تفسیر آزمایش کراتینین یا Cr یا Creat و علت درخواست آن چیست؟

نام آزمایش:
Creatinine
نامهای دیگر آزمایش با نامهای اختصاری:
Serum Creatinine، Cr، Creat
چرا و چه موقع درخواست میشود؟
جهت بررسی عملکرد کلیه و پایش درمان بیماریهای حاد و مزمن کلیه درخواست میشود. به طور مثال قبل و بعد از دیالیز ) این آزمایش بخشی از برنامه چکاپ سلامت میباشد.
نمونه مورد نیاز: نمونه خون وریدی یا نمونه ادرار یا نمونه ادرار ۲۴ ساعته
آمادگی قبل از انجام آزمایش: آمادگی خاصی احتیاج نیست.
کراتینین ضایعات حاصل از تجزیه و شکستن کراتین در عضلات است. کراتینین قسمتی از چرخهای است که مسئول تولید انرژی جهت انقباضهای ماهیچهها میباشد. کراتین و کراتینین تقریبا به یک نسبت توسط بدن تولید میشوند. تقریبا تمام کراتینین خون توسط کلیهها از بدن خارج میشود به همین جهت اندازهگیری
کراتینین میتواند شاخص خوبی برای بررسی عملکرد کلیهها باشد. میزان تولید این ماده به اندازه بدن و ماهیجههای آن نیز بستگی دارد به همین دلیل میزان کراتینین در مردان بیشتر از زنان و کودکان میباشد. این آزمایش معمولا با BUN درخواست میشود.
جهت بررسی دقیقتر عملکرد کلیهها نسبت کراتینین با میکرو آلبومین و یا نسبت کراتینین با پروتئین در ادرار توسط پزشک درخواست میشود.
افرادی که میکرو آلبومین را از طریق ادرار دفع میکنند یا به بیماریهایی نظیر دیابت مبتلا هستند. بیشتر در خطر ابتلا به بیماریهای کلیه و قلبی – عروقی هستند. میزان کراتینین در صدمات ماهیچهای افزایش مییابد و در بارداری به میزان خیلی کمی نسبت به حالت طبیعی پایین میآید. بررسی کراتینین در کنار عواملی چون سن، وزن و جنسیت افراد میتواند شاهدی دقیق جهت بررسی عملکرد کلیهها باشد.
این آزمایش قسمتی از برنامه چکاپ سلامت است. علائم و نشانههای نارسایی کلیه عبارتند از: خستگی، عدم تمرکز، کم اشتهایی، مشکلات خواب، تورم و پف کردن بدن مخصوصا در ناحیه چشمها، مچ دست و مفاصل، رنگ غیر طبیعی ادرار، کاهش حجم ادرار و مشکلات دفع ادرار مانند سوزش و فشار خون بالا. این آزمایش معمولا قبل از انجام سی تی اسکن، درمان با داروهایی خاص و قبل و بعد از انجام دیالیز درخواست میشود.
افزایش کراتینین در خون شاخصی است برای بیماریهایی چون: تخریب با تورم رگهای خونی کلیه (گلومرولونفریتیس) که میتواند به وسیله یک بیماری خود ایمنی ایجاد گردد. عفونت باکتریایی کلیه، مرگ سلولهای کلیه بر اثر دارو و یا مواد شیمیایی خاص، پروستات، سنگ کلیه با بیماریهای دیگری که باعث انسداد مجاری ادراری میشوند، دیابت و کاهش فشار خون، بعضی داروها نیز میتوانند میزان کراتینین را افزایش دهند.