پروتوپلاسم چیست؟

راز پروتوپلاسم، در حقیقت رمز زندگی است. ما هنوز نمی‌دانیم چه چیزی باعث بوجود آمدن پروتوپلاسم می‌شود. پروتوپلاسم، قسمت زنده همه گیاهان و جانوران است. تمام موجودات، گیاهان یا جانوران از سلول تشکیل‌شده‌اند. برای مثال: با در کنار هم قرار گرفتن میلیون‌ها سلول، انسان و یا تنها از یک سلول موجودی بنام پروتوز آ بوجود آمده است.

دیواره سلول‌های تمام موجودات زنده را ماده‌ای بنام پروتوپلاسم در برگرفته است. در هر سلول پروتوپلاسم بطور کلی از دو قسمت عمده تشکیل‌شده است: سیتوپلاسم و هسته. هر نوعی از موجودات زنده، دارای پروتوپلاسم ویژه خویش است و انواع متفاوتی از سلول‌ها نیز که در درون بدن موجود زنده وجود دارند دارای پروتوپلاسم خاص خود می‌باشند.

باوجود انواع مختلف پروتوپلاسم، ۹۹% حجم آن‌ها را کربن، هیدروژن، اکسیژن، نیتروژن و بسیاری از عناصر دیگر تشکیل می‌دهند.

وقتی غذا توسط موجود زنده مصرف می‌شود، ابتدا هضم و به‌صورت مایع درمی‌آید، سپس غذای هضم شده به داخل سلول برده شده و برای ساختن بخشی از پروپلاسم مصرف می‌شود. این مراحل را ترکیب و جذب مواد غذایی در بدن می‌نامند.

مشخص‌شده است که ترکیب و جذب مواد غذایی در بدن باعث جایگزین شدن پروتوپلاسم جدید به‌جای پروتوپلاسم کهنه می‌شود و بدین ترتیب پرتوپلاسم مواد مرده را، اجسام زنده و نیز مواد خارجی را به مواد نظیر خود مبدل می‌کند. پروتوپلاسم همچنین محل ذخیره و آزادسازی تمام انرژی گیاهان و جانوران است.

پروتوپلاسم در برابر شوکی که از خارج وارد شود حساس است. نور شدید و قوی با حرارت آن را از بین می‌برد. مواد شیمیایی با آن را جذب و با دفع می‌کند، جریان الکتریسیته باعث عکس‌العمل پروتوپلاسم به طرق مختلف می‌شود.

چنانچه زمانی علم این معما را روشن سازد که چرا پروتوپلاسم بدین گونه که هست عمل می‌کند، ما نیز درباره معمای هستی، بیشتر خواهیم دانست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]