چگونه گیاهان غذای خود را به دست میآورند؟

نباید فراموش کنیم که گیاهان موجودات زنده هستند. آنها میخورند، میآشامند، تنفس کرده و بدون غذای کافی، میمیرند، به استثنای دو گروه از آنها، بقیه گیاهان خودشان غذای خود را میسازند. حال ببینیم مراحل غذاسازی در گیاهان چگونه است: ماده بسیار جالب و حیرت انگیزی که کلروفیل نامیده شده و در سلولهای برگها و گلها وجود دارد به بافت زنده گیاه کمک میکند تا بتواند از نور خورشید، انرژی جذب کند. این انرژی از حالت مرده و غیر فعال به حالت شیمیایی و فعال مبدل میشود. این فرآیند عجیب، فتوسنتز، نامیده میشود.
اما برای ساختن بافت زنده، کربن نیز ضروری است. گیاه این کربن را از هوا به دست میآورد، «کربن در هوا بهصورت ترکیب با اکسیژن وجود دارد که دی اکسید کربن نامیده میشود». هنگامی که گیاه کرین هوا را گرفت، باید آن را با مواد دیگر ترکیب کرده و قسمتهای مختلف گیاهی را به وجود آورد. مهمترین این مواد آب است که هیدروژن آن توسط گیاه جذب میشود. در آب، مواد معدنی مهمی وجود دارد که مورد نیاز گیاه میباشد. این مواد شامل ترکیبات نیتروژن، سولفور، فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیوم، سدیم و آهن است. گیاه، مواد معدنی و آب را از طریق ریشه ها به دست میآورد، زیرا ریشهها طویل و با در خاک تماس بوده و در جستجوی مواد معدنی و آب میباشند.
هزاران ریشه موئین کوچک از ریشه های جوان منشعب شدهاند که در خاک پراکنده میشوند و مواد را جذب میکنند. قسمتی از آب جذبشده توسط ریشه ها صرف ساختن قند میشود.
مواد اضافه از طریق برگها دفع میشود. اگر میزان دفع آب از طریق برگ، سریعتر از جذب آب توسط ریشه باشد، گیاه پژمرده خواهد شد.
آیا میدانید که دو برگ وجود ندارند که کاملاً شبیه یکدیگر باشند، حتی اگر دارای شکل و رنگ یکسان باشند.