تفسیر آزمایش مدفوع و کشت مدفوع SE ، چه اطلاعاتی به پزشک می‌دهد؟

نام آزمایش:

Stool Examination and Culture

چرا و چه موقع درخواست می‌شود؟

جهت بررسی وجود انگل، خون، باکتری‌های عفونت‌زا و جهت بررسی عملکرد دستگاه گوارش، زمانی که نشانه‌هایی همچون اسهال، انقباضات ناحیه شکمی دیده شود و جهت بررسی خونریزی مسیر گوارشی یا شانس وجود سرطان کولون این آزمایش در خواست می‌شود.

نمونه مورد نیاز: یک یا چند نوبت نمونه مدفوع، که بهتر است طی چند روز متوالی گرفته شود.

آمادگی قبل از انجام آزمایش: اگر آزمایش بررسی خون مخفی (OB) در خواست شود نیاز است طبق دستورالعمل پزشک از خوردن مواد غذایی با بعضی از دارو‌ها خودداری گردد ولی در غیر این صورت آمادگی خاصی احتیاج نیست.

SE/OP) Stool Examination): این بخش از آزمایش مدفوع از بررسی‌های میکروسکپی و ماکروسکپی تشکیل شده است. در بررسی‌های ماکروسکپی ویژگی‌هایی از جمله رنگ و قوام نمونه مورد توجه قرار می‌گیرند و در بررسی‌های میکروسکپی بیشتر وجود انگل‌ها، تخم و یا کیست انگل‌ها، وجود سلول‌هایی نظیر گلبول‌های سفید و گلبول‌های قرمز مد نظر قرار می‌گیرند. استفاده از آب و غذای آلوده می‌تواند سبب آلودگی انسان به انگل‌ها شود.

آلودگی‌های انگلی در دراز مدت باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن می‌گردند و زمینه را برای ابتلا به بیماری‌های عفونی مساعد می‌نمایند. از شایع‌ترین علائم ابتلا به انگل‌ها می‌توان به اسهال، اسهال خونی، وجود مخاط در مدفوع و درد ناحیل شکمی اشاره کرد. ابتلا به انگل‌ها می‌تواند به صورت مزمن (عود مجدد بعد از درمان در آید و می‌تواند باعث سوء تغذیه شود.

S/C) Stool Culture): کشت مدفوع آزمایشی است که به وسیله آن باکتری‌های عفونت زای دستگاه گوارش تشخیص داده می‌شوند. دو دسته باکتری در نمونه مدفوع تشخیص داده می‌شوند

۱- باکتری‌هایی که غیر بیماری‌زا هستند و به آن‌ها اصطلاحا فلور طبیعی می‌گویند

۲- باکتری‌هایی که در حالت طبیعی در بدن وجود ندارند و باعث بیماری یا عفونت (گاستروآنتریت) می‌شوند. بعضی مواقع به هم خوردن تعادل فلور طبیعی (به علت مصرف زیاد آنتی بیوتیک با بعضی از دارو‌ها) باعث ایجاد علائم بیماری در فرد می‌شوند.

در این بخش از آزمایش مقدار بسیار کمی از نمونه مدفوع روی محیط‌های مغذی کشت داده می‌شوند و باکتری‌های رشد کرده از طریق شکل، اندازه، خواص شیمیایی و فیزیکی طبقه‌بندی و گزارش می‌شوند سپس این باکتری‌ها را در محیط دیگری کشت داده و حساسیت آن‌ها نسبت به آنتی بیوتیک‌های مختلف سنجیده و گزارش می‌شوند که به پزشک در تصمیم‌گیری برای انتخاب دارو کمک زیادی می‌نمایند.

OB) Occult Blood):

در این آزمایش وجود خون مخفی در ادرار بررسی می‌شود. طی فرآیند هضم غذا مقدار بسیار کمی خون از طریق مدفوع دفع می‌گردد که معمولا قابل مشاهده نیست. پولیپ‌ها و زخم‌های دستگاه گوارش می‌توانند موجب مثبت شدن این آزمایش شوند. گاهی اوقات خون مخفی می‌تواند پیش آگهی وجود توده‌های سرطانی نیز باشد. بعضی از دارو‌ها نظیر آسپرین می‌توانند سبب افزایش احتمال وجود خون مخفی در مدفوع شوند. جراحی دهان و دندان نیز می‌تواند باعث مثبت شدن کاذب آزمایش شود. پس بهتر است قبل از انجام آزمایش با دقت با پزشک خود مشورت نمایید. خونریزی معده، مصرف بعضی از غذا‌ها و مصرف میزان زیاد ویتامین C نیز باعث تداخل در نتیجه آزمایش می‌شوند. در حالت طبیعی این آزمایش منفی گزارش می‌شود. آزمایش بررسی مدفوع بخشی از برنامه چکاپ سلامت می‌باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]