ترومبوز یا انسداد ورید کلیوی چیست و شیوه تشخیص و درمان آن

0

ترومبوز ورید کلیوی به ندرت رخ می‌دهد اما یک علت بالقوه قابل درمان اختلال عملکرد کلیه می‌باشد. اگرچه بالینگران تشخیص ترومبوز ورید کلیوی را در بستر سندرم نفروتیک مطرح می‌سازند اما اکثر موارد با بدخیمی همراه است (66%) در حالی که موارد اندکی در اثر سندرم نفرو تیک (20%) یا به علت نامشخصی (۱۲%) رخ می‌دهند. سایر عللی که باعث وقوع آن می‌شوند عبارتند از جراحی، ضربه، و وضعیت‌های بیش انعقادپذیری ژنتیکی یا اکتسابی (مثل کمبود پروتئین C یا S، جهش ژن آنتی‌ترومبین، جهش فاکتور V لیدن). اکثر موارد ترومبوز ورید کلیوی مرتبط با بدخیمی (۷۸%) در اثر کارسینوم سلول کلیوی ایجاد می‌شوند که اغلب به کلیهٔ طرف مقابل گسترش یافته باعث انسداد دو طرفهٔ ورید کلیوی می‌گردد.

سندرم نفروتیک با خطر ترومبوز وریدی از جمله ترومبوز ورید کلیوی همراه است که تناظر مثبت با افزایش شدت بیماری دارد که آن هم با دفع پروتئین ۲۴ ساعتهٔ ادراری و آلبومین سرم (< 2 گرم در دسی‌لیتر) ارزیابی می‌گردد. برخی مطالعات بروز تقریباً ۲۵ تا ۳۰ درصدی ترومبوز ورید کلیوی در بیماران مبتلا به سندرم نفروتیک را اثبات کرده‌اند. تصور بر این است که بیش انعقادپذیری ناشی از اتلاف پروتئین‌های ضد انعقادی در ادرار، افزایش فاکتورهای پیش‌انعقادی، یا فعال شدن پلاکت‌ها باشد. بیماری‌های گلومرولی که بیشترین همراهی را با ترومبوز ورید کلیوی دارند عبارتند از: نفروپاتی غشایی، اسکلروز گلومرولی کانونی – قطعه‌ای، گلومرولونفریت با تکثیر غشایی (membranoproliferative)، و بیماری با حداقل تغییر (minimal change disease).

بیماران ممکن است با علایم قابل انتساب به کارسینوم سلول کلیوی مثل درد پهلو، هماچوری آشکار، تهوع، بی اشتهایی، با تورم اندام تحتانی تظاهر یابند. ممکن است در مردان انسداد ورید کلیوی چپ به علت تخلیه ورید گونادی چپ به آن باعث ایجاد واریکوسل چپ گردد. در بیمارانی که دچار بدخیمی نیستند علایم ترومبوز ورید کلیوی بستگی به حدت ترومبوز دارد. ترومبوز حاد کامل به احتمال بیشتر با علایم و نشانه‌ها از جمله هماچوری، درد پهلو، اتساع شکم، و نارسایی حاد کلیه تظاهرا پیدا می‌کند. ترومبوز ورید کلیوی در بزرگسالان معمولاً به تدریج عارض می‌گردد و زمان برای تشکیل وریدهای فرعی (collateral) در اختیار می‌گذارد. در انسداد تدریجی اکثر بیماران دچار علایم نارسایی حاد کلیه نمی‌شوند گرچه اغلب پروتئینوری و افزایش خفیف کراتی‌نین مورد توجه واقع می‌شود. چون بیماران اغلب فاقد علایم هستند احتمالا ترومبوز ورید کلیوی شایع‌تر از آن است که در متون پزشکی گزارش شده است و برخی غربالگری توسط اسکن توموگرافی کامپیوتری در بیماران پرخطر را مطرح ساخته‌اند.

روش استاندارد طلایی برای تشخیص، ونوگرافی کلیه است اما با خطر کنده شدن لخته، خون‌ریزی، و استفاده از ماده حاجب یددار همراه است در نتیجه امروزه روش‌های کمتر تهاجمی به طور رایج‌تر مورد استفاده قرار می‌گیرند. به نظر می‌رسد CT تقویت شده با مادهٔ حاجب حساسیت و ویژستگی نسبتاً بالایی دارد گرچه با مقداری خطر نفروپاتی ناشی از مادهٔ حاجب همراه است. تصویربرداری با تشدید مغناطیسی (MRI) با استفاده از مادهٔ حاجب بر پایهٔ گادولینیوم (شکل 8-31) یا توالی‌بندی زمان‌گذر (:time off light روشی‌هایی که زمانی را که طول می‌کشد موج یا ذره یا اشیای دیگر مسافتی را در یک محیط طی کند اندازه می‌گیرند – مترجم.) امید بخش بوده‌اند اما نیازمند توصیف بیشتر می‌باشد. پیلوگرافی وریدی ممکن است ترومبوز ورید کلیوی را تشخیص دهد اما حساسیت و ویژستگی پایینی دارد. داپلر فرا صوت کلیه مفید است ولی وابسته به کاربر بوده و نسبت به CT ونوگرافی حساسیت کمتری دارد.

درمان با ضد انعقاد سیستمیک (وارفارین) در صورتی که منع مصرف نداشته باشد توصیه می‌شود و ممکن است با بهبود بقای طولانی مدت همراه باشد. به نظر نمی‌رسد ترومبوز ورید کلیوی در غیاب بدخیمی زمینه‌ای مرگ و میر را افزایش دهد. بیشتر بالینگران درمان ضد انعقادی را مشابه رویکرد به ترومبوز ورید عمقی غیر کلیوی و آمبولی ریوی برای ۶ تا ۹ ماه ادامه می‌دهند. اگر استعداد زمینه‌ای با موفقیت درمان شود خطر عود طولانی مدت پایین است و غیرمحتمل است که بیماران نیازمند درمان ضد انعقادی نامحدود باشند. در موارد شدید ممکن است ترومبولیز جراحی مدنظر قرار گیرد. درمان ضد انعقادی پیشگیرانه در بیماران پرخطر پیشنهاد شده و ممکن است در نامزدهای مناسب مطرح گردد.


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

اگر گوشی‌های موبایل، دهه‌ها زودتر اختراع می‌شدند

در دوره‌ای پس از همگانی شدن استفاده از گوشی‌های موبایل، تنوع ظاهری آنها بسیار زیاد بود و هیچ گوشی‌ای شبیه گوشی دیگر نبود. اما الان شکل همه گوشی‌ها تقریبا یکی شده است.ما خیلی منتظر گوشی‌های تاشو یا رول‌شونده ماندیم تا این یکنواختی را به…

داستان گنبد بتنی در جزایر مارشال که پر از زباله‌های مرگبار هسته‌ای است

یک گنبد بتنی یا اصطلاحا Runit Dome بین سال‌های 1977 و 1980 به منظور مهار زباله‌های رادیواکتیو حاصل از آزمایش‌های هسته‌ای جنگ سرد آمریکا ساخته شد. اما شروع به ترک خوردن کرده است.جزایر مارشال یک کشور جزیره‌ای زیبا است که در اقیانوس آرام…

زندگینامه «هرژه» و مروری بر مجموعه کتاب‌های «ماجراهای تن تن»

امروز مصادف است با نخستین بخش از رشته ماجراهای تن‌تن و میلو نوشته هرژه . به همین خاطر این پست را به صورت مشروح اختصاص می‌دهیم به این نوستالژی دوران کودکی‌مان: «نیروهای ویلهلم دوم قیصر آلمان وارد بلژیک شده‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌اند.» این را زنانی…

خوشمزه‌ترین غذاها در کشورهای مختلف دنیا از دید میدجرنی

ذائقه مردم کشورهای مخالف متناسب با فرهنگ و مواد غذایی اولیه در دسترس به میزان زیادی با هم متفاوت است تا آن حد که گاه باعث شگفتی ما می‌شود که چطور به خوردن این غذاها می‌شود فکر کرد. اما به صورت متناسب ممکن است برخی غذاهای ما هم برای شهروندان…

محصولات رادیواکتیوی که در قرن بیستم در قالب کالاهای مصرفی عادی به مردم فروخته می‌شدند

پیش از درک خطراتی که قرار گرفتن در معرض تابش‌های رادیواکتیو برای انسان به همراه دارد، مردم و حتی دانشمندان می‌پنداشتند که مواد رادیواکتیو ترکیبات جالبی برای درخشان و نورانی کردن اشیا هستند. در ادامه چند مورد از عجیب‌ترین کاربردهای مواد…

تجدید خاطره‌ای با وبلاگستان – اسکرین شات‌هایی از برخی از وبلاگ‌های قدیمی خوب

شبکه‌های اجتماعی وبلاگ‌ها را فرونرخیتند. دلایل فروریختن آنها بسیار بیشتر از محبوب شدن شبکه‌های اجتماعی بود:1- بسته شدن ابزارهای رایگان‌های وبلاگ‌نویسی2- نوع نوشتن وبلاگ‌نویس‌ها که هم بسیار انرژی‌بر و وقت‌گیر بود و هم به خاطر…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو /جراح تیروئید / پزشکا /تعمیر فن کویل / سریال ایرانی کول دانلود / مجتمع فنی تهران / دانلود فیلم دوبله فارسی /خرید دوچرخه برقی /خرید دستگاه تصفیه آب /موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /دانلود نرم افزار /

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.