ذات الریه چیست؟

ذات الریه یک بیماری ریوی است که معمولاً بهوسیله میکرو ارگانیسمهایی مثل پنوموکک و مایکوپلاسما ایجاد میشود. همچنین ممکن است به علت تماس بیشازحد با اشعه ها مثل اشعه ایکس و یا استنشاق بخارها و ذرات شیمیایی ایجاد شود. ابتلا به این بیماری سبب تحریک کیسههای ریوی شده و درنتیجه بدن برای مقابله با عفونت مایعات و گلبولهای سفید خون را به داخل کیسه های هوایی ریهها میفرستد.
علایم ذات الریه شامل: لرز، تب، درد سینه، سرفه و اختلال در تنفس میباشد و اغلب شخص مبتلابه بیماری، همراه با سرفه خلط بلغمی به رنگ قرمز مایل به قهوهای دفع میکند که شامل خون بافتهای ریوی تحریک شده میباشد. علائم بیماری معمولاً از یک هفته تا ده روز تا زمانی که مکانیسم دفاعی بدن شروع به دفاع و کنترل بیماری میکند طول میکشد. درمان بیماری و بهبودی سریع در اثر تجویز آنتیبیوتیکها ایجاد میشود.
بیماری ذات الریه درصورتیکه توسط میکروب پنوموکک ایجاد شود معمولاً بسیار شدید است. میکروب پنوموکک در بدن بسیاری از افراد سالم وجود دارد ولی بهطور طبیعی تحت کنترل میباشد. اگر بدن به علت بیماری سرما خوردگی، جراحی و یا خستگی ضعیف شود، پنوموکک بهراحتی و بهسرعت سد دفاعی بدن را شکسته و بیماری ذات الریه ایجاد میکند.
ذات الریه که در اثر مایکوپلاسما ایجاد میشود، معمولاً افراد جوان در گروه سنی بین ۱۵ تا ۲۰ سال را مبتلا میکند و معمولاً در این حالت به علت ایجاد مصونیت در برابر بیماری، موارد نادری از عفونت با این میکرو ارگانیسم (مایکوپلاسما) در سنین ۵۰ سال دیده میشود. مایکوپلاسما روی غشاء مخاطی که بیشترین قسمت ساختمان داخلی ریهها را می پوشاند، رشد میکند و در اثر تولید آنزیم اکسیداز سبب تخریب سلولهای ریه میشود. این میکرو ارگانیسم سبب التهاب نایچهها و کیسه های هوایی میشود.
ذات الریه ممکن است به شکل های مختلف و در نواحی مختلف ریهها ایجاد شود. مثلاً ممکن است بیماری یکی از لبها و با چند تا از لبهای ریهها را در بر بگیرد و با روی هر دو تا ریه تأثیر بگذارد و یا گاهی به شکل شدیدتر روی نایچهها و نایژهها و لولههایی که به ریهها میروند تأثیر بگذارد. ذات الریه یک بیماری حاد است و باید توسط پزشک درمان شود. بیمار باید زیاد استراحت کنند و مایعات بخورد، هوای تازه تنفس کند و همچنین از تماس با سایر افراد خودداری کند.
برای کاهش تب و درد بیماری میتوان از استامینوفن استفاده کرد. اگر شخص چیزی نمی خورد به او غذاهای مایع یا نوشابه آبرسان داده شود. با دادن مقدار زیادی آب و وادار ساختن شخص به تنفس بخار آب داغ سرفه را تخفیف دهید.