گاستروپارزی یا فلج معده چیست و چه علت‌هایی دارد؟

0

گاستروپارزی gastroparesis (فلج معده)، سندرمی است که مشخصه آن، تأخیر در تخلیهٔ معده است. در این سندرم، عبور غذا از معده به دوازدهه مختل می‌شود، هرچند هیچ‌گونه انسداد مکانیکی وجود ندارد. علایم توقف معده شامل سیری زودرس یا آسان، نفخ، تهوع، و استفراغ است. از آنجا که این علایم با خوردن غذا بدتر می‌شوند، بیماران غالباً با بی‌اشتهایی، کاهش وزن، و سوء تغذیه مراجعه می‌کنند. طیف گسترده‌ای از اختلالات بالینی می‌توانند منجر به اختلال در تخلیه معده شوند (جدول 4-37). دیابت ملیتوس شایع‌ترین علت گاستروپارزی است و تا ۶۰٪ بیماران مبتلا به دیابت، علایمی‌دارند که حاکی از توقف (استاز) معده است. هرچند گاستروپارزی نوعاً در افرادی دیده می‌شوند که سال‌ها (بیش از ۱۰ سال) مبتلا به دیابت نوع بوده و عوارض دیگر دیابت را (نظیر نوروپاتی محیطی و اتونوم، نفروپاتی، و رتینوپاتی) داشته باشند شکایت گوارشی در طی ۱۰ سال اول تخشیص بیماری شایعند. به نظر می‌رسد گاستروپارزی دیابتی، ناشی از نوروپاتی دایمی عصب‌های روده‌ای و اتونوم، نوسانات گذرا در سطح قند خون، یا ترکیبی از این دو می‌باشد. گاستروپارزی ایدیوپاتیک نیز اختلال شایعی بوده و در این بیماران هیچ علت روشنی یافت نمی‌شود. یک سوم این بیماران مبتلا به گاستروپارزی ویروسی بوده و دچار ارتشاح ویروسی در شبکه میانتریک معده هستند. بیمارانی که تحت عمل جراحی معده قرار می‌گیرند (به خصوص آنها که قبل از عمل جراحی، دچار انسداد دهانهٔ خروجی بوده‌اند) نیز به طور شایعی دچار گاستروپارزی می‌شوند. سرانجام، بیماری پارکینسون، اختلالات روماتولوژیک، هیپو یا هیپرتیروئیدی، انسداد کاذب مزمن روده و انواع سندرم‌های پارانائوپلاستیک نیز ممکن است دچار گاستروپارزی شوند.

جدول 4-37. علال تاخیر در تخلیه معده
علل مکانیکی

بیماری زخم پپتیک، پیلور دچار آسکار

بدخیمی: سرطان معده، لنفوم ضعلده، سرطان لوزالمعده

جراحی معده: واگوتومی، رزکسیون معده، آناستوموز roux-en-Y بیماری کرونی

غدد درون ریز و متابولیک

دیابت قندی

کم کاری تیروئید

کم کاری غدد فوق کلیوی

اختلالات الکترولیتی

نارسایی مزمن کلیه

داروها

آنتی‌کلینرژیک‌ها

مواد افیونی

آگونیست‌های دوپامین

ضد افسردگی‌های سه‌حلقه‌ای

ناهنجاری‌های عضله صاف معده

اسکلرودرمی

پلی‌میوزیت/ درماتومیوزیت

آمیلوئیدوز

انسداد کاذب

دیستروفی میوتونیک

نوروپاتی

نوروپاتی

اسکلرودرمی

آمیلوئیدوز

نوروپاتی اتونوم (خودکار)

دستگاه عصبی مرکزی یا اختلالات روانی

تومورهای ساقه مغز

ضایعه طناب نخاعی

بی‌اشتهایی عصبی

استرس

متفرقه

گاستروپارزی‌ایدیوپاتیک

بیماری ریفلاکس معده به مری

سوءهاضمه بدون زخم (کارکردی) (NUD)

بی‌اشتهایی یا لاغری مفرط ناشی ازسرطان

ارزیابی تشخیصی تأخیر در تخلیه معده باید معطوف به رد کردن اختلالات متابولیک و ساختمانی باشد. اندوسکوپی بهترین تست برای آغاز بررسی علل مکانیکی انسداد دهانهٔ خروجی معده است. از تست تصویربرداری کامل روده کوچک یا ماده حاجب می‌توان (small bowel follow through) برای بررسی ضایعات روده استفاده کرد. بررسی الکترولیت‌های سرم، شمارش گویچه‌های خون و تست‌های تیروئید نیز باید انجام گیرند. چنانچه این بررسی‌ها منفی بود، از اسکن تخلیه معده (سینتیگرافی رادیونوکلئید) (با استفاده از مخلوط مواد جامد و مایع)، می‌توان برای تعیین میزان تأخیر در تخلیه معده استفاده نمود. تعیین میزان تأخیر مواد جامد، اهمیت بالینی بیشتری نسبت به مواد مایع دارد. در موارد بسیار دشوار و پیچیده می‌توان از مانومتری گوارشی و الکتروگاستروسکوپی برای رسیدن به تشخیص استفاده کرد.

رویکرد درمانی گاستروپارزی با شناسایی و درمان علل قابل اصلاح آغاز می‌شود. از مصرف داروهایی که تخلیه معده را کاهش می دهند (نظیری نارکوتیک‌ها، آنتی کولینرژیک‌ها و ضد افسردگی‌های سه حلقه‌ای) باید خودداری نمود. از آنجا که تخلیه مایعات آسان‌تر از جامدات صورت می‌گیرد و اغلب، در بیماران مبتلا به گاستروپارازی، توانایی تخلیه مایعات حفظ می‌شود، تغییر ساده رژیم غذایی ممکن است اثر درمانی مفیدی داشته باشد. رژیم غذایی باید شامل غذاهای نرم شده، همراه با مایعات باشد. غذاهای حاوی چربی زیاد یا غنی از مواد فیبری نباید خورده شوند، زیرا این مواد، در شرایط طبیعی مانع از تخلیه معده می‌شوند و احتمالا تخلیه آنها ضعیف‌تر است. انتخاب‌های درمانی، محدود بوده و شامل استفاده از داروهای تقویت کنندهٔ حرکات می‌باشند، این داروها عبور مواد غذایی در مجرای گوارشی را تسهیل می‌کنند.

متوکلوپرامید یک آنتاگونیست گیرنده دوی دوپامین است که آزادسازی استیل‌کولین از پایانه‌های اعصاب کولینرژیک روده را تسهیل می‌کند و بدین ترتیب سرعت تخلیه معده را زیاد می‌کند. تأثیر درمانی متوکلوپرامید قطعی نیست و درمان درازمدت با عوارض جانبی و بروز تحمل دارویی همراه است. عوارض جانبی در ۲۰٪ بیماران رخ می‌دهند و شامل خواب‌آلودگی، اضطراب، خستگی، بی‌قراری، (agitation) بی‌خوابی، اثرات خارج هرمی، سرآسیمگی گالاکتوره، و نامنظم شدن قاعدگی می‌باشند. مقدار مصرف ۱۰، ۲۰ تا ۳۰ دقیقه قبل از غذا و در خواب است. هرچند mg دارو، معمولاً ۸۰ یا mg هنگام mg دوزهای بالایی تا حد ۲۰ در روز نیز ممکن است دوزهای پایینی در حد استفاده شوند. مقدار مصرف را باید در بیماران مبتلا به نارسایی کلیوی کاهش داد. کارآیی دومپریدون (Domperidone) در درمان خالی شدن همراه با تأخیر معده، مشابه متوکلوپرامید است ولی در حال حاضر در ایالات متحده در دسترس نیست.

سیزاپراید (cisapride) دارویی است که فعالیت حرکتی معده را با تسهیل در آزاد شدن استیل کولین در شبکهٔ میانتریک، زیاد می‌کند و امروزه به طور روتین در ایالات متحده و سایر کشورها قابل دستیابی نیست، زیرا مصرف آن با عوارض جانبی خطرناکی از جمله تاکی‌کاردی بطنی، فیبریلاسیون بطنی، آریتمی چرخش نوک‌ها (torsade de points)، و طولانی شدن فاصله QT همراه است که در صورت مصرف هم‌زمان دیگر داروهای مهارکنندهٔ P450 دیده می‌شوند.

اریترومایسین یک آنتی‌بیوتیک ماکرولیدی است که اثر تحریکی روی گیرنده‌های موتیلین (motilin) عضله صاف در سرتاسر مجرای گوارشی دارد. ثرات حرکت افزای اریترومایسین مشابه اثر پپتید گوارشی موتیلین است که باعث انقباض عضلات صاف می‌شود و عامل تسریع تخلیه مواد جامد و مایع از معده می‌باشد. تزریق وریدی (mg/kg ۱-۳ هر ۸ ساعت) اریترومایسین ممکن است اثر چشم گیری بر بهبود تخلیه معده در بیماران مبتلا به گاستروپارزی شدید دیابتی داشته باشد. اما مصرف طولانی مدت داروی خوراکی (mg ۲۵۰-۵۰ هر ۸ ساعت) تأثیر کمتری دارد که به خاطر تحمل سریع (تاکی فیلاکسی) و عوارض جانبی می‌باشد.

مطالعات کوچکی تزریق انداسکوپیک سم تولنیوم A به اسفنکتر پیلوری برای درمان تأخیر در تخلیه معده را بررسی کرده‌اند ولی فوائد دراز مدت این روش هنوز اثبات نشده است.

بیماران مقاوم به این روش‌ها ممکن است نیاز به جراحی پیدا کنند، برای این بیماران یک لولهٔ ژژونومی، همراه با یا بدون دریچه تخلیه گاستروستومی گذاشته می‌شود. تغذیهٔ کامل وریدی (TPN) به ندرت ضرورت می‌یابد. روش جراحی گاسترکتومی (معده‌برداری) فقط برای بیمارانی انجام می‌شود که بعد از اقدامات جراحی فوق کماکان دچار توقف معده باشند. گذاشتن پیس‌میکر (ضربان‌ساز) در معده و سایر روش‌های تقویت حرکات (به خصوص آگونیست‌های جدید گیرنده سروتونین) در دست تحقیق هستند و ممکن است در آینده قابل دسترسی باشند.


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

آینه‌ها در فیلم‌ها: فیلمسازها چگونه دوربین‌ها را موقع فیلمبرداری از آینه‌ها ناپدید می‌کنند؟!

هنگام تماشای فیلم، برخی از بینندگان دوست دارند به دنبال خطا‌هایی باشند، مانند یافتن شواهدی از دوربین‌ها و پرسنل ضبط فیلم یا بوم صدابرداری مشخص در یک صحنه و امثال آن. یکی از موقعیت‌های دشوار برای فیلمسازهای، زمانی است که یک صحنه شامل آینه‌ها…

عکس‌هایی که جادوی پرسپکتیو را نشان می‌دهند

عکاسی به نام هوگو سوئیساس، یک عکاس خلاق مستقر در لیسبون پرتغال است. او از دوربین و مغزش برای فریب چشم بینندگان عکس‌هایش استفاده می‌کند. او کاملاً خودآموخته، اشیاء روزمره را در صحنه‌هایی که به نظر نمی‌رسد متعلق به آن‌ها هستند، قرار می‌دهد، و…

این معماری‌های بسیار عجیب و در مواردی هراس‌انگیز دوران سوسیالیسم در روسیه و کشورهای اقماری آن

شوروی و سوسیالیست‌ها هم برای خود سبک معماری خاصی داشتند. در مواردی باشکوه، در مواردی خشن و در معدودی موارد مفهومی و زیبا.چیز جالب در آنها هدف ساخت آنها بود: بزرگداشت مبارزات میهنی و پیشرفت‌هایی که در سایه دولت‌های چپ به دست آمده بودند.…

عکس‌هایی از طراحی‌های داخلی و خارجی بسیار زیبا و بی‌نظیر

طراحی‌های داخلی و خارجی هم این روزها بسیار تکراری شده‌اند و فاکتورهایی مانند هزینه مواد، هزینه طراح و تخیل او و انتظارات سطح پایین کارفرماها از نظر کاربرد یا زیبایی‌شناسی آنها باعث می‌شوند که شاهد طراحی‌های تقریبا همسان در مجموع باشیم.…

عکس‌هایی که به ما جلوه‌ای عجیب و جالب از دوره ویکتوریایی و ادواردین در انگلیس می‌دهند

دورهٔ ویکتوریا یا دورهٔ ملکه ویکتوریا، که گاهی دورهٔ ویکتوریایی نیز گفته می‌شود، دورهٔ اوج انقلاب صنعتی در بریتانیا و اوج امپراتوری بریتانیا بود.پس از ویلیام چهارم، که خود جانشین جرج چهارم بود، در ۱۸۳۷، ملکه ویکتوریای ۱۸ساله به تخت…

تجدید خاطره‌ای با وبلاگستان – اسکرین شات‌هایی از برخی از وبلاگ‌های قدیمی خوب

شبکه‌های اجتماعی وبلاگ‌ها را فرونرخیتند. دلایل فروریختن آنها بسیار بیشتر از محبوب شدن شبکه‌های اجتماعی بود:1- بسته شدن ابزارهای رایگان‌های وبلاگ‌نویسی2- نوع نوشتن وبلاگ‌نویس‌ها که هم بسیار انرژی‌بر و وقت‌گیر بود و هم به خاطر…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو / کلینیک زیبایی دکتر محمد خادمی /جراح تیروئید / پزشکا /تعمیر فن کویل / سریال ایرانی کول دانلود / مجتمع فنی تهران / دانلود فیلم دوبله فارسی /خرید دوچرخه برقی /خرید دستگاه تصفیه آب /موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /دانلود نرم افزار /

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.