بررسی آثار سینمایی مسعود کیمیایی از سال 1376 به بعد

0

اکنون به بررسی برخی دیگر از آثار سینمایی مسعود کیمیایی که از سال 1376 به بعد ساخته شدند می‌پردازیم.

«مرسدس»(1376 ) نوزدهمین فیلم مسعود کیمیایی بود: اسفندیار (اسی) که قرار است فردا به قصد مهاجرت از کشور خارج شود، مرسدس بنز گران‌قیمتی را که به امانت نزد پدرش بوده سوار می‌شود و به سراغ دوستانشداوود، که یک نقاش است، یحیی، که یک بازیگر تک‌نفرهٔ خیابانی است و حمیدمی‌رود. دوستان در کنار یکدیگر خوش هستند، اما رستم سوار مرسدس بنز می‌شود و آن‌ها با یک وانت به تعقیب او می‌پردازند. رستم که کرایه‌دهندهٔ خودروهای قدیمی برای مراسم ازدواج و فیلمبرداری فیلم‌های سینمایی است، سال‌ها قبل اتوبوسش را به نام همسرش کرده و همسر و برادر همسرش اتوبوس را فروخته‌اند و اکنون همسرش تقاضای طلاق کرده است. او می‌خواهد با مرسدس به سراغ آن‌ها برود و شأن از دست رفته‌اش را بازگرداند. اسی با وانت چنان باسرعت به دنبال او خیابان‌ها را زیر پا می‌گذارد که سه دوست دیگرشبه ویژه یحیی که آسم هم داردزخمی می‌شوند و کار به بیمارستان کشیده می‌شود. رستم هم‌چنان می‌گریزد و اسی حین تعقیب مرسدس با وانت، با خودروی دختری به نام زیبا تصادف می‌کند. اسی، زیبا راکه مددکار اجتماعی است و اتومبیلش را برای مراسم ازدواج یک زوج جوان آماده کردهبا خود همراه می‌کند و به تعقیب رستم ادامه می‌دهد، رستم به خانهٔ سابقش در کنار ماشین‌های قدیمی می‌رود، برادر همسرش را به شدت مضروب می‌کندو سوسسچ مرسدس را به اسی پی می‌دهد. اسی با زیبا به آرایشگاه می‌رود و عروس و داماد را به محل عروسی می‌رساند و خود به سراغ دوستانش در بیمارستان می‌رود. چهار دوست به محل فیلمبرداری یک فیلم اکشن می‌روند و به شرط استفاده از مرسدس در فیلم، یحیی یک نقش کوتاه را جلوی دوربین بازی می‌کند. دوستان قصد ترک محل را دارند که کارگردان اجازه نمی‌دهد مرسدس را با خود ببرند و آن را برای صحنه‌های بعدی لازم می‌داند. مخالفت اسی و همراهانش نتیجه‌یی جز کتک خوردنشان ندارد. اسی، داوود و یحیی را به خانهٔ حمید می‌رساند و آن‌ها شب را در آن‌جا می‌گذارنند؛ آن‌گاه به سراغ زیبا می‌رود و پس از خداحافظی از او سحرگاه روز بعد مرسدس را به آتش می‌کشد، سپس سوار اتوبوسی می‌شود و با تلفن همراه خود به زیبا می‌گوید که تصمیمش عوض شده و دیگر قصد رفتن از کشور را ندارد.

پاشنهٔ آشیل مرسدس نیز همان پراکنده و مغشوش تصویر شدن عامل و منشاء ظلم و بی‌عدالتی موردنظر کیمیایی در تمامی آثارش است. بیش‌تر از همه به نظر می‌رسد این بار خود مرسدس به عنوان شیئی که می‌تواند نماد ثروت و قدرت بادآورده باشد چنین سرچشمه‌یی را تصویر می‌کند، اما نوع استفاده‌یی که از این ابزار در طول فیلم می‌شود چنان تصویری را مبهم و نامتعین به منصهٔ ظهور می‌رساند. این استفادهٔ ابزاری نادرست ابتدا توسط رستم انجام می‌گیرد تا بتوانیم او را در جایگاه ظالم بنشانیم اما بعد وقتی که می‌فهمیم او خودش مورد ظلم واقع شده، این امکان از شخصیتش سلب می‌شود؛ ضمن این‌که ظلم خانوادهٔ همسر رستم به او و نوع عمل فردی‌اش در مقابله با آن کودکانه‌ترین کنش از سوی قهرمان عمل‌گرایی کیمیای است، پس از آن هم مقابله با گروه فیلمبرداری پیش می‌آید که شخصیت منفی در این پیرنگ داستای در حد شبحی از یک تیب است. به این ترتیب آدم یا آدم‌های آرمان‌گرای کیمیایی در این فیلم، شخصیت‌هایی به حال خود رها شده هستند، به ویژه شخصیت اسی که گویا می‌خواهد ند نفر را پیدا کند که به او ظلم کنند و سرش دردی م‌کند برای این‌که مظلوم واقع شود تا او برود و بنز پربهای بی‌زبان را که متعلق به خودش هم نیست آتش بزند و تازه بعدش هم معلوم نیست با چه مکانیسمی دچار چنان تحول درونی می‌شود که با وجود آن همه بلایی که در این‌جا به سرش آمده تصمیم می‌گیرد از سفر به خارج صرف‌نظر کند!

«فریاد»(1377) بازگشت کیمیایی به روزگار جنگ است که باز هم با نوع رویکرد تغییرناپذیر کیمیایی در مورد قهرمان آرمان‌گرا و فرد محورش تفاوت چندانی، دست‌کم در وجوه درونمایه‌یی آثار سال‌های اولیهٔ بعد از انقلابشنمی‌کند، بنابراین حرکتی به سمت عقب است. این بار فریاد کیمیایی که داستانی به قرار زیر دارد، با اکران کوتاه‌مدت و محدودش به گوش فراد زیادی نمی‌رسد.

در یکی از نواحی جنوب کشور فاروق، صاحب یک گاراژ، به سهراب اجازه نمی‌دهد که برای خود مستقلا کار کند و سهراب با فاروق درگیر می‌شود و در درگیری، فاروق بر اثر سکته می‌میرد و برادرهای فاروق برای انتقام‌گیری از سهراب به دنبال او می‌گردند. سهراب با کامیونش به قهوه‌خانه‌یی می‌رود که در آن‌جا ننه ماری صاحب قهوه‌خانه از او می‌خواهد که پسرش را به عنوان شاگرد با خود ببرد و زنی به نام فاطمه را که باردار است نیز به بیمارستان برساند، اما سهراب پس از نیافتن درمانگاه فاطمه را با خود همراه می‌کند تا به شهر دیگری برساند، اما سهراب پس از نیافتن درمانگاه فاطمه را با خود همراه می‌کند تا به شهر دیگری برساند. برادرهای فاروق که در پی سهراب در جاده‌ها هستند به وسیلهٔ عراقی‌ها دستگیر می‌شوند. اتفاقا سهراب هم در همان مسیر است و عراقی‌ها کامیون او را هم متوقف می‌کند اما زمانی که یکی از آن‌ها قصد تعرض به فاطمه را دارد، فاطمه در یک حرکت ناگهانی با اسلحه‌یی که مخفی کرده آن‌ها را به گلوله می‌بندد. برادران فاروق که جان خود را مدیون فاطمه می‌بینند از انتقام چشم‌پوشی می‌کنند. کامیون سهراب در نزدیکی یک مسجد خراب می‌شود و بچهٔ فاطمه با کمک همسر متولی مسجد به دنیا می‌آید. سهراب با کامیون، فاطمه و نوزاد را به منطقه‌یی امن می‌برد. امیر نیز به جبههٔ جنگ می‌رود.

«اعتراض»(1378) بیست و یکمین اثر مسعود کیمیایی است که داستانی بدین شرح دارد: امیر علی، که شریفه نامزد برادرش رضا را به دلیل رابطهٔ نامشروعش با مردی به نام احمد به قتل رسانده، پس از 21 سال از زندان آزاد می‌شود. پیش از آزادی‌اش، هم‌سلولی‌اش محسن دربندی انگشتری به او می‌دهد و به او سفارش می‌کند پس از گرفتن طلب وی از مردی بیرون از زندان، از زنی به نام مجدی حمایت کند و سر و سامانی به زندگی او بدهد. بیرون از زندان، مادر امیر علی که حالا نابینا شده به همراه برادران، خواهران و شوهر خواهرش به استقبال او می‌آیند و امیر علی درمی‌یابد که در غیاب او پدرش از فراق او مرده و یوسف یکی دیگر از برادرهایش در یک آسایشگاه روانی بستری است. یوسف در جریان تظاهرات دانشجویی بر اثر ضرباتی که به سرش وارد آمده دچار اختلال روانی شده است. رضا، برادر آزاد شده‌اش را به یک پیتزافروشی در شمال شهر که محل کار اوست می‌برد. رضا عاشق دختر پولداری به نام لادن است که به اتفاق دوستانش از مشتریان دایمی پیتزافروشی است و از طرفی تلاش می‌کند به ناراحتی‌های روانی دوست معتادش قاسم پایان دهد. امیر علی به زودی مجدی را پیدا می‌کند و درحالی‌که تصور می‌کرد مجدی همسر محسن است، درمی‌یابد که او زنی بیوه و در واقع خواهر هم‌سلولی‌اش است که با دختر کوچکش عاطفه زندگی می‌کند. امیر علی دلباختهٔ مجدی ‌ می‌شود و در ملاقاتی در زندان با محسن از وی اجازهٔ عروسی با خواهرش را می‌خواهد و محسن نیز می‌پذیرد. از سویی رضا به لادن می‌گوید که به خاطر اختلاف طبقاتی میان خانواده‌ها، ازدواجشان غیرممکن است و بهتر است از یکدیگر جدا شوند و لادن با ناراحتی می‌پذیرد. یک شب رضا که طبق معمول برای یکی از خانه‌ها پیتزا برده، متوجه حضور دوستان لادن در مهمانی‌یی که در آن خانه برپاست می ود و خود لادن را نیز می‌بیند. رضا با ناراحتی به پیتزافروشی برمی‌گردد و مدتی بعد دوستان لادن نیز به پیتزافروشی می‌آیند و به او می‌گویند که امشب عقدکنان لادن است ولی هنوز عاقد نیامده است. امیر علی که موفق شده طلب محسن را بگیرد در بازگشت، با احمد، فاسق نامزد سابق برادرش، روبه‌رو می‌شود و احمد او را با ضربه‌های متعدد چاقو می‌کحشد. درحالی‌که امیر علی در خیابان و زیر باران شدید آخرین نفس‌ها را می‌کشد، لادن به پیتزافروشی که دوستانش در آن جمع شده‌اند نزد رضا باز می‌گردد.

کیمیایی در اعتراض به نظر می‌رسد که شعار هماهنگ شدن با امواج هر دم تغییر شکل‌دهندهٔ اجتماعی را به شکل جدی‌تری سر داده است. او قهرمان گذشته و اکنون پیر شدهٔ خود را که دست به عملی فردی در گذشته زده و مجبور به تحمل زندان قانونی در ازای آن شده است، به ضرب چاقو از پا در می‌آورد. این بار چاقوی قهرمان سال‌های گذشتهٔ کیمیایی همان چاقوی دسته سفید کار زنجان!در دست عملهٔ ظلم آثار قبلی‌اش قرار می‌گیرد تا به صورت نمادین او را به قتل برساند و به این ترتیب عنوان کند که چنان انگیزهٔ شخصی در زمانهٔ حاضر دیگر جایی برای رخ‌نمایی ندارد و به فرجام مناسبی نمی‌رسد و اکنون زمانهٔ جوان‌هایی است که با آرمان‌خواهی از نوع دیگری، که ماهیت جمعی ریشه‌دارتری دارد، به عرصه رسیده‌اند و جایی برای عرض اندام قهرمان پیر شده و تاریخ مصرف گذشتهٔ کیمیایی باقی نمی‌گذارند، اما رویکرد کیمیایی به این دو نسل طوری نیست که تماشاگر قبول کند او تمام و کمال نظریه‌یی را که در اعتراض ارایه داده قبول دارد؛ این است که تماشاگر باز هم برای قهرمان آرمان‌گرای کیمیایی که دست‌کم آرمان واضح و شفاف و ساده‌تری دارد بیش‌تر دل می‌سوزاند تا چند جوان خام و ناپخته که دور هم می‌نشینند و فقط از مفاهیم دهان پر کن روزگار مدرن داد سخن می‌دهند بدون این‌که اقدام قابل قبولی در راستای عملی شدن آن آرمان‌ها انجام دهند، تا حدی که حتی به نظر می‌رسد بعضی از آن‌ها جوانانی بیکار هستند که برای دور هم جمع شدن و اختلاطهای دختر پسری در کافی‌شاب‌ها به دنبال بهانه می‌گردند!

منبع: نقد سینما , اسفند 1387  شماره 63


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

10 عکس بسیار زیبا از درخت – انتخاب شده از عکاسان خلاق

درخت‌ها زندگی‌بخش زمین و مایه زیبایی آن هستند. انسان‌ها هزاران سال است که آنها بهره می‌برند و تا توانسته‌اند پهنه زمین برخوردار از زیبایی‌شان را کمتر و کمتر کرده‌اند. درختان متنوع با شکل و آرایش متفاوت ریشه، تنه، شاخه‌ها و برگ‌ها، چشم‌نواز…

چگونه ترانه Careless Whisper جورج مایکل موفق‌ترین موسیقی دوره حرفه‌ای او شد

برای پنجمین سال متوالی، ترانه‌ای که جورج مایکل در سال 1984 خوانده بود به عنوان آهنگ مورد علاقه بریتانیا انتخاب شد. این رتبه بندی بر اساس نظرسنجی Smooth Radio به دست آمد که بر اساس آن این ترانه 32000 رای به دست آورد. ترانه این سوپراستار فقید…

این عکس‌ها راهنما و ایده‌ای برای شما برای تبدیل اشیای کهنه و دورریز به چیزهای جدید هستند

صرفه جویی «واقعا» یک هنر است. خیلی وقت‌ها ما به بهانه تغییر دکوراسیون یا قدیمی شدن چیزی یا نامتناسب شدن چیزی با وسایل تازه به سادگی دورش می‌اندازیم یا باقیمتی بسیاری نازل به سمساری می‌دهیم.البته این سال‌ها به خاطر فشارهای اقتصادی -چنان…

و باز هم قسمت دیگری از عکس‌های کمتر دیده شده تاریخی – گالری عکس

این عکس‌هایی که تحت عنوان عکس‌های کمتردیده شده درج میشوند، باز هم عکس‌های خوش‌شانس تاریخی هستند. لابد صدها برابر آنها عکس وجود دارد که اصلا فیلم آنها برای همیشه گم شده و خراب شده یا در آرشیو مجلات و روزنامه‌ها با تصور بی کیفیت بودن یا در…

هلند کشور لاله‌ها – توضیحات + گالری عکس زیبا

هلند به خاطر مزارع خیره‌کننده لاله‌ که گردشگران را از سرتاسر جهان جذب می‌کند، مشهور است. این مزارع به ویژه در فصل بهار، معمولاً از اواخر مارس تا اوایل اردیبهشت، سرزنده و زیبا هستند.مزارع لاله عمدتاً در منطقه‌ای به نام "Bollenstreek"…

گالری- تصاویر تبلیغاتی خودروهای ایمپریال کرایسلر در سال‌های 1969 تا 1973

ما بیشتر این عکس‌ها را در فیلم‌ها و کارتون‌ها دیده‌ایم و راستش تعجب می‌کنیم که زمانی خودروی کرایسلر با این طول و عرض و طراحی تولید می‌شد.ایمپریال برند خودروهای لوکس کرایسلر در بازه زمانی سال‌های 1955 تا 1975 و نیز در بازه زمانی سال‌های…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو / کلینیک زیبایی دکتر محمد خادمی /جراح تیروئید / پزشکا /تعمیر فن کویل / سریال ایرانی کول دانلود / مجتمع فنی تهران / دانلود فیلم دوبله فارسی /خرید دوچرخه برقی /خرید دستگاه تصفیه آب /موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /دانلود نرم افزار /

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.