انواع داروهای اختلال دوقطبی و مانیا – لیتیوم و شیوه درمان و کنترل عوارض آن

0

درمان اختلال دوقطبی

لیتیوم کربنات

درمان اصلی در اختلال دوقطبی بوده اما سدیم والپروات و کاربامازپین و همچنین تعدادی از دارو‌های آنتی سایکوتیک نسل دوم (آریپیپرازول، آسناپین، اولانزاپین کوتیاپین، ریسپریدون و زیپراسیدون) نیز جهت درمان در مانیای حاد به تأیید FDA رسیدهاند.

اوکس کاربازپین به تأیید FDA نرسیده اما به نظر می‌رسد که دارای طیف اثرات کاربامازپین باشد. میزان پاسخ به لیتیوم کربنات در مانیای حاد ۸۰-۷۰ درصد است و اثرات درمانی بین هفته‌های اول تا دوم نمایان می‌شود. همچنین لیتیوم یک اثر پروفیلاکتیک در پیشگیری از عود مانیا و تا حدی در پیشگیری از عود افسردگی دارد. لیتیوم به عنوان یک کاتیون ساده از طریق دستگاه گوارش به سرعت جذب شده و به پروتئین‌های پلاسمایی یا بافتی متصل نمی‌شود. ۹۵ درصد از یک دوز داده شده لیتیوم ظرف ۲۴ ساعت بدون تغییر از کلیه‌ها دفع می‌شود.

عوارض لیتیوم

عوارض جانبی جدی ناشی از مصرف لیتیوم نادر بوده اما شکایات مختصری نظیر احساس ناراحتی گوارشی، تهوع، اسهال، پرادراری، افزایش وزن، بثورات پوستی، آلوپسی و ادم شایع است. توانایی تغلیظ ادراری لیتیوم در طول زمان ممکن است کاهش یابد، اما نفروتوکسیسیته قابل ملاحظه‌ای معمولا رخ نمی‌دهد. لیتیوم به دلیل تداخل باسنتز و رهاسازی هورمون‌های تیروئید، یک اثر آنتی تیروئیدی دارد. عوارض جانبی جدی‌تر آن شامل ترمور، ضعف تمرکز و حافظه آتاکسی، دیزآرتری و ناهماهنگی است.

شواهدی دال بر تراتوژنیک بودن لیتیوم شامل بروز ناهنجاری‌های قلبی در سه ماهه اول بارداری وجود دارد، اما این شواهد قطعی نیست.

در درمان مانیای حاد لیتیوم با دوز ۳۰۰ میلی گرم ۲ یا ۳ بار در روز آغاز شده و سپس هر دو سه روز یک بار دوز آن تا ۳۰۰ میلی گرم افزایش می‌یابد

به دلیل آن که اثر درمانی لیتیوم تا ۷ الی ۱۰ روز پس از شروع درمان آغاز نمی‌شود، مصرف همزمان لورازپامیا کلونازپام جهت کنترل آژیتاسیون می‌تواند سودمند باشد.

استفاده از دارو‌های آنتی سایکوتیک در بیماران مبتلا به آژیتاسیون شدید که فقط پاسخی نسبی به بنزودیازپین هامیدهند، اندیکاسیون دارد. بیمارانی که لیتیوم مصرف می‌کنند باید به دقت پایش شوند، زیرا سطوح خونی جهت دستیابی به اثرات درمانی بسیار نزدیک به سطوح توکسیسیته دارو است.

والپروئیک اسید در درمان بیمارانی که دچار چرخه سریع هستند (یعنی بیش از ۴ اپیزود در سال) یا در بیماران مبتلا به مانیای مختلط یا دیس فوریک می‌تواند بهتر از لیتیوم باشد. عوارض جانبی شایع این دارو ترمور و افزایش وزن است و هپاتوتوکسیسیته و پانکراتیت عوارض نادر آن می‌باشد.

ماهیت راجعه اختلال خلقی دوقطبی لزوم درمان نگهدارنده را نشان می‌دهد. حفظ سطح خونی لیتیوم به میزان حداقل 0.8 میلی اکیوالان در لیتر جهت پروفیلاکسی اهمیت دارد و با کاهش خطر خودکشی همراه است. گاهی استفاده ترکیبی از دارو‌های تثبیت‌کننده خلق به همراه هم یا به همراه دارو‌های آنتی سایکوتیک آتیپیک جهت حفظ پایداری خلق لازم است.

کوتیاپین پیوسته رهش، اولانزاپین، ریسپریدون و الاموتریژین به تنهایی برای درمان نگهدارنده و در ترکیب با لیتیوم و اریپیپرازول و زیپراسیدون به عنوان درمان کمکی به تأیید رسیده‌اند. لورازیدون، اولانزاپین /فلوکستین و کوتیاپین نیز جهت درمان اپیزود‌های حاد افسردگی در اختلال دوقطبی به تأیید رسیده‌اند. کمپلیانس مشکل شایعی بوده و اغلب نیازمند آموزش به افراد نگران خانواده است. تلاش جهت شناسایی و اصلاح فاکتور‌های روانی اجتماعی که سبب شروع اپیزود‌ها می‌شود و همچنین تاکید بر تنظیم سبک زندگی بسیار اهمیت دارد.

گاهی اوقات باید از دارو‌های ضدافسردگی جهت درمان افسردگی‌های حاد استفاده نمود، اما از استفاده آن‌ها در طول دوره نگهدارنده عموما باید پرهیز شود، زیرا با خطر تشدید مانیا با تسریع فرکانس‌های چرخه همراه است. ممکن است کاهش کارآیی هریک از دارو‌های تثبیت‌کننده خلق در طول زمان مشاهده شود. در چنین مواردی معمولا تغییر نوع دارو یا درمان ترکیبی مفید خواهد بود.


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

چرا بعضی‌ها وقتی پا به سن می‌گذارند جذاب می‌شوند یا دست‌کم کمتر زشت به نظر می‌رسند؟ عکس‌های قدیمی…

خب، این هم بحثی است که نمی‌دانم شما تا حالا در موردش با کسی صحبت کرده‌اید یا خیر. برخی در جوانی واقعا چهره یا قامت غیرقابل تحملی دارند. مثلا زیاد زمخت هستند، بینی یا فک یا گوش‌های بزرگ دارند. تناسب چهره ندارند. کلا جزو زیباروها به حساب…

این عکس‌های تاریخی را یا ندیده‌اید یا احتمالش کم است که دیده باشید!

پسرک «بانجو» نوا» با سگش -  تقریباً در اوایل دهه 1900جورج لوکاس قبل از تکامل جلوه‌های کامپیوتری، 1984فضای داخلی خطوط قطار اورینت اکسپرس،  سال 18831947. دختری در حال بازی با ماشین اسباب‌بازی، شهر نیویورک، عکس از فرد…

آینه‌ها در فیلم‌ها: فیلمسازها چگونه دوربین‌ها را موقع فیلمبرداری از آینه‌ها ناپدید می‌کنند؟!

هنگام تماشای فیلم، برخی از بینندگان دوست دارند به دنبال خطا‌هایی باشند، مانند یافتن شواهدی از دوربین‌ها و پرسنل ضبط فیلم یا بوم صدابرداری مشخص در یک صحنه و امثال آن. یکی از موقعیت‌های دشوار برای فیلمسازهای، زمانی است که یک صحنه شامل آینه‌ها…

مجموعه‌ای از تصاویر عجیب و غریبی که در گوگل مپ و گوگل استریت دیده شده‌اند!

گوگل مپ بسیار کار راه‌انداز است و گوگل استریت اصلا اگر سرعت اینترنت اجازه بدهد، اجازه جهانگردی مجازی به ما می‌دهد.اما برخی اوقات اشخاص به صورت تصادفی و یا حین وب‌گردی‌های طولانی تصاویری در این سرویس‌های گوگل شکار کرده‌اند که بسیار بامزه…

خوشمزه‌ترین غذاها در کشورهای مختلف دنیا از دید میدجرنی

ذائقه مردم کشورهای مخالف متناسب با فرهنگ و مواد غذایی اولیه در دسترس به میزان زیادی با هم متفاوت است تا آن حد که گاه باعث شگفتی ما می‌شود که چطور به خوردن این غذاها می‌شود فکر کرد. اما به صورت متناسب ممکن است برخی غذاهای ما هم برای شهروندان…

این دانشجوی 18 ساله با هوش مصنوعی 19 شخصیت سیمپسون‌ها را به صورت شخصیت‌های واقعی درآورد!

برودی هالبروک دست به کار جالبی زده و جان تازه‌ای به شخصیت‌های محبوب سریال سیمپسون‌ها داده است. او در این مورد نوشته:«من از Midjourney برای تبدیل شخصیت‌های مورد علاقه‌‌ان از انیمیشن‌ها به قالب انسان استفاده کردم. البته برخی از اعضای…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو / کلینیک زیبایی دکتر محمد خادمی /جراح تیروئید / پزشکا /تعمیر فن کویل / سریال ایرانی کول دانلود / مجتمع فنی تهران / دانلود فیلم دوبله فارسی /خرید دوچرخه برقی /خرید دستگاه تصفیه آب /موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /دانلود نرم افزار /

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.