جیسون و آرگونات‌ها

یکی از افسانه‌های قدیمی یونان درباره دریانوردی به‌نام جیسون و گروهی دریانورد به‌نام آرگونات‌هاست. این داستان به 1300 سال قبل از میلاد باز می‌گردد.

داستان دربارهٔ جیسون بی‌باک و گروهی از ملوانان نخبه است که به دقت دستچین شده‌اند و سوار بر کشتی افسانه‌ای به‌نام آرگونات تا دورترین نقطهٔ غرب پیش می‌روند تا پشم زرین را از قلب آب‌های ناشناخته، به چنگ آورند. اما آیا در پشت این افسانه حقیقتی نهفته و آن حقیقت چیست؟ با توصیفات دقیقی که در این داستان آمده آیا می‌توان گفت که رودی که نبرد در آن به وقوع پیوسته کجاست؟

اما مشکل بازخوانی افسانه‌های قدیمی و استخراج حقیقت از آن‌ها، شناسایی تکه‌های اندکی از واقعیت است که با مقدار زیادی خیال‌پردازی در هم آمیخته و این خیال‌پردازی‌ها آن‌جا شدت می‌گیرد که بنا، بر ترسیم تصویر باشکوهی، از گذشته داشته است. اگر موجودات افسانه‌ای و جزئیات جنگ‌ها را کنار بگذاریم، مطالب زیادی دربارهٔ ملجراهای سفر جیسون در دریاها باقی می‌ماند

یونانیان از دیرباز، قومی دریانورد بوده‌اند. اقوام هلنی حدود 7000- 6000 قبل از میلاد قابلیت عبور از دریاها را دارا بوده‌اند

ماجراهای جیبسون

بسیاری از مورخان، ماجراهای جیسون را به 1280 قبل از میلاد منتسب می‌دانند، زمانی‌که ساخت کشتی‌های بزرگ امکان‌پذیر شده بود، گرچه آرگو کشتی افسانه‌ای بود که عرشه نداشته و مشخصات آن با کشتی‌های معمولی متفاوت است، بنا بر افسانه‌ها، وقتی ملوانان به ساحل رسیدند، کشتی خود را تکه‌تکه کردند و تکه‌های آن را به ساحل بعدی حمل کرده و دوباره سر هم کردند و در آن‌جا ماجراهای دریایی با ارباب دریاها پوزئیدون Poseidon، ایزد دریاها، حامی همهٔ آب‌ها، همو باعث توفان‌های دریایی می‌شد، آغاز می‌شود. احتمالاً جیسون و ملوانانش در جستجوی طلا و گنج بوده‌اند. انگیزهٔ دریانوردان عهد باستان فراتر از ماجراجویی بوده. به هر حال این ماجراجویان آب‌های ساحلی اروپا را درنوردیدند.

جیسون و مردانش با استفاده از دانش ستاره‌شناسی 3500 سال قبل که مدارک به دست آمده، فناوری دریانوردی را در اختیار داشتند. آن‌ها توانستند تا نقاط دورافتادهٔ دریای سیاه، تا دامنه کوه‌های قفقاز و سرزمین گرجستان امروزی پیش روند.

نخستین کاشفان

مسیر بازگشت آن‌ها، بنا بر روایات مورخان، سواحل شمالی، تا آب‌های اسکاندیناوی و جزایر بریتانیا و در جنوب تا سواحل غربی اروپا بود و آن‌ها دریای مدیترانه را نیز درنوردیدند. آن‌ها حتی از رود دانوب هم عبور کردند و سرانجام به دریای ایونیه و یونان رسیدند.

این مسیر طولانی، جیسون را در ردیف نخستین کاشفان قرار داد. اهمیت اقدام جیسون، سرفصلی است که بر دانش یونانیان از جهان پیرامون‌شان نوشت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]