بیوگرافی ژان ژوزف لونوئار و دستاوردهای علمی او

0

فرانسوا آیزاک دو ریواز در سال ۱۸۰۷ یک موتور اولیه احتراق داخلی ساخت که اکسیژن و هیدروژن نیروی آن را تامین می‌کردند. ژان ژوزف لونوئار ۱۹۰۰-۱۸۲۲ در سال ۱۸۵۹ موتور احتراق داخلی با جرقه‌الکتریکی خود را نمایش داد و در سال ۱۸۶۰ اختراع موتورش را به ثبت رساند. در سال ۱۸۳۶ از موتور خود به منظور تامین نیروی یک وسیله نقلیه استفاده کرد. در سال ۱۸۷۶ نیکولاس آگوست اوتو یک موتور چهار هنگام معرفی کرد.

شگفت این که منشاء موتورهای احتراق داخلی امروزی در قلب صنعت اتومبیل سازی، به سال ۱۸۶۰ و دانشمند هلندی کریستیان هویگنس برمی‌گردد. او در همان سال طرحی را برای یک شکل ابتدایی از چنین موتوری ترسیم کرد که از باروت برای ایجاد جرقه جهت به حرکت در آوردن پیستون‌های آن استفاده می‌شد. اما، این طرح هرگز ساخته نشد و بیش از یک قرن طول کشید تا کسی به رونق دوباره این نظریه نزدیک شود. این بار این مخترع سویسی، فرانسوا آیزاک دو ریواز، بود که در سال ۱۸۰۷ در واقع یک موتور احتراق اولیه را ساخت که اکسیژن و هیدروژن توان آن را تامین می‌کردند.

او وسیله نقلیه‌ای را ساخت تا در آن موتور قرار دهد ولی این طرح به خاطر غیرعملی بودنش از نظر تجاری ناموفق ماند. علت این امر آن است که بعدا اختراع این طرح توسط ژان-ژوزف اتی‌ین لونوئار بلژیکی در سال ۱۸۶۰ به عنوان نخستین موتور احتراق داخلی کار آمد ثبت شد و در صنعت حمل و نقل انقلابی به وقوع پیوست که جهان را تغییر داد.

موتور احتراق داخلی با جرقه الکتریکی

ژان ژوزف لونوئار حتی از کودکی مجذوب نیروی وسایل مکانیکی شده بود. گفته می‌شود هنگامی که وی فقط ۱۲ سال داشت گفته «وقتی بزرگ شدم ماشین‌هایی خواهم ساخت، ماشین‌هایی جدید، ماشین‌هایی که به تنهایی کار کنند». لونوئار به منظور یافتن کاربرد اندکی برای استعدادهای خلاقانه‌اش در ۱۶ سالگی از شهر کوچکی که در آن بزرگ شده بود به پاریس نقل مکان کرد. در ابتدا در حوزهٔ الکتریسیته کار کرد و به پیشرفت‌هایی در زمینه آب‌کاری و نیز ابزارالکتریکی قابل استفاده در صنعت راه‌آهن، نایل آمد. ولی این موتورها بودند که لونوئار را مجذوب خود می‌کردند، و پس از سال‌های بسیار طراحی، سرانجام تولید موتور احتراق داخلی با جرقه الکتریکی خود را در سال ۱۸۵۹ به انجام رساند و اختراع آن را در سال بعد ثبت کرد.

سوخت‌های نفت خام مایع در آن زمان به کار نمی‌بردند، بنابراین موتور لونوئار از ترکیب هوای فشرده نشده و گاز ذغال سنگ به عنوان منبع توان در طرحی دو ضربه‌ای (دو هنگام) استفاده می‌کرد. اگر چه این روش نسبت به استانداردهای امروزی هنوز ابتدایی بود ولی از نظر اقتصادی با توفیق روبه رو شد. ژان ژوزف لونوئار برای ایجاد اصلاحات بعدی تلاش کرد و ۵۰۰ نمونه از آن را در پاریس و حومه آن تا سال ۱۸۶۵ به فروش رساند. تا آن مرحله وی قابلیت اصلاح این موتور را در سال ۱۸۶۱ برای به حرکت درآوردن قایق و در سال ۱۸۶۳ وسیله نقلیه‌ای ۳ چرخه در سطح زمین، به اثبات رسانده بود.

پیشرفت‌های بعدی

طرح‌های لونوئار برای مدت طولانی چنان‌که باید دوام نیاوردند. آلفونس بو روکاس فرانسوی در سال ۱۸۶۲ طراحی یک موتور احتراق داخلی چهار هنگام را ثبت کرد که متداول‌تر بود. اما، وی این موتور را عملا نساخت و به این علت بود که نیکولاس آگوست اوتو آلمانی به علت موفقیت تجاری مدل چهار هنگام‌اش در سال ۱۸۷۶ بسیار مشهور شد. این مدل با استفاده از «چرخه اوتو» کار می‌کرد؛ توضیح وی برای رشته کنش‌هایی که در هر ضربه (هنگام) اتفاق می‌افتاد تا به موتور توان برساند. با اولین ضربه حرکت مکش، سوخت به درون موتور کشیده و سپس با ضربه دوم فشرده می‌شود؛ با ضربه سوم و با استفاده از جرقه‌الکتریکی آتش می‌گیرد (ضربهٔ احتراق) و باقیمانده گازها با ضربه چهارم به بیرون رانده می‌شوند (ضربهٔ تخلیه). این فرایند پیستون را به بالا و پائین حرکت می‌دهد که با اتصال مناسب به میله‌ها می‌تواند برای به حرکت درآوردن انواع وسایل نقلیه و البته از همه متداول‌تر در وسایل نقلیه زمینی به کار گرفته شود. موتور اوتو هنوز از ترکیبی از گاز و هوا به عنوان سوخت استفاده می‌کرد و این امر تا استفاده از ابتکار گوتلیپ دایملر و دیگرانی که موتور احتراق داخلی بنزینی را اختراع کردند و به دنبال آن تولید روز افزون موتورسیکلت‌ها و اتومبیل‌ها، ادامه یافت. در واقع، دایملر برای اوتو کار کرده بود و در پیشرفت این موتور به طور موثری با اوتو همکاری کرد. گرچه این فقط زمانی بود که او بعدها خودش گفت دقیقا انقلاب اتومبیل آغاز شده است.

موتور وی نوعا در حدود ۲ اسب بخار توان تولید می‌کرد که در واقع به اندازه کافی بزرگ نبود تا یک وسیله نقیله با هر اندازه‌ای را به حرکت درآورد و سوخت آن ترکیبی از گاز زغال سنگ و هوا و بازدهی‌اش فقط حدود ۴% بود. اما، ساخت آن‌ها محکم و خودشان زمخت بودند و برخی مدل‌های آن هنوز پس از ۲۰ سال کار مداوم به درستی کار می‌کردند.

دستاوردهای دیگر

ژان ژوزف لونوئار علاوه بر موتورش به اختراعات دیگری نیز توفیق یافته است. از جمله اختراعات او می‌توان ترمز الکتریکی برای قطارها (۱۸۵۵)، یک قایق موتوری با استفاده از موتور خودش (۱۸۸۶)، و روش دباغی کردن چرم با استفاده از ازون را برشمرد.

وقتی بزرگ شدم ماشین‌هایی خواهم ساخت، ماشین‌هایی جدید، ماشین‌هایی که به تنهایی کار کنند.


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

تصاویر تخیلی از سلبریتی‌ها در حال خواب – اما چرا اصلا می‌خوابیم؟!

خواب یک فرآیند فیزیولوژیک اساسی است که برای عملکرد صحیح بدن و ذهن ما ضروری است. اگرچه هدف دقیق خواب به طور کامل شناخته نشده است، دانشمندان چندین نظریه برای توضیح اینکه چرا ما می‌خوابیم ارائه کرده‌اند.  برخی از دلایل اصلی مهم بودن خواب:…

ژاک شارل: کسی که اولین بالون هیدروژنی تاریخ را به پرواز درآورد

در 4 ژوئن 1783، برادران مون‌گلفیه اولین بار یک بالون هوای گرم را در جنوب فرانسه به نمایش گذاشتند. این بالون که از گونی محکمی پوشیده شده با کاغذ ساخته شده بود و تا نزدیک به 2 کیلومتر بالا رفت و به مدت 10 دقیقه در هوا باقی ماند.خبر موفقیت…

تصور کنید که این شخصیت‌های مشهور سینمایی توسط بازیگر مشهور دیگری بازی می‌شدند – پاسخ میدجرنی

در حاشیه فیلم‌های بزرگ همیشه می‌خوانیم که قرار بوده که نقص اصلی یا یک نقش فرعی مهم را کس دیگری بازی کند و آن بازیگر به سبب اینکه فیلم را کم‌اهمیت تلقی کرده یا درگیر پروژه دیگری بوده یا مثلا دست‌آخر ترجیح کارگردان، هرگز به نقش رسیده است.…

منتخبی از تصاویر تاریخی کمتر دیده شده

با اینکه دسترسی به مستندهای خوب این روزها خیلی زیاد شده و به سبب وجود اینترنت (یا شبحی از اینترنت!) ما عکس تاریخی بسیار زیاد می‌بینیم (و می‌توانیم حدس بزنیم که که کئام عکس‌های معاصر روزی تبدیل به عکس تاریخی خواهند شد)، اما باز هم حجم…

۲۵ صدای نوستالژیک فناورانه قدیمی که کودکان امروزی به صورت معمول هرگز نمی‌شنوند!

یک ستاره سینمای کلاسیک را در نظر بگیرید مثلا همفری بوگارت را. تلفن را با یک دست در دست می‌گیرد، سیگاری به لب دارد و بعد با افه خاصی شماره‌گیر را می‌چرخاند و با صدای بم مردانه‌اش می‌گوید که نلفنچی فلانجا را برایم بگیر!چنین منظره‌ای دیگر…

هنرمندی با این تصاویر جالب پیش چشم ما مجسم کرده که اگر 10 بنای تاریخی و اسطوره‌ای معروف، سالم و…

یکی از جالب‌ترین چیز‌ها در مورد مطالعه تاریخ، یادگیری چیز‌های شگفت‌انگیزی است که نیاکان ما ایجاد کرده‌اند. اما برخی از یادگارهای آنها از بین رفته‌اند و فقط ویرانه‌های آنها باقی هستند و در مواردی همین ویرانه‌ها هم نیستند و فقط توصیف‌های متنی…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو / موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / قیمت وازلین ساج / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو / مجتمع فنی تهران /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / لیست قیمت تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ / سریال ایرانی کول دانلود / دانلود فیلم دوبله فارسی /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو /توانی نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /تولید محتوا /دانلود نرم افزار /

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

••4 5