تفسیر کامل و دقیق بالا یا پایین بودن TSH و تشخیص بیماری تیروئید بر اساس آن

نام آزمایش:

Thyroid Stimulating Hormone

ام‌های دیگر آزمایش با نام‌های اختصاری:

Thyrotropin، TSH

چرا و چه موقع درخواست می‌شود؟

جهت غربالگری و کمک به تشخیص بیماری‌های تیروئید، جهت ارزیابی درمان کم کاری و پرکاری تیروئید و جهت غربالگری نوزادان به طور گسترده استفاده می‌شود.

نمونه مورد نیاز: خون وریدی یا نمونه خونی که از پاشنه پای نوزاد گرفته می‌شود.

آمادگی قبل از انجام آزمایش: آمادگی خاصی احتیاج ندارد. ولی بعضی از دارو‌ها می‌توانند با این آزمایش تداخل ایجاد کنند که بهتر است قبل از انجام آزمایش، پزشک را در جریان دارو‌هایی که مصرف می‌کنید قرار دهید.

TSH به وسیله هیپوفیز ساخته می‌شود که غد‌های کوچک است و زیر مغز واقع شده. هیپوفیز در تنظیم‌ترشح هورمون‌های ۲۴ و ۲۳ نقش دارد. تنظیم سطح هورمون‌های تیروئیدی توسط سیستمی چرخ‌های صورت می‌گیرد.

زمانی که غلظت هورمون‌های تیروئید در خون پایین بیاید هیپوتالاموس هورمونی بنام TRH آزاد می‌کند که روی هیپوفیز تأثیر می‌گذارد و باعث آزاد شدن TSH می‌گردد که TSH به نوبه خود روی تیروئید تأثیر گذاشته و باعث آزاد شدن T3 و T۴ می‌گردد.

وقتی هر سه اندام (هیپوتالاموس، هیپوفیز و تیروئید به درستی عمل کنند سطح هورمون‌های تیروئیدی در خون ثابت می‌ماند. زمانی که سطح TSH بالا می‌رود روی غده تیروئید تأثیر می‌گذارد و باعث می‌شود غده تیروئید هورمون‌های بیشتری بسازد که این هورمون‌ها روی هیپوتالاموس، تأثیر می‌گذارند و باعث کاهش سطح TRH می‌شوند که در نتیجه باعث می‌شود سطح TSH پایین بیاید.

پرکاری تیروئید (ترشح بیش از حد هورمون‌های تیروئیدی) با علائمی از قبیل تپش قلب، اضطراب، ضعف، از دست دادن وزن، ناراحتی‌های عصبی و مشکلات خواب مشخص می‌شود.

کم کاری تیروئید (ترشح کمتر از حد طبیعی هورمون‌های تیروئیدی) با علائمی از قبیل اضافه وزن، خشکی پوست، ریزش مو، نامنظمی عادت ماهیانه، عدم تحمل سرما و سرگیجه مشخص می‌گردد.

جهت مشخص شدن کم کاری یا پرکاری تیروئید معمولا در ابتدا آزمایش TSH و T۴ (بیشترین هورمون مترشحه از غده تیروئید) با هم در خواست می‌شوند. آزمایش TSH جهت بررسی مشکلات ناباروری نیز درخواست می‌گردد.

استرس زیاد و بیماری شدید می‌تواند روی آزمایش شما تأثیر‌گذار باشد.

رابطه آزمایش‌های مربوط به تیروئید و پر کاری یا کم کاری به صورت زیر است:

اگر TSH بالا باشد و T3 و T4 طبیعی باشند، کم‌کاری خفیف تیروئید مطرح است.

اگر TSH بالا باشد و T4 پایین و T3 پایین یا طبیعی باشد؛ کم‌کاری تیروئید وجود دارد.

اگر TSH پایین باشد و T3 و T4 نرمال باشند، پرکاری خفیف تیروئید وجود دارد.

و اگر TSH پایین باشد و سطح T3 و T4 در حد پایین یا طبیعی باشد، یا بیماری غیرمرتبط با تیروئید وجود دارد یا به ندرت هیپوفیز مشکل دارد یعنی کمکاری ثانویه تیروئید وجود دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]