تنوع گوارش در جانداران مختلف: واکوئل، حفره و لوله گوارشی

برخی جانداران، مواد مغذی را از سطح یاخته یا بدن و به طور مستقیم از محیط، دریافت میکنند. این محیط، آب دریا، دستگاه گوارش یا مایعات بدن جانوران میزبان است. کرم کدو که فاقد دهان و دستگاه گوارش است، مواد مغذی را از سطح بدن جذب میکند.
واکوئول گوارشی:
پارامسی از آغازیان است و با حرکت مژکها غذا را از محیط به حفره دهانی منتقل میکند. در انتهای حفره، کیسهای غشایی به نام واکوئول غذایی تشکیل میشود.
واکوئول غذایی درون سیتوپلاسم حرکت میکند. کافنده تن (لیزوزوم) به واکوئول میپیوندد و آنزیمهای خود را به درون آن آزاد میکند. در نتیجه، واکوئول گوارشی تشکیل میشود. مواد گوارش یافته از این واکوئول خارج میشوند و مواد گوارش نیافته در آن باقی میمانند. به این واکوئول، واکوئول دفعی میگویند. محتویات این واکوئول از راه منفذ دفعی یاخته خارج میشود .
حفره گوارشی:
گوارش در جانوری مانند هیدر در کیسهای به نام حفره گوارشی انجام میشود. این حفره فقط یک سوراخ برای ورود و خروج مواد دارد. یاختههایی در این حفره، آنزیمهاییترشح میکنند که فرایند گوارش به صورت برون یاختهای را آغاز میکنند.
یاختههای این حفره، ذرههای غذایی را با درون بری دریافت میکنند. سپس فرایند گوارش به صورت درون یاختهای در حفره گوارشی ادامه مییابد.
لوله گوارش:
این لوله در اثر تشکیل مخرج، شکل میگیرد و امکان جریان یک طرفه غذا را فراهم میکند. در ادامه نمونههایی از لوله گوارش در جانوران را بررسی میکنیم.
ملخ، حشرهای گیاه خوار است و با استفاده از آروارهها، مواد غذایی را خرد و به دهان منتقل میکند. غذای خرد شده از طریق مری به چینهدان وارد میشود. چینهدان بخش حجیم انتهای مری است که در آن غذا ذخیره و نرم میشود. سپس غذا به بخش کوچکی به نام پیش معده وارد میشود. دیواره پیش معده دندانههایی دارد که به خرد شدن بیشتر مواد غذایی کمک میکنند. معده و کیسههای معده، آنزیمهاییترشح میکنند که به پیش معده وارد میشوند. جذب، در معده صورت میگیرد. مواد گوارش نیافته پس از عبور از روده، به راست روده وارد و سپس از مخرج دفع میشوند.
جانوران دیگری مانند پرندگان دانه خوار نیز چینهدان دارند. بخش عقبی معده در این پرندگان ساختاری ماهیچهای است و سنگدان نامیده میشود. سنگریزههایی که پرنده میبلعد، فرایند آسیاب کردن غذا را تسهیل میکنند.
پستانداران نشخوارکننده، نظیر گاو و گوسفند، معده چهار قسمتی دارند. در این جانوران، معده، شامل کیسه بزرگی به نام سیرابی؛ بخشی به نامنگاری؛ یک اتاقک لایه لایه به نام هزارلا و معده واقعی یا شیردان است. این جانوران به سرعت غذا میخورند تا در فرصت مناسب یا مکانی امن، غذا را با نشخوارکردن به دهان برگردانند و بجوند. ابتدا غذای نیمه جویده بلعیده و وارد سیرابی میشود و در آنجا به کمک میکروبها تا حدی گوارش مییابد. در نشخوارکنندگان، وجود میکروبها برای گوارش سلولز ضروری است. سلولز مقدار زیادی انرژی دارد ولی اغلب جانوران فاقد توانایی تولید آنزیم لازم برای گوارش آن هستند.
تودههای غذا سپس بهنگاری وارد و به دهان برمی گردند. در این زمان غذا به طور کامل، جویده و دوباره به سیرابی وارد میشود؛ بیشتر حالت مایع پیدا میکند و سپس بهنگاری جریان مییابد. مواد از آنجا به هزارلا رفته، تا حدودی آبگیری و سرانجام به شیردان وارد میشوند. در این محل آنزیمهای گوارشی وارد عمل میشوند و گوارش ادامه پیدا میکند.