چه زمانی پی به وجود زندگی در اعماق دریاها بردیم؟

سال اکتشاف: ۱۸۷۰
این کشف چه میگوید؟
اعماق تاریک اقیانوسها همچون صحرایی عاری از حیات نیست بلکه در آنها انواع حیات وجود دارد.
چه کسی آن را کشف کرد؟
چارلز تامسون Charles Thomson
چارلز تامسون دیدگاه علم را درباره ژرفای اقیانوسها و نیازهای حیات تغییر داد. در اعماق اقیانوسها نور وجود ندارد، معهذا او انواع گونههای زنده را کشف کرد. او ثابت کرد که زندگی بدون نور هم امکانپذیر است. حتی ثابت کرد که گیاهان میتوانند در اعماق اقیانوسها که نور وجود ندارد به رشد خود ادامه دهند. (اگر چه یک قرن طول کشید تا دانشمندان متوجه شدند که بعضی از گیاهان بدون فتوسنتز هم میتوانند به حیات خود ادامه دهند.)
کشفیات تامسون باعث شد که دید دانشمندان از حیات در سطح اقیانوسها، تا اعماق آنها گسترش پیدا کند و نخستین مطالعه عمیق درباره ژرفای اقیانوسها انجام شود. تامسون به دلیل انجام این کشف از طرف ملکه ویکتوریا به درجه شوالیهگری نائل شد.
چارلز تامسون در ۱۸۳۰ در سواحل اسکاتلند متولد شد. بعد از اتمام دانشگاه به کارهای مختلف تحقیقاتی پرداخت تا در ۱۸۶۷ به سمت استاد گیاهشناسی در کالج سلطنتی علوم دوبلین، ایرلند منصوب شد.
منطق عمومی بر این باور بود که چون نور فقط میتواند تا ۱۰۰ متری آب نفوذ کند، حیات فقط در این لایه نازک میتواند وجود داشته باشد. اعماق اقیانوسها مانند صحرای برهوت، عاری از حیات است. هیچکس در این باور، شک نمیکرد. اوایل سال ۱۸۶۶ شخصی به نام مایکل سار در عملیات لایروبی و کابلکشی کف اقیانوس توانست ماهی را از عمق ۳۰۰ متری بیرون بیاورد. دانشمندان این ادعا را به مسخره گرفتند و گفتند این ماهی در سطوح بالاتر شکار شده است و او نمیتواند آن را خارج از «منطقه حیات» گرفته باشد زیرا هیچ موجود زندهای در آن عمق زندگی نمیکند.
اما این گزارش توجه تامسون را به خود جلب کرد. او از خود پرسید: اگر جانورانی در اعماق آب زندگی کنند چه؟ چطور میشود بدون رفتن به اعماق اقیانوس این جانوران را شکار کرد یا از وجود آنها آگاه شد.
او توانست نیروی دریایی را متقاعد کند که کشتیهایی را برای تحقیق در اختیار او بگذارد. او توانست در طی تابستان سالهای ۱۸۶۸، ۱۸۶۹ و ۱۸۷۹ با تورهای مخصوصی که ساخته بود تا عمق ۶۰۰ متری نفوذ کند. بیشتر دانشمندان معتقد بودند او وقت خود و سرمایه عمومی را به هدر میدهد و از خود یک احمق خواهد ساخت.
در طی آن سه تابستان کوتاه، او ۳۷۰ بار تورش را به اعماق آبها فرستاد و توانست تا عمق ۱۲۵۰ متری را کاوش کند و مکرر به علائم حیات برخورد تورهای به طور دایم نمونههای مختلفی از ماهیها را بالا میکشید.
تامسون کشف کرد در اعماق بدون نور دریاها، انواع مختلفی از ماهیها زندگی میکنند.
او نمونههای مختلفی از آب اعماق دریاها را بیرون کشید و پی به وجود نمونههای مختلفی از گیاهان جدید برد.
تامسون نمونههای جدید از ماهیهای بدون مهره را کشف کرد و ثابت کرد گیاهانی هستند که بدون نور هم میتواند به حیات خود ادامه دهند. او در ۱۸۷۳ این کشفیات تکاندهنده را در کتابی به نام ژرفای دریاها منتشر کرد و ثابت نمود که حیات در اعماق اقیانوسها هم وجود دارد.
بزرگترین ماهی مرکبی که تاکنون شکار شده حدود ۱۱ متر طول داشت و در سواحل آمریکای جنوبی به تور افتاد. بادکشهای این ماهی حدود ۷ سانتیمتر طول داشتند. بعضی از انواع نهنگها شکار شدهاند که علایم بادکش ماهیهای مرکّب به طول ۵/۶ متر را بر پشت خود داشتند. تا به حال هیچ انسانی این هشتپای غولآسا را ندیده، هر چند صد سال است که ملوانان مدعی هستند این هشتپاها وجود دارند.