واکسن کرونا چه زمانی و کجا به ما تزریق خواهد شد؟

از همان روز اول معلوم بود که بعد از ساخت و تولید انبوه واکسن کرونا تازه نوبت به یک چالش بزرگ دیگر می‌رسد: برنامه ریزی برای تزریق؛ موضوعی که مردم در سرتاسر دنیا می‌خواهند از سازوکار آن باخبر شوند، آن هم به این دلیل که بفهمند چه زمانی نوبت به خودشان می‌رسد. در مورد ایران بارها توضیحات مختلف در مورد اینکه هر گروه از مردم چه زمانی باید منتظر دریافت واکسن باشند داده شده است، اما این بار وزارت بهداشت اطلاعیه‌ای منتشر کرده و س یر تا پیاز ماجرا را توضیح داده است. این توضیحات فقط شامل زمان رسیدن واکسن به هر گروه نمی‌شود، بلکه محل تزریق و کارهایی که لازم است هر گروه برای ورود به روند واکسیناسیون انجام دهند را هم در بر می‌گیرد. نکته‌های مهم این اطلاعیه را مرور می‌کنیم. » اولویت‌بندی گروههای مختلف مردم برای دریافت واکسن بارها تشریح شده، اما در اطلاعیه وزارت بهداشت به آن هم کاملا مبسوط پرداخته‌اند که خلاصه‌اش به این شکل است:

گروه اول واکسیناسیون که احتمالا تا اواخر بهار واکسیناسیون آن‌ها کامل خواهد شد: تمام کادر درمان؛ از شاغلان در بیمارستان‌های محل بستری بیماران کرونایی گرفته تا کارمندان آزمایشگاهها، مطب‌ها و خانه‌های بهداشت. همزمان با آن‌ها، ساکنان، کارکنان خانه‌های سالمندان، مراکز نگهداری از معلولان، جانبازان و…

گروه دوم که واکسیناسیون آن‌ها احتمالا از تیرماه شروع شده و تا اواسط پاییز طول خواهد کشید: افراد مسن بالای ۸۰ یا ۷۵ سال و افراد با بیماریهای زمینهای پرریسک ۱۶ تا ۶۴ سال.

گروه سوم که واکسیناسیون آن‌ها احتمالا مرداد تا آذرماه انجام خواهد شد: افراد مسن بالای ۵۵ سال بدون بیماری زمینه‌ای، ساکنان و کارکنان سربازخانهها، زندان‌ها، گرمخانه‌ها، مراکز تادیبی، مراکز ترک اعتیاد، مراکز نگهداری از مهاجران، مراکز نگهداری از کودکان بیسرپرست و بدسرپرست.

بالاخره عموم مردم که واکسیناسیون آن‌ها احتمالا از زمستان ۱۴۰۰ شروع می‌شود. البته وزارت بهداشت در اطلاعیه‌اش اعلام کرده که هنوز نمی‌توان برنامه ریزی دقیقی را برای زمان و نحوه واکسیناسیون آحاد مردم اعلام کرد، چون باید دید شرایط پاندمی به چه شکل خواهد بود و تعداد واکسنی که تولید یا وارد می‌شود چقدر خواهد بود، اما احتمالا می‌توان اینطور در نظر گرفت که با ادامه روند موجود تا پایان سال، تقریبا واکسیناسیون تمام مردم به جاهای خوبی رسیده باشد.

محل ارائه خدمات واکسیناسیون کجاست؟

بر اساس اعلام وزارت بهداشت ، در بیمارستانهای دانشگاهی پایگاههای واکسیناسیون برای ارائه خدمات در شیفت صبح و عصر برقرار میشود (حدود ۵۰۰ پایگاه در کشور که با راه اندازی این پایگاه‌ها واکسیناسیون طبق اولویت‌بندی انجام خواهد شد. حدود یک ماه بعد از آغاز واکسیناسیون، تیم‌های سیار بهداشتی به مراکز تجمعی خانه‌های سالمندان و نگهداری معلولین ذهنی و جسمی مراجعه کرده و ارائه خدمت انجام خواهد شد. از فاز ۲ به بعد هم ۴۰۰۰ پایگاه سلامت در مراکز شهری، روستایی و پایگاه‌ها و خانه‌های بهداشت راه اندازی می‌شوند که در شیفت بعدازظهر مشغول میشوند و واکسیناسیون فاز سوم را انجام می‌دهند. در مورد نحوه واکسیناسیون فاز آخر بعدتر تصمیم‌گیری و اطلاع رسانی می‌شود.

چطور مراجعه کنیم؟

تکلیف کسانی که در فاز اول واکسن را دریافت می‌کنند مشخص است؛ آن‌ها بر اساس اطلاعات شغلیشان واکسن می‌گیرند، اما از فاز دوم به بعد که واکسیناسیون بیماران زمینه‌ای و مشاغل خاص شروع می‌شود. کسانی که فکر می‌کنند در این گروه‌ها قرار دارند، بعد از اعلام عمومی باید برای تکمیل پرونده در سامانه‌های الکترونیک سلامت به خانه‌های بهداشت با پایگاههای سلامت مراجعه کنند تا اطلاعاتشان استعلام شود، اگر نامشان از قبل در سامانه نباشد، باید اطلاعات لازم را ثبت کنند تا بعد از انجام بررسی‌ها زمان دریافت واکسنشان معلوم شود.

نحوه واکسیناسیون افراد گروه‌های هدف سوم و چهارم هم بعدا اطلاع رسانی خواهد شد، اما بر اساس اعلام وزارت بهداشت، پایگاه‌های سلامت و خانه‌های بهداشت وظیفه انجام واکسیناسیون برای عموم مردم جامعه را برعهده خواهند داشت.

بر اساس برنامه ریزی‌های وزارت بهداشت، با توجه به اینکه تزریق واکسن کرونا برای هر فرد در دو یا س ه | مرحله انجام خواهد شد، بعد از تزریق نوبت دوم واکسن، کارت واکسن دیجیتال صادر می‌شود که قابل پرینت است.

بعد از اتمام دو مرحله واکسیناسیون برای اولین گروه از کسانی که واکسن را می‌گیرند، افرادی که واکسن زده‌اند و برای مسافرت بین المللی نیاز به تاییدیه دارند، می‌توانند به مراکز بهداشت شهرستانشان مراجعه کرده و پرینت مهرشده بگیرند.

بقیه کشورها چه می‌کنند؟

اگر وعده‌هایی که وزارت بهداشت در اطلاعیه‌اش داده درست باشد و سامانه‌های اطلاع رسانی و ثبت اطلاعاتی که از آن‌ها حرف‌زده به موقع و درست شروع به فعالیت کنند، می‌توان گفت که از فاز اول به بعد بین ایران و اغلب کشورهایی که واکسیناسیون در آن‌ها شروع شده تفاوت چندانی وجود ندارد. به این صورت که کشورهایی که از فاز ابتدایی که‌ایمن س ازی کادر درمان و افراد در معرض بیماران است، عبور کرده‌اند، سامانه‌هایی برای اطلاع رسانی از زمان واکسیناسیون و ثبت اطلاعات متقاضیان دارند؛ مثلا در آلمان این سامانه فعال شده و افراد می‌توانند با ورود به آن، ثبت نام و پر کردن فرم زمان واکسیناسیونشان را دریافت کنند، البته اینطور که یکی از سایتهای اطلاعات پزشکی توضیح داده، زمان دقیق فقط به کسانی اعلام می‌شود که در حال حاضر فاز واکسیناسیون آن‌ها شروع شده است و کسانی که در اولویت‌های بعدی هستند صرفا ثبت نام را انجام داده و با تکیه بر اطلاع رسانی‌های عمومی که انجام شده می‌توانند زمان تقریبی واکسیناسیونشان را دریافت کنند. شرایط برای ساکنان انگلستان هم تقریبا مشابه است با این تفاوت که سامانه مربوطه در کشور انگلستان حتی اگر مراجعه‌کننده مشمول اولویت‌بندی تزریق نباشد هم زمان تقریبی واکسیناسیون او را اعلام می‌کند؛ یعنی به او می‌گوید که شما احتمالا در فلان ماه واکسن را دریافت خواهید کرد.

منبع: روزنامه هفت صبح

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]