گوش کنید، ببینید و تخیل کنید: «در این شب‌ها»، «رادیو گیک» و ماهنامه «شگفت‌زار»

محتواسازی، کار دشواری است، به خصوص اگر شرایط زیر را داشته باشد:

– بخواهد با توده مردم ارتباط برقرار کنند.
– با هدف ایجاد دگرگونی و تغییر در ذهن‌ها صورت بگیرد و نه مثلا انتشار یک زردنامه تخدیرکننده
– با ادبیاتی درست انجام شود.
– جذاب باشد.
– در عین سادگی گفتار یا نوشتار، خدشه‌ای به صحت مطالب هم وارد نشود.

در شرایط رکود وبلاگستان، محاق کتاب‌ها در ایران، از بین رفتن انگیزه نوشتن حتی در دنیای مجازی، معدودند کسانی که هنوز هم به فکر محتواسازی فاخر، آن هم از طریق پادکست و ویدئو کست و یا نشریه اینترنتی باشند.

اما خوشبختانه همیشه آدم‌هایی پیدا می‌شوند که علیرغم همه دشواری‌ها و محدودیت‌ها کار خودشان را می‌کنند.


ببینید!

بگذارید با خبر خوشحال‌کننده‌ای شروع کنم، برنامه‌ها «پوریا ناظمی» را در آسمان شب که فراموش نکرده‌اید؟ همان جوانی که با لحنی شورانگیز و سریع، در کم‌ترین زمان ممکن، بیشترین حجم دانش فضایی را به اطلاع ما می‌رساند.

باید اعتراف کنم برنامه‌های او بود که بعد از سال‌ها جدایی از مطالعات آماتوری نجوم در دوران کودکی، بار دیگر میل به دانستن را در من زنده کرد.

پوریا ناظمی مدتی است که در این وبلاگ می‌نویسد، اما اگر دلتان برای صدا و سیمای او تنگ شده است و دوست دارید که اخبار و مطالب حوزه نجوم را در یک رشته ویدئو کست ببینید، پیشنهاد می‌کنم که ویدئوکست‌ها او را ببینید.

به تازگی پوریا نظامی به صورت آزمایشی کار بخش ویدئوکست خود را راه‌اندازی کرده است، او به زیبایی نام این رشته برنامه‌ها را «در این شب‌ها» نهاده است.

06-05-2013 10-25-21 AM

توضیحات ایشان را در مورد اولین برنامه «در این شب‌ها» می‌توانید در اینجا بخوانید.

نخستین برنامه او حدودا 10 دقیقه‌ای است، جسارت می‌کنم و لینک دانلود مستقیم برنامه اول را در اینجا می‌گذارم که خود پوریای عزیز هم در صورت تمایل می‌تواند در متن پست خود هم بگذارد.

دانلود قسمت اول «در این شب‌ها» از سایت خورجین


گوش کنید!

اما اگر طرفداران فناوری و حواشی آن هستید، توصیه می‌کنم پادکست‌های جادی را با عنوان «رایو گیک» حتما دنبال کنید.

جادی با سلیقه و زاویه دید ستودنی هر چند وقت یک بار، در میان انبوه اخبار فناوری، یک سری مطالب شاخص را گلچین می‌کند و با زیبایی در پادکست‌هایش آنها را به اطلاع مخاطبان خود می‌رساند.

چون خودم تجربه پادکست و ویدئوکست دارم، می‌دانم که تهیه محتوا و اجرای این برنامه‌ها چقدر زحمت دارد. از جادی عزیز به خاطر ذهن زیبا و همتش برای ایجاد این پادکست‌ها ممنونیم! بهترین هدیه برای او افزایش مخاطبان او است!

تازه‌ترین پادکست رادیو گیک


تخیل کنید!

بدا به حال ملتی که تخیل نداشته باشد! همان طور که قبلا هم برایتان نوشته بودم، مدت‌هاست که با تصوری غلط در جامعه ما داستان‌های تخیلی و فانتزی را داستان‌هایی سطحی مختص کودکان و نوجوانان می‌دانند. در صورتی که در همین داستان‌های انبوهی از آرزوها، ایدئولوژی‌ها و دغدغه‌های بشر به صورت نامحسوس با فراغ بال عنوان می‌شوند، این داستان‌ها هستند که امکان پرواز اندیشه را به صورتی متفاوت فراهم می‌آورند.

خوشبختانه با وجود همه بی‌مهری‌هایی که به ژانر ادبیات تخیلی و فانتزی می‌شود،آکادمی فانتزی در دنیای وب فارسی، از سال‌ها پیش فعالیت ارزنده‌ای را شروع کرده است، یکی از میوه‌های این تلاش، ماهنامه شگفت‌زار است.

06-05-2013 10-18-04 AM

تازه‌ترین شماره این نشریه را می‌توانید از اینجا دانلود کنید، این هم آرشیو این نشریه.


بله! می‌توان نالید و شکایت کرد، می‌شود وب‌گردی بدون دغدغه داشت و مصرف‌کننده مطالب و اخبار سطحی روزانه بود و در بیهوده لولید!

اما در عین حال، می‌شود با فکری باز، اندیشه و زاویه دیدی متفاوت، تأثیرگذار بود و در محیط وب درخشید.

«در این شب‌ها»، «رادیو گیک» و «شگفت‌زار» نمونه‌هایی هستند از فعالیت‌های عملی که می‌توان در محیط وب انجام داد.

ما به امثال این برنامه‌ها نیاز داریم!


همین جا از فرصت ایجاد شده در این پست سوء استفاده می‌کنم و ایده‌ای را که اخیرا در ذهنم شکل گرفته است، توسعه می‌دهم و تکرار می‌کنم:

پادکست‌های کتابخوانی

در یک پزشک بر آن هستم که از این به بعد با صورت مرتب‌تری کتاب معرفی کنم، علتش هم این است که حس می‌کنم با معرفی کتاب و تبلیغ کتابخوانی، می‌شود اندکی بازار کتاب را از حالت رکود خارج کرد و تصور می‌کنم تبلیغ کتاب به خصوص در محیط آنلاین ما به درستی و با ظرافت صورت نمی‌گیرد.

اما مدتی است به این فکر افتاده‌ام که یک سری پادکست کتابخوانی درست کنم که ایجادکننده اصلی‌اش خود شما باشید.

توجه داشته باشید که در این پادکست‌ها هدف ما این نیست که یک کتاب را از اول تا به آخر بخوانیم، چون هم کار دشواری است و هم اینکه ناقض کپی‌رایت کتاب‌هاست.

هدف این است که شما با سلیقه خودتان برش‌هایی از کتاب‌هایی را که دوست دارید انتخاب کنید، بخوانید، ضبط کنید و برای من بفرستید، تا من آنها را در کنار هم بچینم و یک پادکست درست کنم.

یکی از علایق شخصی من در دوران کودکی و نوجوانی این بود که بعضی از داستان‌ها را با صدای خودم ضبط می‌کردم، متأسفانه آن نوارهای کاست از بین رفته‌اند! اما تصور من این است که خیلی از شماها هم با صداهایی زیبا و انتخاب‌هایی خوب از کتاب‌ها، دوست داشته باشید، برای جمع کتاب بخوانید.

06-05-2013 10-20-13 AM

در پیشنهاد اولم قدری دایره انتخاب شما را تنگ کرده بودم، اما در اینجا با برداشتن بیشتر این پیش‌فرض‌های محدودکننده، همه چیز را به زیرکی و دانش و شم هنری و ادبی شما می‌سپارم.

شما می‌توانید لطف کنید و  از همین الان صدای ضبط شده خود را به آدرس alirezamajidi در جی میل بفرستید، لطفا این موارد را رعایت کنید:

– نام خودتان را در ایمیل ذکر کنید و یا احیانا نام وبلاگ یا سایتی را که دارید. اگر هم خودتان نویسنده و مترجم هستید، ذکر کنید.

– عنوان ایمیل را بگذارید ارسال فایل برای پادکست کتابخوانی

– با آهنگی ملایم و صمیمانه کتاب بخوانید، طول زمان قرائت کتاب شما هم حدود سه چهار دقیقه باشد. البته اگر لازم دیدید با ذکر توضیح می‌توانید مدت بیشتری هم بخوانید.

– لطفا برای من مشخصات کتابی را که از روی آن می‌خوانید، بفرستید: نام، نام نویسنده و مترجم و نام ناشر و سال انتشار

– صدای خالص خودتان را برایم بفرستید، موسیقی زمینه برای صدای خود نگذارید.

– بسیار نیکوست که تا حد امکان از کتاب‌های تر و تازه‌تر استفاده کنید!

– مبتکر باشید، لازم نیست که حتما خودتان کتاب بخوانید، کودکتان یا پدربزرگ و مادربزرگتان را هم می‌توانید در برنامه شرکت بدهید!


  این نوشته‌ها را هم بخوانید

14 دیدگاه

    1. واقعا واقعا واقعا واقعا.
      توی روزایی که هر سایتی فقط داره دعوای بین شرکتای موبایل و تبلت سازی رو گزارش میکنه، امثال وبلاگ جادی و وبلاگ دکتر غنیمتی هستن. به قول خود جادی که میگه : توی تقاطع جامعه و تکنولوژی :)

  1. این پست خیلی عالی بود. عاشق نجوم و پوریا و بابک امین تفرشی ام.
    بند شش فرمایشاتتون در مورد ضبط یک مقدار دشواره، حداقل از نظر انتخاب کتاب. پیشنهاد من اینه که شما معرف کننده یک کتاب جدید باشید، فرد داوطلب یک بخش از کتاب رو میخونه. و بعد شما تاثیر گذار ترین اودیو رو از اون کتاب انتشار بدید :‌)

    1. هدف از ضبط بخشی از کتاب، معرفی انتخاب های گوناگون برای سلیقه های مختلف به شکلی ساده هست، اگر قرار باشه ایشون انتخاب کنند و بقیه اون کتاب معرفی شده رو تهیه کرده و بخونن و بعد قسمت مورد علاقه رو ضبط و به اشتراک بزارن… زیاد معقول به نظر نمیرسه.

    2. هدف دکتر گسترش فرهنگ کتاب و کتاب‌خوانی هست. اگر کتاب‌هایی که خودمون انتخاب می‌کنیم رو بخونیم گستره و تنوع بیشتری ایجاد میشه تا زمانی که فقط محدود به انتخاب کتاب‌هایی بشیم که دکتر معرفی می‌کنند. هرچند دایره علایق ایشون هم بسیار گسترده هست.

  2. سلام
    جا داره ابتدا از زحمات شما و آقای ناظمی به دلیل این کار ارزشمند تشکر کنم. یکی از podcastهای که بنده چند سالی میشه دنبال می کنم توسط آقای mat kaplan و همکاران ایشان به صورت هفگی روی وب منتشر می شود. علاوه بر podcastهای هفتگی وبسایت اون ها از قسمت های جالبی تشکیل شده است که افراد با توجه به تخصص های خودشان مقالات و خبرهای جالبی رو در آن قرار می دهند. مثلا من اخبار مربوط به مریخ نشین های curiosity و opportunity که توسط خانم Emily Lakdawalla نوشته می شود را دنبال می کنم. آدرس وبسایت:
    planetary.org
    آدرس podcastها:
    http://planetary.org/multimedia/planetary-radio/
    لازم به ذکره که ذر آخر این برنامه یک سوال از مخاطبان پرسیده می شود و به برنده جایزه ای داده می شود. خود من هم یک بار برنده این مسابقه شدم.

  3. عالی بود این نوشتهٔ شما :) حمایت از چنین کسانی بسیار بسیار لازم است. هم برای مخاطبان و هم برای گردانندگان چنین رسانه‌هایی. دست شما واقعاً درد نکند!

    ولی یک سؤال مربوط: رسانه‌های مشابهی هم داریم که گروهی اداره شوند و وابسته به یک شخص خاص نباشند؟ شاید «درس‌نامه» چنین باشد. به نظر من پلهٔ بعدی در راه موفقیت این رسانه‌ها این است که دیگران به آن‌ها بپیوندند و در قالب یک گروه کار را ادامه بدهند که حتی اگر برای یکی از اعضا گرفتاری‌ای پیش آمد نهضت زنده بماند. به امید آن روز!

  4. سلام جناب مجیدی
    من یکی از خواننده های دائمی “شگفتزار” هستم ممنون که نشریه رو معرفی کردید. یادمه زمانی که ما نوجوون بودیم (همین ده یازده سال پیش) ادبیات علمی تخیلی خواننده های خیلی بیشتری داشت، حداقل خیلی خیلی بیشتر از الان، نمیدونم این همه خواننده و طرفدار الان کجا هستند؟ شاید گرفتاریهای زندگی دیگه وقتی برای علمی تخیلی خوندن یا کلا مطالعه براشون نگذاشته، شایدم…
    به هر حال “شگفتزار” رو از دست ندید، داستان علمی تخیلی بخونید و بگذارید تخیلتون پرواز کنه ، شاید تبدیل شد به یکی از لذت های بزرگ زندگیتون…

    1. سلام
      خواننده های علمی تخیلی جایی نرفتن، کتاب‌ها،مترجم‌ها، نویسنده‌ها، ناشرها و … علمی تخیلی دیگه کار نمی کنن. همه چی شده جادوگر و سایه و شبح و خون آشام و از این چیزا. شما چند تا اثر برجسته علمی تخیلی که تو چند سال گذشته از نویسنده های معتبر و معروف دنیا، تو کشور ترجمه و چاپ شده باشن را به ما معرفی کن تا بریم بخریم

  5. از این ایده خیلی راضیم اتفاقاً تابستونه و تایم آزادم که هست دکتر می تونی رو صدای من حساب کنی ;)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]