چرا رطوبت باعث فرخوردن مو می‌شود؟

مو با وجود نازکی و ظرافت، ساختار یکدست و یک لایه‌ای ندارد. در واقع موی انسان از سه لایه تشکیل شده؛ لایه خارجی کوتیکول نام دارد و از فلسهای میکروسکوپی از جنس شاخ ساخته شده که وظیفه محافظت از لایه‌های زیرین را برعهده دارد.

این لایه مسؤول شکل ظاهری مو نیز هست. داخلی‌ترین لایه مو نیز کورتکس نام دارد که خود از دو لایه پروتئینی تشکیل شده است. کورتکس نیز در شکل ظاهری مو مؤثر است. لایه میانی یا مدولا تأثیر چندانی در ظاهر مو ندارد.

بافت مو تحت تأثیر میزان سه عامل مولکولی ممکن است حالت‌های مختلفی داشته باشد؛ پیوندهای هیدروژنی، پیوندهای نمکی و پیوندهای دی سولفید(که میان پروتئین هادیده می‌شود). پیوندهای هیدروژنی و نمکی به راحتی تحت تأثیر دما و رطوبت هوا تغییر می‌کنند. رطوبت هوا وقتی به کورتکس نفوذ کرد، باعث تغییر پیوندهای هیدروژنی پروتئین‌های کورتکس میشود. از آنجا که دو نوع پروتئین مختلف در کورتکس وجود دارد، تأثیر رطوبت روی آن‌ها متفاوت خواهد بود و تغییر فاصله مولکول‌های هر کدام از دو نوع پروتئین با دیگری فرق خواهد داشت.

بنابراین بانفوذ رطوبت، تغییر حجمی متفاوت در هر کدام از دولایه پروتئینی رخ می‌دهد که منجر به خم شدن رشته مو خواهد شد. از همین خاصیت برای ساخت نمد استفاده می‌شود. با خیس کردن و کوبیدن موی برخی حیوانات مثل شتر، رشته‌های موفرمی خورند و در یکدیگر فرو می‌روند و بافتی یکپارچه و محکم پدید می‌آورند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]