حصبه یا بیماری تیفوئید چیست؟

ازآنجاکه بشر آموخته که چگونه خود را بیشازپیش پاکیزه نگاه دارد و فعالیتهای بهداشتی در سرتاسر دنیا گسترشیافته است، بسیاری از بیماریهای خطرناک از بین رفتهاند. یکی از این بیماریها: حصبه با تب تیفوئید است که تنها در ۶۰ سال اخیر هزاران هزار نفر در اثر ابتلاء به آن جان خود را ازدستدادهاند و اکنون مرگومیر ناشی از حصبه به کسری ازآنچه بوده بدل گشته که این رقم عمدتاً در نواحی عقبمانده و دور از دسترس محدودشده است.
عامل مولد این بیماری: باکتری باسیلی شکلی بنام سالمونلا تیفوزا میباشد. این باکتری در مدفوع زندگی میکند و پس از خروج از بدن نیز قادر است بزند گی ادامه داده ولی تکثیر نمییابد. برخی از افراد مبتلابه این بیماری، میتوانند بهصورت حامل میکرب درآیند. بدینصورت که بدن آنها همچنان باسیل تیفوئید را دفع میکند بدون آنکه علائیم از بیماری در آنان هویدا باشد. چون فردی که دچار تب تیفوئید میشود، پس از بهبودی تا پایان عمر در برابر آن مصون میگردد، بنابراین فرد حامل باسیل تیفوئید میتواند آن را به داخل فاضلاب منتشر سازد و فاضلاب ممکن است آب مصرفی مردم و با ماهیهای درون آب را آلوده سازد. اغلب، غذای نپخته براثر تماس با دستهای آلوده ناقلی، آلوده میگردد. حشرات نیز میتوانند باسیل را بر روی غذا پخش کنند.
هنگامیکه فردی به تب تیفوئید مبتلا میشود، گرفتار تب و کسالت عمومی نظیر سردرد، لرز و جنون بهصورت غیر مداوم شده، چهره رنگپریده و چشمان خیره، از علائم معمول بیماری است. تب به بالاترین حد رسیده و برای مدت یک الی دو هفته باقی ماند و سپس کمکم کاهش مییابد.
در حدود ۳۰ روز دمای بدن، طبیعی است و نیز در مدت بیماری، جوشهایی بر روی پوست بدن، ظاهر میشود.
امروزه، جوامع با رعایت بهداشت آب و فاضلاب، میتوانند از بروز این بیماری جلوگیری کنند. همچنین نباید اجازه داده شود افراد حامل با مواد غذایی سروکار داشته باشند. واکسن تیفوئید نیز وجود دارد که اغلب برای حداقل یک سال و یا چند سال فرد را در برابر ابتلا به بیماری، ایمن میسازد. است