پروتئین چیست و چه نقشی در سلامتی بازی میکند؟

تمام سلولهای زنده دارای پروتئین میباشند. بدین معنی که پروتئین یک ماده حیاتی است. در حقیقت، لغت پروتئین از یک کلمه یونانی بنام اولین گرفته شده است، زیرا بنظر میرسد که پروتئینها، مهمترین قسمت ماده زنده هستند.
هر نوع سلول، پروتئین خاص خود را دارد. پروتئینها از موادی بنام اسیدهای آمینه ساخته شدهاند. بیش از ۲۱ نوع مختلف اسیدهای آمینه وجود دارند. هر گروه از آنها علاوه بر کربن، هیدروژن و اکسیژن، دارای عنصر نیتروژن نیز میباشد. اسیدهای آمینه مختلف، به طرق مختلف با یکدیگر ترکیب شده و پروتئینهای متفاوتی را تشکیل میدهند. هزاران پروتئین مختلف وجود دارد، برای مثال، همه ما میدانیم که گوشت دارای پروتئین است، ولی آیا میدانید که دست کم از ۱۲ تا ۱۵ پروتئین مختلف تشکیل شده است.
اهمیت مصرف بسیاری از غذاهای مختلف، بدلیل پروتئین موجود در آنهاست. این غذاها شامل شیر، تخم مرغ، گوشت بدون چربی، نخود، لوبیا، بادام زمینی و حبوبات خاص میباشند. آنها به این دلیل برای انسان اهمیت دارند که اسیدهای آمینهای را فراهم میسازند که بدن قادر به ساختن آنها نیست. انسان باید اسیدهای آمینه را از پروتئین موجود در غذاهایی که میخورد، بدست آورده و در حقیقت اینها اسیدهای آمینه ضروری نامیده میشوند. بدین معنی که بدن بدون وجود آنها قادر به ادامه فعالیت نمیباشد. انواع خاص و مقادیر معینی از اسیدهای آمینه مورد نیاز میباشند، بطوریکه بافتهای بدن بتوانند آنچه را که نیاز دارند، مورد استفاده قرار دهند.
پروتئینهای گیاهی مانند پروتئین موجود در نخود، لوبیا و غلات تمام اسیدهای آمینه لازم را دارا نیستند و هنگامی که با پروتئین حیوانی ترکیب شوند، ارزش غذایی دارند. انسان نمیتواند اسیدهای آمینه را برای استفاده بعدی، در بدن ذخیره کند، به این معنی که انواع مختلف مورد نیاز باید همزمان وارد بدن بشوند. نان و شیر باید در یک وعده غذایی مصرف شوند، زیرا اسیدهای آمینه موجود در آنها با هم میتوانند بافتهای جدید بدن را تشکیل دهند. مقادیر مناسب از انواع مختلف غذاهای پروتئین دار باید در هر وعده مصرف شوند. بدین ترتیب، میتوان از دریافت مقادیر کافی اسیدهای آمینه ضروری برای تامین نیازهای پروتئینی بدن، مطمئن شد.