آزمایش میکروب یا عفونت معده یا هلیکوباکتر پیلوری یا H. Pylori – تفسیر و چرایی درخواست

نام آزمایش:
Helicobacter Pylori Test
نامهای دیگر آزمایش با نامهای اختصاری:
H. Pylori
-------
علت و عوارض مشکل پزشکی از چیست؟
چرا و چه موقع درخواست میشود؟
جهت بررسی وجود آلودگی با Helicobacter Pylori که باعث ایجاد زخمهای گوارشی میشود پزشک این آزمایش را درخواست مینماید.
نمونه مورد نیاز: نمونه خون وریدی، مدفوع، نمونه بافت معده یا انجام آزمایش از طریق بازدم.
آمادگی قبل از انجام آزمایش: براساس روشهایی که پزشک درخواست مینماید یا آزمایشگاه انجام میدهد ممکن است آمادگیهای خاصی مانند پرهیز از مصرف بعضی از مواد غذایی یا داروها نیاز باشد و همچنین احتمال دارد آمادگی خاصی احتیاج نباشد. قبل از انجام آزمایش با پزشک خود و یا با تکنسین آزمایشگاه مشورت نمایید.
H. Pylori دلیل اصلی زخمهای شایع گوارشی میباشد. این باکتری در کشورهای در حال توسعه شیوع بیشتری دارد. آلودگی به این باکتری باعث کاهش توان معده در تولید موکوس میشود و معده را در برابر اسید ضعیف مینماید. هلیکو همچنین میتواند باعث ایجاد سرطان معده شود.
محیط اسیدی معده توان از بین بردن بسیاری از مواد و بافتها را دارد ولی این باکتری به وسیله آنزیم خاصی که دارد (اوره آز، Urease) میتواند در محیط اسیدی معده زندگی کند. درمان این باکتری به وسیله ترکیبی از آنتی بیوتیکها و داروهای دیگر صورت میگیرد.
بعضی از نشانههای این بیماری عبارتند از: درد ناحیه شکمی که همیشگی نیست، از دست دادن وزن، عدم هضم کامل غذا، نفخ، تهوع و آروغ زدن. در صورتی که نشانههایی از جمله درد شدید و ناگهانی معده و مدفوع حاوی خون یا سیاه رنگ مشاهده شد و یا هنگام استفراغ دفع خون نیز رخ داد باید به سرعت به پزشک مراجعه کرد.
بعضی از روشهای تشخیص هلیکوباکتر: H. Pylori Antibody: بعد از ورود هر عامل زنده خارجی به بدن، ذراتی به نام آنتی بادی تولید میشود این آزمایش با سنجش آنتی بادیهایی که بر علیه این باکتری در بدن ساخته میشوند، نتیجه میگیرد که باکتری در بدن وجود دارد یا خیر.
از فواید این آزمایش این است که نیاز به آمادگی خاصی ندارد و بعد از مصرف داروها نشان میدهد که در دراز مدت داروها مؤثر بودهاند یا خیر و از معایب آن عدم تشخیص سریع باکتری بعد از ورود به بدن میباشد (در حالت طبیعی حداقل ۱۰ روز طول میکشد تا بعد از ورود باکتری میزان آنتی بادیهای تولید شده توسط بدن به حد قابل اندازهگیری توسط آزمایش برسند)
H. Pylori Stool Antigen: زمانی که باکتری در معده و یا دستگاه گوارش وجود داشته باشد از طریق مدفوع دفع میشود از این رو در آزمایش بررسی H. Pylori، باکتری مربوطهی در مدفوع افت میشود.
Tissue Biopsy: این روش نیازمند انجام آندوسکوپی میباشد. در این روش لوله بسیار باریکی که نوک آن دارای دوربینی کوچک است از طریق دهان و مری وارد معده شده بعد از تصویربرداری از نقاط مختلف و در صورت وجود نقاط آسیب دیده معده، قسمتی از لایه آستری معده را برداشت مینماید. این قسمت از بافت معده جهت بررسی به آزمایشگاه پاتولوژی فرستاده میشود که با روشهای مختلف وجود و یا عدم وجود باکتری در بافت معده مشخص میشود.
Urea Breath Test: در این روش ابتدا به فرد، مایعی حاوی کرین رادیواکتیو داده میشود (در بعضی از آزمایشگاهها کپسولی حاوی کربن رادیواکتیو همراه آب مصرف میشود. در صورتی که باکتری وجود داشته باشد این کربن رادیواکتیو را تبدیل به دی اکسید کربن رادیو اکتیو مینماید. سپس به بیمار کارتی داده میشود که میباید درون آن بازدم نماید.
موادی در این کارت وجود دارد که دی اکسید کربن رادیواکتیو را جذب مینماید و براساس آن میزان تولید گاز. CO و میزان تراکم باکتری را نیز میتوان گزارش کرد. در بعضی روشها ابتدا کارتی را به عنوان شاهد به بیمار میدهند که در آن میدهد سپس کربن رادیواکتیو را مصرف میکند و دوباره در کارت دیگری میدهد. پس از مقایسه نتایج، نتیجه آزمایش گزارش میشود. این آزمایش محدودیتهای زیادی از جمله محدودیتهای غذایی و دارویی دارد ولی آزمایشی قابل اتکا است و نتایجی دقیق دارد.