آستیگماتیسم چیست و چه علتهایی دارد و چطور درمان میشود؟

– آستیگماتیسم – astigmatism واژهای یونانی به معنی بدون نقطه است و هنگامی ایجاد میشود که قرنیه، شبیه مقطعی از توپ بیس بال است و نه توپ بسکتبال. یعنی سطح جلویی قرنیه کمی نامنظم شده است. این نامنظمی باعث میشود که نور نتواند به طور صحیح بر روی شبکیه تمرکز یابد. در نتیجه، تصاویر در اثر انکسار نامساوی در قسمتهای مختلف قرنیه، به طور کامل بر روی شبکیه متمرکز نمیشوند و تصاویر دور و نزدیک تار میشوند یعنی تاری دید در تمام فاصلهها روی میدهد. بنابراین آشفتگی دید ایجاد میشود و افراد مبتلا به درجات بالای آستیگماتیسم، نه تنها مانند افراد نزدیک بین اشیای دور را تار میبینند بلکه اشیای نزدیک را هم تار میبینند.
آستیگماتیسم، شایعترین خطای انکساری چشم است و درجاتی از آن در اکثر افراد وجود دارد.
– آستیگماتیسم خفیف، به نوع کمتر از ۱ دیوپتر، آستیگماتیسم متوسط به نوع ۱ تا ۲ دیوپتر، آستیگماتیسم شدید به نوع ۲ تا ۳ دیوپتر و آستیگماتیسم بسیار شدید به نوع بیش از ۳ دیوپتر گفته میشود.
– آستیگماتیسم، انواع مختلفی دارد و میتواند به تنهایی، توام با نزدیک بینی و یا دوربینی وجود داشته باشد.
– اشخاص مبتلا به آستیگماتیسم شدید معمولاً از تاری با آشفتگی دید و افراد مبتلا به آستیگماتیسم خفیف از سردرد، خستگی چشم با تاری دید در بعضی مسافتها شکایت دارند.
– آستیگماتیسم در دید جزئیات ظریف موضوع اشکال ایجاد میکند. در بعضی موارد، خطوط و اشیاء عمودی، مانند دیوار، کج و مورب به نظر میرسد.
درمانهای مرسوم
– آستیگماتیسم، پس از تشخیص به وسیله چشم پزشک یا متخصص بینایی سنجی – اُپتومتریست)، با عدسیهای دارای شعاع انحناهای متفاوت در سطوح مختلف – عدسی استوانهای) اصلاح میشود.
– آیا برای اصلاح استیگماتیسم میتوان از لنزهای تماسی استفاده کرد؟
بله. لنزهای تماسی سخت، نرم، یک بار مصرف و طولانی مدت را با تصمیم چشم پزشک میتوان برای اصلاح آستیگماتیسم مورد استفاده قرار دارد.
– روش Ortho-K چیست؟
– یکی از شیوههای به کارگیری لنز تماسی برای اصلاح آستیگماتیسم، روش ارتوکراتولوژی – Ortho-K است که در آن، چندین ساعت در روز، لنز تماسی سخت بر روی چشم گذاشته میشود تا انحنای قرنیه را تصحیح نماید. در روزهای بعد ساعات استفاده از لنز تماسی کاهش مییابد. البته اگر مدتی، استفاده از این روش قطع شود. قرنیه دوباره به شکل اول برمیگردد.