آیا ماهی‌ها درد را احساس می‌کنند؟

0

آیا حیوانات دیگر از جمله ماهیها درد را احساس می کنند و آیا آسایش و رفاه در دنیای حیوانات جایی دارد؟ استوآرت بلکمن درباره این دو مساله تحقیقاتی را انجام داده است. تا دهه گذشته بعضی افراد تصور می کردند بالاخره به این سوال قدیمی راجع به درک ماهی ها از درد پاسخ داده شده است. آخرین داستان ها درباره آزمایش هایی که در سال ۲۰۰۳ روی این موضوع انجام گرفت، حاکی از آن است که نه تنها ماهیها محرکهای مضر ومهلک را تشخیص می دهند و از آن دوری می کنند؛ بلکه این توانایی بر رفتارهای معمول آنان از جمله شکار کردن هم تاثیر می گذارد. سازمان های حمایت از حیوانات نیز (برخلاف بسیاری از ماهیگیران که به تازگی استفاده از طعمه زنده برای آنها ممنوع شده بود، از این خبر استقبال کردند.

به ندرت پیش می آید که تنها یک مطالعه پاسخ متقاعد کننده ای درباره موضوعی چنین بحث برانگیز و پیچیده ارائه دهد. حتی این مطالعه، یعنی مطالعه ادینبورگ نه تنها پاسخ درستی به این سوال ها نداد بلکه سوالات بیشتری هم در این باره به وجود آورد و زیست شناسان همچنان مشغول بررسی در این زمینه هستند. بخش عمده این ابهام به خاطر اطلاعات جدیدی است که به تازگی در مجله ماهی و ماهیگیری چاپ شد، سپس به سرعت در رسانه های علمی دست دوم تکرار شدند و باعث شد این شایعه مجددا سر زبان ها بیفتد که ماهی ها درد را حس نمی کنند؛ بنابراین می توان به رفتارهای بی رحمانه با آنها ادامه داد. استیون کروک یکی از نویسندگان این مجله گفته که در حال حاضر علم به هیچ کس اجازه تصور وجود احساس درد در ماهی ها را نمی دهد. مشکل اینجاست که حتی فهمیدن اینکه در سر یک انسان دیگر چه می گذرد، بسیار مشکل است، چه برسد به حیوانات.

موافقان احساس درد چه می گویند؟

ادوارد الوین جانورشناس گفته است ما نمی توانیم وجود احساس درد را در هیچ حیوانی ثابت کنیم ولی می توانیم بررسی کنیم آیا پاسخ های آنها در مقابل احساس عوامل درد، یعنی توانایی شان در تشخیص و واکنش نسبت به محرکهای مضر و آسیب رسان، چیزی بیشتر از یک واکنش ساده است یا نه. تحقیقات الوین نشان داده حتی خرچنگ منزوی هم خاطره ای از محرکهای سمی ثبت می کند و در آینده سعی می کند از آن محرکها دوری کند؛ حتی اگر به معنای ترک صدفی باشد که در آن زندگی می کند.

مخالفان احساس درد چه می گویند؟

ویکتوریا بریس ویت، ماهی شناسی از دانشگاه ایالت پن که در سال ۲۰۰۰ در پروژه ادینبورگ همکاری داشته، گفته نتیجه آن آزمایش ها روی ماهی قزل آلا نشان دهنده وجود احساس در این حیوان است. با این وجود بعضی همکاران او گفته اند این احساسات به اندازه ای نیستند که بتوانند برانگیزاننده احساس درد باشند. بنابراین معلوم نیست ماهیها هوشیارانه از این احساسات در تعامل با اطرافشان آگاه باشند. شاهدی که برای این ناآگاهی در ماهی ها ذکر می شود، سستی و شلی آنها در مواجهه با شرایط دشوار است. ماهیها بر خلاف انسان ها و مهره داران دیگر در قشر مغزشان ساختار مسوول هوشیاری ندارند؛ بنابراین احتمالا هوشیار نیستند و خودآگاهی ندارند. بدین ترتیب درکی هم از درد و ناراحتی ندارند.

چرا این نظریه اشتباه است؟

الوین در مخالفت با این نظر می گوید اگر این مساله را قبول کنیم پس همه حیوانات باید کور باشند؛ چراکه بخش مربوط به بینایی در قشر مغز انسان را ندارند. به نظر می رسد نظر الوین توسط اعلامیه کمبریج اعلام شده طی گردهمایی زیست شناسان و دانشمندان در سال گذشته درباره هوشیاری حمایت شده است.

طبق این اعلامیه هوشیاری حتی در حیواناتی مانند اختاپوس که قشر مخ پیچیده ای ندارند هم می تواند به وجود آید.

درد و فلسفه

برای بعضی افرادی که با احساس درد در ماهی ها مخالفت می کنند، از جمله استوارت دربی شایر، متخصص درد از دانشگاه ملی سنگاپور، ظرفیت لازم برای احساس درد و زجر دست کمی از ظرفیت لازم برای فلسفه بافی ندارد. او گفته است برای اینکه به من ثابت کنید ماهی ها هم احساس درد دارند ابتدا باید ثابت کنید که آنها نگران زندگی و تربیت بچه هایشان هستند.

اخلاق زیستی چه می گوید؟

ولی طبق نظر پیتر سینگر پروفسور اخلاق زیستی از دانشگاه پرینستون از لحاظ اخلاقی بهترین کار این است که فرض را بر این بگذاریم که ماهی ها احساس درد دارند و با آنها طوری رفتار نکنیم که اگر واقعا این احساس را داشته باشند، زجر بکشند. طی سال های گذشته اخلاق زیستی با شدت زیادی با بسیاری از تحقیقات علمی، رفتارهای ورزشی، فیلم های مستند و خیلی چیزهای دیگر که مستلزم آزار حیوانات بوده مخالفت کرده و حتی صدای دانشمندان را نیز در آورده است. به هر حال اگر روزی نتیجه این دعوای احساس درد در ماهی ها قطعی شود، شاید فعالان اخلاق زیستی بتوانند علیه ماهیگیران ورزشی اقامه دعوا کنند و جلوی کار آنها را بگیرند.

یک گونه یا چند گونه؟

خیلی ها اعتقاد دارند تمام این هیاهوها فقط آشوب بیخود برای منحرف کردن ذهنها از فاجعه ای است که همین الان در دریاها رخ می دهد؛ هزاران موجود دریایی بدون اینکه واقعا به درد مصرف انسان بخورند، به خاطر صید ماهی با تور ماهیگیری در این تورهاگیر می افتند و کشته می شوند. قرار دادن توجه و تلاش روی آسایش و رفاه گونه های متعدد س ودمندتر از متمرکز کردن تلاشها روی یک حیوان است. بنابراین باید به دام افتادن جانوران ناخواسته هنگام ماهیگیری تجاری را کم کرد و مطمئن شد جانورانی که به آب بازگردانده می شوند حتما نجات پیدا می کنند. و این چیزی است که اهمیت بیشتری از اینکه ماهیها درد را احساس می کند یا نه دارد.

منبع: دانستنیها – مهر 1392


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

این عکس پرنده واقعا فتوشاپی نیست و ترکیبی هم نیست و در یک جلسه گرفته شده است!

این عکس شگفت‌انگیز از یک پرنده در حال شگفت‌زده کردن کاربران در اینترنت است و مغز مردم از پردازش آنچه در عکس می‌بینند، ناتوان شده است!اگرچه این یک عکس ویرایش نشده و ترکیبی هم نیست و به صورت روتین با یک بار شات و نوردهی گرفته شده است.…

داستان گنبد بتنی در جزایر مارشال که پر از زباله‌های مرگبار هسته‌ای است

یک گنبد بتنی یا اصطلاحا Runit Dome بین سال‌های 1977 و 1980 به منظور مهار زباله‌های رادیواکتیو حاصل از آزمایش‌های هسته‌ای جنگ سرد آمریکا ساخته شد. اما شروع به ترک خوردن کرده است.جزایر مارشال یک کشور جزیره‌ای زیبا است که در اقیانوس آرام…

عکس‌های پراکنده جالب که دقایقی شما را سرگرم خواهند کرد

این ساعت آفتابی زمان را به صورت دیجیتالی نشان می‌دهدکریم عبدالجبار و مربی جان وودن : هرگز فراموش نکنید که چه کسی به شما کمک کرده و باعث پیشرفت شما شده.فقط به دقت نگاه کنیدآتش نشانان آمریکایی در حال خاموش کردن آتش در…

طراحی‌ها و معماری‌های نبوغ‌آمیز و عالی که باید تحسین‌شان کرد

همان طور که در برخی پست‌های قبلی از طراحی‌ها و معماری بد گفتیم (در اینجا و اینجا برای مثال) سوی مخالف آنها هم وحود دارد. یعنی طراح یا معماری صنعتی به کاربرد و جنبه زیباشناختی اماکن و اشیا دقیقا فکر کرده و چیزی دلخواه و هماهنگ با محیط پدید…

نه! ژاپن واقعا شبیه هیچ کشور دیگری نیست – عکس‌هایی که این را ثابت می‌کنند

هر کشوری ویژگی‌های فرهنگی و اجتماعی و حکمرانی و اقلیمی متفاوتی از کشور دیگری دارد. اما تفاوت برخی از کشورها با دیگران، چشم‌گیرتر است. ژاپن را یک اقیانوس از دنیاهای دیگر جدا نکرده، اما اگر شما هم این عکس‌ها را با من مرور می‌کنید، می‌بینید که…

سازه‌ها و چیزهایی که حس مگالوفوبیای ما را به شدت تحریک می‌کنند – گالری عکس

مگالوفوبیا اصطلاحی است که برای توصیف ترس شدید و غیرمنطقی از اشیاء یا چیزهای بزرگ استفاده می‌شود. کلمه "مگالوفوبیا" از ترکیب دو کلمه یونانی "مگالو" به معنای بزرگ  و "فوبیا" که به معنی ترس یا بیزاری قوی است، گرفته شده است.افراد مبتلا به…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو /جراح تیروئید / پزشکا /تعمیر فن کویل / سریال ایرانی کول دانلود / مجتمع فنی تهران / دانلود فیلم دوبله فارسی /خرید دوچرخه برقی /خرید دستگاه تصفیه آب /موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /دانلود نرم افزار /

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.