برونشکتازی چیست و چطور درمان میشود؟

برونشکتازی
– برونشکتازی (bronchiectasis) نوعی اتساع غیرطبیعی و دایمی برونشها (نایژهها) است که ممکن است به شکل کانونی (در قسمتی از پارانشیم ریه) یا منتشر (در بخشهای گستردهای از راههای هوایی(بروز کند.
– حدود 110.000 نفر در ایالات متحده به بیماری برونشکتازی مبتلا هستند.
– بیماری به طور معمول افراد مسن را مبتلا میکند و دو سوم مبتلایان به آن را زنان تشکیل میدهند.
در بیماری برونشکتازی، اتسال برونش در اثر تغییرات تخریبی و التهابی دیواره راههای هوایی متوسط ایجاد میشود. معمولاً التهاب، در اثر عفونتها روی میدهد که از جمله میتوان به عفونتهای میکروبی، سیاهسرفه، سل، عفونتهای ویروسی (مانند عفونتهای آدنو ویروسی و آنفلوآنزا) اشاره کرد.
– علل غیرعفونی برونشکتازی عبارتند از: تماس با مواد سمی ایجاد کننده واکنش التهابی (مانند استنشاق آمونیاک یا محتویات اسید معده)، بروز واکنش ایمنی در راههای هوایی، تغییرات مخرب و اتساع برونش.
توجه
بروز عفونتهای مکرر و چرکی مجرای تنفسی ممکن است نای از برونکشتازی باشد و باید بهوسیله پزشک تحت درمان قرار گیرد.
– علایم برونشکتازی عبارتند از: سرفه مقاوم یا عود کننده و خلط (در 50 تا 70 درصد موارد خلط خونی وجود دارد که میتواند ناشی از خونریزی از مخاط شکننده و ملتهب راههای هوایی باشد). گاهی خلط خونی شدید در نتیجه خونریزی از سرخرگهای برونشی بروز میکند. علایم سیستمیک مانند خستگی، کاهش وزن و درد عضلانی ممکن است وجود داشته باشد.
درمانهای مرسوم
– پس از تشخیص بیماری که به وسیله پزکش و با استفاده از رادیوگرافی قفسه سینه، CT اسکن ریه، رنگآمیزی و کشت خلط، برونکوسکوپی و آزمایشهای عملکرد ریه (اِسپیرومتری) صورت میگیرد، درمان آغاز میشود.
– درمان برونشکتازی شامل درمان عفونت (بهویژه در مرحله حملههای حاد)، بهبود بخشیدن ترشحات تراکئوبرونکیال، کاهش التهاب و درمان مشکل زمینهای قابل تشخیص میشود.
– آیا برونشکتازی، درمان جراحی دارد؟
– امروزه در بسیاری از موارد، دران با آنتیبیوتیکها و درمانهای حمایتی، جایگزین عمل جراحی شده است. با این حال در برونشکتازیهای کانونی و مواردی که علیرغم درمان دارویی، احتمال ادامه بیماری وجود دارد میتوان به وسیله جراحی قسمت مبتلای ریه را برداشت.