کاراکتر ابوالفتح صحاف با بازی علی نصیریان در مجموعه تلویزیونی «هزار دستان» – 1366-1358: بررسی و تحلیل

0

«دشمنان راز خون کفن سازیم

دوستان را قبای فتح دهیم

رنگ تزویر پیش ما نبود

شیر سرخیم و افعی سیه ایم»

حافظ

علی نصیریان در حماسهٔ جاودان هزاردستان توانسته خالق یکی از بهترین و ماندگارترین شخصیت‌های تمام ادوار سینما و تلویزیون ایران باشد. ابوالفتح صحاف با ظاهری ممتاز و ممیز در تمامی جزئیات، از سر تراشیده و کلاه بیلبه و عینک گرد و کت بلند و زنجیر ساعت گرفته تا نحوهٔ نافذ نگاه و شیوهٔ متین و موقر رفتار و بیان شیوا و شمردهٔ جملات، نماد تمام عیار یک آزادیخواه وطن پرست دوران مشروطه است. زنده یاد حاتمی شخصیت ابوالفتح را که با نیم نگاهی به میرزا ابراهیم خان منشی زاده و اسدالله خان ابوالفتح زاده مؤسسان کمیته مجازات در سال ۱۳۳۵ خلق شده، با دقت و وسواس فراوان و پرداخت جزئیات بصری و نگارش دیالوگ‌های درخشان، منطبق با فضای داستان و در هماهنگی کامل با سایر شخصیت‌های تراشیده و تحویل بازیگر داده است. استاد نصیریان هم (که هنگام ایفای نقش، ۵۳ ساله است) به سهم خود در یکی از جامع‌ترین جلوه‌های بازیگریش چنان شخصیتی پرداخته و پروریده که هنوز تا امروز و حتی پس از هزار بار تماشا، همچنان باورپذیر، همدلی برانگیز و بی‌اندازه دوست داشتنی است. مردی به جان شیفتهٔ شوریده‌ای ایران و به دل، عاشق دلخستهٔ آزادی؛ آرمانخواهی عدالت جو، دلگرفته از ظلم بی‌پایان حاکم به تودهٔ پرشمار مظلوم؛ به ظاهر صحاف منزوی و خاموش در زاویهٔ بازار و به باطن انقلابی خروشان و بی‌طاقت؛ به قول رضا: «از تو، آهنی گداخته بود که از رو سرخی نداشت، بادامی بود (در قفل سخت)، به طمانینهٔ تمام در رفتن و نشستن و گفتن، البته به لهجهٔ شیرین آذری، با سرفه‌های خفیف که به حیا و ادب پنهان می‌کند، نشانهٔ مرضی بی‌علاج همیشه از خودم پرسیده ام که ظرایف بی‌همتا و تحسین برانگیزی که شخصیت ابوالفتح را چنان بی‌نقص و شکیل عرضه کرده، زاییدهٔ ذهن خلاق حاتمی س ت یا حاصل نبوغ شگفت نصیریان؟ (خوشبختانه فرصتی دست داد و در محضر استاد نصیریان از خود ایشان، همین سئوال را پرسیدم و ایشان در پاسخ تأکید کردند که مرحوم حاتمی معمولا در کار بازیگر مداخل‌هٔ چندانی نمی‌کرد و ظرایف بازیگری، مثل پلک زدن یا نحوهٔ حرکت دست ها، همه حاصل شیوه‌ای ست که خود بازیگر برای تصویر کردن ابوالفتح، خلق و اجرا کرده است). هر چه هست، به کارگیری صحیح و به جای همین جزئیات در ظاهر و رفتار، شخصیت استوار و دوست داشتنی ابوالفتح را به زیبایی و درخشش تمام تجسم بخشیده است. او همیشه با گردنی راست و سینه‌ای صاف می‌ایستد، پالوده از ذرها ی کرنش و پاکیزه از قطره‌ای سازش، محکم و مصمم به گونه‌ای که وقتی از رنج روزگار تیره و ادبار مردم ستمدیده سخن می‌راند، به رو به رو نگاه می‌کند با سری به عزم افراخته و چشمانی به خشم افروخته، حتی پلک هم نمی‌زند، پردهای موقت بر آتش خروشانی که از چشمان محجوبش می‌بارد. تنها در هنگامهٔ هیجان ناشی از اوج معنای سخن اش، دست راست را با انگشتان کشیده و به نرمی بالا می‌آورد. چنین است که ما هم مثل رضا، باور می‌کنیم گویندهٔ «هیچ کس از دلی که غنج می‌زند، توقع پردلی ندارد»، آدمی شجاع است آماده کارزاری سخت و کسی که شعار می‌دهد «فرهاد سنگ از کوه سخت برداشت، نه ریگ از ساحل سلامت»، خودش بر عرصهٔ بیستون ایستاده با تیشهٔ تصمیم به دست.

برای مخاطبی که با تاریخ پرافتخار مشروطه آشنا باشد، مرام سیاسی ابوالفتح مشخص است، با این همه، تدقیق در اشارات نغز حاتمی، این روشنگری را کامل می‌کند. برای نمونه جایی که رضا در اشاره به نذر برای روشن کردن شمع در سقاخانه، خطاب به او می‌گوید: «شما که به این چیزا اعتقاد ندارید، میگید عاشق بنده‌های خدایید، بی‌عشق به خدا» و پاسخ ابوالفتح که: «کتاب‌هایی که مردم به مرمت پیش من میارن، غالب قرآن با مفاتیح، دست من دائم به کلمات خداست، به دلم اثر میکنه، هر از گاهی هم حافظ، یا گلستان… باشه صوفی، تو که اعتقادت صافه برام روشن کن! البته نه از پول شازده، آسمون زر نباریده به سرش، با خودش دزد بوده یا پدرش»؛ در همین گفتگوی کوتاه دلبستگی دوجانبهٔ ابوالفتح به برابری خواهی و عدالت اجتماعی از یک سو و اعتقادات سنتی و مذهبی از سوی دیگر، نمودی شیرین پیدا می‌کند، چنآن چه بسیاری از مبارزان و شهدای مشروطه بین گرایش سیاسی چپ و اعتقادات مذهبی، منافاتی نمی‌دیدند.

شاید در نماهای ابتدایی معرفی ابوالفتح، به نظر برسد که او علیرغم احاطه به اوضاع سیاسی روز و تسلط به بیان شیوا، مبارزی سخت و بی‌احساس باشد چنآن چه به رضا نهیب می‌زند:

«بی قراری شان مردها نیست، بشور این کف احساسات رو از تنت رضا»؛ لکن در ادامه درمی یابیم که او نیز خانه و خانواده دارد و دغدغ‌هٔ تلاش و دلبستگی معاش، در نمایی از سریال، اصلان نوجوان که کوفتهٔ داغ دستپخت مادرش جیران را به دکان پدر می‌آورد و همان طور که ابوالفتح با لذت مشغول خوردن ناهار است، بادبادکش را درست می‌کند؛ تصویر آرام مردی عامی. یا جایی که از دستور قتل رضا مطلع شده و نمی‌تواند رفیقش را بی‌خبر بگذارد (چرا که به وضوح او را دوست دارد) و در پاسخ رضا که: «چرا اینو به من میگی؟» با مکثی طولانی پاسخ می‌دهد: «قاعدتا نباید میگفتم.. اما نشد!» نهایت بروز این وجه احساسی ابوالفتح در خداحافظی به یادماندنی و کلاسیک شدهٔ او و جیران به ظهور می‌رسد. ابوالفتح به همان سختی و صلابت رو به دروازه ایستاده و دور شدن کاروان جیران را نظاره می‌کند. در نمایی درشت به صورتش نزدیک می‌شویم، لب هایش کمی می‌لرزد و بالاخره برای اولین و آخرین بار اشک در عمق آن چشمان شعله ور جاری می‌شود؛ اوج هنرنمایی نصیریان در تصویر وجوه دوگانهٔ شکست این قهرمان مأیوس: به بن بست رسیدن آرمان سیاسی از یک سو («این دکان مشروطه هم برچیده، بهتر») و از دست دادن عزیزانش از سویی دیگر («بی انصاف، هنوز که شوهرتم، منو ابوالفتح صدا کن»).

ابوالفتح صحاف به تبع تمام آزادی خواهان و عدالت جویان آن روزگار به مراد خویش نرسید، همان گونه که خودش در قالب پیشگویانه به جبران می‌گوید: «من طالب شفای کاملم نه عاجل و شفای کامل در این عصر به عمر من نمی‌رسد». دریغ که پایان تلخ ابوالفتح مثل فرجام خود هزاردستان در سایهٔ محدودیت‌های حاتمی برای اتمام کار، در قالب گفتاری کوتاه، خلاصه شد. او در زندان به دست شعبان کشته می‌شود، چنان که اسلاف تاریخیش میرزا ابراهیم خان و اسدالله خان در راه تبعید به کلات خراسان، در سمنان تیرباران شدند ابوالفتح، نمونهٔ کاملی از شخصیت پردازی جامع و مانع سینمایی و سرمشق بی‌همتایی برای خلق بی‌نقص یک کاراکتر نمایشی ست، چه در ابعاد پرداخت فیزیکی چون چهره آرایی و لباس و چه در ابعاد هنری مثل بازی استادانهٔ نصیریان از نحوهٔ رفتار و گفتار و سکوت و نگاه گرفته تا جزئیات ظریفی مثل مکث‌های طولانی، پلک نزدن و یا نفس‌های آرام و عمیق. ابوالفتح صحاف تنها یک نقش نمایشی نیست، او سر تا پا یک اثر هنری ست و از سر ارادت، تعظیم میکنم به علی حاتمی نازنین و علی نصیریان عزیز برای خلق این اثر هنری ارزشمند و ماندگار.


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

عکس‌های دلپذیر این سلبریتی‌ها با میدجرنی نسخه پنج و این دستور ایجاد شده که شما هم می‌توانید از آن…

تصور کنید که بخواهید عکس‌هایی از شمار قابل توجهی از سلبریتی‌ها داشته باشید که همه در حال انجام یک کار واحد هستند، آن هم در یک شرایط نوری یکسان.در شرایط عادی که نمی‌شود به همه‌شان دیکته کرد که ژست مورد نظر ما را بگیرند. اما هوش مصنوعی…

اگر این شخصیت‌های سینمایی و تلویزیونی به صورت گربه تصور می‌شدند

این کاری است با هوش مصنوعی انجام آن نستا ساده شده است. اما به یاد دارم که در سالیان دور برای همانند نشان دادن برخی سگ‌ها با شخصیت‌ها انسانی خاص، عکاس و روتوش کار چه زحمتی کشیده بود و این سری عکس‌ها را در شماره ظاهرا نوروزی یک شماره مجله…

نقشه واقعی جهان: این نقشه‌های هوشمندانه، اندازه واقعی کشورهای روی کره زمین را نشان می‌دهند

وقتی به نقشه جهان نگاه می کنید، منطقی است که فرض کنید گرینلند و آفریقا از نظر اندازه مشابه هستند. اما در واقعیت، قاره آفریقا 14 برابر وسعت خشکی یخی شمال است.با احتساب تعدادی از جزایر فراساحلی، مساحت کل گرینلند 2.16 میلیون کیلومتر مربع…

برآورد میزان موفقیت قرارهای عاشقانه زوج‌ها با هوش مصنوعی و اندازه‌‌گیری میزان همسانی پاسخ‌های سیستم…

در حین یک قرار آشنایی پاسخ‌های فیزیولوژیکی دو نفر حین گفتگو و دیدار با هم هماهنگ می‌شود، این پدیده‌ای است که از آن با نام همسانی فیزیولوژیکی یاد می‌شود.درجه این همگامی با تعامل در مکالمه و کیفیت همکاری همبستگی دارد و بنابراین می‌تواند…

داستان واقعی اسکینر: روانشناس مشهور دهه ۱۹۴۰- آیا او واقعا دخترش را در داخل یک جعبه برای آزمایشاتش…

بوروس فردریک اسکینر معروف به بی‌اف اسکینر یک روانشناس، رفتارشناس، نویسنده، مخترع و فیلسوف اجتماعی آمریکایی بود. او در ۲۰ مارس ۱۹۰۴ در Susquehanna در پنسیلوانیا به دنیا آمد و در ۱۸ اوت ۱۹۹۰ در کمبریج، ماساچوست درگذشت.اسکینر بیشتر به خاطر…

و باز هم قسمت دیگری از عکس‌های کمتر دیده شده تاریخی – گالری عکس

این عکس‌هایی که تحت عنوان عکس‌های کمتردیده شده درج میشوند، باز هم عکس‌های خوش‌شانس تاریخی هستند. لابد صدها برابر آنها عکس وجود دارد که اصلا فیلم آنها برای همیشه گم شده و خراب شده یا در آرشیو مجلات و روزنامه‌ها با تصور بی کیفیت بودن یا در…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو / کلینیک زیبایی دکتر محمد خادمی /جراح تیروئید / پزشکا /تعمیر فن کویل / سریال ایرانی کول دانلود / مجتمع فنی تهران / دانلود فیلم دوبله فارسی /خرید دوچرخه برقی /خرید دستگاه تصفیه آب /موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /دانلود نرم افزار /

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.