فیلم حاجی آقا آکتر سینما – معرفی و بررسی

0

تهیه‌کننده و نویسنده فیلمنامه: اوانس اوگانیانس و دستیاران کارگردان: کاظم خان سیار، ابوالفضل خان اخویان و فیلمبردار: پائولو پاتومکین (سیاه و سفید، ۳۵ میلی‌متری). عکاس: رامبراند و بازیگران اصلی: حبیب الله خان مراد، آسیا قسطانیان، زما اوگانیانس، عباس خان طاهباز، عباسقلی خان عدالت پور، غلامعلی خان سهرابی فر و ۸ پرده، صامت و محصول پرس فیلم.

یک کارگردان سینما، در جستجوی موضوع تازه‌ای برای فیلم است. یکی از شاگردان مؤسسه‌اش (پرویز )، پدر همسرش (پروین) را پیشنهاد می‌کند که با سینما مخالف است. پوری (نوکر حاجی آقا ) به راهنمایی کارگردان و پرویز، ساعت حاجی آقا را میرباید و حاجی آقا به دنبال دزد روانه مکان‌های مختلفی می‌شود. در حالی که کارگردان و پرویز از کار‌های او پنهانی فیلمبرداری می‌کنند. در پایان، جاجی آقا را به سینمایی می‌کشانند و او با دیدن فیلم‌های خودش به کار دختر و دامادش در سینما رضایت می‌دهد.

هرچند که نمایش چهار روزه این فیلم صامت (از چهارشنبه ۱۱ بهمن تا شنبه ۱۴ بهمن ۱۳۱۲) نتوانست سرمایهء اصلی فیلم را بازگرداند (اوگانیانس سرمایه این دومین فیلمش را با فروش ۴۰ سهم پنجاه تومانی فراهم کرد )، و هرچند که در دو نقدی که در روزنامه‌های آن دوران بر این فیلم نوشته شد بیشتر به نواقص و کمبود‌های آن اشاره شد، اما سرفصل تاریخ سینمای ایران را بدون شک همین فیلم تشکیل می‌دهد. دلیل اصلی شکست مادی فیلم را صامت بودن آن می‌دانند. شکستی که باعث شد، سرهنگ مقاصد‌زاده فروزین (سرمایه‌گذار عمده با ۱۲ سهم ) وسایل استودیوی “پرس فیلم ” (شرکتی که اوگانیانس برای تهیه فیلم تأسیس کرده بود) را به غنیمت ببرد. به گفته حبیب الله مراد: “فروش فیلم در شهر‌های اصفهان، رشت و شیراز به ترتیب ۶، ۳۵ و ۴۵ تومان بود. فیلم در شهر‌های دیگر هم به نمایش درنیامد. حتی در تهران نیز اکران‌های بعدی نداشت. سهم من هم از فروش فیلم، کپی فیلم شد. ” (از اظهارات حبیب الله مراد در مجموعه تلویزیونی “آغازگران – ۱۳۵۳” – این گفته‌ها در کتاب ” اوانس اوگانیانس: زندگی و سینما ” تألیف جمال امید نقل شده است. )

دیروز ساعت ۵ بعداز ظهر در سالون سینما رویال در حضور عده زیادی از رجال و محترمین اولین نمایش اولین فیلم ایرانی که در ایران و توسط آرتیست‌های ایرانی برداشته شده بود به معرض نمایش گذارده شد. فیلم مزبور نواقص زیادی داشت – تاریک بود – صورت‌ها سیاه بودند قسمت تکنیکی فیلم مخصوصا هیچ رضایت بخش نبود ولی اگر در نظر بگیریم همان طوری که آقای سعید نفیسی در نطق افتتاحیه خود بیان نمودند این فیلم با دستگاه‌های کهنه و سیستم چندین ده سال قبل برداشته شده و بواسطه نبودن فیلم منفی روی فیلم مثبت آنهم فیلم کهنه برداشته شده است البته باید اذعان نمود فیلم مزبور که با هزاران رنج و زحمت و روح خستگی ناپذیری برداشته شده است و آقای آگانیانس رژیسور سینما زحمات بسیاری در این راه متحمل شده‌اند. رویهمرفته این فیلم چنگی به دل نمی‌زند. فقط از این حیث که در ایران و بدست آرتیست‌های ایرانی برداشته شده و مناظر طهران را نشان می‌دهد جالب توجه می‌باشد امید می‌رود مؤسسه پرس فیلم موفق بشود صنعت مزبور را روز بروز در ایران ترقی دهد و همانطور که آقای نفیسی اظهار نمودند بتواند در آتیه خدمات خوبی بنماید و فیلم‌های جالب توجه با دستگاه‌های خوب تدارک کند. زحمات آرتیست‌ها و بازی‌کنندگان این فیلم نیز شایان توجه و قابل تشخیص است زیرا با عدم وسایل خوب از عهده برآمده‌اند و البته اگر به کار خود وسعت بدهند و دستگاه‌های خوب و سرمایه مکفی برای این مؤسسه تخصیص داده شود، شک نیست که مؤسسه مزبور ترقیات خوبی خواهد کرد. (روزنامه اطلاعات شماره ۲۱۱۱، ۱۲ بهمن ماه ۱۳۱۳).

… اگر از این قسمت چشم بپوشیم و تاریکی و روشنی بی‌تناسب فیلم را نادیده فرض کنیم باید بگوییم این فیلم، فیلم بدی نیست. زیراکه طرز تنظیم آن و ارتباط قسمت‌های مختلفه آن به یکدیگر و صحنه‌های مرتب و زیبایی که دارد و بعضی نکات فنی که در آن مرا عات شده و بازی‌ها و حرکات متناسب بعضی بازیگران آن نشان می‌دهد که تهیه‌کننده فیلم سر رشته کافی از این فن داشته، اگر وسایلی کافی داشته باشد می‌تواند فیلم خوب تهیه کند. یک مطلب دیگر هم که در این فیلم بهیچوجه مراعات نشده و لازم است که تذکر داده شود، موضوع آن است. زیرا این قسمت دیگر ارتباطی به نقد وسایل ندارد و صاحب این مؤسسه با نهایت سهولت می‌توانست موضوع مؤثر و مطمئنی انتخاب کرده و با شیرینی و تأثیر موضوع فیلم جلب توجه کند و درضمن نشان دهد که مؤسسه او از لحاظ اخلاق عمومی مفید خواهد بود و خواهد توانست فیلم‌هایی تهیه کند که هم موجب تفریح و سرگرمی بینندگان شده و هم نتیجه اخلاقی داشته باشد. … بازیگران این فیلم رویهمرفته بد نیستند و بازی آن‌ها زننده و تقریباً برخلاف اصول نیست و حتی بعضی از آن‌ها خوب و شیرین بازی کرده و نشان داده‌اند که استعداد فنی دارند و قابل ترقی هستند. ( روزنامه ایران، شماره ۴۳۰۹، ۱۶ بهمن ماه ۱۳۱۲).

… حاجی آقا … از نظر تاریخ تهران، تاریخ لباس و ازنظر دومین فیلم داستانی ایران در خور توجه است … ولی واقعاً زیاد نمی‌دانم چه تأثیری روی پدران ما در سال ۱۳۱۲ داشته است! ؟

محمد تهامی نژاد، ریشه‌یابی یاس در سینمای ۱۳۰۸ تا ۱۳۱۵ ایران – ویژه سینما و تئاتر ۲ و ۳ دی ماه ۱۳۵۱).

اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

اگر قرار بود ابرقهرمان‌ها، لباس‌های قرن نوزدهمی می‌پوشیدند

ما عادت کرده‌ایم ابرقهرمان‌ها را در لباس‌های امروز ببینیم و فیلم‌های زیادی هم که بر مبنای کامیک‌بوک‌ها ساخته شده، این تصور را در ذهن ما تشدید کرده‌اند. اما اگر قرار بود همین ابرقهرمان‌ها لباس‌های قرن نوزذهمی می‌پوشیدند، چه می‌شد؟…

کلاژهای کاغذی زیبای مینیمال از شخصیت‌های سینمایی مشهور

اینکه بتوانی به صورت خلاصه و مختصر و مفید با هنر خودت، مفهومی را برسانی، هر بسیار جالبی است. حالا تصور کنید که با برش چند کاغذ رنگی و کنار هم نهادت انها، یغنی کلاژ کاغذی بشود، شخصیت‌های مهم سینمایی را بازسازی کرد. این کاری است که مارگارت…

عکس‌هایی که جادوی پرسپکتیو را نشان می‌دهند

عکاسی به نام هوگو سوئیساس، یک عکاس خلاق مستقر در لیسبون پرتغال است. او از دوربین و مغزش برای فریب چشم بینندگان عکس‌هایش استفاده می‌کند. او کاملاً خودآموخته، اشیاء روزمره را در صحنه‌هایی که به نظر نمی‌رسد متعلق به آن‌ها هستند، قرار می‌دهد، و…

وقتی به رویدادهای تاریخی مهم و مکان‌های مشهور از زاویه دید متفاوتی بنگریم (گالری عکس)

همیشه زاویه دید خیلی مهم است. ما در مورد برخی از رخدادهای مهم تاریخ، همیشه یک یا چند عکس شاخص در ذهنمان است، در صورتی که همان عکس‌ها پشت صحنه‌های جالبی داشته‌اند که از آنها غافل شده‌ایم. به صورت مشابهی روتین‌ترین عکس‌های از بناهای مشهور،…

تصور شاهان صفوی بر اساس شرح متنی جهانگردان و افراد شاخصی که آنها را دیده و توصیف کرده‌اند

در حساب توییتر Cavid Ağa شاهان صفوی را بر اساس نوشته‌های قدیم به دقت و به صورت گرافیکی و چشم‌نوازی تصور شده‌اند.(توضیحات از ویکی پدیا) شاه اسماعیل بنا به نوشته‌های جیووانی ماریا دلی آنجیوللو شاه اسماعیل یکم (۱۷ ژوئیهٔ ۱۴۸۷ – ۲۳ مه…

اگر این سلبریتی‌ها تا به امروز زنده بودند …

عوامل مختلفی روی طول عمر انسان‌ها تاثیر می‌گذارد. سبک زندگی، تعذیه سالم، ورزش، پیشگیری از بیماری‌ها، پرهیز از مصرف مواد، خواب و آسایش کافی، ژنتیک، هشیاری برای پیشگیری از حوادث. اما به هر حال طول عمر برخی از انسان‌ها کوتاه‌تر از امید به…

آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو / توانی نو / تصفیه فاضلاب / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / کمربند پلاتینر / کلینیک درمان دیابت / اسپیدکس / چاپ فلش / لاغری فوری / داروخانه اینترنتی آرتان / فروشگاه آنلاین زوجیم / خرید عسل طبیعی / زانوبند زاپیامکس / خرید ویلا در سیسنگان / زانوبند زاپیامکس / کلینیک زیبایی دکتر امانی رشت / کفپوش تاتامی / خرید جم فری فایر / شیشه اتومبیل / ساید چنل / کلاه کاسکت / درمانکده / ثبت برند / خرید سرور مجازی / حمل بار دریایی از چین / سایت نوید / دانلود فیلم دوبله فارسی / دانلود فیلم هندی / فروشگاه لوازم آرایشی بهداشتی شاواز / قیمت جاروبرقی وینسنت / تور اروپا ارزان / پزشک زنان سعادت آباد / محصولات زناشویی / لیوان حرارتی / ایمپلنت دندان / خرید گوشی با حکمت کارت / پی آر پی موثرترین درمان آرتروز زانو / دکتر فارغ پور - متخصص زنان / خرید خودنویس / خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / سریال ایرانی کول دانلود / کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان / کاشت مو / دانلود سوالات استخدامی آموزش و پرورش / فروشگاه اینترنتی زنبیل / خرید ساعت دیواری / ساعت تبلیغاتی / تجهیزات پزشکی / چاپ لیوان / خرید از آمازون / بهترین سریال های ایرانی / چاپ کلاه / کاشت مو / کاشت مو / پزشکا / قیمت ساک پارچه ای / تحلیل تکنیکال فارکس / سایت نوبت دهی دکتریاب / بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران / تولید محتوا / دانلود نرم افزار / مجتمع فنی ونک / داروخانه آنلاین تینا /

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

•• 4 5