چرا خون ما قرمز رنگ است؟

خونی که در میان سرخرگها، سیاهرگها و مویرگهای بدن ما جریان دارد، دارای مواد مختلف و سلولهای بسیاری است. هر بخشی از خون دارای وظیفه و اهمیت ویژه خویش است.
در ابتدای امر، قسمت مایع خون را در نظر میگیریم که به آن پلاسما میگویند و اندکی بیش از نیمی از حجم خون را تشکیل میدهد، به رنگ زرد روشن بوده و به دلیل وجود بسیاری از مواد غیرمحلول در آن، کمی غلیظتر از آب میباشد.
برخی از این مواد کدامند؟ پروتئینها، آنتیبادیها که بر علیه بیماریها به مقابله برمیخیزند. فیبرینوزن که در انعقاد خون مؤثر است، کربوهیدراتها، چربیها، نمکها، سلولهای خونی وغیره.
سلولهای قرمز که به آن گلبولهی قرمز خون نیز میگویند، رنگ قرمز خون را درست میکنند. تعداد بسیاری از آن در خون موجود است که سبب ایجاد رنگ قرمز خون میگردد، در بدن شما در حدود ۲۵ بیلیون از این مواد مدور کوچک وجود دارد که همیشه در مویرگها میباشند.
در درون مغز استخوان، هنگامی که سلولهای قرمز جوان رفتهرفته رشد میکند تا به حد بلوغ برسد، هستهاش را از دست داده و مقادیر بیشتری هموگلوبین میسازد.
هموگلوبین: رنگدانهای به رنگ قرمز میباشد و حاوی آهن ترکیبشده با پروتئین است. هنگامی که خون از میان ریهها میگذرد، اکسیژن به هموگلوبین قرمز، پیوسته و گلبول قرمز اکسیژن را از میان سرخرگها و مویرگها به تمام سلولهای بدن میرساند. دی اکسیدکربن نیز بوسیله ترکیب با هموگلوبین از سلولها خارج گشته از طریق سیاهرگها به ریه باز گردانده میشود. عمر گلبولهای قرمز فقط ۴ ماه است و سپس اکثراً در طحال از میان برده میشوند و سلولهای جدید بطور مرتب برای جایگزینی سلولهای قبلی ساخته میشوند. علاوه بر این، انواع مختلفی از سلولهای سفید خون نیز وجود دارند.