علایم بارداری کدام است و سن بارداری چگونه تعیین میشود؟

- قطع عادت ماهیانه یا قاعدگی (گاهی لکبینی و کوتاه شدن دوره عادت ماهانه در ۳-۲ ماه اول حاملگی مشاهده میگردد.)
- عوارض گوارشی مثل افزایش ترشحات بزّاقی، احساس ترش کردن، حالت تهوع و استفراغ.
- تحریکپذیری مثانه با علایم زیاد شدن دفعات ادرار در اوایل بارداری که به تدریج با بزرگ شدن رحم و خارج شدن از لگن برطرف میشود. در ماههای آخر بارداری هم چون سر جنین پایین میآید، باز هم به مثانه فشار میآورد و تکررّ ادرار دوباره بروز میکند به همین دلیل به خانمهای باردار توصیه میشود که به محض احساس ادرار باید مثانه خود را خالی کنند تا دچار التهاب دستگاه ادراری نشوند.
- افزایش حرارت بدن در حدود Co۵/۰ به علت اثر گرمازای هورمون پروژسترون
- احساس بزرگ شدن پستانها در نتیجه زیاد شدن چربی و رشد عناصر ترشحی و آبستنی به حدود ۳۰-۲۵ هزار واحد کاهش مییابد، دفع پروتئین از طریق ادرار یا مصرف داروهایی چون آسپرین یا باربیتوراتها ممکن است پاسخ مثبت کاذب ایجاد کند.
سن حاملگی چگونه تعیین میشود؟
- در صورت آگاهی مادر از مان قطع عادت ماهانه، این ارقام به ارزیابی پیشرفت حاملگی کمک میکند. در آخر ماه پنجم بلندی رحم از بالای برجستگی استخوان عانه ۱۶ سانتیمتر یا یک انگشت بالای ناف، در آخر ماه ششم، ۲۲ سانتیمتر یا دو انگشت بالای ناف، در ماه هفتم ۲۵ سانتیمتر یا بین ناف و زایده خاری استخوان جناقی میرسد. در ماه هشتم ۳۰ سانتیمتر، در ماه نهم ۳۳ سانتیمتر و در پایان بارداری ته رحم زیر زایده جناقی میرسد.
- در صورتی که تاریخ بند آمدن عادت ماهانه را ندانیم و بخواهیم سن حاملگی را تعیین کنیم، باید از بالای برجستگی استخوان عانه مقدار افزایش یافته را بر حسب سانتیمتر پیدا کنیم و ان را بر ۴ تقسیم نموده به خارج قسمت عدد یک را اضافه کنیم تا ماه حاملگی به دست آید. مثلاً اگر ارتفاه رحم از بالای استخوان عانه ۲۴ سانتیمتر باشد، سن حاملگی ۷ ماهه خواهد بود.
- پیشدایش و یا احساس حرکات جنین نیز راه دیگری برای تخمین سن حاملگی است. چون بروز این حرکات و احساس آن برای مادر بین ۲۲-۱۸ هفتگی خواهد بود.
- روش دیگر از راه محاسبه تاریخ آخرین قاعدگی است. ۲ هفته به اولین روز آخرین قاعدگی اضافه نموده و ۳ ماه به عقب برمیگردیم.
- استفاده از سونوگرافی
در دوران حاملگی فواصل بین مراجعه به پزشک چگونه است؟
کنترل ماهانه یک-بار تا ماه هفتم و هر ۲ هفته یک-بار از ماه هفتم تا نهم و کنترل هر هفته از ماه نهم به بعد ضرورت دارد.
در چه مواردی حتماً مادر حامله باید به کلینیک تخصصی زنان مراجعه نماید؟
۱- خونریزی از محبل حتی بسیار مختصر | ۲- ورم صورت و دستها |
۱- سردرد شدید و مدارم | ۲- اختلالات بینایی و تار شدن چشمها |
۳- دردهای شکمی | ۴- استفراغ مداوم یا مزاحم |
۵- تب و لرز | ۶- خروج ناگهانی آب از مهبل |
۷- سوزش ادرار |