دیالیز یا پیوند کلیه هستند. گرایش‌ها در بروز و شیوع بیماری کلیوی مرحله نهایی حاکی از افزایش مستمر در تعداد بیمارانی است که حداقل برای چند دهه آتی نیازمند مراقبت هستند (شکل 1-33 تارنما). مراقبت از مبتلایان به بیماری کلیوی مرحله نهایی هزینه‌بر است و ۲۳ میلیارد دلار (6.4%) از بودجه مدی‌کیر ایالات متحد (U.S. Mcdicarc) در سال ۲۰۰۶ را به خود اختصاص داده است. ثانیاً، افزایش کراتی‌نین سرم به شکل فزاینده‌ای به عنوان عامل خطری مستقل برای بیماری قلبی – عروقی و مرگ شناخته شده است. به همین سبب طبقه‌بندی بیماری مزمن کلیه نه تنها بیمار در معرض خطر برای از دست دادن کلیه را شناسایی خواهد کرد بلکه بیماران مواجه با کاهش بقا را نیز نشان خواهد داد.

شایع‌ترین علل بیماری کلیوی مرحلهٔ نهایی در جدول ۳۳-۲ فهرست شده‌اند. حین ارزیابی بیماری مزمن کلیه باید هر گونه تلاشی را برای دست یافتن به علت خاص بیماری کلیوی مبذول داشت. اندازه‌گیری آزمایشگاهی غلظت کراتی‌نین سرم طی یک دورهٔ زمانی (حداقل ۳ ماه) برای افتراق بین آسیب حاد کلیه و بیماری مزمن کلیه کمک کننده خواهد بود. نمونه‌برداری از کلیه اختصاصی‌ترین ابزار برای رسیدن به تشخیص قطعی است و درمان علت زمینه‌ای، ارزیابی پیش‌آگهی، و تعیین مناسب این روش با عوارض بالقوه‌ای همراه است و ممکن است اطلاعات بالینی از جمله شرح حال حاضر، گذشته و سابقهٔ خانوادگی، سرم شناسی، مطالعهٔ رسوب ادراری، و تصویربرداری از کلیه برای رسیدن به تشخیص قطعی کافی باشند.

جدول 1-33. طبقه‌بندی بیماری مزمن کلیه و میان شیوع در ایالات متحد
مرحلهتوصیفGFR

(دقیقه/ M2 1.73/ mL)

شیوع در ایالات متحد

(میلیون)

شیوع در ایالات متحد

(%)

1آسیب کلیه* همراه با GFR طبیعی یا افزایش یافته  903.61.8
2آسیب کلیه* همراه با کاهش خفیف GFR89-606.53.2
3کاهش متوسط GFR59-3015.57.7
4کاهش شدید GFR29-150.70.4
5نارسایی کلیه> 15 یا دیالیز0.30.1
* طبق تعریف بنیاد ملی کلیه، آسیب کلیه عبارت است از ناهنجاری‌های آسیب شناختی یا شاخص‌های آسیب شامل ناهنجاری‌ها در خون یا مطالعات تصویربرداری.

GFR = میزان پالایش گلومرولی.

پاتوفیزیولوژی بیماری مزمن کلیه

برای تضمین تعادل کافی املاح، آب، و اسید – باز نفرون‌های در قید حیات باید با افزایش میزان پالایش و دفع خود را تطابق دهند. مبتلایان به بیماری مزمن کلیه به خصوص در مراحل ۳ تا ۵ در معرض خطر ایجاد ادم و افزایش بار حجمی شدید، هیپرکالمی، هیپوناترمی، و ازوتمی هستند. طی بیماری کلیوی پیشرونده تعادل سدیم با افزایش کسر دفعی سدیم توسط نفرون‌ها حفظ می‌گردد. دفع اسید تا مراحل نهایی بیماری مزمن کلیه، هنگامی که میزان پالایش گلومرولی به کمتر از ۱۵ میلی‌لیتر در دقیقه افت می‌کند حفظ می‌گردد. در ابتدا افزایش تولید آمونیاک توبولی بافر کافی برای ] یون[هیدروژن در نفرون دیستال را فراهم می‌سازد. بعدها کاهش قابل توجه باز تولید بیکربنات دیستال منجر به اسیدوز متابولیک هیپرکلرامیک می‌گردد. اتلاف بیشتر توده نفرون‌ها منجر به احتباس یون‌های آلی مثل سولفات‌ها می‌گردد که باعث ایجاد اسیدوز متابولیک با شکاف آنیونی می‌گردند. این امر که پس از رسیدن میزان پالایش گلومرولی زیر یک حد بحرانی، بیماری مزمن کلیه بدون توجه به صدمه اولیه تمایل به پیشرفت بدون انقطاع به سمت بیماری کلیوی مرحلهٔ نهایی دارد به مدت چندین دهه مورد تایید بوده است. این مشاهده حاکی از آن است که از دست دادن یک تعداد بحرانی از نفرون‌ها چرخهٔ معیوبی از اتلاف بیشتر نفرون‌ها را برمی‌انگیزد. شکل 1-33 نشان می‌دهد که چگونه ممکن است عوامل خطر با سازوکارهای پاتوفیزیولوژیک برای تسریع پیشرفت بیماری مزمن کلیه تعامل کنند. مطالعات دقیق تعدادی از سازوکارهای مربوط به هم را که با همدیگر در پیشرفت بیماری مزمن کلیه دخیل هستند آشکار ساخته است از جمله پاسخ‌های همودینامیک گلومرولی با از دست دادن نفرون، پروتئینوری، و پاسخ‌های پیش‌التهابی، هیپرتروفی توبولی با افزایش مصرف انرژی همراه است، یک واقعه متابولیک که با تولید متابولیت‌های واکنش‌گر اکسیژن ارتباط دارد.

جدول 2-33. بروز بیماری کلیوی مرحله نهایی بر اساس تشخیص اولیه، 2006- 2002
علت اولیهبروز (%)
دیابت44.8
پرفشاری خون، بیماری عروق بزرگ27.4
گلومرولونفریت7.7
نفریت بینایینی: پیلونفریت3.4
بیماری کیستی، ارثی، مادرزادی3.1
نئوپلاسم، تومورها2.4
گلومرولونفریت ثانویه، واسکولیت2.2
بیماری‌های متفرقه *4.9
علت ناشناخته7.5
* شامل بیماری سلول داسی، نفروپاتی ناشی از سندرم نقص ایمنی اکتسابی، نارسایی کلیه پس از وضع حمل، فقدان کلیه ناشی از ضربه، سندرم کبدی – کلیوی، و نکروز توبولی.

در مدل‌های حیوانی متابولیت‌های واکنش‌گر اکسیژن به عنوان سازوکار آسیب لوله‌ای- بینابینی (tubulointerstitial) مطرح شده‌اند. به علاوه باور بر این است که هیپرلیپیدمی از طریق تکثیر و اسکلروز مزانژیومی در بیماری پیشروندهٔ کلیه نقش ایفا می‌کند. فعال شدن مسیر سامانه رنین – آنژیوتانسین – آلدوسترون و افزایش فاکتور رشد تغییر دهندهٔ بتا (TGF) نیز نقش‌های بحرانی در ایجاد فیبروز کلیه ایفا می‌کنند. این مشاهدات که مداخله در جهت کاهش فشار داخل گلومرولی نظیر محدود ساختن مصرف پروتئین و استفاده از مهار کننده‌های آنزیم مبدل آنژیوتانسین یا مسدود کننده‌های گیرنده آنژیوتانسین به تخفیف پیشرفت بیماری کلیوی کمک می‌کنند بیشتر بر اهمیت همودینامیک گلومرولی و سامانه رنین – آنژیوتانسین – آلدوسترون در بیماری پیشرونده کلیه تأکید می‌ورزند.

مراقبت از افراد مبتلا به بیماری مزمن کلیه

مراقبت همه جانبه از بیماری کلیوی در برگیرنده غربالگری، تشخیص، و درمان بیماری مزمن کلیوی و عوارض آن برای جلوگیری از ایجاد و پیشرفت بیماری مزمن کلیوی می‌باشد ، غربالگری برای بیماری مزمن کلیه در بیماران دچار هم‌ابتلایی‌های پرخطر شامل دیابت قندی و پرفشاری خون، و نیز کسانی که سابقهٔ خانوادگی بیماری کلیوی دارند توصیه می‌شود. به محض مسجل شدن تشخیص بیماری مزمن کلیه اهداف درمانی عبارتند از: ۱) جلوگیری از پیشرفت بیماری مزمن کلیه، ۲) شناسایی و درمان علایم و عوارض بیماری مزمن کلیه، و ۳) آماده ساختن بیمار برای درمان جایگزینی کلیه.


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

داستان تکامل اتاق خواب‌ها از دوران انسان‌های اولیه تا اتاق‌ خواب‌های هوشمند + گالری عکس

تکامل اتاق خواب‌ها تحت تأثیر عوامل مختلفی از جمله تغییرات فرهنگی، فناوری و اجتماعی قرار گرفته است. با گذشت زمان، اتاق خواب‌ها از فضا‌های خواب ساده به پناهگاه‌ها و آسایشگاه‌های چند منظوره و شخصی تبدیل شده‌اند.مروزی کوتاه بر تکامل آنها:…

خانه‌های با مبلمان‌هایی از غذاهای خوشمزه

هانسل و گرتل، نام داستانی شاه‌پریانی با منشأ آلمانی است که برادران گریم آن را ثبت کرده‌اند. این داستان ماجرای یک برادر و خواهر کوچک به نام‌های هانسل و گرتل را روایت می‌کند که پس از رها شدن در جنگل به خانه‌ای که از کیک و آب‌نبات ساخته شده…

زندگینامه «هرژه» و مروری بر مجموعه کتاب‌های «ماجراهای تن تن»

امروز مصادف است با نخستین بخش از رشته ماجراهای تن‌تن و میلو نوشته هرژه . به همین خاطر این پست را به صورت مشروح اختصاص می‌دهیم به این نوستالژی دوران کودکی‌مان: «نیروهای ویلهلم دوم قیصر آلمان وارد بلژیک شده‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌اند.» این را زنانی…

روجلدهای قدیمی مجله‌های کیهان بچه‌ها

کیهان بچه‌ها مجله‌ای بود که در دوران کودکی می‌خریدیم. برای من کیهان بچه‌ها بوی نان می‌دهد! چون پدرم همیشه بعد از رفتن نانوایی؛ نان‌ها را لای مجله می‌گذاشت و وقتی به خانه می‌آمد من دوان دوان می‌رفتم و مجله را از او می‌گرفتم.منابع…

هوش مصنوعی نشان می‌دهد که سلبریتی‌ها در دهه‌های بعد چگونه به نظر می‌رسند

یک عکاس از هوش مصنوعی برای ایجاد مجموعه‌ای از پرتره‌ها استفاده کرده که نشان می‌دهند برخی از سلبریتی‌ها ممکن است چند دهه آینده چه چهره‌ای پیدا کنند. عکاس و وکیل ترکیه‌ای به نام Alper Yesiltas این پروژه رو انجام داده. او به دلیل کارهای…

عکس‌هایی از زیباترین کتابخانه‌های دنیا

کتابخانه‌ها باید مظهر فرهنگ و هنر هر کشوری باشند. ساختمان ایمن و بزرگ، منظره تالار کتابخوانی، نوع چینش کتاب‌ها و تحویل آنها به کتابخوان‌ها، داشتن اینترنت آزاد و پرسرعت، حفاظت از نسخه‌های خطی و اسناد باارزش، آزاد بودن کتابخانه در حد امکان…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو / کلینیک زیبایی دکتر محمد خادمی /جراح تیروئید / پزشکا /تعمیر فن کویل / سریال ایرانی کول دانلود / مجتمع فنی تهران / دانلود فیلم دوبله فارسی /خرید دوچرخه برقی /خرید دستگاه تصفیه آب /موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /دانلود نرم افزار /

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.