آیا قاره‌ها به هم متصل بوده‌اند؟

نقشه جهان را باز کنید، حال به دو قاره آفریقا و جنوب آمریکا نگاه کنید ملاحظه می‌کنید که چگونه قسمت جنوب آمریکا، درست در جایی که برزیل واقع شده، جلو آمده است و آفریقا در قسمت چپ دندانه‌دار می‌باشد. آیا به نظر نمی‌رسد اگر می‌توانستید آن‌ها را بر هم منطبق کنید، یک قاره به دست می‌آمد؟

۵۰ سال پیش، دانشمندی آلمانی، بنام آلفرد وگنر، این کار را انجام داد. هنگامی که کرانه ساحلی اقیانوس اطلس را مورد بررسی قرار داد، موضوع حیرت آور این بود که خطوط ساحل برزیل و آفریقا از لحاظ ظاهری شبیه یکدیگر بود و همه برآمدگی‌های کناری برزیل منطبق بر فرورفتگی‌های آفریقا بود.

وگنر همچنین دریافت که زیست شناسان، در مطالعات خود، درباره گیاهان و جانوران آفریقا و جنوب آمریکا در دوران ماقبل تاریخ، شباهت‌هایی بین آنان یافته‌اند. این موضوع ثابت کرد که این دو قاره به هم پیوسته بوده و بعدها اشتقاق پیدا کرده‌اند. او فرضیه خود را بنام اشتقاق قاره‌ها ارائه داد.

مطابق این فرضیه، تمام سرزمین‌ها در روی زمین، به یکدیگر متصل بوده و یک قاره را تشکیل می‌دادند و رودخانه‌ها و دریاچه‌ها و دریاهایی نیز وجود داشته است. سپس به دلایل ناشناخته‌ای این قاره بزرگ کم کم تجزیه شده. آمریکای جنوبی از آفریقا جدا و از آن دور شده است.

آمریکای شمالی از اروپای غربی جدا شد و روانه غرب گردید. قاره‌هایی که می‌شناسیم، از یکدیگر جدا شده و به شکل کنونی درآمدند.

آیا آنچه که وگنر می‌گوید واقعاً اتفاق افتاده؟ نمی‌دانیم، آن فرضیه‌ای بیش نیست، اما همان‌طور که در نقشه می‌بینید، دلایلی وجود دارد که این موضوع را تائید می‌کنند. مطالعه بر روی گیاهان و جانوران ماقبل تاریخ، این فرضیه را ممکن می‌سازد، بعلاوه پوسته زمین هنوز هم در حال تغییر مکان است. بنابراین شاید فرضیه وگنر درست باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]