کشف نیروی هسته‌ای: پروتون‌ها با وجود نیروی دافعه شدید نسبت به هم چطور در کنار هم در درون هسته می‌مانند؟

0

پس از کشف نوترون در سال ۱۹۳۲ میلادی شناخت فیزیکدان‌ها از هسته اتم تا حد زیادی کامل‌تر شد. اما هنوز یک سؤال بسیار مهم همچنان بیپاسخ مانده بود.

این سؤال بسیار مهم در ارتباط با پایداری هسته‌های اتمی بود. در آن زمان مشخص شده بود تمامی هسته‌های اتمی از تعدادی پروتون و نوترون تشکیل شده‌اند.

اما با توجه به آنکه پروتون‌ها بار مثبتی دارند و همدیگر را به شدت دفع می‌کنند پس چگونه است که هسته اتم پایدار مانده و از درون متلاشی نمی‌شود؟ چه عاملی است که پروتون‌ها را با وجود نیروی دافعه شدیدی که نسبت به همدیگر دارند همچنان در کنار هم در درون هسته نگاه می‌دارد؟ پاسخ این پرسش بسیار مهم را یک فیزیکدان ژاپنی به نام هید کی یوکاوا در سال ۱۹۳۵ پیدا کرد. یوکاوا پیش خود گفت قاعدتا باید نیروی جاذبه ناشناخته‌ای در هسته اتم حاکم باشد که در برابر نیروی دافعه الکتریکی شدید مابین پروتون‌ها مقاومت کرده و از متلاشی شدن هسته جلوگیری کند. بر اساس مدل یو کاوا، این نیروی ناشناخته – که او آن را نیروی هسته‌ای نامیده بود – اساسآ با نیروی الکترومغناطیسی متفاوت بوده و نیروی کاملا جدیدی با ماهیتی کاملا متفاوت محسوب می‌شود که مابین نوکلئون‌ها (یعنی پروتونها و نوترون‌ها اعمال می‌شود.

بر مبنای محاسبات یوکاوا برد نیروی هسته‌ای بسیار کوتاه و در حدود ابعاد هسته اتم است و به همین دلیل هم این نیرو تا آن زمان در هیچ آزمایشی مستقیما مشاهده نشده بود و تا آن هنگام همچنان ناشناخته باقی مانده بود. ضمنا از آنجایی که یوکاوا با نظریه میدان کوانتومی دیراک آشنا بود و می‌دانست که بر اساس این نظریه، میدان الکترومغناطیسی از تبادل فوتون‌ها مابین ذرات باردار شکل می‌گیرد؛ بنابراین فکر کرد پس قاعدتا نیروی هسته‌ای هم باید از تبادل ذرات خاصی مابین نوکلئون‌ها ایجاد شود.

یوکاوا نام این ذرات حامل نیروی هسته‌ای را پیون (یا مزون‌های پی) گذاشت. محاسبات یوکاوا نشان می‌داد جرم پیون‌ها باید حدود ۲۵۰ برابر جرم الکترون باشد. ۱۲ سال پس از این پیش بینی (یعنی در سال ۱۹۴۷ میلادی) یک گروه پژوهشی انگلیسی به رهبری فیزیکدانی به نام سسیل پاول با نصب دستگاه‌های آشکارساز پرتوهای کیهانی در ارتفاعات کوههای پیرنه در اروپا و کوه‌های آند در آمریکای جنوبی سرانجام موفق به آشکارسازی پیونها در میان ذرات پرتوهای کیهانی ثانویه شدند. بدین ترتیب صحت مدل نیروی هسته‌ای یوکاوا به طور تجربی هم تأیید شد و به مناسبت این دستاورد مهم یعنی کشف نیروی هسته‌ای و ذره حامل این نیرو یعنی مزون‌های پی (پیون ها) جایزه نوبل فیزیک سال‌های ۱۹۴۹ و ۱۹۵۰ به ترتیب به یوکاوا و پاول اهدا شد.


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

عکس های هوایی تام هگن از باغ های زیتون اسپانیا – الگوهای زیبای مواج و سنت‌های قدیمی

به مدت هزاران سال، اسپانیا به دلیل آب و هوای مدیترانه‌ای، تابستان‌های طولانی و گرم و دمای معتدل زمستانی، در تولید زیتون پیشرو بوده است. میوه‌های زیتون که در آب نمک نگهداری می‌شوند و یا آسیاب می‌شوند تا روغن‌های طبیعی از آنها استخراج شوند،…

زره نمادین فلزی پیچیده‌ برای گربه‌ها و موش‌ها – کار یک هنرمند باذوق!

دشمنی بین گربه‌ها و موش‌ها به قدمت تاریخ است. اگر قرار بود آنها مثل آدمیان در برابر هم صف‌آرایی کنند چه چیزهایی برای این نبرد می‌ساختند؟کار یک هنرمند کانادایی تقریباً در همین سمت و سو است. جف دی بوئر با الهام از فرهنگ‌های باستانی و…

شوخی‌های تصویری دانشگاهی – دوران عزیز پرمخاطره و گاه پرمشقت با بازدهی‌های نامعلوم

دوره دانشگاه و سختی تطابق‌های دانشجوهایی از طبقات مختلف اجتماعی و نواحی مختلف کشور و آمیزه جالب کنار هم قرار گرفتن آنها هر فعالیت عادی دیگر اجتماعی می‌شود مانند نگاه کردن به فوتبال و هر امتحان یا حتی کلاسی خاطره‌انگیز می‌شود.در اینجا…

عکس‌های جالبی از ساخت و سازها و اقدامات معماری نافرجام

مجموعه زیر به ظاهر مفرح یا حتی خنده‌دار است اما هر یک گویای نبود نقشه، مغز طراح یا ذهنی است که به صورت ساده کار را در ذهن شبیه‌‌سازی کند.مشابه این جمله مشهور را که عیب برنامه، در حین انجام آن بیرون می‌آید را در عمرمان زیاد شنیده‌ایم و…

سخت است باور کنیم که این عکس‌ توهم‌برانگیز، واقعا عکس است و نقاشی نیست – چرا علیرغم هوش مصنوعی…

اخیراً توجه زیادی به جهان‌های فانتزی ایجاد شده در هنر هوش مصنوعی شده است. با این وجود عکاسی هنوز قدرت و تازگی خاص خودش را دارد و می‌تواند جادو کند و صحنه‌های فانتزی خیره‌کننده ایجاد کند.برخی از عکس‌های تارین گلدمن -عکاس آفریقای جنوبی-…

وقتی با اشعه ایکس از اشیای عادی عکس بگیرید؛ شگفت‌زده می‌شوید! کاری که آندری دومان کرد

مجموعه عکس‌های اشعه ایکس می‌توانند اشیاء روزمره را به روشی باورنکردنی و منحصر به فرد نشان دهند.آندری دومان، عکاس تجاری، حدود یک سال است که این کار را می‌کند. زمانی که دومان کاری را برای مشتریان انجام نمی‌دهد، دوست دارد پروژه‌های شخصی را…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو /جراح تیروئید / پزشکا /تعمیر فن کویل / سریال ایرانی کول دانلود / مجتمع فنی تهران / دانلود فیلم دوبله فارسی /خرید دوچرخه برقی /خرید دستگاه تصفیه آب /موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /دانلود نرم افزار /

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.