شکایت اوراکل از گوگل، لری پیچ و لری الیسون به دادگاه رفتند

لری الیسون -رئیس شرکت اوراکل- و لری پیچ -رئیس شرکت گوگل- دیروز در دادگاهی در سانفرانسیسکو حاضر شدند و شهادت دادند. موضوع اختلاف شیوه استفاده گوگل از زبان جاوا در هنگام ایجاد سیستم عامل موبایلی اندروید بود.

اوراکل علیه گوگل شکایت کرده است، اوراکل اعتقاد دارد که گوگل کپی‌رایت و پتنت‌ای را که این شرکت با خرید «سان مایکروسیستمز» در سال 2009، به دست آورده است، نقض کرده است.

لری پیچ , لری الیسون

اوراکل بر این باور است که با وجود کدباز بودن زبان جاوا برای همه، استفاده از APIهای آن، منوط به اجازه از اوراکل است. گوگل هم برای خودش وکیل گرفته است، این وکیل -رابرت ون نست- دیروز یک ساعت در مقابل هیئت منصفه، از گوگل دفاع کرد، از منظر گوگل استفاده از API زبان جاوا، مثل خود زبان برای همه آزاد است. این وکیل گفت که گوگل اندروید را از هیچ به وجود آورده است و وقتی گوگل اندروید را نهایی کرد، شرکت «سان مایکروسیستمز» ابدا موضع بدی نگرفت و مبلغی تقاضا نکرد و رئیس وقت این شرکت -جاناتان شوارتز- به گوگل تبریک گفت.

به گفته وکیل گوگل، نوشتن اندروید، سه سال طول کشید، و هزاران ساعت وقت برد. کد منبع اندروید، 15 میلیون خط دارد، اما وکلای اوراکل در این 15 میلیون خط، 9 خط مشترک پیدا کرده‌اند، که مربوط به زمانی می‌شود که یک مهندس گوگل در سان کار می‌کرده است، او اشتباه کرده و آن 9 خط را در کد اندروید گذاشته است.

تشابه برنامه ها

در این میان اوراکل، ایمیل‌هایی را به دادگاه نشان داده است که در آنها مهندسان گوگل، در مورد لزوم اجازه گرفتن از سان صحبت کرده‌اند، اما به عقیده وکیل گوگل، این ایمیل‌ها صرفا جزئی از رشته مذاکرات دو شرکت سان و گوگل بودند و استناد به آنها گمراه‌کننده است. به گفته او، وقتی گوگل مشغول تصمیم‌گیری در مورد اندروید، بود، در ابتدا در نظر داشت که سان را در کارش مشارکت بدهد، اما در نهایت نظرش عوض شد و سان هم حق گوگل را در استفاده از جاوا به رسمیت شناخت.

اوراکل,گوگل

وکیل گوگل عقیده دارد که اوراکل سعی داشته است وارد بازار گوشی‌های هوشمند شود، اما شکست خورده است، این شرکت پروژه سری‌ای به نام «جاو فون» برای نوشتن یک سیستم عامل موبایلی با جاوا داشت، اما این برنامه هیچگاه از مرحله پژوهش فراتر نرفت و حالا اوراکل می‌خواهد در سود اندروید سهیم شود، اما به زعم وکیل گوگل، اوراکل بدون اینکه کاری برای اندروید انجام داده باشد، مستحق، منتفع شدن نیست.


اما لری الیسون در شهادتش گفت که شرکت اوراکل بیشتر از 100 هزار کارمند دارد و این شرکت بیشتر از 5 میلیارد دلار صرف پژوهش و توسعه برای ساخت نرم‌افزارهای جدید می‌کند و این کارها بدون حفظ کپی‌رایت ممکن نخواهد بود. الیسون گفت که اگر نرم‌افزارهای این شرکت کپی شوند و از این راه، محصولات ارزان سودآور تولید شوند، اوراکل نمی تواند دستمزد مهندسانش را بدهد.

او در شهادتش بیشتر وارد مسائل فنی شد و برای هیئت منصفه توضیح داد که API چگونه کار می‌کند یا ساختار جاوا چگونه است. او گفت که تهیه API بسیار دشوار است و این کار را مهندسان ارشد و ماهر این شرکت انجام داده‌اند.

لری الیسون

الیسون گفت که گوگل تنها شرکتی بوده که بابت اجازه از API جاوا، اجازه نگرفته است.


بیست دقیقه قبل از پایان وقت دادگاه، در ساعت یک بعد از ظهر، وکلای اوراکل، رئیس گوگل -لری پیچ- را احضار کردند، پیج در دادگاه رفتار خوبی داشت، متمرکز بود، لبخند به لب داشت و با هیئت منصفه تماس مستقیم چشمی برقرار می‌کرد.

در این زمان در مورد فرایند ایجاد اندروید و «اتاق تمیز» که اصطلاحی برای ایجاد محصول از هیچ است، سؤال شد. به او تذکر داده شد که نظرش را در مورد جزئیات قانون کپی‌رایت تحمیل نکند و قضاوت را به هیئت منصفه واگذار کند، به او گفته شد که قوانینی در مورد استفاده خوب یا مهندسی معکوس در این قسمت وجود دارد و او نباید وارد حوزه قضاوت شود.

وکیل اوراکل از دادگاه تشکر کرد، و در ادامه از لری پیج پرسید که آیا اتاق اندروید، واقعا «تمیز» بوده است و آیا «اگر» او متوجه می‌شد که خط‌هایی از کد اندروید، کپی است، این را ناقض اصول گوگل می‌دانست یا نه.

پیج گفت که این سوال فرضی است و او نظارت مستقیم بر مراحل پیدایش کد اندروید نداشته است، ولی اگر متوجه چنین مسئله‌ای می‌شد، آن را جدی می‌گرفت.

اندروید

امروز بار دیگر پیج به دادگاه خواهد رفت.

منبع

 

مطلب پیشنهادی:
برنامه های Android جدید و پیشرفته ای که باید امتحان کنید!

20 دیدگاه

  1. سلام دکتر جان
    امرزو تیتر روزنامه “دنیای اقتصاد” رو دیدم کلی یادتون کردم

    نوشته بود «یک پزشک رییس بانک جهانی شد»

    ضمن تریک فراوان ، همیشه برقرار باشید

    1. گاه همین 9 خط، روشی خلاقانه است که شاید به ذهن هیچکس نرسد و برگ برنده ی یک شرکت باشد،
      چه بسا همین 9 خط های نوعی از نوشتن هزاران خط برنامه ی غیر کارآمد جلوگیری کرده و مو جب موفقیت یک پروژه شده باشند

      1. بسیار شیوا . متاسفانه به دلیل تسلط کپی و نه خلق در ایران به کد های سورس برنامه کیلویی فکر میشود و چقدر تاسف بار

  2. به نظر من که مسلما دعوا بر سر پول است! کپی رایت و حقوق برنامه نویس و این حرفها شوخیه!! اوراکل باید به جای این کارها ، با گوگل تماس میگرفت و میگفت: داداش یا من هم بازی ، یا بازی چوله!
    شرکتها جدیدا دیگه شورش ر درآوردن! اون از اپل که فقط مونده از خدا شکایت کنه و بگه تو خلقت زمین ، پتنت ما رو نقض کردی! این هم از اوراکل!

  3. در مورد شرایط حق استفاده از جاوا چیزی نمیدونم. اما یه رسم معمول در دنیای کپی رایت و نرم افزار های متن باز هست که استفاده تجاری از اونها رو ممنوع میکنه و میگه اگه از چیزی که من ساختم بخوای پول دربیاری باید در درآمد شریک بشیم. مگر اینکه استفاده از مححصول رو 100% آزاد کرده باشند که خیلی کم اینجوریه.

  4. همینه دیگه !
    همش دادگاه دعوا و …
    بیان از ملت .. ایران یاد بگیرن . کلآ چیزی به نام کپی رایت وجود خارجی و داخلی و … نداره .

  5. دست تون درد نکنه، خبرهای اینچنینی خیلی خوبه، مخصوصا که فارغ از تعصبات اندوریدی و جاوایی نوشته شده.

  6. مساله در اینجا باز-پیاده‌سازی ساختار جاواست. جاوا برخلاف «سی/سی++» ابتدا برنامه را به کدی میانی تبدیل می‌کند که نهایتا در محیط اجرای جاوا اجرا می‌شوند؛ این برتری را به وجود می‌آورد تا فارغ از سخت افزار برنامه اجرا شود، محدودیتی کشنده برای ویندوز فون و اپل که باید برای هر سخت‌افزار یک نسخه از سیستم‌عاملشان را ارایه نمایند. حالا گوگل اینجا به جای استفاده از ماشین مجازی استاندارد، برنامه‌ی خود را نوشته: «دالویک». از طرفی ساختار دالویک کاملا منطبق بر ماشین مجازی استاندارد جاواست که باعث می‌شود کدهای معمولی جاوا را بتوان برای دالویک نیز به نحو مناسبی اجرا نمایند. از طرفی با مهاجرت نویسندگان اصلی جاوا از سان (اوراکل) به گوگل (مانند رایان گاسلینگ کبیر-طراح، جاشوا بلوچ-معمار ارشد و …) در میانه‌ی زمان طراحی می‌توان به این موضوع رسید که گوگل از دستاوردها سال‌های گذشته سان به طور غیر مستقیم بهره برده است.
    نهایتا زمان آغاز کار ساخت آندروید در زمانی بوده که جاوا حتی اعلام متن-باز شدن هم نکرده بود.

  7. سیستم عامل گوگل بر پایه لینوکس هست اش و منبع بازه ولی به زبان جاوا نوشته شده و اکثر مهندس های شرکت گوگل با جدا کردن مهندسین شرکت های دیگه هستند و احتمال کپی خواسته یا نا خواسته زیاده!!
    دادگاه در این موارد جزییات شرکت ها رو حفظ میکنه با پرداخت قرامت به طرف مسئله رو حل میکنه.
    اگه تاکنون توجه کرده باشید تا الان از شرکت های سامسونگ و گوگل که بیشترین فروش رو دارند با کپی و فروش اطلاعات شخصی مردم خودشون بالا میشند بالا.واقعا ارزششو داره که ما خرید میکنم تعریف هم میکنیم!
    باید آدم واقع بین باشه. من که اینطوری ایم! شما چطور؟
    سامسونگ که همه میدنند! و در پایین کیفیت جنس کره ای بدتر از چینی هست باور کنید هر چند من خودم سامسونگ دارم!

  8. مطلب جالب و کاربردی بود واقعا دعوای دو شرکت بزرگ که میتونه مستقیما روی اقتصاد جهان اثر گذار باشه در نوع خودش جالب، بهر حال این اولین بار نیست که از گوگل به دلیل کپی برداری شکایت میشه، مرحوم استیو جابز هم عقیده داشت که رابط کاربری اندروید کپی برداری از سیتم عامل ایفون هست !

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]