منیزیوم چیست و چه خواص و کاربردی دارد؟

منیزیوم عجیب ترین فلز شناخته شده برای بشر است. این فلز به قدری سبک است که وزن آن به وزن آلومینیم است و شما به تجربه میدانید که ظروف آشپزخانه ساخته شده از آلومینیم تا چه حد سبک میباشند. در حقیقت منیزیوم سبکترین فلزی است که در صنعت استفاده میشود. علاوه بر سبکی، این فلز دارای خواص عجیب دیگری نیز میباشد. بهعنوان مثال: تمایل شدیدی برای سوختن داشته چنانکه گرد و تراشههای این فلز به سادگی آتش گرفته و بشدت میسوزد.
از سوی دیگر، خواص منیزیم شبیه فلزات دیگر است. این فلز دارای درخشندگی سفید خاصی است و کمی سخت تر از آلومینیم میباشد و بهسرعت در مقابل رطوبت هوا، سائیده و خورده میشود. برای افزایش دوام، سختی و مقاومت در برابر خورده شدن، آن را بهصورت ترکیب با آلیاژ یا فلزاتی نظیر روی منگنز و آلومینیم میسازند. آلیاژهای منیزیوم دارای کاربردهای فراوانی است. آنها در داخل ورقه ها، صفحات، لوله، میله و سیم بکار برده میشوند. درخشش فوق العاده این فلزات سبب شده است که در هواپیما ها و سایر وسایل نقلیه سریع السیر مورد استفاده قرار گیرد.
بعضی اوقات منیزیوم خالص به دلیل داشتن توانایی سوختن، در فانوس دریایی، موشکها و گلولههای ردیاب استفاده شود.
این فلز به شکل نمک منیزیوم در داروسازی و شیمی مورد استفاده قرار میگیرد. نمک هیدراته منیزیوم، سولفات منیزیوم بوده و شیره منیزیوم، محلول اکسید منیزیوم میباشد.
در ابتدا، منیزیوم بهعنوان یک فلز عجیب و کمیاب در آزمایشگاه شیمی بود. در سال ۱۸۰۸، آقای همفری دوی قادر به تعیین خواص این فلز شد. ولی او نمیتوانست منیزیوم را بهصورت خالص به دست آورد. کم کم دانشمندان شروع به مطالعه بر روی این فلز عجیب کرده و نحوه به دست آوردن منیزیوم خالص و چگونگی ترکیب آن با سایر فلزات را کشف کردند. تقریباً صد سال طول کشید تا اولین آلیاژ این فلز ساخته شد.
این فلز از لحاظ شیمیایی بسیار فعال بوده، بنابراین بهصورت آزاد در طبیعت یافت نمیشود. اما به شکل ترکیب با سایر عناصر، بیش از ۲% پوسته زمین را تشکیل میدهد. منیزیوم به وسیله جداسازی از مواد معدنی موجود در طبیعت و ترکیب شده با آن به دست میآید. این مواد بیشتر دولومیت، کارنالیت و آب شور طبیعی میباشند.