مشهورترین اشتباهات معماری دنیا

گاهی اوقات دیدن مجموعههای بزرگ دوروبرمان در جهان آنقدر برایمان تکراری میشود که به نظرمان میآید انجام چنین کارهایی چندان هم سخت نیست. اما واقعیت این است که تولید و ساخت طرحهای بزرگ ابعاد و ریزه کاریهای بسیار پیچیدهای دارد. یک محاسبه اشتباه در یک فاکتور طراحی هواپیما یاخودرو، آن را به تابوت چندین نفر تبدیل میکند. چنین اتفاقی اگردر طراحی ساختمانهابیفتد منجر به نتایج نامطلوبی میشود که جبران و ترمیم آن ممکن است تا آخر عمر آن بناهم امکان پذیر نباشد.
۲۷ میلادی – آمفی تئاترفیدنا
این حادثه ۲۷ سال پس از میلاد مسیح در شهری به نام «فیدنا» رخ داد که در نزدیکی روم در ایتالیا امروزی قرار گرفته بود. پس از برداشته شدن منع مبارزه گلادیاتورها شخصی به نام «آتیلیوس» یک آمفی تئاتر چوبی را به منظور شروع دوباره این رقابتهاساخت. اما این بنابه خاطر ورود عده زیاد تماشاچیانی که برای دیدن مبارزه گلادیاتورها آمده بودند فروریخت. گفته میشود این فاجعه نزدیک به ۲۰۰۰۰ نفر تلفات داشت.
چه نتیجهای در پی داشت؟ محاسبه هندسی مربوط به وزن قابل تحمل توسط چوب تصحیح شد
۱۳۰۳ میلادی – فانوس دریایی اسکندریه
پیش از اینکه در سال ۱۳۰۴ زلزلهای بیاید که موجب تخریب این بنا شود، چراغ خانه فانوس دریایی بندر اسکندریه یکی از عجایب هفتگانه دنیای باستان به حساب میآمد. از ابتدای ساخت این بنا که به سال ۲۸۰ پیش از میلاد بازمی گردد، این برج بلند در مقابل امواج سخت اقیانوس وجنگهای سنگین پیش از آن زلزله تاب آورده بود. بلندای فانوس دریایی اسکندریه به بیش از ۱۰۰ متر میرسید که میتوانست به وسیله آینههای جادوییاش حرکت کشتیهاو قایق هارا از فواصل دور نشان دهد.
متاسفانه برخی ساختمانها عمر ابدی ندارند. استفاده از بعضی راهکارهای مهندسی و تکنولوژی میتواند استحکام آنها را در مقابل پدیدههای محیطی تقویت کند.
۱۹۲۸ میلادی – سدفرانسیس
سداستی فرانسیس در سال ۱۹۲۴ در لس آنجلس ساخته شد و در سال ۱۹۲۸ به خاطر مشکل ساختاری و شرایط جغرافیایی متلاشی شد. به خاطر فونداسیون ضعیف این سدو تخریب آن متاسفانه ۶۰۰ نفر جان باختند.
بازدید و بازرسی پیوسته و جدی ساختمانها و سازههای صنعتی مانند سدها، پلها و…، برای امنیت جان مردم ضروری است.
۱۱۷۳ میلادی – برج پیزا
برج کج پیزا در سال ۱۱۷۳ با ارتفاع ۶۰ متر ساخته شد. این برج در یک زمین باتلاقی ساخته شد و به همین دلیل باعث شد به مرور کج شود. این کجی به قدری پیش رفت که برای جلوگیری از فروریختن آن مجبور شدند با روشهای بدیع و دشواری، فونداسیون آن را تقویت کنند.
ساخت و ساز ساختمان باید در یک زمین سفت وقابل اطمینان باشد.
۱۹۴۰ میلادی – پل تنگه تاکوما
در سال ۱۹۴۰ پلی که روی تنگه تاکوما ساخته شده بود براثریک توفان فرو ریخت و بدین ترتیب یکی از عظیمترین سازههای دست بشر به یکی از غم بارترین خاطرههای علم پلسازی تبدیل شد. مکانیسم تعلیق و تعادل پل، با وجود تمام حساب و کتابها، تاب گشتاور وارده بر اثر این توفان را نیاورد.
همواره باید فاکتورهای محیطی مانند بادو باران بادقت در نظر گرفته شوند.
۱۹۷۶ میلادی – برج جان هانکوک
برج جان هانکوک یک آسمانخراش ۶۰طبقه در شهر بوستون است که در سال ۱۹۷۶ از آن رونمایی شد. در اثر تاثیر مداوم استرسهای حرارتی بر پانلهای ساختمان، پنجرههای ساختمان جدا شده و به پیاده رو میافتادند. جایی که ده هامتر پایینتر عابران پیاده بیخبر از همه جا راه میرفتند. در نهایت ۱۰هزار پنجره جایگزین شد که هزینهای بالغ بر ۵ میلیون دلار به دنبال داشت. مشکل دیگر ساختمان تاثیرونفوذ بادهای شدید در آن بود. این امر باعث تکانهای شدید و تاب خوردن ساختمان به خصوص در طبقات بالایی میشد؛ طوری که ساکنان طبقات بالا، گاهی دچار حالتی مانند دریازدگی هم میشدند.
فاکتورهای کوچک و به ظاهر کم اهمیت، تاثیرات جدی و بزرگی روی ساختمانهای عظیم الجثهای مانند آسمانخراشها دارند.
سال ۲۰۰۹ – هتل و استخرویدارا
هتل ویدا را در لاس وگاس در سال ۲۰۰۹ افتتاح شد. شیشههای خم کارگذاشته شده در نمای ساختمان، پرتوهای نور خورشید را به داخل ساختمان منعکس میکرد و به خاطر تعقربنا، در بعضی ساعات نور ذره بینی، دقیقا روی استخر متمرکز میشدو استخررا به یک دیگ آب گرم تبدیل میکرد؛ آن قدر که به راحتی باعث سوختن شناگران و حتی ذوب شدن اشیای اطراف استخرمیشد.
به معماران و طراحان آموخت با تمام علم اندوزی و پیشرفت، علوم طبیعی هنوز شگفتیها و عوامل پیش بینی نشدهای برای آنها به ارمغان میآورد.
سال ۲۰۰۹ – لوتوس ریورسایدا
در سال ۲۰۰۹ مجتمع مسکونی لوتوس ریورساید در شانگهای با ۱۱ ساختمان ۱۳ طبقه ساخته شد. خاک برداری یک پارکینگ در زیر یکی از ساختمانها موجب فروپاشی آن ساختمان وسقوطش به داخل رودخانه مجاور شد. ساختمان فروریخته مانند سدی راه رودخانه را بست و آب طغیان کرده رودخانه، چندین ساختمان دیگر راهم ویران کرد.
حتی در حین بازسازی، همواره باید فونداسیون و دیگر مولفههای مهم ساختاری ساختمان را بازرسی کرد. امنیت ساختاری ساختمان و امنیت عمومی، مهمترین نکاتی هستند که باید در هر ساخت وسازی به آن توجه شود.
منبع: دانستنیها – بهمن 92