آیا با پیرشدن، مغز کوچک‌تر می شود؟ چگونه این روند را کند کنیم؟

پاسخ کوتاه، بله است، اما نه آن قدر که فکر می کنید. پرورش مغز می تواند در مقدار آن تأثیر بگذارد. همین طور که پیرتر می شوید، مغز هر ده سال حدود ۲ درصد کوچکتر می شود. این کاهش اندازه در حقیقت از اوایل بزرگسالی شروع می شود، اما بعید است تا زمانی که به دهه  ششم عمرتان برسید، قابل توجه باشد.

کاهش اندازه مغز با زوال عقل ارتباط تنگاتنگی دارد. به عبارت دیگر، مقدار خاصی از کاهش اندازه مغز طبیعی است، اما کاهش بسیار آن نشانه مشکلاتی مانند آلزایمر و زوال عقل است.

برای پرهیز یا دست کم تأخیر در کوچک شدن مغز به این نکات توجه کنید:

از نوشیدن الکل بپرهیزید

مطالعات انجام شده، تأثیر مخرب الکل بر مغز را تأیید می کند. الکل علاوه بر تمام اثرات جانبی منفی اش بر سلامتی، مغز را نیز کوچک تر می کند.

حتی کسانی که الکل اندکی مینوشند (منظور از «اندک»، نوشیدن یک تا هفت بار الکل در طول هفته است) نیز از اثرات جانبی الکل بر مغزشان رنج می برند.

در پژوهشی که بر روی افرادی بالای شصت سال انجام شد، حتی کسانی که الکل کمی مصرف می کردند، نسبت به آنهایی که از نوشیدن الکل پرهیز می کردند، مغز کوچکتری داشتند. افرادی که زیاد الکل مصرف می کردند . آنهایی که بیش از چهارده بار در هفته می نوشیدند – دچار بیشترین کاهش حجم بودند.

اگر خانم هستید، بیشتر مراقب باشید. حجم مغز زنان بیشتر از مردان تحت تأثیر الکل قرار می گیرد. به این معنا که اثرات اندک نوشیدن الکل می تواند در زنان نسبت به مردان بیشتر مشهود باشد.

چرا الکل بر حجم مغز تأثیر می گذارد؟

الکل بافت ها را خشک می کند و وقتی چنین چیزی اتفاق می افتد، حساس ترین بافت – مغز – نیز کم کم تحت تأثیر الکل قرار می گیرد.

استراحت کنید

استراحت می تواند روی مغز تأثیر بگذارد. این مسئله به خصوص موقعی اتفاق می افتد که پی در پی دچار استرس های ناشی از یک بیماری مزمن یا مشکلات شغلی هستید.

قشر پیش قدامی که با تصمیم گیری و توجه در ارتباط است و هیپوکامپ که با حافظه بلندمدت مرتبط است، بیشتر از همه تحت تأثیر استرس قرار می گیرند.

استرس، تمرکز روی کار در حین انجام آن و دریافت اطلاعات جدید را برای افراد مشکل می کند. وقتی افراد دچار استرس هستند، انعطاف ذهنی شان را از دست میدهند؛ یعنی حتی وقتی با مشکلات آشنایی روبه رو می شوند، نمی توانند به راحتی آنها را به شیوه های جدید و خلاقانه حل کنند.

به یادگیری بپردازید

حالا میدانید که پیری مغز امری عادی است، اما این پیری لزوما بر کارکرد مغزتان تأثیر نمی گذارد. در واقع پژوهش ها نشان داده اند که افراد، بین شصت تا نود سالگی می توانند اثرات پیری مغز را به تأخیر بیندازند.

چگونه؟

به سادگی: آنها مغزشان را با یادگیری چیزهای جدید، فعال نگه می دارند. افرادی که مغزشان را صرف کشف و یادگیری چیزهایی که نمی دانند می کنند، از مغزشان بیشتر در مقابل زوال عقل و از دست دادن حافظه محافظت می کنند.

با فعال نگه داشتن مغز، از نظر ذهنی آن را تمرین می دهید تا همچنان که پیر می شوید، آن را سالم نگه دارید.


  این نوشته‌ها را هم بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]