زندگینامه زیگموند فروید و نقش او در دانش روانکاوی

زیگموند فروید در سال ۱۸۸۶ درمانگاه خصوصی خود را در وین تاسیس کرد. در سال ۱۸۹۵ کتاب مطالعاتی در جنون، انتشار یافت. واژهٔ «روانکاوی» را در سال ۱۹۹۶ ابداع کرد و در سال ۱۸۹۹ تعبیر خواب منتشر شد. در سال ۱۹۰۵ سه رساله در نظریه جنسیت به چاپ رسید و در سال ۱۹۲۳ خود و نهاد منتشر شد.
تاثیر عمومی زیگموند فروید حتی امروزه هم عمیق است. برای دانشمندی که جهان را تغییر داد هنوز برخی منتقدان مباحثه میکنند که روشهای او بسیار غیر علمی و بدتر از همه بیپروایی محض بوده است. در واقع اندیشمندان بعدی در زمینه روانشناسی و روانپزشکی بسیاری از نتایج او را از اعتبار ساقط کردند ولی هنوز تاثیر این مرد اتریشی کماکان پابرجاست. هر قدر که نتیجهگیریهای علمی فروید درست و یا غلط باشند کار دیگران باید در همین زمینه با او مورد مقایسه قرار گیرد و در مقابل او رقابت کند.
مراحل آغازین پزشکی
ورود فروید به دنیای علم خیلی کمتر بحثانگیز بود. او با مطالعه پزشکی در دانشگاه وین در سال ۱۸۷۳ شروع کرد و سمتی را در بیمارستانی در همین شهر از سال ۱۸۸۲ بر عهده گرفت. اما، مدتی را که با عصبشناس فرانسوی ژان مارتین شارکو در پاریس از سال ۱۸۸۵ گذرانیده او را در مسیر زندگی کاری آیندهاش به پیش راند. او در آنجا به کار با بیمارانی پرداخت که به جنون مبتلا بودند و شروع به تحلیل علل رفتار آنها کرد. تحقیقات بیشتری که یوزف برویر در وین در اوایل دهه ۱۸۹۰ انجام داد به تدوین اصلی برای تمام آیندهکاری وی کمک کرد که به نسخهای انجامید که با عنوان مطالعاتی در جنون در سال ۱۸۹۵ انتشار یافت.
ایده انجمن آزاد
در مقایسه با دیدگاههایی که در آن زمان پذیرفته بود، در قلب نتایج فروید باوری بود که بر اساس آن هر بیماری روحی به طور طبیعی بیش از یک بیمار مغزی جسمی باشد به روانشناسی مربوط میشود. هنگامی که یک نفر این مقدمه را بپذیرد، مقدمه ایده روانکاوی فروید به منظور تشخیص علل ناهنجاریهای روحی) و در واقع نهایتاً برای توضیح تمامی رفتارهای روحی) روشی منطقی به شمار میآید. یکی از ابزارهای مبتکرانهای که او به منظور کمک به این امر به وجود آورد ایده «انجمن آزاد» بود. فروید از این شیوه که به وسیله آن بیماران اندیشهها و یا ایدههایی را که به ذهنشان میآمد بدون تفکر قبلی و یا تجزیه و تحلیل کردن بیان کنند، بیش از هیپنوتیسم کردن آدمها همانگونه که در گذشته مرسوم بود، حمایت کرد.
نظریه رویا (خواب)
از این رو فروید معتقد بود که او میتواند از «ضمیر ناآگاه» بیمار خود، بخصوص نسبت به اندیشههای سرکوب شده و احساساتی (که غالبا به تجربیات منفی گذشته مربوط بودند) آگاهی یابد که هوشیاری آنها از دستهبندی شدن و ایفای نقش بر اساس آنها جلوگیری میکرد. از نظر فروید، درک یک بیمار و شناسایی علایق سرکوب شده آنها راهی برای درمان و نهایتاً معالجه یک ناهنجاری روحی بود. او در ضمن معتقد بود که رویاها بصیرتی کلی نسبت به تفکرات سرکوب شدهای را که در ذهن ناهشیار نگهداری شدهاند ارائه میدهند. در واقع برجستهترین اثر وی که رویکردی به تمامی انقلابی را پایه نهاد تحت عنوان تعبیر خواب در سال ۱۸۹۹ منتشر شد.
به هنگامی که بسیاری از منتقدان لزوماً موافق نبودند میتوانستند تفسیرهای فروید را تا آن زمان زیر سبیلی در کنند، او به واسطه سه رساله در نظریه جنسیتاش در سال ۱۹۰۵ غوغایی برانگیخت. نتایج او شامل توضیحی بود که بر اساس آن، اغلب رفتارهای سرکوب شده در اصل ناشی از منع حرکتهای جنسی بودند و از همه تکان دهندهتر این که، این فعالیت در کودکی آغاز میشد. اینجا بود که او مفهوم عقده اودیپ را معرفی کرد. عبارتی که توسط فروید به منظور توصیف احساسات جاذبه جنسی یک کودک نسبت به والدینش از جنس مشابه و در خصومت نسبت به والدینی از جنس مخالف به کار گرفته شد. فروید ادعا کرد که این مرحلهٔ است که هر کودکی منتهای مراتب به طور ذهنی، آن را پشت سر میگذارد.
اما، به تدریج تجزیه و تحلیلهای فروید شاید نه لزوماً از جانب همگان اعتبار کسب کرد و قطعا تا دهه ۱۹۲۰ در مقیاس جهانی وارد اذهان عمومی شدند. متون بسیار دیگری را از جمله اثری با عنوان خود و نهاد را در سال ۱۹۲۳ نوشت. فروید عملاً از ناهشیاری به عنوان «هویت» مجموعههای نامحسوسی از حرکتهای فرومایهای نظیر غریزه و احساساتی که در زمان تولد وجود دارند تعبیر کرد. جنبههای مختلف هویت با تجربه، زندگی، و ساختار به تدریج به شکلگیری انسان کمک میکنند.
ای به اسم فروید و به ماهیت فرویدیان
میراث فروید به اندازه ابزارهای زبان، که او به جهان مدرن بخشیده است، در هر حوزه دیگر نیز باقی میماند. مفاهیمی که او معرفی کرده یا معانی آنها را به منظور ارائه درک رایج کنونی ما اصلاح کرده، عبارت بودند از: روانکاوی، انجمن آزاد، هویت، شخصیت، روان رنجوری، سرکوب، عقده اودیپ و البته اشتباه پیروان فروید. او رویکردی طبقهبندی شده و منظم را برای تجزیه و تحلیل مبحثی که به طور ذاتی به سختی قابل کمی کردن بود به وجود آورد و نیز کار جانشینان خود را در این زمینه گسترش داد.
تعبیر خواب راهی تابناک به سمت فعالیتهای ناخودآگاه ذهن است.