چرا الکل باعث مستی میشود؟

الکل همواره در بدن ما وجود دارد! پس از صرف هر غذا، کربوهیدارتها، نشاسته و قند، سبب ایجاد الکل و ورود آن به جریان خون میشوند. بنابراین همیشه مقداری در حدود یک گرم الکل در دستگاه گردش خون موجود است.
اما اگر بیش از این مقدار الکل وارد خون شود، چه روی میدهد؟ الکل یک ماده مخدر محسوب میشود، بدین معنا که این ماده سریعاً وارد سلولهای عصبی شده و آنها را فلج میسازد. اما قبل از این که این کار را انجام دهد، آنها را تحریک کرده و نوعی هیجان در آنها بوجود میآورد.
بنابراین الکل در وهله ا ول، به عنوان محرک عمل میکند، سپس برای استفاده از خاصیت تحریکی الکل بجای خاصیت تخدیری آن: باید آن را به صورت محلول ضعیفی وارد بدن نمود.
اولین کاری که الکل در بدو ورود به بدن در سیستم اعصاب انجام میدهد: تحریک و ترشح شیره دستگاه گوارش و غدد بزاقی است، و به همین علت در کشورهای اروپایی، مردم از مشروبات الکلی معطر و تند به عنوان محرک اشتها استفاده میکنند.
بدن، محلولهای الکلی گرم را سریعاً جذب کرده و قند و دی اکسیدکربن نیز سرعت جذب را بالا میبرند. برای مثال: کنیاک شامل قند و هم دی اکسیدکربن است به همین علت محرکی سریع و قوی است.
الکل چگونه بر مغز اثر میگذارد؟ نخستین اثر آن حالت تحریک است. به نظر میرسد که فعالیت و سرعت شخص بیشتر شده باشد. پوست برافروخته شده، فشار خون بالا رفته و ضربان تندتر و تنفس سریعتر میشود. اما الکل بزودی مغز را خسته میسازد و توانایی بینایی، تفکر و تمرکز را تحت تأثیر قرار میدهد.
در مصرف مقادیر زیاد الکل، مغز فلج شده و کنترل رفتار از بین میرود. از دیگر تأثیرات مهم و جدی الکل: عدم توانایی در جلوگیری از بروز احساسات است. در بدن ما رشتههای عصبی موسوم به رشتههای بازدارنده وجود دارد که مانند ترمز در دستگاه عصبی عمل میکنند. این رشتهها در اثر آموزش و پرورش کارآیی بیشتری پیدا کرده و سبب میشوند که مردمی منظبط و مرتب باشیم. در جریان تأثیر الکل، این رشتهها فلج میشوند و کنترل رفتاری ما از بین میرود. قدرت قضاوتمان کاهش یافته و اعمال و رفتاری انجام میدهیم که در حالت عادی هرگز در ما وجود نداشته و دیده نمیشود. بنابراین الکل در ما حالت مستی ایجاد کرده است.