آزمایش آهن یا Iron چگونه تفسیر میشود و چرا توسط پزشک درخواست میشود؟

نام آزمایش:
Iron
نامهای دیگر آزمایش با نامهای اختصاری:
Serum Fe، Serum Iron، Fe
چرا و چه موقع درخواست میشود؟
معمولا در صورتی که در آزمایشهای CBC و یا هموگلوبین، کم خونی یا پرخونی مشاهده گردد یا زمانی که فرد علائمی از کم خونی یا پرخونی را بروز دهد، جهت سنجش میزان آهن بدن این آزمایش در خواست میشود.
نمونه مورد نیاز: نمونه خون وریدی
آمادگی قبل از انجام آزمایش: معمولا نیاز است که ۱۰ تا ۱۲ ساعت قبل از انجام آزمایش شرایط ناشتایی را رعایت نمایید.
آهن عنصری شیمیایی است که جهت تولید گلبولهای قرمز ضروری باشد. این ماده بخش مهمی از هموگلوبین موجود در گلبولهای قرمز را تشکیل میدهد
هموگلوبین پروتئینی است که اکسیژن را در سرتاسر بدن ما منتقل میکند). آهن همچنین برای تولید بعضی از پروتئینها و آنزیمها در بدن ضروری است. تقریبا ۷۰ در صد آهنی که جذب میشود برای ساختن هموگلوبین مصرف میشود بقیه آن نیز تحت نامهای Ferritin و Hemosiderin در بافتها ذخیره میشود.
اگر میزان مناسبی از این ماده از طریق رژیم غذایی دریافت نگردد، بدن از ذخایر آهن که در بافتها موجود است استفاده مینماید در صورتی که این روند ادامه پیدا کند سطح آهن خون پایین میآید و فرد به کم خونی فقر آهن مبتلا میشود. در حالت بر عکس اگر میزان آهن در خون زیاد باشد این میزان به صورت متناوب در بافتها ذخیره میگردد و به مرحلهای میرسد که بافتها صدمه میبینند مانند صدماتی که به بافت کبد و پانکراس میرسد.
معمولا پزشک برای اینکه تشخیص دهد کم خونی ناشی از نقص آهن است یا بیماریهای مزمن این آزمایش را با آزمایشهایی دیگر مانند Ferritin و TIBC (آهن پیوند شده) درخواست مینماید. بعضی از علائم کم خونی فقر آهن عبارتند از: خستگی و بیحالی مزمن گیجی، ضعف و سردرد و از علائم افزایش آهن در بدن میتوان به درد مفاصل، ضعف و خستگی، درد ناحیه شکمی، تحلیل رفتن میل جنسی و مشکلات قلبی اشاره کرد. خونریزی شدید، مشکلات گوارشی و رژیم غذایی نامناسب نیز شرایطی هستند که میتوانند باعث کم خونی فقر آهن باشند.