بیماری‌های عروقی کبد: ترومبوز ورید پورت – سندرم بود کیاری و بیماری انسداد وریدی

0

اختلال‌های عروق کبدی شایع نیستند و شامل ترومبوز ورید باب، ترومبوز ورید کبدی (سندرم بود کیاری) و بیماری مسدودکننده ورید (veno-occlusive disease)، می‌باشند. بیماران مبتلا، معمولاً با فشار بالای ورید باب با یا بدون اختلال کار کبد (که ممکن است تظاهرات سیروز را تقلید کند) مراجعه می‌کنند.

ترومبوز ورید باب

ترومبوز ورید باب ممکن است پس از ضربه به شکم، عفونت ورید نافی، سپسیسی نوزادی و بیماری‌های التهابی شکم (مانند پانکراتیت) یا همراه با سیروز یا حالات افزایش انعقادپذیری بروز کند. اما در اکثر موارد، به خصوص در کودکان، علت آن ناشناخته است. این بیماری تظاهرات فشار خون بالای ورید باب را نشان می‌دهد؛ با این حال معمولاً کبد از لحاظ بافت‌شناسی طبیعی است. تشخیص با آنژیوگرافی مسجل می‌شود، اما در روش‌های تصویربرداری غیرتهاجمی مثل سونوگرافی داپلر، CT اسکن، MRI و ممکن است ترومبوز، گردش خون جانبی نزدیک ناف کبد و بزرگی طحال مشاهده شود. در ترومبوز طول کشیده ورید باب، مجاری در هم پیچیده وریدی درون لخته سازمان یافته ایجاد می‌شوند و منجر به استحاله غاری (cavernous transformation) می گردند.

در ترومبوز حاد ورید باب، می‌توان اقدام به ترومبولیز نموئ. با این حال، استفاده از داروی ضد انعقادی وارافاین، اساس درمان را تشکیل می‌دهد. در اکثر بیماران، کانالیزه شدن ترومبوسی در عرض ۶ ماه از شروع داروی ضد انعقادی رخ می‌دهد. توصیه‌های متفاوتی در مورد مدت استفاده از این داروها پس از یک حملهٔ حاد وجود دارد ولی معمولاً ۳ تا ۶ ماه از این داروها استفاده می‌شود. در ترومبوز مزمن می‌توان به مدت طولانی بیمار را تحت درمان‌های ضد انعقادی قرار داد به خصوص وقتی با حالات افزایش انعقادپذیری همراه باشد. هر چند در این مورد نگرانی‌هایی وجود دارد و درمان ضد انعقادی ممکن است موجب خون‌ریزی از واریس‌ها، که عارضهٔ افزایش فشار ورید باب هستند، شود. اگرچه مطالعات، افزایش خطر خون‌ریزی واریی را در بیماران دارایی ترومبوز و مزمن ورید باب که از داروها ضد انعقادی استفاده می‌کنند، نشان نداده‌اند و خون‌ریزی واریس را می‌توان با مسدودکردن رگ توسط اندوسکوپی درمان نمود. پیشگیری با مسددهای بتا توصیه نمی‌شود زیرا سبب کاهش جریان ورودی باب و گسترش بالقوه ترومبوز می‌گردد. اگر درمان اندوسکوپیک موفقیت‌آمیز نباشد می‌توان به طریقه جراحی، شنت پورتو سیستمیک ایجاد نمود اما انجام این کار اغلب به علت فقدان عروق باز مناسب دشوار است.

سندرم بود کیاری

انسداد سیاهرگ‌های کبدی اصلی و سیاهرگ اجوف تحتانی به ویژه قسمت‌های داخل کبدی یا فوق کبدی آن، موجب سندرم بودکیاری می‌شود. اکثریت موارد این بیماری ناشی از بیماری‌های خونی (مثل پلی‌سیتمی ورا، هموگلوبین اوری حمله‌ای شبانه، ترومبوسیتوز اساسی، و سایر بیماری‌های میلوپرولیفراتیو)، حاملگی، مصرف ضد بارداری‌های خوراکی، تومورها (به ویژه کارسینوم سلول کبدی) حالت‌های افزایش انعقادپذیری (مثل جهش فاکتور V لیدن، کمبود پروتئین‌های C و S)، آسیب‌دیدگی شکم، و پرده‌های مادرزادی در ورید اجوف می‌باشند. تقریباً ۲۰٪ موارد این بیماری ایدیوپاتیک (نهانزاد) هستند، اما بسیاری از این بیماران ممکن است بیماری میلوپرولیفراتیو تحت بالینی زودرس یا جهش‌های ژنتیک همراه با حالت افزایش انعقادپذیری داشته باشند.

تظاهر بالینی سندرم بودکیاری ممکن است حاد (شامل علایم نارسایی برق‌آسای کبدی) یا به شکل بیماری مزمن یا تحت حاد باشد. بیماری حاد موجب درد ربع فوقانی راست شکم، بزرگی کبد، آسیت، و زردی می‌شود، در حالی که شکل مزمن یا تحت حاد عمدتاً موجب افزایش فشار ورید باب می‌شود. افزایش بیلی‌روبین و ترانس آمینازهای خون ممکن است خفیف باشد اما اغلب عملکرد کبد مختل شده و کاهش آلبومین خون و اختلال انعقادی وجود دارد. تشخیص با روش غیرتهاجمی سونوگرافی داپلر (کاهش یا فقدان جریان خون کبد) و CT اسکن (تأخیر یا عدم ورود ماده حاجب به وریدهای کبدی و هیپرتروفی لوب دمدار) مسجل می‌شود. MRI نیز ممکن است یافته‌های فوق را نشان دهد. در مواردی که نتایج روش‌های غیرتهاجمی قطعی نیست، استفاده از ونوگرافی کبدی هم به خصوص می‌تواند مفید باشد. در این حالت، امکان عبور کاتتر از وریدهای کبدی و مشاهده آنها نیست؛ هم‌چنین طرح ویژه پرده عنکبوتی به علت عبور ماده حاجب از رگ‌های جانبی (collateral) دیده می‌شود؛ ورید اجوف تحتانی هم ممکن است به دلیل بزرگی کبد یا لوب دمدار، فشرده به نظر برسد. در بیوپسی کبد، پرخونی، خون‌ریزی و نکروز مرکز لوبولی دیده می‌شود (کبد جوزی nutmeg liver) و در انسداد مزمن هم سیروز شکل می‌گیرد.

درمان بستگی به شرایط ویژه هر فرد دارد و بر اساس نوع و شدت تظاهرات بالینی و علت احتمالی بیماری تنظیم می‌شود. درمان حمایتی برای رفع آسیت و ادم (مثل محدودیت سدیم در رژیم غذایی، داروهای مدر) و استفادهٔ طولانی از داروهای ضد انعقادی را باید در بیماران مبتلا به سندرم بودکیاری که قادر به تحمل روش‌های دیگر کاهش احتقان نیستند، در نظر داشت. برای بیمارانی که تظاهرات حاد دارند، باید از ترومبولیز به وسیله داروهای ضد انعقادی استفاده کرد. در برخی بیماران خاص (آنها که پرده‌ها یا تنگی‌های وریدی یا ترومبوز در یک رگ منفرد دارند) می‌توان از آنژیوپلاستی با یا بدون گذاشتن لوله رابط استفاده کرد. روش‌های کاهش فشار (decompressive) بیشتر در مواردی مفید است که هنوز سیروز ایجاد نشده باشد. این روش‌ها شامل گذاشتن شنت داخلی کبدی پورتوکاو (باب – ورید اجوف) از طریق ورید جوگولار یا شنت پورتوکاو پهلو به پهلو میباشند. در بیماران مبتلا به سیروز، اغلب بهترین روش درمانی، پیوند کبد است.

بیماری انسداد وریدی

بیماری انسداد وریدی (veno-occlusive disease) که سندرم انسداد سینوزوئیدی هم گفته می‌شود شامل زردی، بزرگی دردناک کبدی، و احتباس مایعات می‌باشد و اغلب پس از درمان کاهش سلولی (cytoreductive) و قبل از پیوند مغز استخوان رخ می‌دهد، اما ممکن است پس از مصرف برخی داروها و فرآورده‌های گیاهی (مثل آزاتیوپرین، و آلکالوئید پیرولیزیدین) هم روی دهد. آسیب‌دیدگی سلول اندوتلیومی موجب انسداد در سطح وریدچه‌ها و سینوزوئیدهای کبد می‌شود.

از نظر بالینی، تشخیص زمانی مطرح می‌شود که ظرف ۳ تا ۴ هفته پس از پیوند مغز استخوان، بیمار دچار کاهش وزن، درد ربع فوقانی راست و اپی‌گاستر، و زردی شود. یافته‌های آزمایشگاهی شامل هیپربیلی روبینمی، افزایش ترانسی آمینازها، و در موارد شدید، اختلال عمیق در ساخت مواد توسط کبد است. تظاهرات بالینی ممکن است به سرعت پیشرفت کرده و در 25-20٪ بیماران منجر به اختلال عملکرد چند عضوی شوند. سونوگرافی داپلر شکم ممکن است نشان‌دهنده آسیت، جریان معکوس در ورید باب، و افزایش شاخص مقاومت در شریان کبدی باشد. بیوپسی کبد تشخیص را قطعی می‌کند و معمولاً از طریق ترانس ژوگولار انجام می‌گیرد. روش ترانس ژوگولار بهتر از روش پوستی است زیرا خطر خون‌ریزی آن کمتر است و ضمن گرفتن نمونه می‌توان گرادیان فشار ورید هپاتیک را هم اندازه گرفت که مشخصاً در بیماری انسداد وریدی بالا می‌رود.

شکل‌های خفیف بیماری ممکن است فقط به درمان حمایتی پاسخ مناسبی دهد. در بیماری متوسط تا شدید، درمان با فعال کنندهٔ پلاسمینوژن بافتی و هپارین، آنتی ترومبین III، پروستاگلاندین E1، و گلوتامین همراه با ویتامین E انجام می‌گیرد، هر چند اثربخشی این درمان‌ها به روشنی اثبات نشده است. اخیراً، defibrotide مخلوطی از الیگونوکلئوتیدهای فسفودی‌استر تک رشته‌ای خوکی) به عنوان یک گزینه احتمالی درمانی در موارد انسداد وریدی شدید مورد ارزیابی قرار گرفته است. استفاده از این دارو بدلیل عدم عوارض جانبی شدید وسوسه‌انگیز است، ولی تأثیرگذاری آن به اثبات نرسیده است.


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

پرتره خانواده‌های روتین از کشورهای مختلف به کمک هوش مصنوعی ایجاد شد

هوش مصنوعی مدتی است که ما را شگفت زده کرده است. اخیراً با قابلیت‌های هوش مصنوعی در ساخت متون و درک زبان طبیعی برای پاسخ به بسیاری از سؤالات میزان تعجب ما پیشتر شده است.س از ChatGPT،  مایکروسافت هوش مصنوعی خود را همراه با مرورگر Edge و…

حومه‌نشینی چرا شکل می‌گیرد و چه مشکلاتی ایجاد می‌کند؟ + گالری عکس‌هایی از زشتی‌های این پدیده

مناطق حومه شهر، جوامع مسکونی هستند که در حومه مناطق بزرگتر شهری قرار دارند. آن‌ها ویژگی‌های متمایزی دارند که آن‌ها را ازمحیط روستایی و شهری متمایز می‌کند. شکل‌گیری حومه‌ها و مشکلاتی که با آن‌ها مواجه هستند را می‌توان به عوامل متعددی نسبت…

این عکس پرنده واقعا فتوشاپی نیست و ترکیبی هم نیست و در یک جلسه گرفته شده است!

این عکس شگفت‌انگیز از یک پرنده در حال شگفت‌زده کردن کاربران در اینترنت است و مغز مردم از پردازش آنچه در عکس می‌بینند، ناتوان شده است!اگرچه این یک عکس ویرایش نشده و ترکیبی هم نیست و به صورت روتین با یک بار شات و نوردهی گرفته شده است.…

کارخانه متروکی در پرتغال با ماشین‌های کلاسیک قدیمی در آن کشف شد و سوژه عکاسی شد

متروک بودن هم زیبایی خاص خودش را دارد. خانه و هتل و امارت متروک انگار یک تونل زمان است. یک موزه خاک گرفته دست نخورده.اما این بار کارخانه‌ای با ده‌ها ماشین کلاسیک رها شده در پرتغال با کوشش عکاسان سوژه شده.«داخل این ساختمان صنعتی دو…

کاریکاتورهای و تصاویر ساده، مفرح و تفکربرانگیز لوکاس لویتان

لوکاس لویتان هنرمند برزیلی، ساکن مادرید است. او بیشتر برای پروژه‌اش به نام «هجوم عکس» مشهور شده، در این پروژه او نقاشی‌هایی را به عکس‌های اینستاگرام افراد اضافه می‌کند و داستان‌های پنهان را به روشی خلاقانه آشکار می‌کند.کارهای او جذاب و…

عکس های هوایی تام هگن از باغ های زیتون اسپانیا – الگوهای زیبای مواج و سنت‌های قدیمی

به مدت هزاران سال، اسپانیا به دلیل آب و هوای مدیترانه‌ای، تابستان‌های طولانی و گرم و دمای معتدل زمستانی، در تولید زیتون پیشرو بوده است. میوه‌های زیتون که در آب نمک نگهداری می‌شوند و یا آسیاب می‌شوند تا روغن‌های طبیعی از آنها استخراج شوند،…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو / کلینیک زیبایی دکتر محمد خادمی /جراح تیروئید / پزشکا /تعمیر فن کویل / سریال ایرانی کول دانلود / مجتمع فنی تهران / دانلود فیلم دوبله فارسی /خرید دوچرخه برقی /خرید دستگاه تصفیه آب /موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /دانلود نرم افزار /

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.