واریس سیاهرگی چیست؟ واریس چرا ایجاد میشود؟

افراد مسن و یا افرادی که مدت زمان طولانی بطور مداوم روی پای خود میایستند، گاهی مبتلا به واریس سیاهرگی میشوند. با دیدن این علائم متوجه میشوید که شخص مبتلا به این بیماری است: ورم و پیچ و تاب در سیاهرگها که به رنگ آبی درآمده. واریس در سیاهرگهایی پدید میآید که انعطافپذیری خودرا از دست داده باشند و این مسئله موجب ورم و حالت پیچخوردگی ورید میگردد. ورم ورید به علت عدم تحمل فشار خون توسط سیاهرگهاست.
تصور کنید که سیاهرگها لوله ساده و ممتدی هستند که از پاها به سوی قلب کشیده شدهاند. هنگامیکهشخص ایستاده است، حجم خون موجود در ورید به دیوارههای آن فشار وارد میسازد، در این حالت در یک سیاهرگ سالم، دریچهای وجود دارد که از فشار خون در سیاهرگها جلوگیری میکند، ولی چنانچه ناگهان یک ورید خاصیت ارتجاعی خود را از دست بدهد، متورم و بزرگ شده و دیوارههای آن محکم باقی نمانده و در این صورت دریچه ها بطور کل بسته نشده و درست عمل نمیکنند. در نتیجه خون به دیواره رگها فشار آورده و سبب تورم بیشتر آن میشود.
بدین علت که هنگام ایستادن بهرحال سیاهرگها قدری گشاد میشوند، ممکن است در ابتدا قابل درک نباشد و یا بدان توجهی نشود.
اغلب پس از گذشت زمان، تغییراتی در سیاهرگها حادث میشود که شخص ممکن است نخست به علت احساس سنگینی و خستگی در پاها آن را درک کند. نیز ممکن است که شخص در شب دچار گرفتگی عضله شده و یا احساس دردی مبهم در پاها و پس از کار روزانه، قوزک پا دچار ورم غیرعادی گردد. وقتی این وضعیت همراه با بزرگ شدن و پیچخوردن سیاهرگها باشد، نشانه آن است که شخص به واریس سیاهرگی مبتلا شده است.
راههای بسیاری برای درمان این بیماری وجود دارد: در برخی موارد لازم است تا مدتی زمانی پاها را بالاتر از سطح قلب نگاه داشت تا خون در سیاهرگها راحتتر جریان یابد. در موارد دیگر تزریقات دارویی انجام می شود تا دیواره رگ را محکم و استوار سازد و در موارد متعدد دیگر ممکن است لازم شود تا قسمتهایی از ورید با عمل جراحی خارج گردد.